< Tilbake til oversikten

Nyttårsaften: kalkun!

#1

Alynna sa for siden:

Da var en 5 kilos fugl innkjøpt, beistet sitter i skrivende stund og opptar all plassen i kjøleskapet.... :rolleyes:

Jeg har planlagt å legge fuglen i lake for maksimal mørhet og smak.

Min lake laget jeg på slump, med litt inspirasjon fra diverse nettsider. Jeg endte opp med:

sort pepper
laubærblad
rosmarin
timian
estragon
hakket hvitløk
saften av 1/2 sitron + skallet
1 selleristang (siden jeg har selleri til wadorfsalaten)
2 kyllingbuljong-terninger
ca 2 dl salt til 4 liter vann (Ja, dette blir salt, og man skal ikke la fuglen stå mer enn natten over i laken. Forholdet mellom salt og vann gjør at det osmotiske trykket blir riktig, og kyllingen trekker til seg vannet.)

Så var det tilbehøret....

Tidligere har jeg laget en nydelig couscous-stuffing med aprikoser, epler, bacon og annet godt, men jeg står over i år, siden jeg ikke har lyst å ha et tonn med karborik stuffing bli til overs.

Istedet skal jeg lage "stuffede" sjampinjonger der jeg tar av stilkene, og hakker de, blander med persille, parmesan og jarlsberg, og dynker hattene i hvitløksolje og litt balsamico. fyllet puttes i hattene, og gratineres.

Lager fløtesaus på innmaten, kraft fra stekingen, stekt løk og gulrot karamellisert med litt tagatesse, tørr sherry (kan bruke rød eller hvitvin), pepper. Reduserer, har på fløte, smaker til med litt tagatesse og kanskje salt. Jeg kommer til å jevne med en blanding av jbkm og fiberhusk, fordi de rett og slett opphever hverandres dårlige egenskaper. Jbkm alene gir "slimete" saus", og fiberhusk gir geleaktig "grøt", men litt av begge, gir en ganske mel-liknende saus.

Så skal jeg servere grillede asparges (jepp, jeg griller midt på vinteren, har jo en fantastisk gassgrill under tak på balkongen)

Waldorfsalat skal jeg unne meg litt av, tror ikke det blir så galt mtp. karber. Jeg bruker druer og eplebiter, som det er litt av, men ikke mer enn 300g til sammen i hele den store bollen. Resten er da selleristang, hakkede valnøtter, pisket krem, sitronsaft, salt, og tagatesse, som jo er ganske karbofattig.

Rosenkål er nydelig til kalkun, og jeg har ikke bestemt meg for om jeg lager kokt rosenkål, eller surrer den med bacon og løk.

Tenkte å lage lage lavkarbo tranebærsaus, men jeg tror jeg dropper det i år siden ingen av de som kommer er større tilhengere av f.eks rørte tyttebær. Men jeg vil tro at man kan lage en nydelig saus med friske tranebær, appelsinskall, litt vin, og tagatesse.

Og så kommer jeg til å bake litt rødløk i båter, sammen med potetbåter, dynket i olivenolje. Potetene får gjestene, og det er lettvint og godt :)


#2

Alynna sa for siden:

Steking av kalkunen:

Jeg tror jeg kommer til å steke den først opp-ned på 160 grader, og snur etter to tredeler av tiden, beregner 30-40 min per kilo. Har et steketermometer i den tykkeste delen av låret. Jeg tror jeg tar den ut når det viser 66 grader. Så stiger temperaturen opp til 68 grader på benken. De termometerene som følger med, feiler i over halvparten av tilfellene, og man ender opp med tørt viskelær, fordi man ikke vet at kalkunen er ferdig! :mad:

Grunnen til at jeg steker opp-ned, er at min ovn har sterkest varme øverst, og lårene er det som er vanskeligst å få ferdig, før brystet er tørrstekt. Om skinnet på brystet er litt blekt på slutten, bare skrur jeg opp overvarmen.

Kommer også til å snitte opp små hull i skinnet, og stappe masse godt meierismør inn :)


#3

langaard sa for siden:

Jeg kommer:D


#4

Dietta sa for siden:

Er det plass til flere ??????


#5

Bik sa for siden:

5 kg kalkun....sikkert nok til meg og :p


#6

Hamster59 sa for siden:

Fant dette tipset på en annen blogg (ikke lavkarbo), men her er lenken:

susans-side.blogspot.com/2011/12/gode-kalkuntips.html

Greia er å bruke termometer og ikke tenke en halv time pr kilo kjøtt. Har også en 5-kilos kalkun liggende, så jeg har planer om å prøve ut noe av dette.

Det høres veldig godt ut med rosenkål med sopp og bacon. Har noe ferdigstekt bacon liggende, men skal kjøpe sopp og fersk rosenkål. Tror jeg skal dampe rosenkålen litt, for så å tilsette litt smør. Waldorf må jeg også ha, kan jo heller redusere mengden druer og epler.


#7

Alynna sa for siden:

Du har fullstendig rett ang. det med å ikke stole på 30 min per kg kjøtt. Mulig jeg formulerte meg litt tvetydig :D

Jeg setter kalkunen inn ca 3 timer i forveien (+ litt ekstra for å la den hvile, ta imot gjester osv...) men jeg stoler hverken på omtrentlige mål, eller de dårlige plasttermometerne som følger med. Derfor skrev jeg at jeg stikker inn et termometer i den tykkeste delen av låret, for det er det som blir ferdig sist.

