Jeg er en jente på 17år som går på lavkarbo. Har gått på det i 2 uker nå, og har gått ned 7kg. Jeg ser på lavkarbo som en livsstil, der man kan ''skeie'' ut en sjelden gang med et karbofylt måltid. Det jeg mener mange gjør feil er å spise mye smør og bacon, spesielt for dere som ikke har det som livsstil. Jeg er ikke ekspert på dette, men om dere som har dette som diett spiser mye usunt fett vil det lagre seg i kroppen og da er det IKKE bra å behynne å spise karbohydrater igjen. Det er en farlig kombinasjon! Lavkarbo i seg selv er ikke farlig/usunt, det er hvordan man spiser. Man kan ikke spise for mye kcal eller for mye fett. Tenk på det! En vanlig dag for meg er f.eks: 2 stk fiberrik med 4 skiver spekeskinke, en kyllingsalat eller 2 stykker lavkarbo pizza(veldig sjelden) 3 kopper te, reint kjøtt med forskjellige typer salat til middag og kveldsmat er som regel salat, eggerøre, kyllingpølse!
Det er viktig for magen og for seg selv å ha variasjon, ikke spis for mye fett, kcal eller karbohydrater! Det finnes en grense for alt, lev sunt generelt og ikke glem fysisk aktivitet minst 2 ganger i uka! Da vil dere garantert gå ned enda fortere:)
Oi, en 17-årig ekspert på lavkarbo med hele TO ukers erfaring bak seg!
Det er helt greit og faktisk ønsket med konstruktiv kritikk av lavkarbokostholdet. Det er derimot IKKE ok at denne kritikken kommer på bakgrunn av manglende kunnskap... Når den samtidig blir framstilt som bastante påstander uten kildehenvisninger, vel, det er litt vanskelig og ta deg alvorlig...
Mettet fett som du finner i smør og bacon er ikke helsefarlig. Kilde: Metaanalyse med nesten 350 000 mennesker (!) som gikk ganske mange år.
ALLE her inne vet at man ikke kan spise ubegrenset med fett sammen med karbohydrater. Forumet inneholder store deler faktainformasjon om bla slike ting.
Det finnes mange årsaker til at man ikke har vektnedgang selv på lavkarbo. Trening to ganger i uka vil ikke nødvendigvis være løsningen på dette, selv om forumet som helhet anbefaler at man trener og er i så mye aktivitet som mulig.
Når det gjelder ditt eget kosthold ser det ut til å være strippet for fett OG grønnsaker. Salat er ikke næringsrikt og kan ikke erstatte all den gode næringen du finner i grønnsaker. Med i hovedsak proteiner som hovedkilde til energi (proteiner brukes i kroppen til energi når det er mangel på kh og fett), vil du "sulte" kroppen din ned i vekt.
Du MÅ spise fett om du spiser ekstremt lite kh...
Jeg anbefaler at du stikker innom nybegynnertråden til arnakristin som jeg linker til i signaturen min, da jeg ser utifra det du skriver at det mangler en del grunnleggende kunnskap både om lavkarbo men også om dette forumet og dets medlemmer.
For mye av alt er jo ikke bra uansett hva man gjør. Men når man kutter mye ned på karbohydrater, så må "noe annet inn" og dette har vist seg være mer fett. Å bare kutte ut masse karbohydrater og ikke erstatte den næøringen med "noe annet" er nok ikke veldig fornuftig for resten av livet.
Dette er vel en selvfølge og i bunn og grunn uansett feil. Å leve etter et høykarbokosthold OG ete jævlig mye fett er en "bad combo" for resten av livet, så her har du nok truffet bra.
Igjen, dette sier du også overfor, så dette er ikke noe nytt, hverken for mye fett, kcaloririk mat og for mye karbohydrater kombinert med særdeles liten aktivitet er en dårlig kombo for resten av livet ja. :)
Trening 2 ganger i uka er bra uansett hvordan man spiser og jeg tror også man vil kunne gå ned så lenge man avpasser mengdene til hverandre (fett, kh og proteiner etc). Eller rettere sagt all bevegelse er bra for kroppen på generelt grunnlag. men veldig mange her inne er syke og kan derfor ikke trene av en eller annen grunn. Så hvis de reagerer sterkt på ditt syn på fysisk, så ha det i mente... ;-)
Hehe, hun skriver "OG"...samme som jeg siterte. Mye usunt fett OG høykarbo for resten av livet er en dårlig kombo. Ordet usunt fett kan sikkert diskuteres. Jeg leste hennes oppfatning av fett på generelt grunnlag som "usunt". Fett er fett for meg så lenge det er naturlig og ikke er behandlet fett (prøver holde meg unna transfett i store mengder iallefall).
