Personlig har jeg ikke målt kolesterolnivået etter at jeg begynte på lavkarbo for litt over et halvt år siden. Men har aldri tidligere hatt problemer med det.
Noen av dere som har fått kraftig økning i kolesterolnivået i forbindelse med overgang til lavkarbo ?
Og skal vi lavkarbofolk bli livredd for å bli "innfeit" ?
Tror ikke jeg er innfeit, men har ikke målt noe kolesterol....burde kanskje det?
Min mor hadde litt høyt kolesterol, og det gikk ned når hun hadde gått på lavkarbo en stund. Så her er forskjeller.
Er forøvrig lei av å bli "forfulgt" :( Lei av å bli framstilt som en som slurper fett og bjælmer fløte......hører ingen som roper om de som fyller seg med cola og hamburgere lengre, hurtigmaten, posematen m.m.
Jeg synes innslaget var D Å R L I G. Greit å skremme med totalkolesterol, ikke sant? La oss for all del ikke snakke om LDL, HDL, triglyserider - eller Gud forby - små og tette eller store og fluffy LDL-partikler. Eller nevne det at kolesterol har liten sammenheng med dødlighet... Nei - la oss få det farlige kolesterolet under 5 (og glemme at hjernen trenger det, og at det er viktig for omtrent alle membraner i kroppen...)
Jeg synes debatten bærer mer og mer preg av pisking av gamle (og døde) kjepphester uten at det tilføres substans. lei tullprat uten argumenter, bare med meninger
Mitt kolesterolnivå har sunket litt, men jeg var innenfor normalen tidligere også. Alle verdier var til å få bakoversveis over fikk jeg beskjed om og at jeg gjerne måtte fortsette kostholdet mitt.
Mannens kolesterol føk i taket og han har lagt seg på en lavfettdiett med fokus på å kutte alle raske karbohydrater (ris, pasta, potet, godteri), men spiser rugbrød. Han har nå superfine verdier på blodprøvene sine. Nå bruker han medisiner som visstnok kan påvirke kolesterolet, så dette kan ha innvirkning også, men verdiene sank drastisk etter at han ble mer forsiktig med mettet fett.
Mitt har steget kraftig det siste halve året. Jeg målte for en månedstid siden og hadde total kolesterol på 9.8.
Har selvfølgelig surret vekk lappen med detaljene på, men lå ikke spessielt godt ann på noe av det, dessverre.
Min lege legger skylden på mettet fett, og spurte med forakt i stemmen om jeg spiste lavkarbo ;-)
Jeg vet ikke om det er hold i det - fant ikke igjen kilden - men jeg har lest at kolesterolet kan øke i perioden hvor man taper vekt på lavkarbo (lurer på om det ikke var inne hos LenaBeatrice - den dama pleier å være flink med klildene), men at det så ved stabil vekt gjerne vil gå noe ned og roe seg etter en måned halvannen. Og at det først er da man kan stole på målingene.
Jeg hadde en gang en link til en stor studie som viste at kolesterolet vil for de fleste stige en del de tre første månedene på LCHF for deretter å normalisere seg ila de neste tre mnd.
Jeg tror jeg linket til den i et innlegg i begynnelsen av min tid her inne, men jeg gidder ikke lete etter den nå.
Jeg har ikke hatt kolestrolproblemer før lavkarbo, og sjekka etter et halvt år på lavkarbo, og det var helt perfekt, ifølge legen.
Slike innlegg, er desverre med på å skremme opp de som ikke har så mye peiling på det. Mesteparten av kommentarene jeg får av de som er skeptiske, går mye på kolesterol og slikt.
Ikke akkurat om lavkarbo og kortvarig forhøyet kolesterol, men om mållinger og hvordan de ikke nødvendigvis forteller sannheten (gjør denoen gang det?) www.proteinpower.com/drmike/weight-loss/low-carbohydrate-diets-increase-ldl-debunking-the-myth/
I disusjonen under viser han en del kalkulasjoner på LDL via en metode som visstnok stemmer bedre for lavkarbere. Det er uhyggelig store forskjeller i tallene, inntil 30-40¤% på ldl. Jeg vet ikke om de samme kalkulasjonene brukes her i norge, eller om partiklene faktisk telles...
