< Tilbake til oversikten

Festmat, helst med flere retter

#1

Vienna sa for siden:

Jeg skal arrangere endel venne/familie-middager nå før jul og jeg serverer alltid flere retter. Har både googlet etter lavkarbogourmet og spesielt søkt rundt på sidene her, men finner for det meste lavkarbohverdagsmat.
Er det noen som har noen gode, lekre gourmetoppskrifter å dele, for jeg vil og skal absolutt holde meg vekk fra karbohydratene :)
På min liste til nå står:

Carpaccio m/ olivenolje, sitron, pinjekjerner, ruccola og parmesan. Servert m/ walnøttkrem

Stekt torsk m/ bearnaise saus og lettkokt brokkoli og aspargesbønner

Stekt ørret m/ sabayonne med kokt hodesalat & dijonsennep og løyrom m/ chili, shalottløk og gressløk

Stekte kamskjell m/ ertepurè(den tar jeg bare bittelitt av), karriolivenolje og lime-kokosmelksaus

Venter i spenning :)


#2

Carisma sa for siden:

Nesten alle oppskrifter på matprat kan med enkle grep gjøres lavkarbo. Bare å bytte ut tilbehøret ofte.


#3

Kitt sa for siden:

Torsk med bearnaise? Den var ny! Trodde man hadde hollandaise til fisk, jeg!:o

Lavkarbosupper til forrett feks!

Ellers er det som Carisma sier ofte bare å endre/supplere tilbehøret for å gjøre maten mer lavkarbo.
Har du settt på Nannahs oppskrifter her inne?
Sjekket ut Lisbeths blogg eller LenaBeatrice sin?

Denne
ser fantastisk god ut, syns jeg, og skal serveres som hovedrett i Gubbens bursdag neste uke!:)


#4

Furine sa for siden:

Går heilt fint med bearnaise til fisk. Eg veit det er hollandaise som er mest brukt, men eg har ete mykje steikt laks med bearnaise, det er nam! :)


#5

Kitt sa for siden:

Elsker bearnaise, så det må prøves!:sikle:

Ellers kom jeg akkurat over denne bloggen!


#6

Klara sa for siden:

Synes det er lettere å spise lavkarbo på fancy restauranter enn på hverdagssteder, så burde egentlig være grei skuring.

Ost i alle varianter er jo en god mellomrett, enkel å tilberede, og lavkarbovennlig!

Ellers er jo de fleste retter i et større måltid stort sett et stykke kjøtt eller fisk og noen lekre grønnsaker, kanskje med linser eller bønner til. Sjekk menyen på et par restauranter du liker for inspirasjon? Bare som et eksempel:
www.oslo-spiseforretning.no/index.php/menyer-og-vinkart/a-la-carte.html
Spiste der for ikke så lenge siden, og det var stort sett lavkarbo. Kan forresten anbefale Jordskokk- og kamshatkakrabbe, en av de beste suppene jeg har smakt!


#7

AntoniaM sa for siden:

Jeg vil slå et slag for den gode, gamle fonduegryta til selskapsbruk.

Jeg pleier å samle gode venner på nyttårsaften og har i de siste åra servert fondue (oljefondue). Jeg marinerer godt kjøtt (indrefilet og lam), har scampi, kamskjell mm og sopp, løk, minimais og annet "grønt" som kan gå i gryta. Som tilbehør har jeg deilige dipps og sauser, oliven, fetaost, salat mm

Jeg synes fondue passer fint i små selskaper (maks 6 på en gryte) - det er litt "langsom" mat og praten går livlig mens vi lager vår egen favorittmeny.

Mine fonduselskaper starter alltid med en liten brannøvelse der alle får faste oppgaver hvis noe skulle skje med gryta (ingen problemer så langt, heldigvis). De som inntar rødvin eller andre alkoholholdige drikker har kun en oppgave i tilfelle brann: Berge drikkevarene og holde seg vekk!

Jeg har investert i elektrisk, termostatstyrt fondugryte, noe som gjør det hele både enkelt og tryggere.


#8

Yonah sa for siden:

Jeg synes det meste jeg spiser er luxusmat jeg da, biff på en hverdag:D

Jeg pleier i blandt å lage til et bord fult av varme og kalde retter, feks steker kyllingklubber og lager ratatoulie( herlighet, jeg aner ikke hvordan det skrives), asparges med parmesan og spekeskinke, et par gode oster som hvit castello og brie, tomat og mozzarellasalat, lavkarbo focatcia med oliven, soltørket tomat og parmesan, kjøttboller eller karbonader servert med løk eller champinogn innkokt i fløte... Gjestene er alltid skikkelig imponerte over festmaten.

