Det hyles stadig vekk her inne om at salat ikke er grønnsaker og at man må spise mer ordentlige grønnsaker. Men hva er det egentlig? Man bør jo ikke trø nedpå for mye av gulrot og kålrot f.eks. Blomkål og brokkoli er greie saker, men hva så? Alle rotgrønnsakene er vel på kanten? Som sellerirot, persillerot osv.
Løk spiser jeg en del av for det er kjempegodt, men hvis verken tomater, agurk, salat, paprika eller avokado regnes som grønnsaker så vet jeg sannelig ikke... Hodekål da, men hva mer? Synes liksom jeg har vært gjennom hele grønnsaksdisken på butikken omtrent!
Eg et ein del sellerirot, matevaretabellen seier 2,8g kbh per 100g. Eg et også både agurk, tomat, salat, avokado og paprika, kvifor trur du at du ikkje kan ete dette?
Squash, stilkselleri, sellerirot(er ikke på kanten), paprika (minst karber i grønn, middels i gul og mest i rød), aubergine, asparges, sopp, babymais, salater med mye farge (Lollo, spinat, hjertesalat, ruccola.)
Når man sier at man ikke bør spise salat, menes det bladsalat som issalat. Den inneholder så og si bare vann og ingen næringsstoffer!
Finnes jo andre typer salathoder som er bedre, hjertesalat feks, og alle de andre med farger som Nellie sier!
Jeg spiser masse av det jeg, men det er flere her inne som sier at "salat er ikke grønnsaker, spis noe annet!" til nybegynnere som ramser opp det de spiser og bl.a. spiser salat hver dag.
Squash hadde jeg glemt ja, merkelig nok ettersom jeg senest i går satt og noterte det på lista over ting jeg skal prøve å dyrke til sommeren... :o Men det er ikke mye næring i squash? Auberginer kommer jeg ingen vei med, smaker og har konsistens som skumgummi, men babymais og asparges er godt. :) Jeg har aldri laget asparges selv, men det kan vel ikke være sååå vanskelig? Å kjøpe egen aspargeskjele kommer ikke på tale. :)
Rosenkål spiser jeg innimellom. Hva er brokkolini?!
Aha - det er altså bare de grønne "salatbladene" som menes? :o Jeg forsto det som at hele salaten var "feil", altså både salatbladene og alt det andre man har oppi. Snakker om å misforstå... :lol:
Jeg steker asparges i panna bare:) Enten i eller uten smør. Eller trekker dem i vann.
Det er vel ingen grønnsaker som inneholder MYE næring, tror jeg? Det er jo veldig mye vann i alle grønnsaker. Men f.eks kinakål, isberg, agurk er VELDIG lite næringsrike. På f.eks ketolyse teller jo hver gram man spiser, så der bør man vel sørge for at det man spiser av grønnsaker faktisk er næringsrikt.
Jeg spiser mye isberg jeg. Blander isberg og frisk spinat. Gjerne før middagen, men da er det andre "bedre" grønnsaker til middag.
Poenget er vel at når nybegynnere sier at de jo har spist masse grønnsaker, de har spist salat med isberg og agurk og litt skinke oppi, så er ikke salatblader og agurk for "lavkarbovennelige" grønnsaker å regne!
Masse grønnsaker med mye ost, noe kjøtt og en feit dressing derimot, er så lavkarbo som det kan få blitt, om man velger noe annet enn isberg!
host Har et vagt minne om at jeg satt og skrev ut en kjempelang oversikt noen hadde laget her inne om massevis av grønnsaker og deres bruksområder... :o
Jeg har som mål å spise mer grønnsaker i 2012!:D Og frukt da..:o (tør nesten ikke si det)
F.eks kål er noe jeg aldri bruker, men hodekål kan jo brukes til så mangt. Enkel og grei smørstekt kål er godt, så kan man jo lage kåldormar, crack slaw ++++. Men aldri i verden om jeg klarer finne på noe å bruke saker og ting til selv.. Må få inspo et annet sted.
hihi Jeg er glad i hodekål, men rekker jo aldri å spise opp et helt hode før det blir ødelagt! Selv om jeg kjøper de minste jeg finner omtrent, heldigvis koster de som regel ikke så mye da.
