< Tilbake til oversikten

Steke- og gratinere, hvilken olje/smør?

#1

Zenitra sa for siden:

Jeg har lest meg gjennom mange tråder i dette tema, men blir ikke klokere; hvilken olje tåler steiking/gratinering (og jeg mener steking - ikke putring på svak varme!

Jeg vet hvilke oljer jeg kan bruke og IKKE bruke. At jeg skal ha meierismør og ikke margarin - osv. Men, hva tåler sterk varme uten å bli "usunt"??


#2

Kitt sa for siden:

Dette fant jeg i hvert fall!
Selv bruker jeg mest rapsolje, men prøver å ikke steke på aller høyeste varme!


#3

Zenitra sa for siden:

Tusen takk Kitt <3

Klarnet smør, hva er det egentlig? Palmeolje er vel direkte usunt - så med nevnte oljer/smør til steking på høy varme, viser vel dèt egentlig at det ikke ER sunt uansett hva man bruer- å steke på høy varme...

Jeg liker å steke fisken/kjøttet, men har aldri tenkt over hvor høy temperatur jeg bruker. Jeg fyrere alltid løs ved å sette stekeplaten på høyest (9), og når det begynner å steke, halverer jeg tempen (5). Uten at jeg har peiling på hvor mange grader 1-9 på komfyren min er.... Hm...

confused


#4

MarenM sa for siden:

Jeg lurer på akkurat det samme som du Zenita - forstår ikke at det ikke er greit å spise varmebehandlede oljer, men greit å varme det opp selv - og en aner jo ikke hvor mange grader 9 er på komfyren?


#5

Kitt sa for siden:

Klarnet smør er det du får når du smelter smør og lar det avkjøle litt. Da ser du melkebunnfallet nederst og det klarnede smøret på toppen. Hell det klare på toppen over i en krukke og du har klarnet smør klart til bruk!

Palmolje i seg selv er ikke farlig! Det er fremstillingsmetodene som kan gjøre den skadelig!

Kokosfett/cocsa er jo glimrende, da. Den brune (skrev først den grønne, gitt :p) stekecocosaen smaker ingen ting og kan brukes til alt som trenger ekstra fett!

Litt mer Fedon- kunnskap:
Fedon Lindberg har lang tradisjon på bruk av oljer, blant annet fra sitt hjemlige "Middelhavskjøkken". Her er hans oljetips:
Unngå helst frityrsteking. Det er bedre med langtidssteking i ovnen - på 100-120 grader. Hvis du likevel en gang i blant frityrsteker, bruk helst elektrisk frityrmaskin, og unngå helst temperatur over 150 grader.
Legger du hvitløk eller løk i stekepannen sammen med oljen eller stekefettet, beskytter du fettet mot oksidasjon. Det skyldes at hvitløk og løk inneholder svovelholdige antioksidanter.
Ta litt vann i stekepannen sammen med fettet. Når vannet bobler, kan ser du at pannen er varm nok og kan begynne stekingen. Fettguide.

Til kald bruk: Mest kaldpresset olivenolje, rapsolje, små mengder linfrøolje (som god kilde for omega 3). Til koking og steking på lav temperatur (under 100 grader): Kaldpresset olivenolje, rapsolje. Til steking på middels høy temperatur (under 150 grader, kortvarig opp til 180-200 grader, f. eks. ved woking): Kaldpresset olivenolje, rapsolje, klarnet smør. Til steking på høy temperatur (over 150 grader over lengre tid, herunder frityrsteking): Kokosfett (delfiafett), palmeolje,


#6

Zenitra sa for siden:

Takk igjen Kitt - er det rart jeg alltid slenger deg en god tanke når jeg trenger hjelp?

Jeg får bli litt flinkere å lære meg dette med steking og høy varme ;)

Klem klem <3


#7

Fedona sa for siden:

Bra svar, men du mener vel den brune cocosaen til steking og som ikke har smak...? Den grønne skal ikke stekes og den smaker kokosnøtt. :)


#8

Kitt sa for siden:

Ups! Sorry, seff mener jeg det omvendt!
Syltforkjølet og orket ikke gå og dobbeltsjekke!:o
Lover, det skal ikke gjenta seg!:p

Bra noen passer på meg!;)

Står på boksen, da, hvilken som egner seg til steking. Den perfekte stekeolje, står det!


#9

Kitt sa for siden:

Litt info om cocosa for de som ikke kjenner det så godt:


#10

Fedona sa for siden:

He, he. Det kan gå litt i surr når man ikke er frisk :)

Dr. Oz anbefaler også cocosa :)

God bedring!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.