Aline har rett hypah...setningens OG hører sammen med det å begynne å spise karbo igjen, ikke sammen og samtidig med det å spise fett...17åringen mener vitterlig her det fettet vi har lagret i kroppen, ikke det vi presumptivt skulle spise sammen med karbohydrater.....
Det er feil, feil, feil...da kunne ingen av oss ha tort å slanke oss ved å spise mye karbohydrater (vel, det gjør vi jo uansett ikke, men høykarboslankere gjør) Ble visst som å prøve å løse opp i en gordisk knute det her.....:p
Men igjen - tidligere i samme setning skriver hun..."som har dette som diett" Da blir sammenhengen en annen og viser til en samtidighet i inntak av mye "usunt" fett og karbohydrater.....:(
Da blir det rett, rett, rett.....Merkelige greier dette med ord du....:D
Jeg husker jeg leste en artikkel i avisa (tror det var avisa) for 10-15 år siden om en kar som påstod han hadde spist fet mat i hele sitt voksne liv. Dvs mye ribbe, kjøtt, ost osv. Altså ikke lettprodukter. Han var nærmere 80 år og veldig normalvektig. Selv legen hans var forundret over at hans blodkar osv var som hos en ungdom med hans særlig fettete kosthold.
Det er nesten synd det ikke er flere slike eksempler, mulig det er flere, men de snakker bare ikke så høyt om det.
Men, om han bare var et enkelttilfelle vites ikke den gang. Iallefall var han ment i artikkelen som et motstykke til alle lettproduktene vi ble/blir servert (tror kanskje det var ifm "Brelett reklamen" med hun dama på sykkel, husker dere den?
Men nå spiste han kanskje ikke mest prosessert fett, men det fett som naturlig finnes i dyr og ubehandlet mat.
Altså, det jeg virkelig mener med litt bedre forklaringer er usunt fett som man finner i for eksempel smør og bacon! Jeg har gått på dette i 2 uker nå, fordi jeg hadde en pause i 4 uker. før det gikk jeg på det i 3 uker og spiste da heller ikke særlig mye av det jeg vil definere som usunt kosthold(hver person vil definere et sunt kosthold forskjellig) Det er jo selfølgelig varierende på hvordan folk reagerer på forskjellige måltider, men jeg tenkte bare at dette kunne være et tips siden flere jeg kjenner har gått på lavkarbo og spist mye usunt fett som lagrer seg i kroppen, og deretter gå tilbake til et kosthold med mere karbohydrater. Jeg presenterer meg ikke, jeg bare ytrer mine meninger og håper det kan bli tatt opp på en saklig måte. Har lest mye på forumet, og jeg tror ikke det er bra å gå tilbake til å spise karbohydrater hvis kroppen har fått i seg mye mette fett. Jeg hakker ikke ned på noen, for jeg vet at lavkarbo er en bra måte å slanke seg på/leve på. Jeg går ikke på atkins eller noen annen form for lavkarbo kosthold som er ''laget'', jeg har tilpasset mitt lavkarbo kosthold etter mine behov fordi jeg kjenner flere som har gått på lavkarbo der de har reagert negativt på mye mettet fett!
Selfølgelig, det er ingen av oss som kan kalle oss eksperter. Som jeg har sagt tidligere; jeg tror at kroppen i lengden har bedre av å ikke spise mye mettet fett eller annet som det er mye usunt fett og mye kcal i. Det jeg mente med trening er at det forlenger levetiden hvis man trener jevnlig, å de som er her vil jo forlenge levetiden sin? Det er jo faglig påvist at trening forlenger livsstiden, og at det er sunt.
Min egen erfaring med mitt egenkomponerte lavkarbokosthold, utskeinger innimellom og trening 3-6 ganger i uken er ingenting annet enn positivt. Jeg tenkte det kunne være bra å få det fram på denne siden, fordi det er jo flere som vil gå ned raskere å holde seg der:)
Synes det er kjempefint at du har funnet noe som fungerer for akkurat deg jeg :D
For meg hadde ikke din måte fungert, både fordi jeg har ulike sykdommer som har gjort at treningen ikke har vært mulig og fordi utskeielser nå og da totalt stagnerer enhver vektnedgang :)
Fett spiser jeg i perioder myye av, når jeg gikk ned på det meste spiste jeg 3-3500 kalorier pr dag. Det er mye for ei som ikke kan trene eller være særlig fysisk aktiv :ja:
Men, det supre med lavkarbo er at det er så enkelt å tilpasse slik at hver og en finner det som passer for akkurat seg. Dèt liker vi!
