Var hos legen i dag (ny fastlege i ny by), og skulle til sjekk pga langvarig hoste. Da jeg skulle gå, spurte jeg om hvorfor hun hadde satt opp en time i januar til meg "som avtalt". Hadde vært til førstegangssjekk for 2 mnd siden, og tatt en rekke blodprøver, siden jeg var ny pasient. Jeg nevnte også at jeg gjerne ville vite kolesterolverdiene mine pga lavkarbokosthold og "nedtrapping" til "vanlig" kosthold. (vanskelig å holde lavkarbodietten over tid).
Hun sa at kolesterolverdiene mine var så høye at vi måtte ha en time for kostholdsveiledning, som om det var noe jeg skulle vite. Jeg hadde ikke fått beskjed fra noe hold om at mine kolesterolverdier var høye. Både lege og sekretær har den sedvanlige regelen at DERSOM det er noe avvik i blodprøvesvarene, får man beskjed. Jeg hadde også fått utskrift av blodprøvesvarene mine (kjekt å ha, for å følge med) og det stod ingen kommentarer der heller, og alle blodprøveresultatene var innenfor referanseområdet.
Hun stilte spørsmålstegn ved de høye verdiene mine: LDL 4,7 (ref.område: 1,4-4,7) og Serum Kolesterol 5,9 (referanseområde: 3,3-6,9)
HDL kolesterol er 1,3 (1,0 - 2,7)
Jeg sa at det kunne skyldes at jeg har lenge gått på lavkarbokosthold men gradvis gått over på en god del høyere karboinntak, blant annet gått over til brød og blitt mer sukkerhungrig og spist sjokolade oftere. Da så hun rødt, og ga meg en lengre leksjon over for LIVSFARLIG lavkarbo var.
Jeg sa at de lærde strides, og at mye forskning viser mye positive resultater etter overgang på lavkarbokosthold. Men det var hun HELT uenig i, det var IKKE sant!
Jeg fikk ikke sagt noe om hvor velfungerende jeg ble (energi og fordøyelse) og hvor vekten min sank og kroppen ble fastere og finere.
Jeg er klar over at det ligger en fare ved å gradvis innta brød og kaker og samtidig bruke mye smør, fløte og rømme - men den baktanken at fettet er bra uansett, ikke minst for lengre metthetsfølelse og et stabilt blodsukker. Jeg bruker mye cocosa, har i smoothien hver morgen (riktignok med banan og blåbærbiola) sammen med spirulinagress og proteinpulver fra hamp, blåbær, fløte evt tyrkisk yoghurt, solsikkekjerner...
Har fløte i kaffen og smør på brødskiva. Er opptatt av ren mat, og har kuttet ut posemat/ferdig mat.
Nå bare lurer jeg litt. Legen sa at hun var SÅ frustrert over lavkarbokostholdet, og Sofie Hexeberg er BARE ute etter å tjene penger!
Har lite lyst å få kostholdsveiledning av denne legen i januar. Samtidig lurer jeg på om verdiene ER forhøye, mener å ha lest at de verdiene de vanlige legene henger seg opp i ikke har den betydningen de tror. Det er HDL-kolesterolet som er viktig? Eller?
Så jeg lurer på om det er forferdelig galt å bruke så mye fett samtidig med et kosthold med moderat innhold av karbohydrater.
Barna mine bruker også en god del fett, dvs smør på skiva og evt majones, endel egg. Rømme på maten hvis de kan (de maser om det). 4-åringen er nå lett overvektig. Skal jeg bare kutte ned på smøret?
Vi bruker kun fullkornspasta og det groveste brødet, helst økologisk spiret korn, eller hjemmebakt økologisk speltbrød. Vi har prøvd mye, men det er vanskelig å kutte ut brød til barna. De får også brød i barnehage + SFO.
Har dere noen synspunkter på dette? Det er lenge siden jeg har vært innom her, men dette ble viktig for meg nå.
Jeg skal ikke begi meg utpå hverken det ene eller det andre når det gjelder prøvesvarene dine, for det er det flere her som virkelig kan, i motsetning tl meg. Men - jeg registrerer bare at alle prøvene dine er innenfor normalområdet. Det kan jo bare være positivt, og jeg skjønner ikke helt hvorfor legen din hisser seg så opp, og tydeligvis nesten går av skaftet.
Men, kombinasjonen av raske karbohydrater (sukker, mel etc) sammen med høyfett kosthold er ikke bra. Det er jo årsaken til at mange av oss har problemer med både vekt og andre ting. Hvis man skal øke mye på karbene, er det ganske vanlig at man spiser litt mindre fett.
