< Tilbake til oversikten

Hvilke kjøtt er ok mht sunnhet?

#1

lillekri sa for siden:

Oppdrettsfisk og fjærkre har fått dårlig stempel nå pga usunne omega 6 innhold og lavt innhold av mineraler. Årsak påstås å være fór basert på mais og/eller soya.

I jula leste jeg at samme gjelder svin!!? Hjelp! Jeg elsker svin!

HVILKE DYR ER EGENTLIG FORTSATT TRYGT Å ETE????

Elg/hjort?
Ku/smør?
Sau?
Reinsdyr?


#2

kamp sa for siden:

Økologisk svin/kylling er bedre enn "korn soya fôret" dyr :)


#3

smgj sa for siden:

Alt vilt er bra (elg, rådyr, villhjort - oppdretshjort må man sjekke, rein). Norsk sau (og kje om man finner det og kan like smaken) er fint og du kan finne gressforet storfe også. Vanlig storfekjøtt er iallfall i en viss grad kornforet.
Når det gjelder oppdrettsfisk påstår jeg fremdeles at oppdrettslaks - selv om den udiskutabelt er "verre" enn villaks - fremdeles er en av de beste kildene til omega3 (dersom man ikke vil spise omega3-en i kapselform).
Vanlig "oppdrettsfabrikkert" kylling og svin er i stor grad kornforet og ja, dårlig balansert. Men du kan fremdeles spise det. Enten sjeldnere, eller du kan lete etter produsenter som lar dyrene spise mer naturlig som kamp anbefaler. Eller begge deler. :)


#4

lillekri sa for siden:

Takk for svar :)

Men er ikke laksen full av usunn omega 6? Sild/makrell er vel bra alternativer?

Leste for litt siden om farlig bly-mengde i elg. Noen som vet mer om det?

Leste at reinsdyrene døde da de prøvde med kraftfor på 90-tallet. Så rein er vel å regne som 'vilt' :-)

I motsetning til gris spiser vel kuer en del gress, selv om de også får kraftfor fra automat. Har merket at smør blir blekere og smaker mindre digg om vinteren.. (belgiske importsmøret til synnøve smaker rå-digg forresten. kan spise det med skje.)

Hva med sau/lam? Rett etter sommer/utebeite er de vel bra, men hvor mye kraftfor får de før slakting? Noen som vet?


#5

Alynna sa for siden:

Oppdrettslaksen er vel ikke full av usunn omega 6, den er vel bare dårligere en villfisk mtp omega 3-til-6-innholdet. Den er da fortsatt noe av det sunneste man kan spise, om man ikke driter tusenlapper, og kan spise absolutt hva man vil. Som nevnt over er sild og makrell billig, god og sunn fisk.

Du kan sjekke hva din økologiske leverandør gjør annerledes mtp drift av fugl/kyr, og hva slags for de får, men ofte er det snakk om "klistrelapper" man får av myndighetene, som går på antall kvadratmeter plass, litt sollys utendørs, osv....

Dropp solsikke- og maisolje om du er redd for omega-6, og spis det meste annet, og ta en dose tran om dagen, så tror jeg du har et greit kosthold. Media er fullt av sjokknyheter, fordi det får folk til å klikke inn på sidene deres.

Det er sikkert noen som mener at rein og sau og sopp enda inneholder farlig mye bekerel... ta det meste med en klype salt, og les fra forskjellige kilder :)


#6

Carisma sa for siden:

Hysteri er vel mer usunt enn litt rødt kjøtt i ny og ne... :cool:


#7

ToreH sa for siden:

Enig.
Har tenkt å fortsette å spise som før jeg da, både fjærkre og svin.....laks også, så håper da virkelig ikke dette er grunn for tidlig alderdom? ;)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.