Man må selvfølgelig ikke fråtse i masse fett om man ikke vil det, men det jeg tror mange reagerte på var utsagnet
flere jeg kjenner har gått på lavkarbo og spist mye usunt fett som lagrer seg i kroppen, og deretter gå tilbake til et kosthold med mere karbohydrater.
Fettet vi spiser på lavkarbo lagrer seg ikke i kroppen. Med mindre man faktisk legger på seg. Men det kan man jo gjøre uten å spise mettet fett også :)
Så det er ikke derfor det er dumt å veksle mellom lav og høy karbo.
Man må finne sin balanse hvor man trives uten å spiser hverken for mye (stappa mett) eller for lite (sulten) Men så lenge man er restriktiv med karbene (under 72 pr dag) så trenger man ikke være redd for mettet fett. De fleste har en normalt utviklet metthetsfølelse som vil styre matinntaket bra. Noen merker ikke skikkelig når de har blitt mett og må tenke mer på porsjonsstørrelser og sånn :)
Trening er bra!! Selvfølgelig, men man må ikke trene for å leve et sunt liv på lavkarbo :)
Jeg forstår ikke hva du mener med usunt fett - og det er ikke for å være vanskelig :) Mettet fett, som det er en hel del av i smør og bacon, anses i nyere forskning for IKKE og være farlig.
Fett "setter seg" ikke eller "lagres" ikke i årene, selv om det er det man har blitt opplært til å tro i mange år.
Linken jeg henviste til viste en metaanalyse der nesten 350 000 mennesker har deltatt i over 20 forskjellige studier som hadde som hovedhypotese og bevise at inntak av mettet fett ga økt fare for hjerte- og karsykdom. Dette stemmer ikke, du kan lese mer i linken om du er interessert :)
Når det gjelder hvordan fett fungerer i kroppen, anbefaler jeg Vegard Lysnes blogg og innlegg om fett. Vegard er masterstudent i ernæring.
Det er opptil hver enkelt og mene noe om usunt og sunt, jeg prøver og forholde meg til faktainformasjon om næringsstoffer og matvarer og deres påvirkning på kroppen før jeg kan si om noe er sunt eller usunt. Forekommer maten naturlig er det min hovedtanke at den er sunn. Visste du forresten at kroppsfett i hovedsak består av mettet fett, og om noen slanker seg mange mange kilo lever de bokstavelig talt på mettet fett - eller som du kaller det - usunt fett?
Jeg er helt enig med deg at for mange som har forsøkt lavkarbo i en kort periode, kan det være utfordrende og gå tilbake til et høykarbokosthold. Derimot er jeg helt uenig med deg i at det er det "usunne fettet som lagrer seg i kroppen" som er problemet, siden jeg lengre oppe har argumentert med at mettet fett ikke er usunt, ei heller lagres det i kroppen. (Om man da ikke spiser både høykarbo og høyfett og spiser mye mer enn kroppen forbruker, da lagres også denne overskuddsenergien som kroppsfett).
Jeg håper da at du har lest deg såpass opp at du vet hva du holder på med. De lavkarbokostholdene som er "laget" (dine ord) er i svært stor grad basert på tiårs forskning på egne pasienter (Atkins, Lutz, Kwasniewski mm).
Lurer litt på hva du mener med at noen du kjenner "har reagert negativt på mye mettet fett"?
Vel, noen kan vel kalle seg eksperter som følge av at de har lang relevant utdanning, egenerfaring OG erfaring med pasienter. Når det gjelder den allmenne lavkarbospiser er det stor forskjell på feks min kunnskap de første 3 månedene og kunnskapen jeg innehar i dag etter to år, uttallige bøker jeg har lest, uttallige blogger jeg har lest og uttallige studier jeg har slitt meg gjennom. Ta med min egen erfaring, og andres erfaring som er delt her inne - så kan jeg vel ikke si at jeg er ekspert - men at jeg har mye kunnskap om temaet, DET mener jeg at jeg kan si :) Jeg prøver så ofte jeg kan og henvise til gode kilder til mine påstander, så kan andre lese selv og si om de mener kilden er god nok eller ikke.
