Jammen mange som uttaler seg negativt om lavkarbo for tida! At potet og korn skal være så viktig kan jeg ikke se noen grunn til.
Jeg synes de heller burde uttale seg kritisk til andre ting - hva med store mengder ferdigmat? Junk? Godteri flere ganger i uka? Barn som drikker en cola om dagen og spiller dataspill i mange timer? Babyer som får rød saft på flaske på bussen? Lista er da laaaaaaang over ting som er verre enn å kutte potet og brød! Mange barn får ALT for mye sukker, jeg vet godt at det ikke er lett å unngå (har barn selv), men det er allikevel stor forskjell på å begrense det og gi stor tilgang.
Barn kan fint få all næringen de trenger på moderat lavkarbo på gode og varierte råvarer. De mangler ingenting.
Dessuten - hvorfor kan ikke slike "eksperter" skaffe seg litt kunnskap i biologi, historie eller evolusjon? Da kunne de kanskje skjønt hva som er et kostholdseksperiment. Et lavfett- og fullkornseksperiment. At det skjer i stor skala gjør det på ingen måte bedre.
Jeg er ingen ekspert på området, men jeg vil heller ikke at mine barn skal spise lavkarbo. Dette fordi karbohydrater er viktig for hjernens utvikling. Sunn mat vil jeg gjerne at ungene mine skal spise, men da i form av mindre sukker, mindre fett, men med både grove kornsorter, frukt mm.
Som jeg forstår det er mye av kritikken av lavkarbo rettet mot variantene med svært lav karbo og høy fettandel, som av mange anses som ekstremvarianter. Noe jeg faktisk er enig i, og nettopp derfor har jeg valgt Fedon Lindberg - kosthold.
Er vel mange her inne som er uenig med meg, men det er uansett min mening og den retningen jeg føler det er tryggest å følge :)
Jeg tror også at barn trenger en høyere andel karbohydrater enn voksne. Det er egentlig interessant å se på morsmelkens sammensetning. Det er mye fett i den, men også mye karbo og en del protein.
Jeg gir barna mine brød, men godt med smør på skiven. Jeg prøver å gi dem mer grønnsaker (i den grad de spiser det), og jeg gir dem ikke fri tilgang på pasta for da overspiser de merker jeg. Jeg tror ikke barn vil ta skade av lavkarbo ala fedon, og jeg syns det er trist at vi er så redde for fett i norge i dag. Jeg tror barna har godt av masse naturlig fett og en god del langsomme karbohydrater. Sukker har vi til nå ungått helt, bortsett fra i frukt. Barna får bare vann og morsmelk å drikke.
Hei,
Synes denne her artikkelen jeg fant link til i en annen tråd (husker ikke lenger hvor) er bra.
[color=#000000][/color] Kan barn spise lavkarbomat?
Oi, det er skremmende å se hvor lite man lærer av et sjuårig studie i ernæring... Dama er ikke mye ekspert... Hva slags viktige næringsstoffer er det i brød, poteter, pasta og ris som ikke finnes i annen mat? Så viktige næringsstoffer at det er barnemishandling å kutte dem ut i hverdagsmaten? Eller hva mener hun? Hvorfor er det barnemishandling å fokusere på ren mat?
Har selv 4 barn, de er store nå og bestemmer selv hva de vil spise. Men jeg må si at jeg aldri ville latt mine barn gå på noen lavkarbodiett, like lite som jeg ville satt de på Grete Roede eller noen annen form for diett.
Har troen på at barn skal spise litt av alt jeg, men alt med måte.
Kan ikke se hva godt det skal gjøre å nekte barn å spise bla brød og poteter jeg altså :)
Besynderlig...ja høyst besynderlig.:nei:
Vår kjente lavkarbolege Fedon L. har utgitt flere bøker med maaange matoppskrifter til det norske folk. Og hvor kommer mange av hans ideer fra? Jo han skriver selv om sin egen barndom og mammas kjøkken som blir varmt omtalt ved flere anledninger i den boken jeg selv har hatt i mange år. Hvordan kan det ha seg? :confused: Her har gutten blitt fostret opp på lavkarbomat men har fremdelesgangsynet i orden!!! Du store alpakka!:eek:
Er det sååå stor forskjell på norske barn og barn som vokser opp rundt Middelhavet? Mulig det da... men har mine tvil da.:rolleyes:
De fleste foreldre med vett og sunn fornuft vet å ivareta barnas spisevaner på en fornuftig måte. og ikke kan jeg forstå at ikke norske barn kan ha godt av litt mer variasjon i kostholdet.:heia:
Vi blir nok den siste nasjon i verden som tviholder på matpakka (brød) og pottita!!
