Konkelimonke sa for siden:
Er det mogleg, eller skal ikkje bebissn ha kokos?
lurer
Konkelimonke sa for siden:
Er det mogleg, eller skal ikkje bebissn ha kokos?
lurer
Konkelimonke sa for siden:
Er det mogleg å laga babygraut av vatn og litt kokosmjøl (velling) eller skal ikkje bebissar ha kokosmjøl?
lurer
Cyan sa for siden:
Jeg har sett oppskrift på barnemat med kokosmelk, så jeg tenker at det burde gå helt greit å gi dem mat med kokosmel i også.
jojomesteren sa for siden:
Syns du burde diskutere det med helsesøster. Kokos er bra for oss som spiser så mye annet også, men alene inneholder det veldig lite mineraler og vitaminer sammenliknet med korn. Det kan være lurt å sjekke det ordentlig, og så eventuelt passe på å gi babyen nok med tilskudd ved siden av.
Men det enkleste er vel å gi babyen vanlig barnemat? Babyer trenger å vokse veldig fort, og trenger ganske mye karbohydrat i den prosessen. Ville ventet noen år med lavkarbo, tror jeg ;)!
Cyan sa for siden:
Her har du litt info om kokos til babyer
Cyan sa for siden:
Nå antar jeg at dette er snakk om innføring av fast føde og at babyen enten får MM eller MME som hovednæring, og da vil jo ikke babyen mangle noen næringsstoffer i så måte.
Jeg ser ikke noe problem med å starte med kokosmel fremfor f.eks. hirse som er det mer vanlige, så frem til at det ikke er noen indikasjoner på allergier som nevnt i den linken jeg la inn. Det kan sikkert være smart å spørre helsesøster for sikkerhets skyld :ja:
Jeg begynte forøvrig å lage velling med MME og Holle sin havregrøt og en god dæsj rapsolje da poden var ca 7 mnd. Funket gull. Startet hele innføring av mat-herligheta da han var rundt 5 mnd med most avokado og banan (sammen), og det var en favoritt lenge :)
TrillTrall sa for siden:
tørker lattertårer En av damene i barselgruppa mi sa på en kontroll på helsestasjonen at ungen hennes var mye mer glad i pasta enn poteter så hun ga ungen heller det. Helsesøster fikk nesten spader og man skulle tro ungene ville daue i morra om ikke mor umiddelbart tok til vettet og ga ungen poteter. :w00t:
Som dere skjønner har jeg ikke store tiltroen til helsesøstre, men det er mulig det var "min" helsestasjon spesielt kanskje.
Cyan sa for siden:
Jeg har ikke opplevd dette potet- og grøthysteriet med mine helsesøstre som mange andre forteller om. Min første helsesøster anbefalte moste grønnsaker og glutenfri grøt som første kost. Har aldri fått noe potetmas derfra. Men helsesøstrene har jo sine retningslinjer fra myndighetene når det gjelder sine anbefalinger.
VSB sa for siden:
Ville anbefale deg boken til Fedon Lindberg: Barn i balanse. Har ikke lest kapitlet om spedbarn (da mine er 6 og 9), men han har mange gode råd til moderat lavkarbo for barn, så helt sikkert verdt å ta med seg.
Chamomilla sa for siden:
Kokosmel er vel temmelig fiberrikt, er det ikke? Vet ikke hvorvidt det passer til små barn. Mulig det står noe i linken du fikk?
Ville også sjekket ut barn i balanse. Det er også litt om barnemat i mat og helse og VOF innimellom om du har tilgang på de bladene.
Helsesøstre tar jeg dessverre også med en klype salt når det gjelder ernæring altså. Ikke at vi har lykkes særlig med de to kresne yngste, men når en godt overvektig helsesøster anbefaler lettmelk til barna så vet man jo fort hvor landet ligger... Og grøter opp og i mente selvfølgelig..