Jeg står fremdeles for at jeg mener at du har svært svært kort erfaring med lavkarbokosthold, og med utskeielser og pause vil nok kroppen din ennå ikke være 100% i gang med ordentlig fettforbrenning.
Det er helt klart positivt og få fram det som er bra med lavkarbo og trening, men jeg har vært her inne i over to år - og det du sier er jo ikke noe nytt. Det er diskutert opp og ned i uttallige tråder ganske så mange ganger.
Jeg regner deg også som såpass oppegående at du tildels forstår min reaksjon på ditt innlegg. Du er ung, har kort erfaring og kommer med påstander om at fett -> hjerte- og karsykdommer, noe de fleste her inne for lenge siden har fått med seg ikke har noen sammenheng.
Har du derimot linker til kildehenvisninger som påstår det motsatte, ser jeg gjerne på de og tar en diskusjon :)
Vita hjertego er et produkt, slik at all info som følger med må tas med en god klype salt ;) Jeg anbefaler bloggen til Espen Rostrup, som er hjertelege og -forsker ved haukeland sykehus. Jeg anser personlig hans informasjon om hjerte- og karsykdommer, kolesterol og fett for å være av bedre kvalitet og med mindre baktanke enn vita hjertego sin "produktreklame" :)
Ser nå at min første oppfatning av hva du mente var riktig...det var synd for det blir så feil å si at mettet fett er usunt og at vi "lagrer usunt fett" når endatil myndighetene våre er iferd med å snu sin mening om dette temaet...desverre er det fortsatt flere som ikke henger med i nyere forskning og tviholder på gamle innlærte "sannheter"....:(
Ta til deg det som Nerthus har skrevet og bli en virkelig lavkarber med føttene trygt plassert i god gammeldags mattradisjon - der vi spiser ren mettet-fettrik mat laget fra bunnen av og ikke en masse kjemisk mat vi ikke engang kjenner opprinnelsen til.....:)
Jeg klarer ikke personlig å spise mye mettet fett. Jeg lager all maten selv, og spiser mye grønnsaker og forskjellige salater + bær! Jeg er den eneste i familien på lavkarbo, der søsken og foreldre må kunne spise ris/potet ved siden av! Det er da ingenting farlig med å spise mye fiber, proteiner, salat og grønnsaker? Jeg blir aldri sulten utenom faste måltider, og jeg spiser ikke mye mettet fett. Dette er da helt greit? Ingen grunn at jeg skal spise mat med veldig mye mettet fett når jeg ikke liker det:)
En typisk dag for meg er å spise 2-4 skiver fiberrik med solsikkefrø, spekeskinke, 3 kopper te(uten sukker selvsagt), til lunsj spiser jeg gjerne en deilig kyllingsalat, lavkarbo pizza, rester fra gårsdagens middag eller annen mat som er laget på kylling(veldig glad i det) Blir rent kjøtt, fugl, fisk til middag med grønnsaker/salat eller lavkarbopasta! Passer på å få i meg 2 porsjoner grønnsaker og salat hver dag, pluss proteiner og fiber.¨
Høyprotein-dietter er kun anbefalt over kortere tidsrom da det er svært krevende for kroppen og omgjøre protein til energi kroppen kan bruke. Protein er ment som byggestener til cellene i kroppen din, ikke som energikilde. Karbohydrater og fett er de viktigste energikildene kroppen har og om du fratar kroppen dette ved og ikke innta verken det ene eller det andre, gir du kroppen din en mye større belastning enn nødvendig.
Hvis du da tar med at en del fettsyrer er ESSENSIELLE og få i seg fordi det inneholder stoffer kroppen ikke kan lage selv, så sier det seg selv at du bør virkelig vurdere fettinntaket ditt. Jfr Vegard Lysnes artikkel om fett som jeg linker til lengre oppe.
En del vitaminer og mineraler er kun fettløselige, og det hjelper da ikke om du spiser tonnevis med matvarer som inneholder disse, om du da ikke samtidig spiser fett slik at de kan bli tatt opp i kroppen. Du risikerer da over tid og bli underernært.
