< Tilbake til oversikten

Irritabel tarm og lavkarbo - hva kan jeg spise?

#1

Ellerish sa for siden:

Hei!
Jeg har de siste 4-5 årene slitt med periodevis hard og løs mage (mer hard enn løs), kvalme, luft og generelt ubehag i kroppen. I tillegg har jeg hatt psykiske plager i form av at jeg periodevis har hatt lett angst, hatt lett for å bli lei meg, begynt å gråte for "ingenting", vært utålmodig, hatt kort lunte og generelt vært ustabil i humøret. Jeg gikk over på lavkarbokost for ca 3 år siden, og har periodevis holdt meg til det og periodevis spist "vanlig". Det skal også sies at jeg var hos legen i februar og fikk tatt "alle" blodprøver tenkelig, og alt var fint. (håpet jo kanskje det var lave jernlagre eller noe annet "enkelt"..)

Jeg oppdaget på ferie i høst at jeg blir veldig dårlig når jeg spiser mye sukker, så jeg har de siste 2 månedene spist minimalt med karbohydrater, og dermed vært i ketose.

Den siste måneden har jeg merket mer og mer at jeg er kvalm, svimmel, ør i hodet, hodepine, tørre øyne og har endel øresus. For en måned siden besvimte jeg. Da hadde jeg spist 2 stykker av en nøttebunnkake (lavkarbo) i en bursdag på ettermiddagstid, og besvimte senere på kvelden - på kino av alle steder.. :cool:

For en uke siden skjedde det nesten igjen; jeg ble svimmel og kvalm og holdt på å besvime. Da ble jeg skikkelig redd! Ble litt mer beroliget av å søke her på forumet og på nett, bl. a fant jeg: www.naaf.no/Documents/Allergi%20i%20Praksis/matoverfoelsomhet_aip_1_2011w_v2.pdf
og : www.forskning.no/artikler/2011/august/295541
og jeg kjenner meg veldig igjen i det som står der. Jeg ble veldig lettet over at ny forskning viser at det er tarmproblemene som skaper de mentale problemene! :)

Jeg fant en liste med mat jeg burde holde meg unna, mat som har høyt fiberinnhold eller som danner gass i tarmene, bl.a. brokkoli, blomkål, løk, agurk, paprika, og melkeprodukter. Mat jeg har spist hver eneste dag..! :_oppgitt:

Nå vet jeg ikke mine arme råd; hva skal jeg egentlig spise? Må jeg gå tilbake til høykarbo? :confused: Er det noen som kan hjelpe meg til å finne ut av det? Jeg har ikke lyst til å gå til fastlegen igjen, for der møter jeg ikke mye forståelse eller interesse til å finne ut av mine problemer. :( Nå er jeg så sliten at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre.. Det kan ikke fortsette sånn her! :(


#2

smgj sa for siden:

Nå vet ikke jeg hvor du bor... er du i nærheten av hovedstaden så finnes det et par gode private legesenter som tar sånt på alvor.


#3

Nerthus sa for siden:

Ta kontakt med Hexeberg-klinikken, de har svært mye erfaring og kunnskap om både lavkarbo og mageproblemer :)

MIN erfaring - som chrons-pasient - er at jeg må spise ganske strengt lavkarbo for å ha en mage som fungerer.

Fiber har jeg ikke noe problem med lengre, det rådet du fikk gjaldt vel i samband med høykarbo-kosthold, ikke lavkarbo? Er magen din blitt bedre de siste to månedene, og er det "bare" svimmel/kvalm/uvel osv som er problemet nå?

Med de symptomene du har, burde du fått en skikkelig sjekk hos fastlegen, bla blodtrykk og blodsukker og jern, og en litt bredere vitamin- og mineralstatus. Kitt kan vel råde litt bedre enn meg, men det er det jeg tenker på i første omgang. Selv om alt var i orden i februar - kan mye ha forandret seg siden da.