Nå snakker du om mye fett og moderat kh, og såfremt moderat kh består av riktig type kh, går jeg ut fra at vekten din vil fortelle deg om du har et grei fordeling. Hvis du legger på deg, må du nok enten kutte ut litt på fettet, eller gå ned litt på kh igjen.
Hvis moderat kh derimot består av noe sukker, mel etc, vil du få blodsukkerstigning og det er vel ikke det du ønsker. Da vil kroppen lagre fett igjen.
Nå regner jeg med at noen med gode kunnskaper galopperer inn her og gir deg gode svar :)
Du har jo ingen PLIKT til å verken møte opp på kostholdsveiledning eller noe som helst! Du MÅ heller ikke ha samme overbevisning som legen din. Om du ikke orker å prøve å forhandle noe med henne, så er det kanskje greit å bare jatte med. Det har hendt både en og tre ganger at jeg har mottatt resept på penicillin som jeg aldri har tatt ut, bare for å slippe å diskutere.
Eller du kan bytte lege! Noen som hisser seg opp i en sånn grad over at andre tar valg som strider mot deres overbevisning, når de samtidig ikke virker til å ha lest seg opp om emnet en gang (en del av de uttalelsene du refererer tyder sterkt på det) kan blir utrolig slitsom å forholde seg til. Det er jo lov til å tilegne seg kunnskap også etter medisinstudiet er over ...
Prøvene dine er, som Dietta påpeker, innenfor normalområdet. Og det er ikke så mye mengden som forholdet mellom HDL og LDL som er viktig. Prøvene sier heller ingenting om hvilke typer LDL (LDL og VLDL -sistnevnte små tettpakkede, og de mest skadelige) det er snakk om, eller triglycerider.
I forhold til hvordan du spiser nå er det litt vanskelig å si. Vet du noe om hvor mange gram karbohydrater du inntar daglig? I optimal ernæring er man verken redd for brød eller poteter, så lenge det begrenser seg innenfor en gitt grense (ca 72 gram kh om dagen) og at man inntar godt med fett.
Og dette minikurset om kolesterol som LeneBeatrice har sakset inn i bloggen sin, synes jeg er nyttig.
Og det verste er at lettere forhøyet kolesterol (som du IKKE har) faktisk heller ikke er en sykdomsmarkør for kvinner... Om jeg husker resulatene fra HUNT (som er en norsk undersøkelse og man burde forvente at legen var kjent med siden den har vært mye omtalt både innenlands og internasjonalt) så var det mellom 5 og 7 det var minst dødlighet...
Jeg synes du bør lese om dette og selv gjøre deg opp en mening. (Min mening skinner vel gjennom... :D )
Og dessuten tror vel jeg det uansett (ved et høyt kolesterol) i de fleste tilfeller burde være viktigere å finne og løse årsaken til det i stedet for å senke det ved hjelp av medisiner. (Her untatt de som er genetisk disponert - hvor statiner faktisk har vist seg å virke.)
Ok, takk så langt for svar - blir veldig oppløftet!
Som dere skjønner, vil jeg jo ta legen på alvor også - men...
Jeg vurderer å bytte fastlege. Hun virket også litt slepphendt med antibiotikaen. (mot hosten min)
PhotoS: takk for opplysende kolesterollink!
Jeg har heldigvis fått blodprøveverdiene i posten (etter eget ønske) og har nå regnet ut kolesterolet mitt fra denne regelen:
Du har marginalt høyere kolesterol enn meg (jeg tror jeg sist lå på 5,3 totalt, da unntatt en måling på rundt 8 som en stokk dum endokrinolog tok på meg to timer etter et inntak av egg og bacon. :lol:), og legen min som egentlig ikke er så lavkarboorientert (han har strekt seg til å si at Fedon har noen gode poenger) har sagt at det er finfint!
Det finnes faktisk ikke en eneste klar sammenheng mellom høyt kolesterol og hjerte- og karsykdom. Det er bare teser, som pdd aldri har blitt bevist. Dette med 5-grensen virker bare som et siste krampaktig grep, som jeg ellers tar med et lass salt, særlig etter at de på apoteker tilbudte kunder måling av totalkolesterol, og hvem er det som i siste hånd selger statiner? ... Just saying. :cool:
6,7 er fortsatt det øverst i normalområdet for totalkolesterol hos laboratoriene. Jeg tror du bare kan slappe helt av.
Tror forøvrig ikke legen ville skrive ut kolesterolsenkende medisiner, men gi en skikkelig kostholdsveiledning. Kutte ut fett, smør, rømme, fløte og SÆRLIG grisefett. "Brød, sukker, pasta og ris er IKKE FARLIG!" sa hun.
