Julen for mig betyder også bagning af mornors vaniljekranse, men jeg er i tvivl om jeg bare kan bytte hvedemel ud med mandelmel og sukker med sukrin.... er der nogen der ved det?
Her kommer opskriften:
50g malede mandler
75g koldt smør
125g hvedemel
50g sukker
½ vaniljestang
½ æg
Hak mandlerne fint og rist dem på en varm pande
Bland smør, mel, sukker og vanilje og tilsæt de afkølede mandler. Dejen samles med det ½ æg.
Form dejen til kranse.
200 grader i 10-15 min
Glæder mig til at læse jeres svar :) der er så mange dygtige kokke herinde :)
Kan egentlig bare anbefale deg å prøve fro det er vanskelig å si hvordan det blir men dersom du skal bruke mandelmel vil jeg anbefale deg å bruke f.eks 1ts fiberhusk for å binde det bedre sammen.
Kan også være en ide å bytte med sukker med Tagatess fremfor sukrin, er en del her inne som rapporterer at Tagatess har bedre bakeegenskaper.
Hvor kommer vaniljestangen inn, skal man bare skrape frøene ut og blande i deigen? Jeg fikk veldig lyst til å prøve disse. Tenker jeg blander sukrin og splenda eller seia.
Tusinde tak for jeres hurtige svar :)
Kokosmel, 1 ts fiberhusk vil jeg prøve med.
Tagatess kan jeg ikke opdrive nogen steder - helsekost har aldrig hørt om det... så der går nok lige et par år før man kan købe det i DK :o
Kornene skrabes ud af vaniljestangen og tilsættes smør og melblandingen.
Jeg glemte at skrive at vaniljekransene skal tages ud af ovnen når de er gyldne :)
Mulig du kan bestille tagatesse/tagatose på nett fra f.eks Belgia, regner med at det er billigere enn fra Norge :D
Tagatess/Tagatose produkter her i norge er i allfall fra et selskap som heter Dambert og det er belgisk.
Ellers kan det jo være en ide og blande litt stevia med sukrin, for å minke bruken av sukrin og få opp søtsmaken. Blir en del prøving og feiling med slik bakst.
Lykke til også får du gi tilbakemelding om hvordan det har gått ;)
Nøj de blev gode hvis jeg selv skal sige det :D Men selv om jeg formede små kranse flød de sammen og lignede til sidst fine småkager - så det nemmeste er at trille små kugler og trykke dem lidt flade.
Jeg ændrede lidt på mængderne og valgte ikke at riste de hakkede mandler. Her er hvad jeg kom frem til:
125g mandelmel
1/4 knivspids hjortetaksalt
95g smør
70g sukrin
35g smuttede og hakkede mandler
1/4 eller 15g æg
1/4 vaniljestang
Smørret tages ud ca ½ time inden brug. Så er det ellers bare at hælde mandelmel, hjortetaksaltm, smør, hakkede mandler, æg og kornene fra vaniljestangen ned i en skål og røre godt sammen.
Trilles i små kugler som trykkes flade og sættes på bagepapir midt i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.
De er meget bløde når de kommer ud af ovnen men hav tålmodighed og træk bagepapiret over på en rist og lad småkagerne køle af på bagepapiret.
De bliver sprøde :D og denne portion gav 40 småkager :w00t:
Min veninde kom forbi og smagte dem - hun var helt vild med dem :)
Hov jeg glemte helt at skrive hvor meget det blev pr kage, hvis man får 40 stk af denne portion:
29,5 kcal 0,4g protein 0,07g kulhydrat 2,9g fedt
Dog vil det selvfølgelig være afhængigt af hvilken mandler man bruger da det svinger lidt fra mærke til mærke.
Lillemy - har du en internetadresse på en hjemmeside i Belgia der forhandler tagatesse?
Jeg tenkte umiddelbart også på å bruke kokosmel + tagatesse, siden tagatessen skal gi god karamellsmak som passer godt med mandlene, og ikke oppleves som kald.
Jeg har ikke kjøpt det selv enda - men det jeg har lest, gjør at jeg får lyst til å bruke det i denne typen oppskrifter. En miks av tagatesse, sukrin (for å redusere karber) og noen dråper natreen for å redusere behovet av de to andre, og fordi natreen er en motvekt mot den kalde sukrinsmaken, virker interessant.
Kokosmel fordi det binder væske og gir volum med fiberet, og gir deigen en konsistens som likner mer på deig med mel.
Jeg tror det er lurt av deg å ikke riste mandlene dine som du skriver. Oppskrifter uten mel/sukker har lettere for å bli svidd i ovnen. Jeg ødela noen manelflarn fordi jeg brukte samme tid/temperatur som før, satte på alarm på ovnen, og måtte løpe til ovnen før timeren gikk ut fordi det begynte å lukte brent!:eek:
Har ikke det, men sjekk f.eks hjemmesiden til produsenten: www.damhert.com
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.