Spiser du nok mat? Spiser du nok fett? Noen fungerer ikke optimalt på ketogent kost, og må ha litt mer karbohydrater i kosten. Jeg har prøvd meg med litt bønner, og hjemmelaget bønnestuing noe som magen ser ut til å være fornøyd med :) Kaffe kan jeg ikke ha i meg - da blir jeg ganske dårlig.

En legesjekk burde vært første steg - og er ikke legen "interessert" - skift fastlage øyeblikkelig!

Gi oss en oversikt over hva du spiser, evt om du tar vitamin - og mineraltilskudd så kanskje vi kan veilede litt bedre :)


#4

Ellerish sa for siden:

Jeg bor i Nordland.. Litt langt til Oslo da.. ;)


#5

krokodillen sa for siden:

Spiser du hvetemel (fint eller grovt), eller lager du iblant mat med glutenmel?

Jeg har lest at det finnes indikasjoner på at irritabel tarm skyldes gluten, bare at reaksjonen ikke blir like ille / akutt / lett å påvise som ved cøliaki.


#6

kamp sa for siden:

Jeg har brukt [url]www.medhelse.no[/url] sin ernæringsrådgiver. Har telefon samtaler med han når jeg har behov og mail ellers. :)


#7

Aline sa for siden:

Nerthus kommer med mange gode råd :)
Det første jeg også tenkte var om du spiser nok mat? Kan tenke meg at det er lett å spise for lite om man ikke kan spise noenting.

Kanskje man kan konstruere sin egen testdiett hvor man starter veldig rent og legger til en og en matvare?
Men uansett først, finn en skikkelig lege som tar deg på alvor :)

Jeg har også mageproblemer, men ikke like ille som deg. Jeg har ikke funnet ut av hva som trigger det ennå, men skal snart prøve meg litt frem :)


#8

Ellerish sa for siden:

Hei! Takk for svaret.

Ang. Hexebergklinikken; trenger jeg en henvisning dit, eller ringer jeg bare selv?

Fiber/mat jeg bør holde meg unna; det var en generell liste med mat som skaper problemer for de som har irritabel tarm, ikke linket til lavkarbo. Det er bl.a. brokkoli og blomkål som har skapt problemer for meg den siste uka, men det kan såklart ha sammenheng med andre matvarer også. (Jeg har jo ikke vært klar over hva som skaper problemer før nå nylig)

Magen har vært ustabil lenge, jeg har hatt problemer med å få til å gå på do i mange år. Husker faktisk at jeg hadde treg mage endel som lita, men det ble aldri så ille at vi måtte behandle det, etter det jeg vet. De siste årene har jeg vært plaget med treg mage og forstoppelse. Jeg har brukt enten Microlax klyster, Klyx, Dulcolax tabletter eller supp eller Frukt&fiber-terninger når det har stoppet helt opp. Det er ikke snakk om misbruk av avføringsmidler her, bare så det er sagt. Jeg føler at det er bedre for meg å bruke avføringsmidler når jeg trenger det, enn å gå med en forstoppelse som er grusom å bli kvitt.. Jeg har også tatt 1-2 tabletter Gevita magnesium ( = 300-600 mg) om kvelden, både fordi det hjelper på leggkramper og å sove bedre, og fordi det virker avførende på magen dagen etterpå (når jeg tar 2 tabletter).

Det største problemet nå er at jeg er kvalm hele tiden, har luft, må på do hele tiden, har hodepine og føler det som om jeg har feber, og at jeg holdt på å besvime en gang til. Det skremte meg skikkelig. I tillegg føler jeg at jeg er ganske ustabil i humøret, og det er slitsomt både for meg selv og for de rundt meg. Jeg blir veldig tiltaksløs.

