guro sa for siden:
ASPARGES
Det finnes 2 typer; hvit og grønn. Den grønne vokser i sollyset overbakken og har noe kraftigere smak en den hvite, som dyrkes beskyttet mot sollyset.
Næringsinnhold: rik på kalsium, jern, fosfor, A og C vitamin.
Oppbevaring: maks 3-5 døgn, svalt (7-10°C), mørkt og tørt.
Rensing: Aspargesen skal behandles forsiktig. Skjær bort 1-2 cm nederst. Hvit asparges skrelles grundig. Støtt med pekefinger når du skreller, så stilken ikke brekker.
Koking: Hvit og grønnasparges må ikke kokes sammen. Kok i lettsaltet vann (2 ss salt per liter vann), tilsatt noen dråper sitronsaft og gjerne noen sitronskiver. Vannet skal fosskoke før aspargesen legges i. Koketid: Grønn 2-5 minutter, hvit 5-10 minutter, avhengig av tykkelsen.
Asparges kan serveres helt enkelt med smeltet smør, tilsatt urter eller med Hollandaise.
Regnbuesalat (4)
· 18-20 grønne asparges
rense og kokes.
· 4 gulrøtter
· ½ sellerihode
· 400 g sukkererter
· 1 stor rødløk
grovkuttes og forvelles i ca 1 minutt.
· 2 grillede kyllinger
renses og kuttes i strimler.
Anrett, kylling, asparges og grønnsaker på tallerkenen. Pynt med
· fisk kjørvel, klippet
Karsedressing:
· 2 kurver karse
· 2 dl rømme
· 2dl majones
· salt & pepper
kuttes og blandes med stavmikser.
Roqefortgratinert asparges
· 20 hvite asparges
Skrelles nøye og kokes. Legges så i en ildfastform.
· 200 g roqefort, i skiver
legges over aspargesen. Grilles i ovnen til osten så vidt har smeltet. Følg godt med. Pynt med
· 4 tomater, uten skinn
· 1 hode frisèe salat
Aspargessuppe
Kok opp
· 2 l vann
· 4 terninger hønse- eller grønnsakbuljong.
Rens
· 1 kg asparges.
Ta vare på avskjær og skall. Kok aspargesen mør i buljongen, og legg til side. Fres avskjær og skall i
· litt smør
i en gryte. Tilsett gradvis
· 100 g sammalt spelt
Spe med buljongen. La småkoke i 20 minutter. Sil vekk avskjær og skall. Rett før servering tilsettes
· 2 dl kremfløte
og asparges kuttet i passe biter. Kan serveres med kjøttboller.
Asparges med røkelaks
· 8 hvite asparges
· 8 grønne asparges
Renses og kokes, hver for seg.
· 50 g mandelflak
ristes (i stekeovnen eller tørr stekepanne). Smelt
· 200 g smør
og tilsett
· persille, hakket
Anrett aspargesen med
· 200 g røkelaks, i skiver
· 2 hardkokte egg, hakket
Hell over smeltet smør og dryss over mandelflakene.
Asparges med spekskinke
· 12 grønne asparges
renses og kokes. Smelt
· 200 g smør
og tilsett
· 1 bunt gressløk, finhakket
· 200 g frisk spinat
· salt & pepper
Rull aspargesen in i
· 200 g spekeskinke, skivet
og anrett på tallerken. Hell smørsausen over. Pynt med
· litt revet ost.