Forstår ikke noen av disse motstanderne som kaller seg eksperter at et lavkarbokosthold er mer enn bacon og smør?:mad:
Ja, en kan bli motløs av den slags lesing i avisene.:hjelp:
Om jeg hadde sluppet disse tingene (som jeg uansett ikke kunne fordra og måtte tvinge i meg) hadde jeg sannsynligvis ikke hatt PCOS og vært på grensen til dia2 i dag... Og det er jeg helt sikkert ikke alene om!
Jeg skjønner ikke kritikk av moderat lavkarbo. Dette kostholdet har jo alt, og brød og potet kan fint erstattes av annen mat. Mine barn har alltid nektet potet, og minste vil ikke ha brød heller. Men jeg kan ikke se problemet. De får da karbohydrater nok i grønnsaker, frukt, bær, linser, bønner, osv.
Morken kalte det jo tilogmed barnemishandling å ikke gi barn potet og brød. Utrolig lite bakkekontakt: For det første, det finnes ekte barnemishandling der ute. For det andre, det er da kosthold som bidrar til senere sykdom som kan kalles et eller annet.
Mine barn har ikke diabetes så det har jeg ikke noe behov for å ta stilling til.
Jada, vet da godt at mange barn har spesialdiett jeg, jobber som førskolelærer og har flere allergikere på gruppa mi.
Men mener at det er stor forskjell på å måtte leve på diett pga allergi og på det faktum at foreldrene har tro på at lavkaro er alfa og omega.
Jada, vet at lavkarbo er fint for mange for både vekta og for helsa, iallefall om man ikke blir fanatisk. Likevel mener jeg det blir feil å fostre opp friske barn på lavkarbo.
Men det er nå min mening, andre får gjøre det som er rett for dem :)
For de fleste er ikke lavkarbo en diett man bruker for å gå ned i vekt men en livsstilsendring for bedre helse som omfatter langt mer enn vektnedgang.
Grete Roede er en diett for å gå ned i vekt.
Hvorfor skal barna oppfostres på mat som har gitt oss selv dårlig helse?
Når det er sagt omfatter lavkarbo mye mer enn de ketogene diettene med et minimum av karbohydrater og for de fleste barn er det nok greit med mer karbohydrater en det. Men; barn trenger fett!
Og at noen skulle ha et påtrengende behov for en matvare som gjorde sitt inntok i kosten for bare (i genetisk sammenheng faktisk bare) rundt 8000 år siden - tøys! De fleste av oss lever med gener som ikke er tilpasset haugevis av korn, frokost, middag, kvelds.
Har aldri tvunget mine barn til å spise noe som helst jeg. Har ikke tro på tvang. Har selv en sønn som ikke spiser potet, men det er noe han har valgt selv pga han ikke liker potet og det enda han er 18 år. Aldri likt potet han, og jeg har aldri på noen måte prøvd å tvinge det i han heller. :)
Nemlig! Dessuten, det er jo ikke engang 8000 år med tilpasning for mange folkegrupper. Mange har fått innført korn langt senere, og hatt hovedvekt på helt andre matvarer. Dessuten finnes det dokumentert at overgang til vestlig kosthold har gitt redusert helse for mange folkegrupper.
Potet ble innført på 1700-tallet i Norge. Hvorfor skulle potet være noe vi "må" ha? Eller ris og pasta?
Slike "eksperter" som bare påstår ting, uten å basere seg på fakta eller kunnskap om biologi og evolusjon, men gir inntrykk av å ha blåst seg opp litt i irritasjon før de uttaler seg, de gir ikke noe seriøst inntrykk. Men når de kommer på trykk er det noen som leser det og stoler på det. Dessverre.