Jeg vet ikke kolesterolet mitt - legen min tok masse prøver for noen måneder siden, og jeg har ikke hørt noe (så da regner jeg med at alt er finti nt :p). Men jeg er ikke feit inni lenger - to kroppsanalyser underveis i slankeprosessen min viser at jeg har minket drastisk på innvendig fett. Det som ligger rundt organer og slikt inni buken, og som vi helst ikke skal ha for mye av. Det fettet som er igjen er altså det "ufarlige" underhudsfettet - og litt sånt bør man jo ha (tilfelle dårligere tider :D)
Jeg er på mitt 3. lchf år, og mine prøver er spot on!
Jeg hadde skyhøyt kolestrol for noen år siden, på heilnorskt bondekosthold.
Bodde på den tiden i et "alternativt back to the nature" kollektiv, vi lagde absolutt alt selv og gumlet hjemmebakt brød og selvdyrkede poteter, så halvfabrikata skal ikke ha skylden :p
Dette "maset" i media om lavkarbo får meg til å se litt rødt i grunnen. Går ut i fra at en del folk spiste lavkarbo LENGE før media begynte å blåse det opp og det kom ut en masse bøker? Vil vel tro at det ikke var noe mer farlig da enn det er nå. Ikke at jeg mener det er farlig. ;) Problemet er bare at det ikke er det en nordmann liksom skal spise. I følge anbefalingene i det minste. Neida, margariner, lettprodukter, poteter, brødskiver er liksom det alle "må" spise hvis man skal fremstå som normal.
Jeg tok en masse blodprøver for en måned siden (i forbindelse med etterkontroll etter fødsel), og mener kolesterol var med der. Og har da ikke hørt noenting, så regner med at det er greit jeg.
Jeg ble nesten rød i fjeset av forargelse da jeg så innslaget som Tv2 sendte på nyhetene i går. Jaja. Innfeit!? Veldig kjekt å bruke kolesterol som den store, sorte fare og fordervelse. Dette i tillegg til det å vise til prøver som er tatt etter en måned på lavkarbo....
Jeg har levd på lchf i 6 måneder og har på denne tiden tatt prøver to ganger. Jeg har også verdier å vise til fra før jeg startet opp. Hos meg har det gode kolesterolet økt noe og triglyseridene har gått ganske mye ned. Jeg har også hatt en marginal økning i det dårlige kolesterolet, men det var på vei ned ved siste måling. Jeg fikk beskjed om at alle prøvene er supre og de er godt innenfor referanseområdene.
Jeg anser det som viktig å følge med på hvordan kroppen har det uansett kosthold så det å ta en sjekk er nok ikke så dumt. En må bare passe på å skaffe seg nødvendig kunnskap også!
Jeg hadde lest meg opp på kolesterol (moren min ligger altfor høyt og har mast veldig om det) og spurte legen min i mars om hun kunne ta en prøve av meg. Da hadde jeg spist LCHF i ett år. Totalkolesterolet mitt var altfor høyt og legen kjeftet i vei og satte meg på diett. Har forøvrig en veldig flink lege. Nå har jeg vært hos legen igjen og hun insisterte på en ny prøve. Ble oppringt med beskjed om at jeg hadde vært veldig flink, kolesterolet var nå supert og jeg skulle fortsette akkurat som jeg hadde gjort. Jeg informerte om at jeg ikke hadde gjort noen verdens ting, spist akkurat som før 1. prøve.
Jeg hadde jo prøvd å opplyse min mor om dette med kolesterol og forskning, forhold mellom prøvetallene også videre, men jeg er jo ikke akkurat noen lege og det fikk jeg da også beskjed om. Hun orket ikke lese all informasjonen jeg ga henne heller og begynte med medisiner. De ble hun så dårlig av at hun sluttet med dem. Hun har lavere kolesterol enn det jeg hadde på det høyeste.
