< Tilbake til oversikten

Er hvetemel fy-fy samme hva?

#1

Marella77 sa for siden:

Jeg skal snart spise kalkun med saus. I den sausen er det 5 ss hvetemel. Det er på 13 dl, så det er jo ikke mye. Men er det feil å spise hvetemel selv i små mengder når man følger ketolysekuren? Noen som vet?

Evt. noen forslag til hva man kan bytte ut hvetemelet med?
Er det noen smaksforskjell? Vil de andre gjestene kjenne forskjell?

Ps, lurer på å spise noen poteter og potetgull... Kommer det til å ødelegge mye for kuren tror dere?

Setter pris på svar :) :) :)


#2

&lt;insert_scary_name_here&gt; sa for siden:

Hvetemel på ketolyse er fy ja. Karbokvoten din skal brukes på grønnsaker og litt meieriprodukter.
Kan du kanskje lage en saus/sjy til deg selv uten hvetemel, og gi gjestene den andre? (hvis det er du som skal lage det.) Jeg kan bruke jbkm som fortykningsmiddel uten å reagere på det, men vet det er mange andre som sliter med at det blir veldig sleipt.

Om, og evt. hvor mye, det vil ødelegge for deg er i grunnen umulig å si. Det som nesten er helt sikkert er at du utsetter vektnedgangen i en periode, og evt. binder vann i samme perioden. Du må foreta en avveiing selv av om du mener det er verdt det. For noen er også det å gå inn/ut av ketose ubehagelige greier, det må du også ta med i betraktning.


#3

Señora sa for siden:

Jeg har spist saus med hvetemel unntaksvis uten at jeg har reagert nevneverdig ene eller andre veien. For en gangs skyld tror jeg ikke det er noe problem, men jeg ville ikke gjort det til en vane.


#4

teleslynga sa for siden:

I den sausen er det altså ca 0,4 ss mel per dl, og dersom du spiser en skei eller to så blir det lite mel. Men om du lager sausen selv kan du jo bare droppe melet og bruke kraft og creme fraiche? Mye bedre også.
Potene og i hvert fall chipsen du vurderer er langt verre, vil jeg påstå...


#5

Gerd sa for siden:

Spis både litt saus og en liten potet du. Men pass deg for karber resten den dagen. Potetgull ville jeg droppa.

En sjelden gang å spise slik gjør ikke store skaden. MEN viss du tenker å bruke hvetemel ofte, vil jeg si nei. Det er stivelse, raske karber og blir til sukker i kroppen.

Saus til kalkun lager jeg slik ( og ingen vil ha med hvetemel i etter å ha smakt denne) :

Kok opp kraft på innmaten i kalkunen(ligger i egen pose)
Med litt buljong i ( jeg bruker kyllingbuljong)
La dette putre et par timer.
Sil av
Hell kraften tilbake i kjelen og tilsett fløte og la småkoke til den begynner å tykne litt.
Den vil uansett bli tynnere enn med hvetemel i... Men du og du så mye bedre :D
Smak til med stekesjy fra kalkunen og ev. salt,, pepper.


#6

Marina sa for siden:

Litt mel i en saus er ikke så mye, men når du vil spise potet og potetgull i tillegg vil det nok ødelegge mer. Hva med å kjøpe inn bacongull og holidaydip til deg selv?


#7

Cherry sa for siden:

Næh, overhode ikke ødeleggende. Ikke for ett engangstifelle. Med godt med protein fra kalkunen og grønnsaker + litt fett så balanserer du ut hele måltidet sånn at det ikke blir "skadelig" med den lille mengden hvetemel.

Om du absolutt vil spise potet så vil jeg råde deg til å spise poteter som er kokt, avkjølt og oppvarma igjen (jada, krever ekstra arbeid). Poteter som er kokt har en GI på rundt 80, mens kokte, oppvarma poteter har en GI på rundt 20:) (ikke heeelt eksakte tall, men nært)

Potetgull kan du ikke gjøre sunn uansett hva du gjør, men om du vil spise det, go for it:p Du kan lage "potet"gull selv da, enten av ost, jordskokk eller squash.


#8

Yrla sa for siden:

Jeg ville ikke lagd saus med mel når det er oppskrifter her inne på sauser uten.Potetgull er det siste jeg ville spist, mel også:) Potetgull er fetende fordi det har høy Gi pluss inneholder fett. Ikke gjør det mot deg selv,da, please. Litt potet er ok, synes jeg. Du får kanskje magesmerter om det blir høyere karbo-inntak enn kroppen er vant til å takle.


