< Tilbake til oversikten

Følsom mage/irritabel tarm + lavkarbo?

#1

xLex sa for siden:

Jeg er helt ny på forumet her, men får vel kanskje begynne med å introdusere problemet mitt :)

Jeg har slitt med følsom mage i ganske lang tid, men omtrent de 3 siste årene har det blitt mye verre. Det begynte med at jeg innimellom fikk veldig mageknip og måtte løpe på do. Det var veldig sjeldent det første året, og så ble det plutselig flere ganger i uka og så nesten hver dag. Det siste året har det blitt mye bedre, men jeg sliter fortsatt med en del plager. Jeg leste en artikkel på forskning.no (www.forskning.no/artikler/2011/august/295541) for noen dager siden om irritabel tarm, og kjente meg veldig igjen. Jeg har gått til lege flere ganger, men har kun fått beskjed om at jeg har litt følsom mage og at jeg må spise sunt og mye fiber. Blodprøvene mine har dessuten vært helt fine hele tiden. Kan jo også legge til at symptomene oftest er verst etter middag.

I artikkelen stod det imidlertid at lavkarbo kunne være en løsning på symptomene for irritabel tarm, og da kommer jeg endelig til spørsmålene: Er det noen her inne som har slitt med det samme? Har lavkarbo hjulpet? Eventuelt hva har dere reagert mest på?

Jeg spiser jo brød hver dag, som oftest til både frokost og lunsj (2-4 brødskiver). Til middag har jeg stort sett ris, poteter, pommes frites (frossen) eller andre former for karbohydrater. Jeg trodde en stund det kunne ha noe med laktose å gjøre, siden jeg ikke tåler fløtepoteter i det hele tatt, men kom nå til å tenke på at det er mye karbohydrater i både poteter og hvitløk.


#2

Kitt sa for siden:

De aller fleste med mageproblemer som dine blir først litt verre, før de så blir mye bedre!:D

Dersom du scroller heeeeelt nederst på siden her, finner du flere tråder om temaet!:)


#3

Yrla sa for siden:

Jeg hadde løs mage før jeg gikk over på lavkarbo. Først kutta jeg ut brød og ble merkbart roligere i magen. Så kutta jeg ut frukt, da ble magen normal.


#4

xLex sa for siden:

Takk for svar :) visste ikke at det var lignende tråder her!



#6

L@dy jojo sa for siden:

Jeg har slitt med det samme som deg, har diagnosen Ulceriøs Prokitt (kronisk betennelse i tykktarm) og er fortsatt under utredning.

Kornprodukter, melkeprodukter, hel- og halvfabrikata mat og slikkerier er "triggere" for meg.

Jeg har blitt myyyye bedre på lav-karbo diett. Har ikke gått på dette lenge, og allerede er jeg så godt som symptomfri.
I hvertfall når det kommer til tarmproblemene, som magesmerter, diare, blod, slim (unskyld språket her) og hyyyypige dobesøk.

Lykke til videre :)


#7

Nerthus sa for siden:

Har chrons, antall dobesøk pr dag var 3-5 (akutte) etter hvert måltid, mye smerter og kramper.

Etter 4 uker på lavkarbo (uten brøderstatninger og lettbrus og atkins osv) var magen helt fin :) Får små tilbakefall om jeg spiser feil, men tåler nå i større grad EN liten smakebit AV og til enn tidligere :)

Har du vært henvist til spesialist, eller er det fastlegen din som mener du bør spise mer fiber? Fiber vil øke hastigheten på matens reise, og jeg tålte fiber svært dårlig pre-lavkarbo. Etter at jeg har endret til lavkarbo (to år nå), tåler jeg fiber meget godt. Jeg ser ut til å tåle stivelse av alle slag veldig mye dårligere enn rent sukker.
Hvis du ikke har vært hos spesialist, anbefaler jeg at du får sjekket ut med bla kolonskopi, selv om prøvene dine ellers er normale. Fastlegen har vanligvis ikke nok kompetanse til å diagnostere mage/tarmsykdommer uten nærmere undersøkelser - etter min erfaring :) Det blir i større grad anbefalt lavkarbokosthold til mennesker med feks chrons, UC og irritabel tarm - så mulig legen din er litt utdatert på dette området? ;)

Ved omlegging av kostholdet ville jeg konsentrert meg om å spise så rene råvarer som mulig av kjøtt, fisk, fugl og sjømat, og masse grønnsaker. Godt smør og oljer, helfete produkter ellers som supplement. Kutt alt av alternative lavkarbo-godsaker de første ukene - siden mange reagerer på disse også. Vær forberedt på at du kan bli en del verre først - men det er virkelig verdt og holde ut!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.