Du må jo selvfølgelig gjøre som du tror er best, men du kan ikke klandre andre for at de vil at barna skal fortsette å være friske. ;) Sunn mat er jo også forebyggende. De aller aller færreste snakker om nullkarbo til barn og det er ikke snakk om fanatisme hvor barna aldri får smake på usunn mat. Det er i de aller fleste tilfeller snakk om å fokusere på ren mat og sunn mat til hverdags.
Huff, jeg kjenner ei som er så fanatisk med kostholdet at hun slo brødskiva ut av hånda til sønnen. I barnehagen hadde han nemlig tatt ei skive vanlig brød og ikke speltbrødet med lønnesirup som hun baker. Alt skal være uraffinert i den heimen. Det er jo bedre enn raffinert, men unødvendig å slå maten ut av hendene til sønnen mens han sitter i barnehagen med andre barn rundt seg.
Hadde jeg sluppet kornmat fra barnsben av hadde jeg sannsynligvis unngått 15-20 år med kronisk bihulebetennelse som seinere eskalerte inn i mellomøret og har serk sammenheng med cubital tunnel syndrom som jeg fikk for 3 år siden. Hadde bare noen sett sammenhengen...
Dette er gener som sannsynligvis "går i familien", vil jeg tro. Har 2-3 tantebarn som sliter med bihulene og et par friske. MEn dessverre ingen som er villig til å eksperimentere med 2-3 måneder uten korn.
Jeg mener at en moderat lavkarbo (altså karboredusert, ikke karbofri) diett ikke skader noen og sannsynligvis er mye bedre - også for barn - enn det myndighetene anbefaler.
Jeg klarer ikke å forstå at folk mener barn har vondt av lavkarbo. Den dagen jeg får barn skal de så visst spise lavkarbo! De skal ikke spise KETOGENT, men LAVKARBO - helt klart! Jeg tror det er mange som tenker ketogent så fort de hører lavkarbo.
Jeg vet ikke helt hva folk ser for seg, når de hører at barn spiser lavkarbo.. Jeg vil ikke si at Emma "spiser lavkarbo". Hun spiser det vi har her i huset. Nå spiser jo jeg langt i fra noe "ekstrem lavkarbo"..
Her innebærer det hvertfall ikke så veldig mye hokuspokus, ikke noe stress, tilrettelegging eller noe sånt.
Vi bytter ut brød med fullkornsknekkebrød. Har MYE pålegg på. Går mest i egg, makrell i tomat og ost og skinke. Vi bytter ut ris, pasta osv med byggris, av og til fullkornsprodukter og av og til bare grønnsaker (hvis det er blitt mye karbohydrater i løpet av dagen. Spesielt dagene hvor hun har vært i barnehagen lager jeg ikke noe ekstra karbofyll). Bruker helmelk og "surmelk" isteden for noe annet. Små justeringer..
Ta eks dagen i går. Da var hun hjemme hele dagen og spiste: Frokost: Knekkebrød med makrell i tomat, majones og agurk, noen skiver ost, 1 glass eple og sviskesaft Lunch: et glass "surmelk" (hva heter det egentlig æ? Filmjølk på Svensk..), en liten omelett med spinat, skinke, løk og kremost. (fikk et knekkebrød, men spiste bare av smøret med gaffelen sin.:p) Middag: ei grov pølse (2 karbohydrater) med rotfruktgrateng (gulrøtter, litt potet, sellerirot, løk og fløte) og litt ukokt brokkoli. Lørdagsgodterier: en liten skål med is og 1 liten pakke rosiner. (av og til får hun lørdagsgodt, av og til ikke.)
I løpet av dagen småsnacket hun på litt salat, et halvt lite glass helmelk, macadamianøtter, masse agurk ++.
Hva var det hun gikk glipp av denne dagen?
Hun får ikke frukt her hjemme, rett og slett fordi at jeg glemmer å kjøpe det, siden vi ikke spiser noe særlig av det selv.. I barnehagen spiser hun masse frukt hver eneste dag, så det går nok bra, men prøver å bli flinkere til å huske på det. (Jeg er ikke redd for frukt, nei.)
I dag startet hun dagen med havregrøt av store havregryn, 50/50 melk/vann, cottage cheese, en spiseskje udos og noen hakkede mandler over.
Også har hun spist makrell i tomat av et knekkebrød.
