LowKcalCarb sa for siden:
Leste på hegnar.no/sprek i dag at frukt og grønnsaker var no-go når man skal følge lavkarbo: www.hegnar.no/sprek/article671380.ece
Er det svart/hvitt? Hvilke grønnsaker og frukter kan jeg evt spise og hvor mye?
LowKcalCarb sa for siden:
Leste på hegnar.no/sprek i dag at frukt og grønnsaker var no-go når man skal følge lavkarbo: www.hegnar.no/sprek/article671380.ece
Er det svart/hvitt? Hvilke grønnsaker og frukter kan jeg evt spise og hvor mye?
langaard sa for siden:
Jeg holder meg til grønnsaker som vokser over jorden, frukt får jeg vondt i magen av:mad: (kan ikke spise noe særlig av kål eller løk heller, av samme årsak)
Marina sa for siden:
Ikke bare svart/hvitt her, nei.. Mange spiser ikke rotgrønnsaker pga mye kh. Noen spiser gulrøtter fordi de mener det er så mye gode vitaminer i det at det er verdt det. Man kan spise f.eks agurk, tomat, spinat, salat, minimais, paprika, bringebær, blåbær, jordbær, avokado, klementin og pasjonsfrukt uten problemer. Men man bør være forsiktig med frukt med mye fruktsukker (druer, bananer)
Aline sa for siden:
Det kommer helt an på hvilke filosofi du velger :)
Har du lest nybegynnertråden til Arnakristin? Der står det meste man trenger for en god start :)
Grønnsaker over jorden kan man spise endel av, frukt og grønnsaker under jorden kommer an på hvor mange karber pr dag du vil spise :)
BenteR sa for siden:
Jeg tror storparten av seriøse lavkarbere spiser minst like mye grønnsaker som før, mange av oss spiser mer grønnsaker nå.
Enkelte lavkarbere er redde for frukt, selv om de aller fleste godtar bær.
Jeg spiser både bær og frukt men passer på og spise små mengder og alltid sammen med nøtter. Funker perfekt for meg iallefall, og blodsukkeret holder seg fint og stabilt.
Malice sa for siden:
Jeg spiser omlag alle grønnsaker. Spiser ikke potet, og er forsiktig med gulrot og kålrabi. Spiser mer grønnsaker nå enn før jeg bevisst begynte å spise lavkarbo. Masser av blomkål, brokkoli, sellerirot, løk, rosenkål, paprika, avokado, squash, aubergine osv. Sopp spiser jeg også en del av.Jeg spiser også linser og bønner en gang i blandt.
Frukt trodde jeg at jeg kom til å savne, spiste bananer og prer daglig, men det er ikke noe savn i det hele tatt. Lavkarboen stopper søtsuget:)
Hender jeg bruker bær i cottagecheese o.l. Så i jula prøver vi multekrem framfor riskrem i år :)
smgj sa for siden:
Det er ingen tvil om at frukt er en karbohydratkilde. Hvor ille den er kommer an på hvilke frukt du tenker på, i hvilke mengder og hva det er den erstatter.
F.eks det meste av frukt er bedre enn hvetemel for de fleste... men "verre" enn grønnsaker. Og den - i sær karbohydratrik frukt - gir blodsukkerstigning og for mange økt søtsug/matsug.
Så alt etter filosofi kan man spise litt frukt, men med årvåkenhet. Som f.eks BenteR beskriver så godt. Og til 7. og sist er det du som må finne ut hvor grensene går for din kropp. :) Det må jo også vurderes i forhold til hvor strikt man ønsker å være og hvor travelt man har det.
Når det gjelder grønnsaker har du fått gode svar, med forklaring. Spis iallfall mye grønnsaker.
shailene sa for siden:
For meg er grønnsaker HELT essensielt for å oppnå vekttap. De ukene jeg spiste mye grønnasker hver dag, og spiste grønnsakbaserte middager, gikk jeg ned mye. Når jeg er slapp med grønnsakene går vekta gjerne oppover. Spiser alt jeg liker av grønnsaker, unntatt potet og gulrot. Jeg spiser også bær flere ganger i uka, men ikke noe frukt. Syns frukt gir for lite næring i forhold til KH innholdet.
Mariann S sa for siden:
Eg skal ikkje gå ned i vekt, og kan godt spise ei halv til ei frukt per dag. Eg spiser gjerne eple, appelsin eller klementin, men ikkje banan og drue.
Eg kuttar gjerne ett eple i bitar og puttar i creme fraiche, sammen med hakka nøtter/mandlar og drysser over litt kanel. Knallgodt forresten :)
Cherry sa for siden:
Altså, sånn egentlig så kan du spise en frukt om dagen, det gjør ingen verdens ting, men og det er ett men her;
Fruktinntak skal på ingen måte gå på bekostning av grønnsaker og bær, da disse to er en mye bedre kilde til vitaminer og mineraler enn frukt er.
Det er også sånn at frukt består av fruktose. Leveren kan bare lagre ca 50 gram fruktose om dagen før den sender resten til fettlagring. En frukt inneholder 5-10 gram fruktose. Det er fruktose i andre matvarer og derfor bør man ikke overdrive fruktinntaket.
Skal du spise frukt så kan du spise det meste bortsett fra banan og druer.
Yrla sa for siden:
Det er best å erstatte det med grønnsaker som vokser over jorda. Jeg spiser dog gulrot også, men rå da det gir en god del mindre blodsukkerstigning enn kokt, og aldri mer enn en liten av gangen.Frukt er ok det, om man kan begrense seg. Et stort eple veier mye og gir mye karbohydrater. Det er jo bre sukkervann stivna og lite fiber. Det fordøyes mye fortere enn grønnsaker. Og det er ikke så heldig med tanke på den raske blodsukkerstigninga det medfører.Grapefrukt har minst fruktose, rabarbra også.Grpefrukt med sukrin på er ok. En halv en f.eks sammen med ost eller noe.
sylwester sa for siden:
Nå er jo frukt et ganske vidt begrep sånn botanisk sett da så de fleste "grønnsakene" jeg spiser har frø i seg og er dermed frukt. F.eks. Tomat, Squash/agurk, kakao og paprika er alle frukt.
De lavkarbodiettene i den liberale enden av skalaen, som Lindberg, er det vel naturlig med søte frukter, og rotfrukter som er nevnt tidligere. Er igrunn kostholdsfilosofien man velger som setter grensen for hva som er akseptabelt av karbohydrater. Mengdene har jo noe å si og.
Litt interessant at artikkelen skriver om effekten av alle skriveriene. Siden minst halvparten av artiklene er kritisk til lavkarbo ser det jo ut til å gi lavkarbobevegelsen god PR :)
surfeline sa for siden:
Min erfaring er at dersom jeg spiser litt frukt 1 eller 2 klementiner. En annen dag Advocado osv. - så går jeg litt fortere ned i vekt. Det gjelder å ikke overdrive. Litt er litt! Det er visst ting som tyder på at å spise disse karbene på slutten av dagen også er helt ok! Man må bli kjent med sin egen kropp - det er det som teller :) Blåbær og bringebær med krem og sukrin er en skikkelig høydare!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.