#9

Cherry sa for siden:

Det er snakk om EN gang og bittelitt hvetemel. Man trenger faktisk ikke å være helt fantatisk.


#10

Victory sa for siden:

Det er jo ikke alltid man vil ha med seg en liten kopp saus på besøk heller. :D


#11

Newstart sa for siden:

La være:rolleyes:. Det er mer enn nok fristelser i julen. Ta det da....:p


#12

Alynna sa for siden:

dersom hovedpoenget ditt er å være under 20 karber eller der omkring for å holde seg i ketose, tror jeg fint du holder deg der.

"Ketolyse" er bare et ord og man må se på hva som er hensikten med dietten. Jo, og det er at man skal spise ca 15 karber og fordi man ikke skal ta de opp for raskt + at man får næringsmangler om disse stadig kommer fra f.eks en spiseskje syltetøy, en spiseskje mel eller 1 stk drops slik at det ikke er "plass" til grønt osv.

Om du ikke kan kalle det ketolyse, fordi du har brukt en ingrediens som ikke er "tillatt" i en minimal mengde og som unntakstilfelle, så får pedantene si at det er ikke slik ketolysedietten er, men jeg mener man må bruke sunn fornuft. Fokuset må være på hva du ønsker å oppnå, og ikke være slave av noen regelbok. Du får ikke mangelsykdommer av at halvparten av kvoten kommer fra feil type mat 1 dag, og detter du ikke ut av ketose, har du ikke tapt noe heller.

Men jeg tror, at spiser du i tillegg potetgull og poteter, så blir det så mye karber på en dag at du detter ut og mister noen dager og opptil en ukes vektnedgang. Men dette er jo mye mye lettere å kontrollere enn sausen da :) Jeg har pleid å ha rosenkål og stekt sopp til kalkun f.eks.

Dersom du velger å lage sausen selv så kan jeg anbefale 50/50 fiberhusk (faktisk!) og jbkm. Da likner det mer på hvetemelsjevning. Jeg takler ikke ren jbkm-saus men fiberhusken "oppveier" den glatte følelsen. bare pass på å vispe ekstremt kraftig, helst i romtemperert kraft og øk heller varmen etter at alle klumper er borte/silt ut. Du trenger svært små mengder og den blir tykkere enn det ser ut til ved første øyekast, så lag den litt tynnere og gjerne god tid i forveien om det går.


#13

Yrla sa for siden:

Neida, det er opp til enhver å velge det;)

#14

bente1 sa for siden:

Hvis det var meg, ville jeg definitivt prøvd ut en annen saus hvis det var jeg selv som skulle laget maten, enten den Gerd foreslår, eller brukt samme metode som hun foreslår og jevnet med bittelitt av en blanding jbk/fiberhusk for å få den litt tykkere. Skal man få dette til å bli en livsstil, så mener jeg man må eksprimentere litt med alternative metoder å lage mat på slik at man ikke stadig vekk ender opp med "unntak";)

Hvis du imidlertid skal på besøk, ville jeg tatt litt av sausen, en liten mengde for en gangs skyld kan ikke skade, og ellers forsynt med med rikelig med grønnsaker og kjøtt.

Poteter og potetgull ville jeg uansett droppet - det er ikke verdt det etter min mening - men det er nå meg:D

Håper du får en kjekk kveld, Marella:)


#15

Marella77 sa for siden:

Tusen, tusen takk for alle tilbakemeldingene!! :) Det er min søster som skal lage middagen, fast tradisjon gjennom 10 år å spise dette 1. søndag i advent. Jeg elsker potet og saus, med paprika potetgull som dyppes i sausen som en skje! :) hehe, dette er det beste jeg kan få. Og til dessert skal hun lage sjokoladebrownies og vaniljeis! Gjett om jeg har lyst på alt dette da!!

Men jeg har en plan nå. Jeg skal spørre om å få lage meg en saus selv av på Gerds vis, så kan de andre spise med hvetemel. Jeg skal kanskje ta en potet, men droppe det andre.

Jeg har også planer om å finne en god oppskrift til dessert. Har ikke spist noen alternative sjokoladekaker ennå, på 7 uker. Aner ikke hvem jeg skal velge.

Hva er din favoritt med minst mulig karbo?

Hvor får man kjøpt jbkm? Hva er dens funskjon?