Jeg kjente litt på det når jeg fikk beskjed om at mitt var altfor høyt. Men når jeg så på tallene i forhold til hverandre så var det jo helt greit i forhold til det jeg hadde lest. Jeg kunne nok godt tenkt meg at jeg lå under risiko grensen til legen min også, sånn at jeg var på den sikre siden:D uansett hva som var riktig eller galt:D.
Jeg hadde jo også lest at kolesterolet ofte økte i starte for så å synke, men jeg hadde jeg jo allerede holdt på ett år. Jeg visste heller ikke hva kolesterolet mitt var før jeg la om kosten.
I hvertfall så bestemte jeg meg for å stole på det jeg hadde lest, men er veldig fornøyd med at totalen har sunket allikevel selvom det egentlig ikke var så farlig.
Kan bare undertegne her, du skriver det så bra smgj
Les det Erik Hexeberg svarer i innlegget.
For min del etter omlegging til lavkarbo; det GODE koelesterol steg, noe som var grunnen til at jeg ble "satt" på statiner( kolesterol senkende ) engang at det gode var for lavt, jeg sluttet med tablettene, leste meg opp på kolesterolmyten, og det bekymrer meg ikke i det hele tatt.
Føler meg helt trygg på dette kostholdet, føler at myndigheter og øvrigheta har lurt oss de siste 30 something årene.
Leste at inUSA skal de nå sjekke barns kolesterol ?? Har de blitt helt gale, medisingigantene vinner plass!
Les og lær, viten er makt og gjør en trygg til å stå imot denne forfølgelsen. Karboetere blir provosert av hvor godt vi har det:p
Er redd vi skal ta fra dem godterier og fastfood
Og dessuten selger det jo aviser, og annonser i tv.....
Etter 6 mnd paa lavkarbo var kolesterolet mitt atskillig forbedret, faktisk saa mye at jeg kunne kutte ut medikamentet jeg brukte för, de andre resultatene var ogsaa veldig bra. Derimot har jeg ikke gaatt ned mer enn et par-tre kg i vekt.
Blir som å stå ved motorveien og telle folk som passerer for å finne ut hvor tett trafikken er, gitt. Hvis du teller 100 mann så sier det forsatt lite om trafikken - det kan ha vært 100 biler med kun sjåfør, eller fire busser med 25 personer i hver.
Tell heller biler og busser: krev å få testet størrelsen på lipoproteinene som transporterer kolesterolet rundt i kroppen - Apo B/A-I indeksen, altså.
Jeg fikk skyhøyt kolesterol da jeg gikk på Atkinskur i 1,5 år for noen år siden. Aldri slitt med kolesterolet verken før eller senere. Så jeg må si jeg er skeptisk til alt fettet på lavkarbo for min egen del.
Har god tro på alt med måte jeg da, mer som Fedon iallefall :)
Men har du ikke fått med deg at kolesterolnivået går opp i begynnelsen , så ned for så å stabilisere seg med lavere triglyceridnivåer? Hvor lang tid det tar og om det i det hele tatt går opp er individuelt....
Jeg leste det slik at dolsi har vært på Atkins i 1 1/2 år og da (enda?) hadde høyt kolesterol.
I de undersøkelsene jeg har lest, så gikk kolesterolverdiene oppover de første 3 mnd og var normalisert etter ca 6 mnd.
Det står svart på hvitt at hun gikk på Atkins i 1.5 år og da fikk høyt kolesterol? Og at hun pga dette er skeptisk til dietter med mye fett og foretrekker noe ala Fedon. Ser ikke helt rommet for tolkning.:)
Men har du ikke fått med deg at kolesterolnivået går opp i begynnelsen , så ned for så å stabilisere seg med lavere triglyceridnivåer? Hvor lang tid det tar og om det i det hele tatt går opp er individuelt....
Jeg gikk jo på Atkins i 1,5 år da og måtte slutte pga kolesterolet mitt ble alt for høyt. Det var ikke noe forbigående dette.
Når det er sagt så spiste jeg ketogent og veldig mye fett denne tiden :)
Mitt kolesterol har steget, men siden stoffskiftet har blitt svakere, så ligger synderen der og ikke i lavkarboen.
Jeg nekter forøvrig medisinering av kolesterolet mitt.