Jeg kommenterer dette av helsemessige årsaker. Det har ikke så mye og si hva du er komfortabel med av kosthold, så lenge det er bevist at høyprotein og lavfett og lavkh er helseskadelig og svært belastende for kroppen over tid. Så vær forsiktig, les deg GODT opp, og pass på at du får i deg den næringen (les energien, vitaminene og mineralene) kroppen har bruk for for å fungere optimalt. Vegard Lysnes blogg som jeg linker til i første innlegg inneholder alt du trenger og vite om alle vitaminer, mineraler og makronæringsstoffer, hvor du finner de og hva slags behov kroppen din har når det gjelder mengde av hver enkelt.
Du er bare 17 år, kroppen din er IKKE ferdigutviklet, og spesielt skal hjernen din utvikle seg et par år til. Hjernens hovedkilde til energi er fett... og spiser du da ikke fett, blir det tøft for hjernen og få den næringen den trenger for å utvikle seg optimalt...
Håper du finner det kostholdet som du både er komfortabel med OG som gir kroppen din de beste forutsetninger til å fortsette og utvikle seg :)
Jeg ser at jeg lever på omtrent samme lavkarbokosthold som deg, jeg trener mye også. Jeg unngår mest mulig mettet fett, og holder meg mest til umettet fett. Jeg mener du har rett i mye av det du skriver, og vi har ganske likt syn på lavkarbo kosthold ser jeg. Det virker som du har god kunnskap om lavkarbo mener nå jeg. :)Må også legge til at isteden for å spise hel fet norvegia ost, kan jeg like gjærne spise den magre varianten. En trenger jo ikke overdrive fett spisingen. :)
Javel. Jeg vet ikke mer jeg kan si, har delt min mening om ditt kosthold - og jeg mener det ikke er forsvarlig over tid.
Spiser du rent lavkarbokosthold burde det ikke være nødvendig og ta så mye tilskudd heller, men jeg antar du har vært inne og sjekket blodstatus og vet at du er lav på de vitaminene og mineralene du tar daglig?
Alle bør drikke vitamin C (brusetabletter, det hjelper mot forkjølelse noe jeg plages veldig med. Det hjelper også å bygge opp immunforsvaret ) tran anbefales jo generelt uansett hvilket kosthold:) Kalsium tar jeg fordi jeg får ikke får tilstrekkelig nok gjennom lavkarbo og magnesium grunnet leggkrampe :D
Dette er feil. C-vitamin hjelper ikke mot forkjølelse, se f.eks. her eller her. Anbefaler deg å lese litt før du slenger ut relativt bastante meninger om hva alle burde gjøre.
Tror du også må lese litt før du kommer med bastante meninger. C vitamin hjelper på immunforsvaret, så c vit. hjelper da mot virus og bakterier som immunforsvaret er med på å bekjempe kroppen mot.
På ordentlig liksom? Selvsagt har inntak av c-vitamin noe å si for immunforsvaret, men når det er snakk om ekstra c-vitamin mot forkjølelse, så hevder de fleste undersøkelser at dette ikke fungerer. De aller flere får i seg nok c-vitamin gjennom kosten. Dessuten vil, i følge nettdoktor-linken jeg viste til, overdosering/vitamin-sjokk/hva enn du vil kalle det av c-vitamin hemme opptaket. Supersmart.
Ja å spise alt for mye c. vitamin er unødvendig og hjelper ikke ytterligere. Da missforstod jeg. Trodde du mente c. vit. ikke hadde virkning på immunforsvaret jeg. :)
Etter at jeg begynte med LCHF (ketolyse først, deretter LCHF), så har jeg ikke vært forkjølt (snart 4 år siden).
Maks litt snørrete :o i perioder, men den nedsylta forkjølelsen som kom minst to ganger hver vinter, har latt vente på seg.
Jeg tror at lavkarbo generelt er bra for imunforsvaret (eller kanskje årsaken er fraværet av alle tilsetningsstoffer man spiste tidligere...)
Det står at det ikke er bevisst at c-vitamin hjelper mot forkjølelse, men at det hjelper mot virus og bakterier. Forkjølelse står oppført på virus og bakterier, jeg har opplevd at c-vitamin hjelper meg veldig da jeg har vært forkjølet siden 5klasse, nå har jeg ikke vært det på en god stund og det skal jeg delvis takke c-vitamin for. Du kan ikke si at det er feil, eller at det ikke hjelper: det står at det ikke er noe bevis for at det hjelper, men det er heller ikke noe bevis for at det ikke hjelper! Det som er skrevet på nettdoktor er fra 5.juli 2000, og det er vel ganske gammel forskining
''Inntak av vitamin C i store doser, 1-2 gram pr. dag, brukes av mange for å forebygge eller helbrede forkjølelse. Enkelte forskere har vist at et slikt "C-vitamin-sjokk" kan ha en beskyttende virkning og bedre forkjølelsessymptomer hvis kuren startes tidlig nok. Men effekten av slike kurer er små og svært omdiskutert og de høye dosene kan gi bivirkninger.''