En vanlig barnehagedag ser typisk ut som
Frokost (hjemme): omelett + knekkebrød med smør og grønnsaker ala paprika, tomat, agurk, salat osv, havregrøt, knekkebrød med makrell i tomat/ost/skinke
Lunch (i barnehagen): Stortsett alltid brødskiver.. Med leverpostei, makrell i tomat, brunost, prim osv. Lettmelk.
Mellom: Masseee frukt og kanskje en yoghurt.
Middag (hjemme): går mye i fisk, da hun er glad i det, omelett, kylling osv.. Forskjellige grønnsaker. Som oftest ikke noe karbofyll, da hun har spist mer enn nok av det i barnehagen og dessuten får i seg i form av grønnsakene.. Men av og til bønner, da hun er veldig glad i det..
Dessert: svisker
Av og til spiser hun mye fett og protein.. Og av og til spiser hun bare karbohydrater.. Vi lar henne styre dette helt selv og gidder ikke mase om at hun skal spise opp ditt og datt. Virker som at hun sørger for en ganske grei balanse her selv. Har også sett at hun bare tuller med maten når hun får mat fordi at vi føler tiden er inne for det, siden det er lenge siden siste måltid.. Er hun sulten så spiser hun det hun måtte få servert..
Hun er også veldig glad i tran, men får ikke det så ofte, for jeg får liksom ikke helt taket på hvilken jeg burde kjøpe til henne.. Har brukt Møllerens hittill, men den er kanskje ikke helt bra?
Og innimellom får hun litt supergreens for kids, ikke fordi at jeg er noe fanatisk superfoodmor, men fordi at vi har det stående og hun elsker det.:p
Mine barn skal spise lavkarbo. Dvs karboredusert
En barnehjerne trenger faktisk fett for å utvikle seg, ikke karbohydrater.
Men de skal ikke på streng diett, de skal ha samme livsstil som sine foreldre. Jeg leser om fortvilte foreldre som ikke får barna sine til å spise noe annet enn pannekaker, pasta og pølser... Men om barnet ikke hadde fått disse rettene som foreldrene vil unngå at barna spiser, så ville det ikke vært et problem..
Hva barn blir servert på besøk hos andre skal jeg ikke legge meg opp i, men hos meg skal de få naturlig sunn mat som er laget fra bunnen av.
Mine barn skal også få verktøy til å kunne ta lure valg på egenhånd, og de skal lære å lage mat!
Hei!
Jeg er nybegynner, så min kunnskap består bare av hva jeg har lest rundt på forumet her, og litt andre steder. :)
Dere er jo ekstremt kunnskapsrike.
Artikkelen heipådu viser til var veldig bra, og jeg kjente meg igjen på hva barn spiser. Akkurat hva 5-åringen min får i seg. Alt for mye usunt! :(
Særlig det med juice og frokostblanding. I går tvang jeg han til å spise entrecôte (han påsto han ikke likte kjøttet) med bearnaise, blomkål/brokkolimos til middag. I tillegg spiste han 3 små biter med potetbåter (potetbåter som var laget til ære for pappaen som nok er veldig glad i karbohydrater). Jeg tror jeg skal tilføre poden mer grønnsaker, kjøtt og fisk til middag. Måltider jeg kan kontrollere. Han liker omelett, så det har han fått nå denne uken til frokost. I tillegg liker han salat også, så det spiser han også, når jeg lager det.
Takker for alle kunnskap jeg kan få her inne! :) Nyttige kostholdsdebatter også.
Vel, det ville kanskje vært et problem hvis barna ikke ville ha noe kjøtt og fisk heller?
Jeg har en stk som sliter skikkelig med maten, først nå som vi har en diagnose skjønner vi litt mere( adhd med sterke trekk av aspergers), mens andre kaller ham kresen når han ikke klarer å spise rent kjøtt.
Han har vært tilbudt mat på nøyaktig samme vis som søstra som er 2 år yngre, rent kjøtt, fisk osv. Hun spiser fisk som bare det, han blir hvitt som et laken og spyr om han får noe i munnen, selv om han ikke vet hva det er.