Jeg var hos legen i februar i år, og tok mange blodprøver. Da jeg kom tilbake og fikk resultatet, sa legen at alt var normal. Jeg trodde på det tidspunktet at jeg hadde fibromyalgi. Jeg var/er plaget med vondt i kroppen, spesielt i rygg, korsrygg og hofter når jeg snur meg i senga mens jeg sover, så jeg våkner hver gang jeg skal snu på meg. I tillegg var jeg endel svimmel også da, og legen mener at jeg har stive nakkemuskler, og jeg har ventet på å komme til fysioterapeut. Nå står jeg på venteliste til kiropraktor. Legen skrev ut Sarotex til meg, dosering 5-10 mg 2-4 timer før leggetid. Sarotex har forandret livet mitt totalt. Jeg våkner fortsatt med smerter enkelte netter og morgener, men alt i alt har jeg lengre sammenhengende søvnfaser og våkner oftere smertefri. Jeg har jo lest om at fibromyalgi kan være en del av syndromet irritabel tarm, så det kan være jeg ikke var så langt unna da jeg trodde at det var det jeg hadde. Det er klart at masse kan endre seg på nesten ett år, men jeg kvier meg skikkelig for å gå tilbake til legen. Jeg føler at jeg ikke blir tatt på alvor og at han ikke har tid til å lete etter hva som feiler. Refrenget er visst "mosjon og frisk luft".

Det er mulig jeg er for lavt nede på karbohydratene, men jeg vet ikke hva jeg skal spise for å få det bedre. Jeg tar for tiden sink som eneste kosttilskudd fordi det hjelper på min atopiske eksem og flekkete negler, men har tenkt tanken om å ta multivitaminer. Og som nevnt; iblant tar jeg magnesium. Jeg tar også Kestine, mot husstøvmidd-allergi.

Når det gjelder mat så TROR jeg at jeg spiser nok. Her er en typisk uke:

Frokost: to egg vispes med en dæsj kremfløte og stekes i meierismør som omelett. Har ca 1 ss. meierismør smeltet oppå på omeletten. (Det har vært min frokost i 6 måneder tror jeg. Veldig godt! ;) )

Lunsj: 1 ovnsbakt laksefilet eller 1-2 stekte kyllinglår/kyllingfileter, 1/2 beger seterrømme, eller majones, agurk, noen salatblader, paprika, ferske urter (når jeg får tak i).

Middag: kjøtt/fisk stekt/kokt, servert med salat, eller kokte/ovnsbakte grønnsaker (f.eks. tomat, paprika, squasj, aubergine, brokkoli, løk, hvitløk, fersk ingefær..), gjerne med rømme eller en hjemmelagd fløtesaus til.

Kvelds: som regel en skål med bringebær med fløte på, eller kjøttpålegg og majones, en avokado.

Jeg har forøvrig prøvd meg på Funksjonell mats lavkarbobrød, men jeg får veldig mye luft i magen av det.Jeg har kommet frem til at kaffe gjør magen verre. Jeg har spist endel mørk sjokolade (70-85 %), og ser at det har samme effekt som kaffen, så det er bare å holde seg unna.

Å bytte fastlege er ikke bare-bare her, for det er ikke så mange å velge mellom. Jeg skal vurdere det, og sjekke om noen har ledig. :)

Har du eller andre ellers noen gode råd utifra det jeg har fortalt her?


#9

Ellerish sa for siden:

Hei!

Nei, jeg har ikke hvetemel eller glutenmel i kosten. Alt av mat lager jeg fra bunnen av, så det er ikke noe skjult i posemat heller. ;)


#10

Ellerish sa for siden:

Takk for linken. Skal sjekke den sida. :)


#11

langaard sa for siden:

Kanskje du skulle prøve og kutte meieriprodukter en stund, for og se om det blir bedre. Det gjelder iallefall for meg:)


#12

Ellerish sa for siden:

Hei! Jeg har spist ren mat; mat som er ingredienser, ikke mat som har ingredienser., som noen så finurlig sa det. ;)

Problemet virker å være at enkelte av de matvarene gir meg problemer i magen, og da får jeg litt problemer med å vite hva jeg kan spise og ikke. Blir jo helt deppa av å bli kvalm og tung i hodet, og å måtte oppholde meg på toalettet i en time etter hver gang jeg har spist.. :(