Jeg vil tro, og håper du også kan være enig med meg i dette: c-vitamin hjelper noen med å bli kvitt forkjølelsen, andre ikke!
Det mener jeg stemmer. Men grunnen til at mange får antibiotika når de er angrepet av en virusinfeksjon skyldes det at kroppen blir så medtatt at den kan få en bakteriell infeksjon på si og DET hjelper antibiotikaen mot.
Jeg må si jeg gir en fullstendig lang marsj i hva du og du og selv du stapper i gapet. Lev på skoleboller og cola omså, men spør du meg om råd om du trenger hjelp til noe helsemessig, så vær du sikker på at jeg kommer til å nevne kostholdet og da syns jeg du skal være istand til å enten respektere mitt kostholdssyn, gjøre som jeg sier, eller kunne argumentere med gode kilder på hvorfor jeg tar feil.
Det samme gjelder diskusjonen om mettet fett - jeg mener det ikke er usunt og jeg mener jeg har gode faglige begrunnelser for dette, at TS (som jeg forøvrig ikke tror en døyt på er 17 år gammel jente og derfor ikke tar hele framstillingen seriøst) og andre personen med fortsatt mettet fettfrykt mener at fett er farlig er helt greit for meg, men da må dere også komme med gode kilder på det motsatte og kunne sette dere inn i f.eks kolestrol og hvor farlig det (ikke) er, hvordan hjertefeil oppstår etc etc og så kan vi snakke. På ett saklig nivå, med gjensidig respekt. Dette gjelder forsåvidt i hele lavkarbodiskusjonen.
Til dere som absolutt skal forkjempe lavkarbo for en hver pris; Husk at hver kropp er individuell og at din kropp ikke kan tegne ett bilde på hvordan min kropp fungerer. Mange av dere blir så bastante og arrogante (gjelder nødvendigvis ikke folk i denne tråden eller på dette forum) i debatten at det hele blir bare en debatt dere kunne ha VUNNET hadde dere hatt en del større kunnskaper om debatteknik (og ja, litt mer om kroppslige funksjoner og biomekanikk).
Se på Sofie Hexeberg, hun kan så absolutt ikke argumentere eller debattere, og dermed så "dummer" hun ut hele lavkarbomiljøet når hun er på debatter...
Først må jeg si at jeg ikke er redd fett, litt mettet fett tror jeg ikke er usunt. Men, en trenger vel ikke pøse på med fett, og umettet fett er jo sunt. Ikke alle her inne kan pøse på med fett, uansett fett type, pga vektoppgang med for mange kcal. :)
Der tar du helt feil! Jeg har snakket med legen om å ha lavkarbo som en livsstil, og hun anbefaler på det sterkeste at jeg ikke spiser mye mettet fett. Faren min har utdanning innenfor helse og vet også mye om sånt. Jeg liker lavfett-lavkarbokostholdet best, da jeg synes det passer best til meg og slik jeg vil ha mitt kosthold. Du kan ikke si at ingen anbefaler det, da jeg har blitt anbefalt det :) Det finnes andre typer fett man kan spise mye av, slik som man finner i fugl og fisk. Dette regnes da som fett, og da blir det jo ikke lavfett-lavkarbo hvis man spiser mye fett!
Og du stoler på legen og din far fremfor å stole på nyere forskning,,,,,,,,ja,ja..........Verden vil bedras...:o
Slik du vil ha ditt kosthold....Men når 99% av oss her inne ikke deler ditt syn, er du her bare for å misjonere for lavfett/lavkarbo ?????
Tror ikke vi vil la oss by det....
1... Vi vet at mettet fett er sunt for oss når vi har et karbolavt kosthold.....
2....Når du har et karbohøyt kosthold er det ikke så lurt å spise for mye fett uansett mettet eller umettet......
Kan du ta dette med tilbake til din far og legen din og høre hva reaksjonen deres på det blir?
Edit: Du spiller på to hester her....både lavkarbo/lavfett og lavkarbo/høyfett av flerumettet-umettet type....Hva blir det til?