Nå er jo ikke alle barn slik, men prøv å leve noen dager i vårt liv og få høre fra fjernt og nært at det er jo bare å prøve... Ungen er så redd for medisiner at vi har tilbragt flere døgn på legevakta til sammen for å få hjelp fordi han ikke tør svelge antibiotika på størrelse med knappenålshoder osv.. Han gråter seg heller gjennom en hel natt med ørebetennelse enn å prøve en 1/2 ibux delt i 3.. Prøv å få ham til å spise ny mat, mat med feil konsistens, osv.
Bare så det er sagt, jeg propper ikke i det sukker og hvetemel og pølser, men i blandt må jo gutten få velge mat som han liker og ikke hele tiden sitte på sidelinjen og føle seg regelrett straffet fordi han ikke klarer å smake på maten. Og dessverre er det alltid barn som ham som blir sett skjevt på av andre foreldre og dømt. Nå er min slik at han heller ikke spiser enn å kreve noe annet, men han må jo få føle seg verdig i blandt han også.
Beklager at jeg reagerer, men dette med mat er følsomt her i huset, fordi vi har to barn med mattrøbbel, denne gutten og minstejenta med et sjeldent syndrom som ikke spiste før hun var 2 år og som fortsatt sondemates 50%
Helt enig Imse, jeg har en nevø med sterk ADHD og han reagerte også veldig sterkt hvis noen prøvde å få ham til å spise noe han ikke viste hva var.
Heldigvis har det blitt bedre etter hvert som han har blitt eldre, men fortsatt har han problemer med å prøve nye retter.
Og det er ikke det at han ikke ønsker å prøve, for han ser jo at andre liker maten, men han får brekninger hvis konsistensen er uventet (for bløt spesielt) eller det er bruk krydder han ikke kjenner til.
Foreldrene fikk høre mange ganger at han var kresen og vanskelig/umulig å forholde seg til når det gjaldt mat - men vi i familien har alltid tatt hensyn og sørget for at det alltid er noe han kan spise.
Heldigvis har han alltid vært glad i kylling, så kylling i alle former har ofte blitt en gjenganger.
Det blir noe helt annet! Så klart! Jeg var ikke helt klar og tydelig kanskje, men jeg sikter til bekjente på f.eks facebook, som klager over at ungen bare vil ha ditt eller datt, og ungen mest sannsynlig vet at om han eller hun bare maser nok/nekter lenge nok, så får de det de vil ha.
Nok om det. Jeg skjønner at dere reagerer og hadde nok gjort det samme selv om jeg var i deres situasjon :ja:
Poenget mitt er at jeg vil gjøre det jeg kan for å hjelpe mitt barn til å velge rett. Og jeg hjelper ikke til ved å tilby masse mat som jeg om ett eller tre år ikke vil at de skal spise så mye av.. Jeg vet ikke om jeg klarer helt å uttrykke det jeg mener her :o
Og også hjelpe så de ikke havner i den situasjonen jeg havnet i. Velmenende foreldre, hjemmelaget mat, men for mye karbohydrater og jeg var hekta. Smugspiste herfra til månen!! Vil ikke at mine barn skal ha det på samme måte som meg!
Ser helt greit ut dette her, ikke noe ekstremt med dette.
Når det gjelder maten i barnehagen så følger vi i allefall statens råd for ernæring. Tror vi er pålagt å gjøre det.
Med det så har vi bare grovt brød som vi baker selv, vi har ikke prim da det ikke er anbefalt i daglig kosthold.
Hos oss har vi bare brød to dager i uka da, ellers så har vi fisk en fast dag i uka, havregrøt en fast dag i uka og annen sunn varmmat i uka.
Når jeg skriver sunn varmmat, så mener jeg da anbefalt av statens ernæringsråd. Vi prøver å kjøre så sunt som mulig. Bruker bare fullkornspasta og friske grønnsaker. Pølsemat er fymat hos oss, prøver å bruke mest mulig rene produkter.
Men vi serverer også pizza, da med grov bunn og masse grønnsaker.