Det passer ikke inn i hverdagen min. Jeg skal jo passe jobben min og være sammen med andre mennesker. Kan ikke leve inne i mitt eget hus med friheten av å være alene med tilgang til toalettet resten av livet vel? :(

Fikk høre fra ei venninne at jeg måtte kutte ut melkeprodukter, for det var sikkert det jeg reagerte på. Men da blir jeg jo helt uten fett i maten, for jeg bruker kremfløte, rømme, meierismør og ost nesten hver eneste dag. Så nå er jeg litt redd for at jeg må tilbake på "vanlig" mat, for å få i meg nok næringsstoffer.


#13

Aline sa for siden:

Du kan prøve å kutte meieriprodukter, men beholde smøret. Det er så og si bare fett, så det er mange som kan spise det, men ikke andre meieriprodukter :)


#14

langaard sa for siden:

Som fettkilde kan du bruke smør, olivenolje, raps, udos og cocosa f.eks:)


#15

krokodillen sa for siden:

Kanskje det finnes flere andre fettkilder som egner seg for deg? Kokosolje? Avocado? Bacon? Vet ikke om dette er ting du kan spise, selvsagt. Noen tåler syrnede melkeprodukter bedre enn søte, creme fraiche istedet for fløte for eksempel.


#16

langaard sa for siden:

Glemte ribbe, i love it:D


#17

Nerthus sa for siden:

Finnes flust med fettkilder som ikke er meieriprodukter, flere her inne som spiser lavkarbo uten meieriprodukter:)

Lurer på hva slags "vanlig" mat du mener har så mye næring i seg? Hvis du mener du ikke får næring fra fett, vil jo problemet oppstå uansett om du spiser høykarbo eller lavkarbo - siden næringsmangelen når det gjelder fett vil være de essensielle fettsyrene.
Jeg stemmer i og anbefaler kutt i meieriprodukter i et par uker. Du kan fremdeles spise majones også, sammen med alle andre forslag du har fått. Laks feks er jo også ganske fett, kylling med skinn, marmorert kjøtt er proteinkilder som også har en del fett i seg. Husk at det skal ikke så veldig mye til i mengde når det gjelder fett før du får nok. Hva med og prøve med rene proteinkilder, grønnsaker og utvalgt fettkilde attåt?


#18

Yonah sa for siden:

Helt enig med Nerthus at det finnes mange gode fettkilder om man kutter meieriprodukter. Feks kalpressede oljer( raps og oliven feks), avokado, du kan lage majones, klarne smør og stå igjen med fettet og ikke melk, for ikke å glemme fet fisk, fett kjøtt osv.

Jeg føler at jeg reagerer på melkeprodukter og gluten. Før jeg la om igjen( ja, jeg har hatt en kjempelang sprekk), så var magen i ulage hele tiden, måtte på do etter hveert eneste måltid, luft og vondt.. Dette forsvant med en gang jeg la om, men jeg reagerer nå nesten like mye på feks fløte som jeg gjør på maltitol nå.. Små mengder går greit.. Det går fint an å holde seg til smør, men jeg prøver minst mulig meierivarer.
Nå har ikke jeg noen diagnose pga mageproblemene( fordi jeg ville se om det ordnet seg ved å legge om til ketogent), og magen ordnet seg stort sett helt etter at jeg kutter korn, stivelse og raske karber og holdt meg til ketogen kost.

I allefall, verden stopper ikke om man kutter meierivarer på lavkarbo, mange lever melkerivarefritt på lavkarbo. Min siste hang til å kutte all meierivarer er nok muggoster og smør...


#19

Rin sa for siden:

Jeg synes også det høres ut som om du trenger en ordentlig utredning hos lege/relevante spesialister. Har selv en ME-diagnose og vet at det er slitsomt å bane seg frem med "diffuse symptomer", men det er jo nettopp det at årsaken kan være så mye rart.