Det er også mettet fett i fugl og fisk... hvis du leste artikkelen jeg linket til, ser du at
Jeg skjønner at du stoler blindt på legen din og faren din her, kan du ihvertfall være såpass åpen at du setter deg inn i ANNEN faktakunnskap om temaet slik at du selv kan ta en balansert avgjørelse vedrørende fett? Vegard Lysne som har skrevet artikkelen er pt masterstudent innenfor ernæring, og artikkelen er ganske så fersk.
Ta med at du finner nok ikke så fryktelig mange her inne som er enige med deg i at mettet fett er "farlig", tror du at du kan se at det muligens kan bety at det er DU som ikke har truffet spikeren på hodet her, og ikke alle oss andre som tar feil?
Kylling har knapt fett i det hele tatt, det samme med hvit mager fisk. Du finner derimot en god blanding av fett i laks, men du unngår ikke mettet fett uansett hvordan du vrir og vender på det...
Hvis legen din har anbefalt et høyprotein, lavkarbohydrat og lavfett kosthold vil jeg bare si at jeg er alvorlig bekymret. Kan det hende at hun mente at et lavfettkosthold med større mengder karbohydrater ville vært det beste, og at du misforsto?
De som står bak statens anbefalinger er også helseutdannet, det betyr jo ikke at de har rett i sine påstander... spesielt når disse påstandene kan motbevises med en stor mengde studier.
Hvis en metaanalyse av over 20 studier som inkluderer 350 000 mennesker og som går ra 5 -20 år tilsammen har mindre betydning for deg enn EN lege og faren din, vel... da er det vel ikke så mye mer og si :)
Ønsker deg lykke til med kostholdet, håper du stikker innom artikkelen jeg linket til for å lese om evt bivirkninger av for lite fett i maten, slik at du er obs på dette om det oppstår.
Det du sier her, er akkurat hva jeg mener også. Det er ikke lavfett-lavkarbo om man spiser mere av det sunne fettet, og litt mindre av det mettede fettet. :)
Nå har jeg ikke lest hele tråden, virker som den har vært preget av mye krangling, så du får unnskylde meg om dette er tatt opp andre steder.
Om energiopptaket ditt hovedsakelig kommer fra proteiner, ser du spier mye mager mat - så er det veldig belastende for nyrene på lang sikt. En jeg kjenner har en venn som gjorde dette, og det endte på sykehus.
Om du ønsker å kutte ned på meieriprodukter og fett kjøtt, så håper jeg du får i deg rikelig med karbofattige grønnsaker, nøtter, sunne oljer (f.eks olivenolje som dressing), fet fisk o.l.
For mye protein er altså farlig, og om du bare spiser normalt med protein, og lite fett/karbo, så spiser du generelt så lite at kroppen vil gå i sultemodus. Et sted må næringen komme fra, når du ikke spiser karbo, og ikke spesielt mye mettet fett.
Siden tidenes morgen har vi mennesker spist mettet fett, i allefall i de kaldere strøk av kloden...
Ja, når jeg tenker etter faktisk også mye i de varmere strøk..(Kokkosfett bla.. )
Så å kalle mettet fett usunt og umettet fett sunt er og blir helt feil...
Vi får begge deler i kostholdet vårt, og kroppene våre består også av begge deler...derfor skal en ikke utelukke det ene fremfor det andre, men sørge for å ha en god balanse mellom de to...Og når jeg sier balanse mener jeg ikke 50-50, men å sørge for mer mettet fett enn umettet fett fordi det er slik kroppene våre er bygget opp...
Jeg har aldri sagt med et ord, at mettet fett er farlig på noe vis. Jeg kommenterte hennes kosthold. Hun ønsker ikke å spise mettet fett, og da sier jeg at jeg håper hun får i det minste noe fett fra andre kilder, siden det er farlig å leve på nesten bare proteiner, og "salat"... (tenker "vomfyll-fiber", salat kan jo være så mangt, både næringsfattig, og næringsrikt)
Huffda......Er visst ikke min dag i dag...:p
Neida, jeg mente slett ikke at du mente at mettet fett er farlig...tvertimot, jeg ville bare utdype det litt.... Vi er nok enige:D
Det blir gjerne til et slags høyprotein-kosthold...noe som ikke er til å anbefale for noen....:o
Har sett at de som er slankeoperert får anbefalt et slikt kosthold, men om det er bra vet jeg ikke...må sette meg inn i teoriene deres der....:(
Jeg har også tro på litt balanse. Jeg har f.eks spist thailandsk kyllingsuppe med masse kokosmelk i, idag, men også grønnsaker som tomat, løk, samt sopp og masse sunne krydder i, fleskeknoke med rotgrønnsaker og blomkålpure til, og litt laks og eggerøre. En neve mandler innimellom. Og så tok jeg tranen og vitaminene mine. Så jeg spiser gjerne mettet fett, særlig kokos, men prøver å få i meg annet sunt fett også, og grønt. Og selvsagt proteiner, men det er vanskelig å få for lite av det, om du spør meg? Jeg teller i alle fall aldri dem.