Jeg blir så oppgitt over at en lege skal være så fastlåst og lite villig til å sette seg inn i alle disse nyere studiene om lavkarbokosthold.
Hun fortalte om et skrekkeksempel om en av pasientene hennes som hadde levd på lavkarbo i et år, kom med en halsarterie som var nesten tett av fett. Men legen visste vel lite nøyaktig hva denne egentlig pasienten hadde fulgt kostholdet sitt.
Men har dere noen meninger om barna mine skal slutte med majones og rømme? En fløteskvett over maten (som vi av og til har brukt i stedet for saus). De spiser 2-3 skiver til kveldsmat (ca 2 timer etter middag). Da VIL de så gjerne ha brødskiver. Tips til noe annet? Tenker på at 4-årige datteren min er lett overvektig. De får sjelden boller/kaker i uka. Kun lørdagsgodteri.
Men hva hadde vært grunnen dersom en person på "normalt sunt kosthold" hadde kommet med det samme? Det har jo skjedd det også, ikke sant? Det er så alt for enkelt å ta lavkarbokostholdet til inntekt for alt mulig, når man ikke ville ha funnet på å gjort det samme om personen ikke levde lavkarbo.
Jeg skal være forsiktig med å uttale meg om barns kosthold. men viktigst av alt er vel at de skal ha et uanstrengt forhold til mat! Barn trenger fett for utvikling av hjerne, og en rekke andre ting. Går det an å bake et brød selv med mindre hvete og mer frø og f.eks. havre og grøvre kornsorter?
Det var det jeg sa - her kommer flinke folk til å svare :D
Synes du skal bytte fastlege jeg...... hvis det er mulig der du bor. Hun er tydelig ikke oppdatert, og det er ikke no' greit å gå til en lege som motarbeider deg, og som ikke er motakelig for ny forskning :mad:
Prøv Ingers lavkarbobrød? Fås på Rimi og Ica i alle fall, koster ca. 35-36,-. Ser ut som vanlig brød, smaker som vanlig brød (inneholder noe frø da), men inneholder ca. halvparten så mye karbo som vanlig brød, noe mer enn Fedon-brødet, men ikke mye. Fedon-brødet er også godt forresten. :) Unger trenger jo fett så jeg ville heller prøvd å holde litt igjen på syltetøy med sukker, brunost, prim og søtpålegg.
Og det sier jeg som har ei snuppe som ikke spiser stort annet pålegg enn innherredsost... :o:rolleyes:
Man trenger slett ikke ta en lege på alvor. Om legen ikke har satt seg inn i lavkarbo er det bare dumt. Styr heller unna sukkeret og spis gladelig videre sunn mat. Det er din kropp. Og du vet bedre enn en fordomsfull og projiserende lege. Du kan for sikkerhets skyld unngå mettet fett, da, og ikke overspise egg. Spise fett fra gode oljer, fisk og avokado, nøtter, frø istedet.
Vi (barna) spiser som nevnt det groveste brødet (på grovhetsskalaen), gjerne lavkarbobrød (fra butikk, barna liker ikke det hjemmebakte med masse egg), Fedonbrød, hjemmebakt med mye fullkorn speltmel, Ingers rugbrød blir for grovt for dem. Kvelde-brød eller fra Den Gode Baker (spiret korn, økologisk) er sunne, gode brød - dog ganske dyre. Esekielbrød fra helsekostbutikk har vi også hatt iblant.
Barna har så og si aldri søtt pålegg. De sitter også relativt lite foran tv-skjerm/spillkonsoll. Og jeg er dessverre ikke en sånn bollebakende, vaffelstekende mamma - iallefall ikke oftere en noen ganger i året. ;) Fordi jeg vet det ikke er så bra for oss. Og jeg merker det straks på fordøyelsen. Koser oss heller med grove rundstykker og eggerøre/omelett i helgene.
Men, ja - jeg ser at jeg selv skal ha tynnere lag med smør/bremykt på skiva om jeg ikke slutter med det daglige ( :o ) inntak av søte ting. Skjønner jo så godt at sukker avler sukkersug osv.
Og bytte fastlege....? Hmm.... Og takke nei til den timen...?