Når barnehagene serverer lettmelk og ikke H-melk, så er det også pga vi følger statens råd for ernæring. Vil noen ha H-melk isteden lettmelk, er det rom for at foreldrene selv kan sende med det da :)
Imse, jeg har mine to yngste som er ekstremt kresne slik at om mellomste spiser en wienerpølse eller yngste spiser en pannekake proppfull av egg så er det noe som gjør at jeg vet at de i det minste fikk i seg litt protein og eller fett det måltidet. Skulle gjerne vært der du er med din jente Nellie. Det er utrolig frustrerende med barn som ikke engang vil smake med mindre det lukter søtt eller raske karber lang vei. Man svelger etterhvert noen kameler. Jeg nærmest fnyste når en slektning sa at de ga barna melk med oboy så de i det minste fikk i seg melk. Veel nok en kamel noen år senere. Det er ikke snakk om minste motstands vei hele tiden. Men hva gjør du når ikke en gang en saftig dyr bestikkelse gjør at mellomstepoden knapt nok er villig eller i stand til å spise en liten teskje med laks. Han prøvde tappert en gang etter enorm oppmuntring og mange nestenoppkast. En gang prøvde vi i desperasjon å nekte han annen mat med mindre han spiste en mikroskopisk bit av MAT. Neste morgen, ja det gikk et halvt døgn, så slo magen seg vrang og han kastet opp. Ja da hjelper det ikke å lese at folk sier de tvinger ikke barna, men de må smake før de sier de ikke liker noe. For oss ville det grenset til barnemishandling å gjennomføre et sånt regime :( Vi er generelt imot belønningssystemer og bruker de aldri systematisk. Men vi faller for fristelsen sporadisk.. Vi har ingen diagnose her og føler ikke at det er aktuelt heller. Så er det eldste. Hadde alle mine tre barn vært som han i matveien ville jeg hatt tre barn med moderat karboinntak så lett som bare det. Men slik ble det ikke. Og jeg hadde ikke vært redd for å gi barna et karboredusert kosthold om jeg hadde fått det til. For ordens skyld - mannen spiser proteiner og fett, men også poteter, pasta og ris osv så det gjør ikke saken veldig mye lettere. Det betyr at de mindre sunne alternativene som regel er tilgjengelige.
Det er vel neppe noen tilfeldighet at det er de to yngste som er mest eksplosive av de tre barna våre. Regner med at ikke så mange her på forumet lar seg overraske. ;)
Jeg synes det er synd at så mange er redde for å gi barna lavkarbo. Lavkarbo er jo bare ren mat som mennesker alltid har spist, før fabrikker ble oppfunnet. Med alle de helsegevinstene jeg selv har opplevd med lavkarbo, er det for meg helt uaktuelt å gi vår datter annet enn lavkarbo. Vi har noen i familien som følger statens ernæringsråd sine anbefalinger. De er syke hele tiden og 2 av barna i familien er i ferd med å bli virkelig overvektige. Jeg merker jeg er oppriktig nysgjerrig på hva som kunne skjedd dersom de hadde lagt om til lavkarbo. Men det er ikke lett å være profet i eget land, så budskapet om lavkarbo går desverre ikke inn.
Vår datter spiser lavkarbo. Hun tåler ikke mel og melk så endel gir seg selv. Hun er nå 1,5 år og foretrekker gjerne salte alternativer fremfor søtt (med unntak av drikke). Var hos besteforeldrene i jula og da ville hun heller ha oliven enn søt dessert :).
Vår datter er frisk og har et jevnt humør. Hun holder seg lenge mett og elsker smør. Hjemme serverer vi kun vann. Er vi borte lar vi henne drikke det som blir servert, juice og brus. Hun spiser også noe frukt som klementiner. Så vi er ikke hysteriske, vi prøver bare å ha et fornuftig kosthold til henne i hverdagen. Vi kan også gi henne litt potetgull dersom andre f.eks spiser kake.
Hun foretrekker selv proteiner og fett fremfor karbohydrater. Er vi ute å spiser og hun f.eks. får kylling med pommes frites, spiser hun bittelitt pommesfrites, mens hele kyllingen går ned. Brød er hun ikke interessert i.
Nå er vi åpne på at henne smakspreferanser kan forandre seg med alderen. Vi ønsker dog å fortsette med lavkarbo på det nivå som fungerer med tanke på hennes helse, praktiske forhold og med tanke på sosiale hensyn.
PS! Virkelig leit å lese om dere som sliter med barnas kosthold. Det er da selvsagt lett å svelge mange kameler som foreldre, det er helt naturlig.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.