Jeg har spist lavkarbo siden juni, og nyter å endelig spise annet enn knekkebrød og suppe, som jeg gjorde før, da jeg var livredd for fett og kalorier.
MEN vekten min står helt stille.
Jeg har 5-10 kg for mye.
I dag har jeg spist som dette (se vedlegg), men ofte spiser jeg mer, feks med mer kjøtt til middag, men karbohydratene holdes alltid rundt 15g.
Drikker mye vann, men trener sjelden utenom daglig sykkeltur til og fra skole.
Min far, som er endel mer overvektig enn meg raser ned i vekt på samme matvarer.
Dessuten er det ikke sikkert du vil "rase" ned i vekt, siden du ikke har mange kiloene som skal av.
Hvis jeg var deg ville jeg spist mer grønnsaker og sannsynligvis proteiner også. Finn ut hvor mange gram du spiser i snitt, du skal ha omtrent 1 gram pr kg kroppsvekt. Prøv det først og se om det ikke hjelper.
Spis omtrent 8 - 10 gram karbohydrater fra grønnsaker. Kanskje litt mer fett også?
Jeg spiser til jeg blir mett, men du mener jeg kanskje hadde gått ned ved å spise mer?
Jeg har tidligere spist mer grønnsaker, men så ble jeg redd for at det nettopp var karbohydratene fra disse som gjorde at ingenting skjedde med vekta.
Jeg har også prøvd å få i meg 1g protein per kg kroppsvekt men ligger nok i underkant av det til daglig, men ofte sliter jeg litt med at jeg får for mange % protein i forhold til fett.
Har lest på andre tråder, men ikke helt forstått; er det større sannsynlighet for at man går ned mer hvisman spiser mer fett? Jeg trodde det mest kom an på karbohydratene.?
Ellers må jeg kanskje trene mer,- siden jeg ikke har så mange kilo for mye?
Bare et forslag og tanke, har du og din far sammenlignet akkurat hva dere spiser i løpet av en dag eller to? Det kan jo hende du får noen clues der :)
Med lavt kh inntak må kroppen få energi fra fett. Spiser du for lite fett i starten mener jeg at kroppen ikke kommer helt i gang med fettforbrenning, og spiser du så over tid lite fett også - blir det naturlig stillstand i forbrenning av kroppsfett.
Trening strammer opp, men det er nå så mange artikler og studier som viser at trening alene ikke gir vekttap at det argumentet bør legges vekk. Trening gir derimot mentale og fysiske fordeler ELLERS og anbefales derfor varmt både for den mentale og fysiske helsen :)
Sammenlignet med ham spiser jeg mer meieriprodukter. Bruker endel rømme på salater, fløte og bær til dessert, helmelk i teen, mens han nesten kun spiser kjøtt og grønnsaker.
har jo lest at meieriprodukter kan stoppe vektnedgang for noen, men samtidig er det jo nettopp der jeg får det meste av fettet fra.
Skal jeg kanskje prøve å få mer av fettet mitt fra kjøtt?
Til TS, uten sammenlikning forøvrig, men jeg skulle også bare ta vekk 5-10kg. Var altså ikke overvektig, men ville n bli kvitt litt. Det sies her at trening ikke gjør så mye annet enn å stramme opp, men mine 10 kilo forsvant nå ila 6 mnd med kun målrettet trening...Spiste nå som før jeg, kanskje bare enda mer høykarbokost egentlig...
Så for meg var ALLE de undersøkelsene og forskningen litt for teoretisk. Egentlig glad jeg ikke leste de før jeg begynte trene....da hadde jeg nok trodd på det og dermed gitt f...i å trene med mål om slanke og forme kroppen ;)
Har du prøvd å øke treningsmengden med mye kardio da? Siden du stoppet opp liksom...?
Tja, det funka nå for meg iallefall, tok selvsagt tid da. Eneste ulempen slik jeg så det var at det tok utrolig lang tid. For å sette det i perspektiv så trente jeg 5-6 ganger i uka temmelig systematisk, kun løping både på mølle og ute. 1-2 øktene var på rulleski eller sykkel. Lett styrketrening for stabiseringsmuskulatur.
Så det å gjøre det på denne måten på et særdeles høykarbokosthold krevde sitt. Men ble jo i temmelig god form også da, det skal sies.
I dag lever jeg på lavkarbo og trener kun 2-4 ganger pr uke, avhengig av hva jeg tar meg tid til. Den samme vektreduksjon oppnådde jeg da på 3,5 mnd (10kg). Det er vanskeligere å ta av de siste 5-10kg bare på kosthold ene og alene, jeg har tro på at de som er i sluttfasen bør spise som tidligere, men heller øke kardiovaskulær treningsmengde såfremt de ikke trener 5-6 dager i uka allerede da.
Men ingen regel uten unntak, ser det er enkelte her på forumet som sier de trener 3-4 timer daglig og allikevel ikke går ned mer enn par hundre gram pr uke....så det kommer vel også an på hva man trener og hvor hardt man trener.
De kloke sier man skal spise riktig for å oppnå effekt og da sier jeg at da må du også trene riktig for å oppnå effekt (vi snakker her om slankeeffekten).
Selv om du nå skulle begynne å løpe 3 ganger pr uke så betyr jo ikke det at du automatisk tar vekk de 5 siste kg, men det er vel verdt et forsøk å legge inn 3-4 økter med løping/sykling/svømming/ski/roing (typisk kardiotrening) i en 4-5 måneder sammen med riktig kosthold.