Har jo lyst å gi henne flere av de artiklene som står her i denne tråden nå. Men er for dårlig til å argumente med en skråsikker og avfeiende lege.:rolleyes:
Ja. Jeg skal spise mer nøtter og ovnsstekt laks. Bacon spiser jeg sjelden, og avocado har jeg forspist meg på en gang. Men jeg skal være mer bevisst på sukkerinntaket - særlig fra 1. januar!! :D
Dro legen fram Hexeberg uoppfordret, eller nevnte du henne først? Om dette var legens reaksjon når du sa du spiste lavkarbo, så er det all mulig grunn til å betvile legens kunnskaper om kosthold. Generelt ville jeg vært skeptisk dersom legen begynte med personangrep før han/hun hadde kommet med et eneste begrunnet argument mot selve kostholdet. Hadde hun hatt noen gode argumenter så ville hun gjerne prioritert å fremme disse?
Tok du blodprøvene dine fastende forresten?
Triglyseridene dine er lave, noe som tyder på at LDL-partiklene hovedsakelig er av den store, ufarlige typen. HDL-verdien din er normal, men var sannsynligvis litt høyere før du begynte å innføre en del karbohydrater igjen. Fettrik kost fører typisk til høyere HDL, lavere triglyserider og større LDL-partikler.
Det er grunn til å være bekymret om HDL er lav og triglyseridene høye, da dette er forbundet med små, tette LDL-pratikler, som er den ugunstige typen. Totalkolesterolet er ikke en god markør for noe som helst.
Ja, det er jo det vi som tror at sukker er mer skadelig enn mettet fett ville ha tenkt... :rolleyes:
Jeg må si at jeg reagerer på en lege som driver kostholdsveiledning og da nevner sukker som ufarlig... Ja, sukker er nok ikke skadelig i små mengder, men det er da ikke noe som man ønsker mer av i noe kosthold? Jeg mener - det er da glansbildeeksemplet på en tom kalori?
Ville nok også bytta lege. Er jo ikke slik at alle leger følger samme regla, er jo alltid noen som er fryktelig imot den ene eller den andre kostholdsretninga uten å egentlig ha noe ordentlig grunnlag for det. Er ikke din jobb å "lære opp" denne legen heller... Finn heller en lege som kan gi deg råd som faktisk er relevante for DEG, i forhold til det kostholdet du vet kroppen din trives med.
Ang. det med den overvektige 4-åringen, er det nok ikke farlig å holde litt tilbake på fettet.. Vanskelig å holde unger på kosthold med så lite karbohydrater, at de kan spise store mengder fett uten problem.
Heipådu: Fastende blodprøver ja.
Og Sofie Hexeberg var det hun som nevnte først. Hun nærmest fnøys av Hexeberg som ene og alene var ute etter å tjene masse penger. (Ja, for hun har jo gjort det! Og det er så mange gode grunner til det.)
Peppa: Jeg spiser brød på jobb. Jobber i barnehage og skal helst spise det samme som barna (får all mat på jobb). Men det er selvsagt ikke noe stort problem å spise lavkarboknekkis e.l og evt si til barna at jeg tåler ikke brød så godt. Men har lenge tenkt på at det er på tide med litt knekkebrødbaking og proteinbrød igjen.
smgj: Legen nærmest banket inn i skolten min at sukker er ikke farlig, heller ikke ris, pasta og poteter. Hun kunne da i det minste sagt: Alt med måte.
Jeg fikk som dere forstår en real bakoversveis av det hun sa, men jeg fikk til slutt siste ordet: Hvis blodprøvene var så ille at jeg blir innkalt til time for kostholdsveiledning i januar, da er det jo merkelig at alle svarene mine er innenfor referanseområdene. Jeg ante ingenting om dette, jeg fikk bare beskjed at om dersom jeg ikke hørte noe, var alt normalt. Så, en ukes tid etter at jeg hadde ringt og fått tilsendt verdiene mine, så får jeg en innkalling til legetime "som avtalt". Vi hadde ingen avtale om det. Og var det avvik i blodprøvene, må jo slikt stå på utskriften, i kommentarfelt e.l. Da sa hun bare "Ja..." og ble litt betenkt. Før det var hadetbra og godjul.
Jeg ser at du har fått mange gode svar! Flinke folk her!
Jeg har lyst til å gripe fatt i at du faktisk blir fortalt at du må gjøre noe med kostholdet ditt når du har verdier innenfor ref.område. Dette synes jeg er mer enn merkverdig! En skulle tro at din fastlege ikke har viktigere ting å ta seg av og slettes ikke tilstrekkelig mange pasienter å tjene penger på.... beklager, men jeg måtte bare si det. Det er sjelden en bruker særlig med energi på prøveresultater som er å anse for å være bra.
Jeg har selv tatt kolesterolprøver for noen dager siden og fikk mitt resultat i dag. Jeg nevner mine tall fordi jeg ble møtte med ordene; "dette ser strålende ut" da jeg spurte etter verdiene i dag.
