< Tilbake til oversikten

Asparges

#1

guro sa for siden:

ASPARGES

Det finnes 2 typer; hvit og grønn. Den grønne vokser i sollyset overbakken og har noe kraftigere smak en den hvite, som dyrkes beskyttet mot sollyset.

Næringsinnhold: rik på kalsium, jern, fosfor, A og C vitamin.

Oppbevaring: maks 3-5 døgn, svalt (7-10°C), mørkt og tørt.

Rensing: Aspargesen skal behandles forsiktig. Skjær bort 1-2 cm nederst. Hvit asparges skrelles grundig. Støtt med pekefinger når du skreller, så stilken ikke brekker.

Koking: Hvit og grønnasparges må ikke kokes sammen. Kok i lettsaltet vann (2 ss salt per liter vann), tilsatt noen dråper sitronsaft og gjerne noen sitronskiver. Vannet skal fosskoke før aspargesen legges i. Koketid: Grønn 2-5 minutter, hvit 5-10 minutter, avhengig av tykkelsen.

Asparges kan serveres helt enkelt med smeltet smør, tilsatt urter eller med Hollandaise.

Regnbuesalat (4)

· 18-20 grønne asparges

rense og kokes.

· 4 gulrøtter

· ½ sellerihode

· 400 g sukkererter

· 1 stor rødløk

grovkuttes og forvelles i ca 1 minutt.

· 2 grillede kyllinger

renses og kuttes i strimler.

Anrett, kylling, asparges og grønnsaker på tallerkenen. Pynt med

· fisk kjørvel, klippet

Karsedressing:

· 2 kurver karse

· 2 dl rømme

· 2dl majones

· salt & pepper

kuttes og blandes med stavmikser.

Roqefortgratinert asparges

· 20 hvite asparges

Skrelles nøye og kokes. Legges så i en ildfastform.

· 200 g roqefort, i skiver

legges over aspargesen. Grilles i ovnen til osten så vidt har smeltet. Følg godt med. Pynt med

· 4 tomater, uten skinn

· 1 hode frisèe salat

Aspargessuppe

Kok opp

· 2 l vann

· 4 terninger hønse- eller grønnsakbuljong.

Rens

· 1 kg asparges.

Ta vare på avskjær og skall. Kok aspargesen mør i buljongen, og legg til side. Fres avskjær og skall i

· litt smør

i en gryte. Tilsett gradvis

· 100 g sammalt spelt

Spe med buljongen. La småkoke i 20 minutter. Sil vekk avskjær og skall. Rett før servering tilsettes

· 2 dl kremfløte

og asparges kuttet i passe biter. Kan serveres med kjøttboller.

Asparges med røkelaks

· 8 hvite asparges

· 8 grønne asparges

Renses og kokes, hver for seg.

· 50 g mandelflak

ristes (i stekeovnen eller tørr stekepanne). Smelt

· 200 g smør

og tilsett

· persille, hakket

Anrett aspargesen med

· 200 g røkelaks, i skiver

· 2 hardkokte egg, hakket

Hell over smeltet smør og dryss over mandelflakene.

Asparges med spekskinke

· 12 grønne asparges

renses og kokes. Smelt

· 200 g smør

og tilsett

· 1 bunt gressløk, finhakket

· 200 g frisk spinat

· salt & pepper

Rull aspargesen in i

· 200 g spekeskinke, skivet

og anrett på tallerken. Hell smørsausen over. Pynt med

· litt revet ost.


#2

Kristian sa for siden:

Betyr det at den grønne er stilken og den hvite er roten:confused:


#3

guro sa for siden:

Nei, det er samme plante del, skuddet, men den hvite er dyrket uten lys, underplastikk eller noe,


#4

Muskat sa for siden:

Helt friske og sprø er de grønne faktisk også inmari gode rå!

NAM Asparges!


#5

Albertine sa for siden:

I tyskland elsker de den hvite varianten og spiser den til alt. Nasjonalretten om våren er masse asparges med parmaskinke rullet rundt, nypoteter og hollandaisesaus.


#6

Tingeling sa for siden:

mmm.

Jeg kjøpte fersk grønn asparges i går .. Det må være noe av det aller beste som finnes av tilbehør!! Og SÅ MYE bedre enn disse man kan kjøpe på glass..
Prøvde også å smørdampe brokkoli som jeg har lært på denne siden - og det ble helt NYDELIG !! MYE bedre enn å koke i vann..

Takk for mange gode mattips, Guro!! smatt smatt ;)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.