Jeg spiser også litt frukt, det er godt og inneholder en del fine stoffer selv om de kanskje ikke strutter av vitaminer slik mange liker å tro. :)
men når det gjeld isbergsalat, eg et det, men aldri KUN isbergsalat. Blandar i agurk, paparika, tomat, avokado, løk og kanskje andre salatblader, og så har eg ein eller annan dressing over (olje- eller rømmebasert). Dersom det er hovudrett så har eg i skinke, ost eller anna kjøt/fisk. Er det eit problem å bruke isberg når det ikkje er hovudingrediensen?
Jeg trooor hjertesalat er blant de mest næringsrike bladsalatene. Selv har jeg plass til så lite volum mat i forhold til alt det øyet vil spise (:p) at jeg omtrent aldri gidder å bruke "lysegrønn" salat og agurk, selv om det er godt. Innbiller meg at kroppen heller vil ha så mye spinat og paprika jeg får plass til.
Jeg er muligens hysterisk, men personlig hadde jeg ikke brukt bare isbergsalat uansett. Hadde nok blandet den med hjertesalat eller ruccola eller spinat eller lollo eller hva som helst med litt mer farge. Har man 15 karbohydrater til rådighet, om dagen, og bruker litt her og litt der på meieriprodukter osv, så hadde jeg gjort det aller meste ut av grønnsakene jeg faktisk spiste. En liten tvangstanke, selvom det sikkert ikke utgjør store forskjellen.. Men nå synes jeg 15 kh gir alt for lite grønnsaker da, det er ikke alle som helt ser den.;)
Kinakål også er fint og flott, men næringsrikt er det ikke.
Bruker isbergsalat med verdens beste samvittighet jeg! Hver dag til lunch. Om den stort sett bare består av vann, hva så? I tillegg spiser jeg jo diverse andre grønnsaker, så noe får jeg i meg likevel. Og strengt tatt klarer vi oss vel fint med bare kjøtt og fett også, så om både isberg og agurk stort sett er vann så er det liksom helt greit. Vi trenger jo mye vann også...
Strengt talt, så er det vel veldig forskjellig på hva man klarer seg på og hva man ikke klarer seg på. Jeg klarer meg ikke på bare kjøtt og fett. Overlever sikkert, men skal jo liksom føle meg OK også da. Så da gjør jeg det sånn, så får andre gjøre som de vil. Men uansett er det vel kjekt å VITE ting som f.eks at isberg ikke gir deg noe annet enn fyll? Så kan man ta en avgjørelse basert på kunnskap.
Topp - hjertesalat bruker vi nemlig en del av! Salathodene er såpass små at vi rekker å bruke dem opp før de blir stygge. :) Crispisalaten er også veldig holdbar har jeg funnet ut.
Joda, det er helt klart greit å vite hva de forskjellige matvarene bidrar med slik at man vet hva man får i seg. Jeg stusset bare litt på dette med å unngå isbergsalat, så lenge man får i seg nok av andre grønnsaker så gjør det da ikke noe at enkelte ingredienser er ren fyllmasse. Så lenge de bidrar med god smak og ingenting negativt så synes jeg det er helt greit å bruke disse. Selvfølgelig ikke som eneste grønnsak, men som en av mange.
Men nå ligger jeg en del høyere på karbohydrater enn 15 til dagen da, så da kan jeg jo spise en del "fyllmasse" uten at det gjør så mye...