Kan jeg få spørre, uten at det umiddelbart ser ut til å ha noe med saken å gjøre, hva slags fett spiser du mest av, flerumettet eller mettet.....?
Om du ikke vil svare, eller ikke vet er det helt ok...jeg prøver bare ut en teori i forhold til andre....
Er nok stor sannsynlighet for at det er stoffskiftet som er synderen da ja. Den sammenhengen der er dessverre velkjent.
Den gode nyheten er da at kolesterolet VIL gå ned når stoffskiftet øker på igjen - enten det er medisinsk eller fordi du "svinger". PS - så dagens nytt om legeidiotene rundt deg... Du har virkelig omvendt "lottolykke" med leger, altså. :(
Jeg har hatt lavkarbo-livstil, i større eller mindre grad, i 9 år. De siste 4 årene ganske konsekvent.
Er 50 år, 57kg og har 4 i kolesterol.
Blir ganske matt av en del av disse "ekspertuttalelsene"!
Velkjent og velkjent:D. Virket ikke som legen hadde den kunnskapen inne i hvertfall. Når jeg fikk kjeft for altfor høyt kolesterol fikk jeg samtidig beskjed om at stoffskiftet var altfor lavt. Da er det kanskje det at stoffskiftet nå har normalisert seg igjen som gjør at kolesterol verdiene mine er lavere nå? Jeg har gått glipp av den sammenhengen der, hvor kan jeg lese om dette?
Og jeg har akkurat fått resultat etter blodprøven og har 4,1 med fin fordeling mellom det gode og det dårlige. Dette etter ni måneder på ketolysekosthold. Min mann sluttet med sine kolestrerolsenkende medisiner etter 6 måneder på samme dietten. Vi spiser mye mettet fett og har det deilig.
Dette er vel også genetisk betinget og således variabelt fra person til person.
Å gå til legen er dessverre å gå til en person som kan veldig lite om veldig mye. Det er ofte bra for å få en diagnose - i sær når det er en vanlig sykdom, men ikke så bra når det gjelder å få spisskompetent behandling for nettopp "din" sykdom. (Skal slutte å klage på allmenlegene nå - det finnes mange velmenende mennesker som er villige til å lære der også. )
Man kan selvfølgelig ha forhøyet kolesterol uten å ha problemer med stoffskiftet, men har man kjente stoffskifteproblemer og opplever forhøyet kolesterol (og da forhøyet LDL/triglyserinder, ikke HDL) bør man sjekke om man er optimalt medisinert for stoffskiftet - altså symptomfri.
Spiser noe av alt, men mesteparten av mitt fett er enumettet fett, så kommer flerumettet fett og til sist mettet fett.
Storparten av mitt fett kommer altså fra olje, fet fisk og nøtter.
Det var jo spennende saker. Takk, takk:D Jeg lurer på hvordan det har seg dersom man har påvist for lavt stoffskifte, får levaxin, men ikke høy nok dose? Kan det virke på samme måte?
Takk for svar:) Jeg forstod det vel sånn at subklinisk hypotyreose ikke var helt det samme som det "vanlige" lave stoffskiftet, men dersom effekten av sykdommen er helt lik så blir det vel sånn.
Var hos legen for ikke lenge siden, det ble tatt prøver av kolesterolet og jeg fikk brev fra legen om at det var høyt, samt et brev om hva jeg skulle spise (ikke lavkarbo, mer lettprodukter osv). Jeg leste meg litt opp på emnet, bl.a. i bladet VOF, så gikk jeg tilbake og ba om nye prøver tatt på fastende hjerte. Resultatet ble bedre, det viste seg at verdiene ikke var så gale, legen var fornøyd. Nå vet ikke jeg hva verdiene var våren 2010, før jeg starta på lavkarbo.
Jeg vet heller ikke hvordan blodtrykket var da, det ligger nå litt for høyt. Har fått "skreket" meg til å slippe medisin, under forutsetning at blodtrykket er gått ned innen 3 mnd. Tror fysisk aktivitet er det som må til, har dessverre ikke gjort så mye på den fronten til nå, men det gjenstår ca 2 mnd...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.