Har bare tenkt at jeg skal spise mindre karb, altå jeg regner ikke noe fra eller til på det jeg leser av innhold i produkter. For det er vel ikke noe å legge til hvertfall, bare evt trekke fra?
Men, spiser vel etter min "utregning" sånn alt fra 25-50/60 karb per dag, er dette altfor mye tro?
Har ikke kommet ordentlig igang enda vil jeg tro, er på dag 4, og har mistet 2,5 kg vann. (vann er vel det første som ryker)
Må man spise fett, eller holder det å holde seg unna karbohydrater og få i seg proteiner?
Holder du deg under 72 g kh pr dag (jfr "Bedre uten brød" av Lutz) trenger du ikke redusere fettinntaket. Spiser du 50/60 g kh pr dag, bør du absolutt spise fett!
Kutter du både fett og karbohydrater, hvor skal da kroppen hente energien sin fra? Protein er byggestener for kroppens celler, ikke en energikilde... Du risikerer og bli ganske kraftløs.
Jeg anbefaler at du spiser godt med grønnsaker, rene proteinkilder og bra med fett attåt i det minste de første par ukene. Dette for å hjelpe kroppen i gang med forbrenning av kroppsfett. Dette om du da har kroppsfett... er du ganske nær normalvektig, er det enda mer viktig at du passer på å spise fett, siden kroppen ikke vil ha så mye og hente fra sine egne lagre.
Jeg anbefaler at du leser nybegynnertråden jeg linker til i signaturen, skroll deg ned og les artikkelen i linken "hva er lavkarbo" av Vegard Lysne, så kanskje du får en bedre forståelse av hvorfor det er så viktig og spise fett når du spiser så lite karbohydrater :)
Når du fjerner karbohydrater fra kostholdet dit, må du erstatte det med noe. Dette noe er fett. Du må jo få energi fra noe. Hvor mye man spiser er individuelt, etter hvilken lavkarbo-versjon man spiser. Noen spiser lite kh og mye fett (fx ketolyse), andre spiser mer kh og går noe ned på fettet (fx Fedon).
Anbefaler det å lese litt om de forskjellige retningene, og finne den som passer best med den måten du ønsker å spise på. Det er mange muligheter :)
25-60 gram karbo går helt fint det! Jeg har ligget på dette nivået siden august, og gått ned 14 kg. Samt fått en mye bedre helsetilstand ellers også. Du må få i deg fett ja, men ikke i ubehaglige mengder. Poenget er at du skal hente energien fra fett i stedet for fra karbohydrater. Men jeg er ikke av dem som spiser tykke fettrender på koteletter etc., jeg nøyer meg med fettkilder som egg, fet fisk (f.eks laks) etc. I tillegg steker jeg i cocosa fett og bruker fløte til sauser, til grønnsaker etc. Bearnaise saus laget på smør og fløte er for eksempel en favoritt, både sunt og godt. Jeg veier heller ingenting, men jeg er bevisst på hvilke blandingsprodukter jeg kjøper i butikken. Pleier å skygge unna de som har mer enn 7-8 g kh pr 100 g for eksempel. Så bare prøv deg frem litt, så lærer du nok litt etter hvert hvordan måltidene skal settes sammen. Dette forumet er glimrende i så måte, her er det mye gode tips å hente.
Det er jo mange retninger å velge i, så jeg ville ha prøvd å lese litt om de forskjellige og funnet den du trives best med. Jeg følger i all hovedsak Hexebergs teorier, og det kan vel høres ut som om du også er et sted i nærheten av det. Hennes retning er sånn litt "midt på treet", ikke for ekstremt i noen retning. Passer meg godt, siden jeg startet med en BMI på 31 følte jeg ikke noe behov for å gå på mer strenge dietter som ketolyse, Skaldeman etc. Men les litt og prøv deg litt frem selv, og spør her så får du råd i hauger og lass!
Høres ut som det samme som jeg tenker. Jeg spiser jo fett i de produktene jeg får i meg. men er ikke den typen som kan spise masser av bacon for eksempel :) Tusen takk for svar :)
Du finner næringsinformasjon på alle matvarer på forsiden av forumet, nemlig her.
Jeg vet du skriver egenkomponert, men husk at gulrøtter er "søte", så ikke spis MEST gulrøtter. Varier også med andre grønnsaker, som sopp, asparges, blomkål, rosenkål osv for at du skal få i deg den næringen kroppen din har behov for :)
Jeg er heller ikke noen storspiser av bacon. Men bacon er heller ikke veldig lavkarbovennlig, det er ganske salt og er noen ganger også tilsatt sukker. Men litt en gang i blant går helt greit.
Du kan spise mye grønnsaker før du passerer 20g kh, men de under jorden bør du passe deg litt for. Jeg spiser mye squash, paprika, fennikkel, div. salat og broccoli, og bruker i blant noe gulrot og rødbeter for god smak. Og sellerirot, en glimrende poteterstatning! Fløtegratinert sellerirot er herlig, jeg hadde det faktisk til piunnekjøttet på julaften og savnet ikke poteter i det hele tatt!
Stå på, du er i ferd med å få et helt nytt liv!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.