Jeg tenker som deg. :) At så lenge man er klar over det og pøser på med andre, mer næringsrike grønnsaker og andre ting så spiller det liten rolle om man spiser litt "fyllstoff" så lenge det er såpass uskyldig som en neve eller to med isbergsalat! :) For de av oss som ikke er så "knipne" på karbene vel og merke. :)
Man skal spise MYE isberg før det utgjør et problem i hht vektnedgang. Saken er vel helst det at den for mange av oss utgjør en hvilepute og en unnskyldning til å si at vi har spist grønnsaker... :p
Lytt til denne damen - som fikset kroppen sin med flere tallerkenfuller med grønnsaker ... hver dag. www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KLjgBLwH3Wc
Det skal vel litt til å klare å spise så mye grønt, men man kan jo fase det inn litt etter litt. Jeg merker godt selv hvor viktig det er med grønnsaker, og når jeg har spist mye feil som nå i jula er det grønnsaker som gjenoppretter balansen. Litt stangselleri eller agurk kurerer f eks begynnende halsbrann ...
Angående de "næringsfattige" grønnsakene det snakkes om her, selv om de ikke bør erstatte annet grønt, så har de god innvirkning på kroppen. Vann bundet i grønnsaker er nemlig vann kroppen tar opp, i motsetning til vannet vi drikker, som stort sett går med til å skylle nyrene.
Jeg er veldig glad i bacalao, men det er ikke alltid jeg har fisk for hånden. :p
Da lager jeg ei suppe som kan minne om ei suppe mellom sykehussuppen og bacalao.
Jeg koker opp litt vann tilsatt kyllingbuljong. Oppi der har jeg kuttet hodekål, sellerirot, selleristang, kuttet løk, oliven, chili, grønn paprika, mosa tomater på boks, hvitløk, tomatpure, olivenolje, salt og pepper.
Dette er ei knallgod suppe som du bare kan fylle på med de grønnsakene du vil.
Den står faktisk og putrer på ovnen akkurat nå. :sikle:
Og det beste med bacalaoen Kanu, du veit hva det er? Jo, det er å varme den opp dagen derpå og spise. Da er den ENDA bedre!
Sikkert fordi saftene, krydder osv får trukket skikkelig inn i fæsken!. Men, dæven døtte, ska æ ha bacalao no så ska æ spis potett og ja! Bacalao uten potet, nei de e ikkje ordntli bacalao spør du mæ :)
Ja, det er ganske komplisert :ja:. Det trenger ikke være for mye eller for lite vann eller salter en gang, det kan være ubalanser i kroppen. Men det er en feilslutning å tro at man skal innta mindre vann fordi man har vann i kroppen, det var det jeg ville frem til i nattens korte innlegg ;)
Ja, jeg veit jo det med å drikke vann for å fordrive vann. Men siden det er vannet i maten som stort sett tas opp tenkte jeg kanskje det var det den lagret også? Altså at man bør spise vannfattig mat, men drikke mye ved siden av?
Å ja, den tanken streifet meg faktisk, at det var det du mente ... Men det er fortsatt en feilslutning, for slik jeg forstår det er det at vannet er bundet i cellene i grønnsakene med på å hydrere cellene i kroppen fordi det ikke bare er rent vann, men også små mengder andre stoffer (sporstoffer m.m.) i grønnsakene som gjør at kroppen tar det opp og jeg vil tro, er med på å gi riktig vannbalanse. Mens å drikke store mengder rent vann jo kan kan virke negativt ved at man vasker ut elektrolytter. Og nyrene skal helst ikke belastes med vann hele tiden, de må få hvile seg også. De er nemlig ved siden av å rense kroppen kroppens "batterier" (i henhold til kinesisk medisin). Så det å spise mat med høyt vanninnhold og spesielt grønnsaker (og frukt, for oss som spiser det) er nok det gunstigste :)
Åhhh, så deilig. Eg slepp å sitte å gnage på isbergsalaten (sjølv om det er veldig sosialt akseptabelt :rolleyes:).
Då skal eg heller kose meg med jukserisen, soppen + broccolien. Så var det kjekt at asparges kom inn på lista mi (det er jo snaskens m smør)
Sen respons men har du ok kobbermengde i deg?Leste nettop at for lite kobber kan gi ødem. Jeg har for lite kobber (dog ikke ødem)fordi jeg har lenge tatt sinktilskudd ,noe som har hindret opptak av kobber, som i sin tur har minket opptaket av jern. sinktilskudd endte i for lite kobber, jern og blod i kroppen:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.