Dette her, for eksempel, kunne likegodt vært en beskrivelse av hvordan jeg opplever det lave blodtrykket mitt, eller blodtrykksfall. :o Det alene ble mistolket i mange år som angst-anfall før et lyst lege-hode endelig konkluderte med at årsaken var såpass "enkel"... (Det er lettere å håndtere når man vet det, så jeg har langt færre tilfeldige besvimelsesanfall nå enn før!)


#20

KarMa40 sa for siden:

Hei,

Min samboer har irritabel tarm/ulcerøs kolitt, han har også hatt blodtrykksfall på det verste, ikke uten forvarsel som uvelhet, kvalme, svette etc.

Han går til Heggeli helhetsmedisin og har fått mye hjelp der, og en plan for å bli varig bedre. Bla har han blitt testet for intoleranser, ikke allergi, og å holde seg unna disse tingene har gjort mye forskjell.
Ikke minst har han fyllt på med probiotika, altså gode bakterier for tarmen. Og det daglig over flere år.

Kanskje det går å ringe dem og høre om de vet om noen i Nordland som driver i samme sjanger?

Vår erfaring er at nok fett, kokosfett daglig feks, og probiotika gjør magen mye bedre enn fiber noensinne har gjort...:)


#21

Yrla sa for siden:

Jeg vil anbefale akupunktur. Det hjelper både på det fysiske og psykiske.


#22

Ellerish sa for siden:

Takk for alle de gode rådene. :) Jeg ser at jeg har en omstilling foran meg, med tanke på meieriprodukter. Det er så innarbeid i matlagingen, så jeg føler at det er vanskelig å endre på det - men på den andre siden; det var jo brødmat også, for noen år siden! Det gikk bare fint å kutte, så det blir sikkert bra uten meieriprodukter også, etterhvert. :) Jeg lagde omelett av bare egg, salt & pepper i morges. Stekt i olivenolje (var det eneste jeg hadde..). Tenkte jeg skulle kjøpe blå Soft Flora, for den er uten melk, så kan jeg bruke den som smør i nøden.. ;)

Cocosa E.V. har jeg brukt i noen år. Bl.a. veldig god i kaffen, men kaffen må jeg bare legge på hylla ser det ut til. Skal avgårde og kjøpe stekevarianten i dag. :)

I går glemte jeg å skrive at jeg har begynt med probiotika. Begynte med det sist torsdag. Nå har jeg kuttet ut sink, for jeg vet at det kan føre til kvalme. Så fra i dag av er det kun allergimedisin, Sarotex og probiotika som kommer inn i systemet. Så får vi se hvordan det går fremover. :)


#23

Ellerish sa for siden:

Ja, jeg skjønner hva du mener med "diffuse symptomer".. Hvordan finner man den rette legen, lurer jeg på? Jeg ba om utredning for fibromyalgi, og fikk til svar at det var ikke en ordentlig diagnose, men en samlesekk for alle de man ikke greier å hjelpe...! Jeg trenger å komme til noen som har mer kompetanse på området, men jeg vet ikke hvordan jeg skal gå frem for å få det til. Noen tips?


#24

smgj sa for siden:

Husk at

  1. mange tåler smør selv om de i kke tåler melk. Dette gjelder spesielt for laktoseintolerante, men også for en del proteinintolerante. Om du ikke tåler smør, så kan det hende du tåler ghee, som har enda mindre rester av både protein og melkesukker (laktose).
  2. melkintoleranse kan være forbigående om man har dysbiose som følge av en (annen) matintoleranse. En irritert mage/tarm reagerer på mye mer enn en mage som ikke er plaget. Så når du har fått normalisert magen og gitt den noen gode uker - så kan du forsøke med en og en matvare. Prøv matvaren i 2-3 dager. Går dette bra så tåler magen sannsynligvis matvaren, når den er frisk.
  3. Har man et irritert tarmsystem så kan det lønne seg å være forsiktig med nøtter/frø inntil at systemet er stabillisert. Og så innføre dem etter "intoleransetestmetoden" slik at man finner ut av eventuelle skjulte intoleranser.