Eller hva med å gå for julemat ala ribbe med surkål, poteter til de spom spiser det, hjemmelagede medisterkaker og kok ut panna med litt kraft og fløte og jevn med feks johannesbrødkjernemel, så du får brun saus?

Eller kalkun med rosenkål, fløtesaus( brun innamten i en gryte/panne og lag sausen på det gode som brenner fast i panna), waldorfsalat look alike uten epler, eller med litt om du vil.. Jeg serverer molded sallad( jeg har ikke oppskriften for hånd, men si i fra så kan jeg legge den ut, den består av sitrongele, majones, egg, purre, stangselleri og selv om det høres sært ut, så er den fantastisk! Jeg har en far fra canada, så tradisjonen med molded sallad lever videre.

Mulighetene er store! Nå for tiden er det hyggelig med julemat synes jeg, og for meg er kalkun den optimale julematen, ikke noe bedre enn det!


#9

Vienna sa for siden:

Jo da bearnaise er superdigg til fisk :)
Se f.eks Hellstrøms ”Stekt Torsk Furnes med varm béarnaise”

www.klikk.no/mat/spise/article698407.ece


#10

Kitt sa for siden:

[quote=Vienna;1259115]

Må jammen si i fra til min mor at det mangler en vesentlig del av min oppdragelse! Tenk å aldri fortelle meg at man kan spise bearnaise til fisk!:snurt:

Ellers er nok problemet at Gubben ikke tåler fisk, så det blir lite av det til middag her i huset! Kun når han ikke skal ha middag og det er ikke ofte!

Så omstendig som Hellstrøm lager ikke jeg bearnaise, da. Digger Isets lettevinne variant som jeg lager med stavmikser. Da skiller den seg ikke:

Lettvint bearnaisesaus
75 g meierismør
1 dl kremfløte
2 eggeplommer
1 1/2 ss bearnaiseessens (selges i velassorterte dagligvareforretninger)
1/2 ts estragon, finhakket
1 ss kruspersille, finhakket
(Noen dråper sitron)

Bland alt i en kjele og rør mens sausen tykner over svak varme.


#11

smgj sa for siden:

... og der åkte denne tråden inn i oppskriftsabonnementslista mi, gitt... Hjemmelaget bernaise har jeg aldri turt (før).


#12

Vienna sa for siden:

Tusen takk Kitt! Denne bloggen likte jeg :)


#13

Vienna sa for siden:

[quote=Kitt;1259124]

Har til i går laget bearnaise med klaret smør, men i går prøvde jeg denne fra "Bølgen & Mois store bok om mat og vin". Den er mer lettvint og like god, synes nå jeg.

2 sjalottløk
1/2 dl frisk estragon
1/2 dl estragonedikk eller hvitvinseddikk (jeg tok 1/4 av hver, for da var det
slutt på estragonedikken)
1 dl tørr hvitvin
2 eggeplommer
250 gr smør
Salt og nykvernet svart pepper

  1. Ha finhakket sjalottløk og estragonedikk i en kjele. Hell på drikk og vin og la det trekke noen minutter til det nesten blir som marmelade.
  2. Trekk kjelen fra plate, tilsett eggeplommene og pisk godt til plommene begynner å tykne. Tilsett klumper av klart smør, litt og litt om gangen og rør dem inn - stadig på svak varme. Pass på at sausen ikke nærmer seg kokepunktet! Skiller sausen seg tilsett 1 ss kaldet vann og bispedømme godt. Smak til med salt og pepper.

#14

Sprettball sa for siden:

Forretter:

  • Ceviche med (salma)laks. Kan varieres etter smak.
  • 1/2 avokado fylt med hvitløksdressing og reker
  • Blomkålsuppe/spinatsuppe/asparegessuppe

Hovedretter:

  • Lammelår med ovnsbakte grønnsaker
  • Kveitesteik med dampede grønnsaker (inkludert aspareges!) og enten hollandaise eller sandefjordsmør

Desserter:

Koselig med middagsselskap!

Klem fra Sprettball.


#15

Zincite sa for siden:

Her er også en svensk blogg, hun bruker litt mer karbohydrater enn mange andre - men det ser ut som hun lager mye godt med rene råvarer :sikle:
Buffétretter - du finner det i høyremargen - kanskje har noe du får lyst til å prøve :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.