#16

Marella77 sa for siden:

Tusen takk Bente! Jeg gleder meg veldig! :)


#17

&lt;insert_scary_name_here&gt; sa for siden:

Jbkm er johannesbrødkjernemel, det får du kjøpt på helsekosten. Det fungerer som et fortykningsmiddel, i f.eks. sauser, grøt eller pannekaker. Noen har problemer med en sleip konsistens, mens andre ikke merker noe til det.

Når det gjelder lavkarbo-dessert har jeg en definitiv favoritt - dronning mauds pudding. Super, supergod, og veldig lett å lage sukkerfri. Kan skrive ned oppskriften min til deg om du vil.


#18

Marella77 sa for siden:

jaaaa :) den oppskriften vil jeg gjerne ha!! Passer det med krem til eller? mmmm :)



#20

Alynna sa for siden:

det skulle ikke være så vrient å lage sukkerfrie brownies :) tror det ligger ute oppskrifter på forumet :sikle:


#21

Marella77 sa for siden:

Alltid godt med krem til puddinger syns jeg ;)

Ja, skal sjekke litt, men kjekt om noen bare har en de elsker som de vil tipse om... Blir vanskelig å velge blandt mange oppskrifter syns jeg...


#22

Yrla sa for siden:

Hva med å ta olje/smør og paprikakrydder og salt på en potet i skiver?:)

Her er en oppskrift på brownies:
3 toppa ss kakao
200 g smør
1 toppa ss cocosa
2 ts vanilje
½ dl sterk kaffe
2 dl sukrinmelis
1 ts bakepulver
3 egg
150g mandler, mel
100g valnøtter hakket
2 ss kokos
[font=Arial][/font]
[font=Arial][/font]-smelt smør og cocosa-ha i kaffe og sukrin og avkjøl litt mens du maler mandler f.eks.
-visp eggene til dosis
ha papir i bunn av liten form, 170 grader i ca 20 min


#23

BenteR sa for siden:

Kanskje jeg som har blingsa, men jeg har lest at den kokte kalde poteta har en GI på rundt 20.
Varmes den opp, så stiger GI-en igjen?


#24

Alynna sa for siden:

Kan anbefale jordskokker som erstatning for poteter. De suger dog ikke mer opp væske (saus) enn gulrøtter, sellerirot osv :( Så det er ikke akkurat den samme opplevelsen. Men de smaker mest som poteter av alle rotgrønnsaker jeg vet om, og inneholder inulin som er bra for blodsukkeret, og nesten ingen karber man trenger å telle.


#25

Gerd sa for siden:

Jeg kan anbefale Kladdkaka: forum.lavkarbo.no/album.php?albumid=443&pictureid=3117

Ikke så søt som "vanlig" sjokoladekake, men smaksrik. Godt med krem attåt :D


#26

macadamia79 sa for siden:

Det nevnes her og der at det er bare én spiseske osv osv - men vær klar over at en spiseskje mel er ca 14/15g og mel er 95% karbohydrater så fem spiseskjeer i sausen gir ca 70g karbo. Fordelt på 13 dl blir det ca 5,4g/dl.


#27

Cherry sa for siden:

Hvordan skal GIen stige når stivelsen er borte fra poteten?


#28

Cherry sa for siden:

Og så?

2 spiseskjeer saus er ikke 1 dl. Det er snakk om en gang. Og 5,4 karbs pr dl. It makes no difference.


#29

teleslynga sa for siden:

Én dl saus er mye, altså.


#30

smgj sa for siden:

Man regner gjerne 1/2 dl saus pr porsjon. Sånn når man skal beregne mat, altså.


#31

teleslynga sa for siden:

Men det er fullt mulig å forsyne seg med litt mindre. Sammenlignet med planene om potet og chips blir ikke den sausen det verste, liksom.


#32

Charlott sa for siden:

Lag deg osteknekkis med paprikapulver, knekk opp i mindre biter og bruk det som "sauseskje"?


#33

Marella77 sa for siden:

Kjempebra tips!! Det skal jeg prøve!! :) :) :)


#34

Marella77 sa for siden:

Oj, dette visste jeg ikke. det var mye! Dropper hvetemelet jeg ;)


#35

Marella77 sa for siden:

Takk for det tipset Alynna! :) ps, er det et nickname, eller ditt navn? Har aldri hørt det før. Fint navn :)


#36

Marella77 sa for siden:

Hei igjen dere :)

Jeg som hadde gledet meg slik til denne kalkunmiddagen, og tenkt så mye på hvordan jeg skulle gjøre dette... Og så rakk jeg ikke middagen!!! Jeg måtte jobbe overtid... Ja, ja, sånn er nå livet :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.