Jeg mener det finnes folk med kunnskap om dette i Bodø iallfall... Kan det være mer aktuelt for deg? Edit: jeg legger inn linken til bloggen hennes, jeg. Du kan jo høre med henne... Hun kan kanskje hjelpe deg til å finne en lege som er nærmere også.
lilalife.no/wips/277264361/



#26

Cyan sa for siden:

Bare et lite innspill fra sidekanten. Fikk du sjekket D-vitaminnivået ditt da du var hos legen sist? Tar du tilskudd? En del av disse symptomene (som muskelsmerter og de psykiske plagene) kan være tegn på D-vitaminmangel (men slike "diffuse" symptomer kan jo desverre være tegn på så mangt :o). Tenkte kanskje siden du i tilleg har disse tarmproblemene at du kanskje har vanskelig for å ta opp D-vitamin. D-vitaminmangel er vanligere enn vi tror her oppe i nord, og spesielt overvektige tar opp dårligere. Selv har jeg hatt ganske alvorlig mangel i åresvis og sliter med å få opp nivåene, og de norske tilskuddene er latterlig lave.

Ellers slenger jeg meg på de andre rådene om å kreve en skikkelig utredning :ja:


#27

Nerthus sa for siden:

Hexebergklinikken ringer du eller sender en epost til og forklarer kort situasjonen.

Det høres ut for meg som du trenger en skikkelig utredning av spesialist, fastlegen din har nok ikke nok kunnskap til å orientere seg når det gjelder såkalte "diffuse kvinneplager"...

Jeg har selv vært gjennom et mareritt av et år - der offentlig sykehus ga meg diagnosen ME (uten at alle kriteriene for diagnose er oppfylt...) - mens Arenaklinikken i Oslo nå har behandlet meg for borreliose (flåttinfeksjon) siden august - noe som har gjort at jeg faktisk er tilbake 60% i jobb, og håper og komme i 100% rett over nyttår :) Alternativet var og søke uføretrygd om jeg ikke hadde gått til privat klinikk.... Har ikke vært så frisk (mesteparten av tida) på svært mange år! :)

Så får du ikke gjennomslag hos din egen lege, gå til en annen lege! Mulig Hexeberg også har kontakter nordafor, så ta en telefon og spør!


#28

Ellerish sa for siden:

Hei igjen! Takk for alle innspillene. :)

Jeg har fått saken litt på avstand, og tenkt over hva som skjedde de dagene jeg ble så dårlig. Jeg hadde bl.a. drukket kaffe, brus og vann med kullsyre, pluss at jeg spiste en ganske stor porsjon nøtter og rå grønnsaker. Jeg tror at alt det sammen ble kræsj i magen, og derfor ble jeg så innmari dårlig.

Nå har jeg holdt meg unna melkeprodukter og kaffe siden den 18. tror jeg, og synes ikke det har blitt verre - men heller ikke merkbart bedre. I dag tester jeg ut kaffe. Må jo bare prøve meg frem. :)

Det er litt vanskelig å ha full kontroll på all maten nå i jula fordi vi skal spise hos forskjellige familiemedlemmer ganske mange dager i løpet av jula. Men nå har jeg jo mannen sammen med meg, så om jeg blir dårlig har jeg ham der som reddende engel.. ;)

Jeg skal ta kontakt med lege over nyttår dersom jeg ikke blir bedre. Alle rundt meg sier det samme; gå til legen! Så, jeg må vel bare lytte til det. :p

God jul til dere alle.


#29

Brokkoli sa for siden:

Helt riktig, krokodillen.

Jeg har irritabel tarm, og reagerer på gluten og kaffe. Om jeg dropper begge deler er magen min så godt som helt fin! Så er det litt vanskeligere å holde seg unna kaffe enn gluten...


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.