Cyan sa for siden:
Barn i balanse er fin. Der anbefales most avokado og banan som første smaksprøve siden denne smaken minner mest om morsmelk.
Her er et utdrag fra boken skrevet av MHM som jeg fant her
KarMa40 sa for siden:
Takk, Cyan!
Dette var interessant:)
Vi skal snart igang med mat her i gården også.
Selv for fem år siden kjørte jeg Holle grøt med olje, det var før lavkarbotidsregning og avocado og ikke minst søtpotet med smør eller olje:D
Cyan sa for siden:
Jeg hadde store planer om å innføre et fint og flott lavglykemisk kosthold for sønnen min, men jeg glemte visst å ta med hans sterke vilje i ligningen. Det ble ikke så lett, gitt :p Nå er han halvannet år og elsker brødmat, grøt og velling. Middagsmat liker han ikke, men er (takk og lov!) veldig glad i eggerøre med masse smør og CF. Men vi prøver i hvert fall å gjøre den maten han spiser best mulig ved å ha mye pålegg, godt med olje i vellingen og masse smør i havregrøten. Og så må han alltid smake på middagen, og så håper vi at det går seg til etterhvert. Han er heldigvis ikke redd for å smake på maten, og det til og med flere ganger, selv om den kommer rett ut igjen :p
Carisma sa for siden:
Takk cyan!
Junior er sulten som en ulv og får banan og grøt hver dag, mest fordi det kom litt brått på at han skulle ha fast føde allerede. :o. Han blir 6mnd i morra. Han elsker mat, og hiver innpå alt han får med stor iver, untatt babymat fra glass :D
Ang det som blir sagt over her om næringsstoffene i korngrøt: den vanligste babygrøten er laget på rismel, som virkelig ikke har NOE næring i seg selv!
VSB sa for siden:
Og nesten all middagsmaten fra Nestle er tilsatt rismel/jevning... Dattera likte konsekvent ikke disse. Skrev brev og "klagde" jeg. Fikk den store pakken i posten med prøver på det de hadde uten rismel... Ellers var jeg god kunde av småfolk og Hipp... I barnehagen trodde de jeg var super sunn og økologisk:D Men det var før lavkarbo og kun hjemmelaget, men hun fikk en god del da... Guttungen ville helst kun ha flytende føde, så det er en annen historie. (Ok, sporet av litt her...)
Carisma sa for siden:
Etter å ha lest linken over lurer jeg på å blande grøten med litt kokkosmelk innimellom?
nellie sa for siden:
Lagde havregrøt fra første sekund jeg.. Hun elsker det den dag i dag.
Er det bare kokosmelet mitt som smaker forferdelig? Hadde aldri klart å spise grøt lagd av det.
Cyan sa for siden:
Du er veldig heldig, Carisma. Vi har hatt relativt store problemer med å tilvenning av mat med Arvingen. Han har til nå foretrukket flytende føde, antakelig fordi han har en litt for velutviklet brekningsrefleks, og vellingflaska han får på morgene er fortsatt favoritten. Nå prøver vi å lære ham til å tygge maten skikkelig, og ikke minst ta små biter i stedet for å stappe hele skiven i gapet på en gang :p
Carisma sa for siden:
Det med små biter tror jeg ikke kommer til å gå inn her heller. :rolleyes: vi kaller han bare sluket når han spiser. Det han får så langt er veldig lettfordøyelig, og ingen biter. Men han blir sint om vi somler med neste skje, og dytter etter med begge hender.
KarMa40 sa for siden:
Ha-ha! Jeg syns jeg ser det!
kropp 2010 sa for siden:
Barn under ett år skal helst ikke ha noe form for nøtter. Inkludert kokosmel. Dette pga livsfarlige reaksjoner som en akutt allergisk reaksjon kan gi. Små barn har trangere luftveier og er derfor vanskeligere å redde. Ville fulgt statens anbefalinger i forhold til ernæring til småbarn uansett... Barnegrøt er prøvd ut og næringsinnhold er tilpasset det småbarn/babyer trenger. Er enig i at litt større barn kan få mindre karbohydrater, men ikke ketose.