Jeg kan forstå at folk er skeptiske til det smør-og-bacon imaget som lavkarbo har fått i media. Variasjon er viktig :)
Det trenger nødvendigvis ikke å bli et høyproteinkosthold. Lavfett/lavkarbo kan menes med at en spiser mindre fett, men spiser kanskje mest umettet fett og lettere oster pålegg osv. Det blir på en måte litt kaloriredusert, men man kan også spise litt flere karbohydrater som eks litt brød/knekkebrød på lavfett/lavkarbo kost. Da blir det næring både fra karber, fett og proteiner. Opp mot 150 g karber daglig ca. Da er det ikke høyproteindiett, men mere ala Fedon Lindberg. :)
Jeg spiser ikke så innmari mye fett selv om jeg spiser lite karbohydrater. Jeg velger fettkilder med omhu, drikker hverken rømme eller spiser smør med skje. Det må ikke være enten eller, det går an å gjøre det skikkelig uten å ta helt av. Prosentfordelingen min tilfredsstillende, og det uten å spise ribbe til frokost.
Personlig må jeg si at jeg stusser når folk trykker innpå fett som det skulle være det eneste saliggjørende.
Ja, jeg tror ganske sikkert det blir lavkalori om det spises lavfett/lavkarbo uten å tilsette noe annet (proteiner) Vi har tross alt bare tre næringsgrupper....;)
Folk flest vil jo gjerne bli mette...om ikke de har en spiseforstyrrelse da......:o
Sånn som Kari_Marita sier, så blir det jo en slags Fedon Lindberg da. Tenke litt mer på kaloriinntak og fettkilder, og heller være litt rausere enn Atikns'ere med karber, men ikke så gjerrig på fettet som Grete Roede. Synes det kan være fornuftig.
Så lenge det ikke blir bare sånn egg, spekemat og kyllingsalat og kyllingpølser, siden det blir fort salt og for mye protein. Mener å lese at TS tok tran, spiste bær osv. før tråden ble moderert, er sikkert masse mer hun spiser også. Og da tenkte jeg på sunne fettkilder og grønnsaker som et godt supplement til det hun nevnte.
Ang protein er det først når man kommer opp i en prosentfordeling over 35% over tid at noen kan få problemer. Mange lever dog på dietter med ca 30% protein uten problemer. Zonedietten hvor fett er hold stabilt og endel av karbsa er byttet med protein er et godt eksempel på "lavfett-lavkarbo"-kosthold selv om de begge inneholder moderate mengder av alle 3 næringsstoffer. Høyproteindietter kan være svært gode om man ønsker å gå raskt ned i vekt mens man trener mye og ikke ønsker å miste så mye muskelmasse. Innenfor flere styrkeidretter og kroppsbygging er slike dietter mye brukt, men sjelden over tid.
Blir veldig mett om en spiser lavfett/lavkarbo slik jeg beskrev over. Da får en næring fra alle tre næringsgruppene, ikke bare fra fett. Da vil jeg si det er et næringsrikt kosthold, med hovednæring fra fett da også, derav et lavkarbo kosthold. Å sammenligne dette med en spiseforstyrrelse forstår jeg ikke hva du mener med. :)
Jeg så også den...i tillegg sier TS at hun fortrekker å spise lavfett/lavkarbo...det sier egentlig alt....Men noen prøver å tillegge TS et kosthold hun tydligvis ikke har/vil ha og da blir det jo som å diskutere biler når det egentlig er snakk om hester.... Ja, ja....;)
Å gå tilbake på høykarbo, hvem vil vel det? De venninnene dine var kanskje ikke så motiverte? Å kombinere høykarbo med mettet fett, ja det er ikke lurt, men mettet fett på lavkarbo går fint. Jeg skal ikke slutte med lavkarbo. Det er herlig.Veldig mange spiser mye annet fett ,ikke bare mettet fett,da.Jeg spiser fett fra frø, nøtter og fisk også.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.