Aldri vent på at den røde pinnen skal hoppe ut! :p

Glemte i forbifarten, å nevne, at steketermometeret ikke skal være inntil benet.


#8

Alynna sa for siden:

Når jeg tenker meg om så tar jeg nok og damper rosenkålen, og rører inn 1 ss smør (takk, Hamster59 :) )

Deretter blander jeg med litt sprøstekt bacon og løk. Da blir det deilig smak uten at hele måltidet svømmer i fett, det er fint med en balanse mellom mager kalkun, fet fløtesaus, og forskjellig tilbehør.

Nå kjenner jeg virkelig at jeg faktisk skal lage den tranebærsausen. Den friske syrligsøte smaken balanserer alt det salte..... Selv om det blir litt ekstra jobb.

Tranebærsaus smaker ikke bittert som tyttebær, men likner ellers ganske mye. Sjekket næringsinnholdet og det listes mellom 4 og 7 gram karber per 100 gram bær. Wikipedia lister 4 gram.

en.wikipedia.org/wiki/Cranberry#Nutrients_and_antioxidant_capacity


#9

Yrla sa for siden:

Har du matblogg? Du virker å ha eksperimentert en del.


#10

Echo sa for siden:

Hvor kjøper du tranebærene dine? De jeg har fått tak i på Maxi mat, smaker veldig søtt så jeg vil tro de er sukret før tørking. Fant dem ved frukten "selvplukk", ikke i pose.


#11

Yonah sa for siden:

Jeg stekte kalkunen på 90grader på julaften, aldri hatt SÅ saftig kalkun noen gang, det ble nesten ikke noe kraft, så saftig var den. Det tok mange timer, men det var vel verdt det. Kalkun skal ha kjernetemperatur på 72grader.


#12

timich sa for siden:

Vi har som regel kalkun på julaften, så jeg har vel lagd det i snart 20 år nå... Jeg har alltid beregnet en halv time pr kg, pluss at jeg legger på en halvtime ekstra på toppen av det (altså for en 5 kgs kalkun så ville jeg ha beregnet 2,5 + 0,5 t = 3 t). Steker den alltid i stekepose, med stuffing, og når jeg tar den ut av ovnen så står den på benken og hviler minst 1 time før jeg skjærer i den (den blir ikke kald, ikke lunken engang...). Jeg og alle rundt meg er enige om at den er like perfekt hvert år, den har aldri blitt tørr:D


#13

Nerthus sa for siden:

Takk for masse tips til tilbehør Alynna!!!! Skal ha en gedigen kalkun selv på nyttårsaften, nå skal jeg sette meg ned i morgen og gå gjennom forslagene dine :)


#14

Fedona sa for siden:

Hei,
Jeg har fulgt mange av dine råd med kalkunen:) Den har ligget i krydderlake i natt. Min mann, som er engelsk - og veldig spesialist på kalkun, sperret opp øynene da jeg gjorde dette. He he... Får håpe den blir megabra ;) Den lukter iallefall god.

Takk for at du la ut dette :)

Godt Nyttår!


#15

teleslynga sa for siden:

Planlegger en kalkunmiddag, og dette så godt ut! Men akkurat det som står over her kan da ikke stemme, osmose virker vel omvendt, dvs at vann blir trukket ut av fuglen i et forsøk på å balansere den salte laken... Når man koker f.eks. poteter med skall på i saltmetta vann, krymper jo potetene litt (akk, minner, det er så godt!), det er samme prosessen.


#16

Nerthus sa for siden:

Det er seriøst den saftigste kalkunen EVER! Må innrømme det så litt rart ut med to kalkun-føtter stikkende opp av en velduftende lake i vaskebøtta, men det var verdt det! Dette vil jeg nok alltid gjøre ved senere tilberedning av kalkun! Gjestene var helt over seg av begeistring :)

Sausen ble til av kraft fra steking og koking av innmaten, og fra stekingen av hele kalkunen. KUN fløte og salt og pepper i, og litt jevning, og den var knallgod!


#17

Lemen sa for siden:

Åhh, herlig med masse oppskrifter! Skal lage kalkun i helgen til familien, så her fant jeg masse inspirasjon. :D


#18

nellie sa for siden:

Vi gjorde det utrolig enkelt og fikk en sykt mør kalkun, vi også. Enkelt og greit 30 minutter pr kilo, uten stuffing.. Med vannbad under og skinnpensling med smør ca hver halvtime. Men den sto pakket inn i folie i tre timer før servering, så var vel det som gjorde den så sykt saftig og mør.


#19

Kanutten sa for siden:

:sikle: Jeg fikk lyst på kalkuuuuuuun! Stoooor saftig kalkuuuun, ikke bare sånn liten filet som jeg lagde. :o


#20

Dietta sa for siden:

Jeg har 2 i fryseren. Det er bare å komme ;)


#21

Beatrixie sa for siden:

I vaskebøtta????:eek:


#22

langaard sa for siden:

Tipper det var en ny vaskebøtte:)


#23

Nerthus sa for siden:

Hahaha, ja det sa sambo også! Det var en ganske ny vaskebøtte, og jeg skrubba den skikkelig på forhånd ;) Saltlake hjelper vel også mot evt ruskomsnusk, så jeg var ikke så veldig bekymret selv. Men det så ganske rart ut ja...:D

Den var jo så stor at jeg hadde ikke stor nok beholder... dessuten sjekket jeg med andre kjente som også skulle legge kalkun i saltlake, og du kan si at jeg var ikke alene om å bruke vaskebøtta ;)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.