Carisma sa for siden:
Babygrøt er ikke nødvendigvis optimal selv om den funker, det er et utrolig dårlig argument!
Den er omtrent som all annen ferdigmat.
Forøvrig er anbefalingene under endring, og selv nøtter kan smakes på så lenge barnet får morsmelk leste jeg senest for en uke siden.
Cyan sa for siden:
Dessuten er ikke kokosnøtt en nøtt :)
KarMa40 sa for siden:
Peanøtter er vel hovedsynderen blant nøtteallergi, og et er vel heller ikke botanisk sett en nøtt, men en belgfrukt? Litt som at banan er et bær, jada.
Og jeg trodde at babyer-skal-ikke-spise-nøtter primært handlet om å sette ting i halsen?
Cyan sa for siden:
Jeg trodde det med nøtter var pga faren for å sette fast i halsen, og brukte derfor malte nøtter inntil noen fortalte at det var noe med at de kunne skade lungevevet dersom de havnet i "feil" hals og derfor ikke skulle gis før barnet var 3-4 år. Jeg spurte helsesøsteren og legen om dette, men de hadde ikke hørt om det. Jeg googlet og fant vel bare et tilfelle hvor en jordmor eller helsesøster hadde skrevet det i et svar, ellers bare en del "vanlige" folk som oss som hadde hørt at osv ... Jeg fant det derfor trygt å fortsette med finhakkede nøtter i havregrøten. Finfin kilde til sunt fett :)
Når det gjelder det med å unngå enkelte matvarer pga fare for allergisk reaksjon er det noe man går mer og mer bort fra (med mindre det ligger allergi i familien). Nå anbefales det heller å innføre mest mulig av matvarene familien spiser mens man ammer, siden morsmelk er beskyttende. Og selvsagt bare innføre en ny matvare om gangen og i små mengder.
Cyan sa for siden:
Et par linker som kan være nyttig når det gjelder introdusering av nøtter:
wholesomebabyfood.momtastic.com/when-can-baby-have-nuts.htm
gladerebarn.blogg.no/1316600761__ke_nringsverdien_i_g.html
Og når det gjelder kokosnøtt spesifikt, står det i linken jeg la inn tidligere at kokosnøttallergi er svært sjeldent. Kokosnøtt er heller ikke på listen over allergener i den første linken over her.
Peppa Gris sa for siden:
Vi lagde all babymat selv og så ga vi Hollegrøt i tillegg. Jeg ville aldri gitt kokosmel til en baby, men så er jeg en slik som ikke tar noen sjanser med babymaten.
Cyan sa for siden:
Men er det egentlig å ta så store sjanser å gi kokosmel til en baby? Ikke inneholder det gluten, ikke er det regnet for å være en allergen og jeg har ikke funnet noen som har frarådet kokos til babyer når jeg har googlet på det. Derimot finner jeg en del oppskrifter på babymat som inneholder kokosmelk, så da anser jeg kokos for å være like trygt som f.eks. hirse (for kokos er vel kokos om det er i form av melk eller mel, så lenge det ikke er tilsatt noe ekstra?).
Carisma sa for siden:
Jeg er mer skeptisk til å dytte i babyen industrialisert rismel og maismel enn kokkos. Det finnes jo veldig mange land hvor det er hoveddelen av kosten og det første barna introduseres til. I thailand er visstnok kokkosmelk det første man gir et barn i tillegg til morsmelk.
Cyan sa for siden:
Nettopp! Det er vel bare det at kokos ikke er det som er mest vanlig her til lands som gjør at noen blir skeptiske, for jeg har ikke funnet noe som skulle tilsi at kokos ikke er greit å gi til babyer. Det er vel ikke så mange år siden man ble sett rart på om avokado var det man introduserte først til babyen, men nå har jo også det blitt ganske vanlig her i potittlandet Norge :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.