Total kolesterol: 6,5
HDL: 1,6
LDL: 4,5
Triglyserider 0,96
Til barna bruker vi som deg, grove brødtyper, gjerne lavkarbo varianter, knekkebrød som Fedon anbefaler (fiberrik og multigrain) i tillegg forsøker jeg å dytte proteiner i alle måltider, samt mer grønnsaker enn frukt. Yoghurt er hjemmeblandet av gresk og syltetøy uten sukker. Hjemmeblandet frokostblanding. Aldri lett-produkter, men heller ingen overdrivelse av smør, fløte osv... Nå er barna mine langt fra overvektige og minstemann kunne nok ha godt av en vektregulerende effekt i motsatt retning.
Ville absoluu begynt å bake igjen, for du kan dessverre ikke få i pose og sekk :) Fett i kombinasjon med karbohydrater er uheldig, både for voksne og barn.
Vekten raste fra 79 til 71 på lavkarbokosthold våren 2010. Var veldig flink hele det året, men har hatt litt skylapper og spist mye "vanlig" mat. Men altså da smør og fløte omtrent som før... Kiloene har kommet gradvis tilbake nå, er nå tilbake på 79. Vil ned igjen til 71. Da var jeg jo flott!:)
Vektendringer påvirker kolesterolnivået i blodet. Når du går ned i vekt frigjør fettlagrene fettsyrer for bruk som energi. Samtidig frigjøres en del kolesterol, som kroppen må kvitte seg med. Om du tar blodprøvene i en periode der du går ned i vekt, kan prøvene vise høyt kolesterol pga dette.
Legen hadde jo satt opp time for meg i begynnelsen av januar, som jeg stilte spørsmålstegn ved i "diskusjonen vår". (Hvorfor hadde jeg ikke fått informasjon om årsaken til at hun hadde satt opp time, det stod jo bare "etter avtalt tema".)
Jeg sa aldri til legen i den diskusjonen at jeg ikke kom til å stille på den timen, men tenkte jo det. Så skulle jeg ringe og avbestille et par ganger, men kom ikke gjennom (enten hadde de pause eller så var kontoret allerede stengt). Så timen har vært, jeg var der selvsagt ikke, og jeg akter heller ikke å betale noe gebyr for ikke å ha møtt opp. :D
Men har fortsatt ikke lyst å gå til henne neste gang jeg trenger det, pga holdningene hennes. Hadde hun sagt det på en rolig og fin måte, så kanskje jeg kunne, men følte meg nærmest ydmyket. Hva visste hun om min kunnskap, annet enn at jeg var sykepleier?
Går vel inn på fastlege.no nå. :p
Jeg har jo blitt fortalt og forklart på en adekvat og fornuftig måte av andre terapeuter/ernæringsrådgivere hvorfor mitt kolesterol ikke er forhøyet. Så dessverre må denne legen vike for de andres erfaringer og forskning.
Du er tøff!! Eg blir alltid veldig persille i møte med leger og syns det er vanskelig å "protestere" på noko som helst. Når du er sykepleier så har du jo litt autoritet sjølv også.
Finn deg ein ny og klokere ein. (PS var ho gamal?)
Hvor lang tid tar det å få svar på en kolesterolprøve. Skal den taes fastende?
Tenkte å få det sjekket. Har en time hos lege den 23. feb og da kan jo legen se på resultatene.
Hvor lang tid det tar, kommer an på hvor du bor og hvor prøven må sendes for å analyseres etc. Her er det kort vei til nærmeste sykehuslaboratorie og svarene kommer elektronisk, så det tar maks 3 dager!
Om de får kjøttpålegg på skivene senkes GI. Sønnen min vil ikke ha brød mer etter at han fikk nøtter av alle typer, kjeks jeg lager med mandelmel og sukrin, han spiser kald ferdig stekt kyllingfilet daglig, noen ganger to ganger om dagen, så jeg foreslår at du lar de smake noe godt så de heller vil ha det og kun spiser brød i barnehagen, eller at du til og med der kan bringe med dem kjøtt/egg/ost/nøtter/hjemmebakt. Trikset kan være å begynne å bake, altså. Selv om du ikke har gjort det så mye til så kan det være verdt investeringen. Med litt kakao i røra blir det blir det sunn kake de kan spise når som helst.
Det er ikke bare fett som balanserer blodsukker, protein også, så om du inntar karbohydarter i form av brød er det bedre med kjøtt/fisk/egg på enn bare fett som smør og ost. Ikke gi dem brunost, prim eller syltetøy på brødskiva ihvertfall:)
Så "heldig" du er med en lege som ikke kan se litt over dammen engang!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.