En pitteliten tommelfingerregel helt tilslutt: Jo færre økter du trener i uka, jo hardere må øktene være. Jo flere økter i uka, jo færre harde økter trenger du :)
Ja, noe skal du jo forbrenne i stedet for karbohydrater. Og hvis du da ikke får i deg nok fett, så går kroppen over i sparemodus og du går ikke ned samme hvor lite du spiser. Øk fettprosenten, og legg gjerne også til litt mer grønnsaker, så skal du se at det løsner igjen. Noen tar faktisk også av mer med et litt høyere kh nivå, så det kan være lurt å prøve en økning her også. Ketolyse er strengt tatt mest effektivt for de med mye overvekt. For deg vil litt mer kh kanskje være mer effektivt. Jeg for min del ligger på 50-60g kh til dagen, og har tatt av i gjennomsnitt 750g i uka de siste fire månedene. Men jeg merker det godt hvis jeg blir litt slapp på fettinnholdet i kosten, da stopper vektnedgangen nesten opp. SÅ ikke pøs på med fett, men prøv å holde den anbefalte daglige mengden så ordner det seg nok!
Når du har levd på "suppe og knekkebrød" før du startet på lavkarbo må du regne med en lengre overgangsperiode. Jo mindre (og sunnere) du har spist før du begynte på lavkarbo, jo lengre tid tar det for kroppen å venne seg til det nye. Hexeberg har noen punkter ang LCHF og vektnedgang. Hun skriver bl.a. at menn går ned fortere enn kvinner, man går fortere ned dersom man har mye overvekt, at du går saktere ned dersom du har slanket deg før (kroppen din har lært seg å "spare" og at man bør være mer ekstrem jo mer overvektig man er (altså ikke ketolyse for folk med 5-10kg overvekt). Kanskje noe av dette er grunnen til at din far går ned fortere enn deg?
Mitt råd vil være å la det aller aller meste av kh inntaket komme fra grønnsaker - rikelig og variert med grønnsaker. Grønnsaker inneholder masse stoffer som alle prosessene i kroppen trenger for å fungere optimalt, blant annet for at fettforbrenningen skal fungere optimalt. Kutt heller ut nøtter og bær, det er kjente partystoppere for mange, og begrens meieriproduktene til kun å være litt som saus eller dressing.
Øk i tillegg fettinntaket ditt, men la det komme fra naturlig fett i kjøtt og fet fisk, samt meierismør, olivenolje, cocosa, majones, avocado osv. Når du ligger så lavt på kh som 15g om dagen bør ca 75% av energiinntaket ditt komme fra fett. Dette er både for å gi kroppen nok energi, men også for å få kroppen til å forstå at fett ikke er en mangelvare, slik at den ikke tviholder på fettet på kroppen. Dessuten vil fettet holde deg god og mett lenge;)
Lykke til!
Ja, ang. middag, så er det mange dager har jeg ikke matlyst til 'ordentlig' middag, men hvis jeg har matlyst, spiser jeg ofte kjøttdeig i tomatsaus, laks eller svinekjøtt osv med brokkoli, spinat eller salat. Men jeg må innrømme at jeg ofte er redd for å spise store måltider, har blitt tullete i hodet, og jeg føler meg tykk når jeg føler seg mett..) Så ofte blir det heller til at jeg spiser smått på ettermiddagen. Noen nøtter, litt ost eller frosne bær med fløte..
kanskje er det her feilen ligger?
Jeg vil anbefale deg å spise til du er skikkelig mett etpar-tre ganger om dagen. Jeg lå lenge på rundt etparogseksti kilo, og det var ikke før jeg kuttet ut frokost at det løsnet litt igjen. Nå følger jeg mer eller mindre periodisk faste med to store måltider og et lite mellommåltid i løpet av 8 timer. Lunsj kl. 11, MM kl. 16.30 og middag kl. 19. Både til lunsj og middag spiser jeg MYE mat - og slipper å stresse med mat/snoke i skapene resten av tiden. Mellommåltidet mitt er gjerne noen nøtter eller tørket kjøtt (beef jerky) i bilen på vei hjem fra jobb (pendler). Jeg vet at mange synes overgangen fra å spise lite/ofte til mye/sjelden kan være litt lei, og jeg brukte vel i underkant av en ukes tid på å avvenne kroppen mat om morgenen. I en overgangsperiode drakk jeg litt fløtekaffe ca. 09.30 på jobb, men det gjør jeg ikke lenger. Fløtekaffe inntas nå i spisevinduet mellom 11 og 19 dersom jeg føler lunsjen ble litt snau.
En typisk matdag for meg:
Lunsj (11): 1 karbonade, løk, CF eller remulade. En tallerken eggerøre (vil tippe det blir ca 3 egg), ost eller ekstra smør. Litt tomat/løk eller annet grønt til.
Nøtter eller tørket kjøtt i bilen (aner ikke mengde her, men en god neve vil jeg si)
Middag: 150-300 g kjøtt/fugl/fisk, fet saus og en halv tallerken grønnsaker.
Nå er jeg nede i matchvekt (54,5 kg - er ganske kort), og stortrives med dette spisemønsteret. Jeg får bli god og mett uten snev av dårlig samvittighet, og slipper stresset med å tilberede mange måltider hver dag. Jeg har også fin og jevn energi gjennom dagen :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.