Er det helt fy fy å ta "pause" fra Ketolyse en mnds tid?
Jeg vet jeg har holdt på bare en og en halv mnd.
Men lite julestemning gitt når man ikke kan spise klementiner og en del lavkarbokaker :(
Tenkte å ligge på 40-50 om dagen. (med unntak av planlagt sprekk 23. og 24. des) Forberedt på at vekta blir stående stille, og tilogmed kan øke.
Ingen problemer med å ta en mnd med høyere karboinntak for å så fortsette med ketolyse etter nyttår?
Jeg liker veldig godt ketolyse og er veldig innstilt på å fortsette senere.
Hele desember er liksom klementintid ;) Neida, men jeg pleier å spise mer klementiner før jul enn selve jula. For meg er det en del av førjulskosen :)
Julekakene kan jeg fint vente med til selve juleuka.
To klementiner er ca 10 karbohydrater. Så hvis du spiser som du pleier og nyyyyyyyyyter to klementiner om dagen så kommer du opp i type 25:) Høres ut som en god deal. Bare IKKE la dem ta plassen for grønnsaker.
Neida skal ikke erstatte grønnsaker med andre ting uannsett. Er det ikke verre en 10 for 2? Har noen stooore her hjemme nå. 170 gram for en :eek: 14 karber ca. ifølge diett.no
25 er ikke helt ketolyse, men kanskje lov når det er jul? :p
Jeg er ikke så glad i hverken marsipan eller pepperkaker så er klementiner som blir min synd i jula
Må alternativene være enten ketolyse eller høykarbofest i en måned, da? Som andre skriver, noen klementiner er det fint plass til på et lavkarbokosthold, og mel- og sukkerfrie kaker er det jo plenty av oppskrifter på her inne. For min egen del tenker jeg at under sånne nesten unntakstilstandsperioder som jula, så må planen bli å skeie ut med ting som ikke trigger den syke hjernen min til å få total meltdown. Prøve å ligge på 50-70 g, for eksempel?
Jeg skeia ut en uke på SYKKELFERIE i sommer og har enda ikke blitt kvitt de kiloene.:p Tenk at det går ann å gå opp seks kilo selv når man sykler to mil om dagen? Anyways. Jeg har mer troa på å være LITT gærn (ala to klementiner om dagen) enn å ønske og ønske og holde tilbake i lange tider også bare sprekke så det synger etter en stund.
Store klementiner høres ut som mandariner for meg... En sitrusfrukt det også, men det er forskjell på mandarin og klementin( jeg aner ikke noe om karboinnholdet). Sikker på at det ikke er mandarin du har funnet?
Jeg har sett de, men de er supersjeldne. Ola Nordmann er nok ikke så glad i alle steinene.. Og jeg stusser litt over en klementin på 170g.. De fleste vi har hatt innom hus veier jo ca 1/3 av dette..
Begynner å lure litt innimellom for jeg har lest at mandariner ikke selges pga alle steinene. Men det er jo søren meg mye steiner i klementiner innimellom også.. Men siden klementin er en krysning mellom mandarin og en annen sitrusfrukt, så må man vel kjenne forskjell i smaken på en klementin og en mandarin?
Klementiner kan visstnok ha mye steiner om de står i nærheten av sitrontrær og blir bestøvet av de, og det virker logisk, for steinene er klin like sitronsteiner.
Uff, alt dette snakket om klementiner gir meg lyst til å spise noen båter klementin sammen med krem i kveld...
Jeg husker fra jeg var yngre at mandarinene hadde sykt mye steiner, var større og hadde en søtere smak. Og skallet mener jeg var tykkere, men akkurat det mistenker jeg kan være variasjoner slik det er på klementiner. For noen klementiner har tykt skall som er lett å skrelle og andre er så tynt at de er umulig å skrelle uten at det blir hundre biter.
Jeg må i allefall kjøpe noen klementiner til ungene, de spiser så lite frukt at innimellom minner jeg på de at det er LOV å spise klementiner og ikke bare tomater av frukt( vi har en i hus som gjerne spiser en hel boks cherrytomater:lol: ). De er flinke til å spise grønnsaker, men unger kan da gjerne få litt frukt synes jeg.
Jeg har det akkurat slik som du. Jeg er avhengig av clementiner. Ingen jul uten. MEN det er helt opp til deg hvordan du gjør det. Det er kun du som bestemmer og det er fritt fram. Jeg syns det virker veldig drøyt å ta pause en hel mnd. Er du sånn som meg så kan spise 3 kg for dag?:p
Jeg for min del styrer unna alt sånt i år. Av den gode grunn at jeg er lei av å se meg i speilet og se at jeg er overvektig. At jeg ikke kan gå på butikken å kjøpe akkurat det jeg vil for det buler her og der. Eller at selvtilliten har tatt seg ferie for man kan ikke være fin når man er så overvektig. Ja slik har jeg følt det i mange år. Og ofre clementiner da er ingen problem med tanke på hva du har igjen for det. Det er min mening. Men jeg skal unne meg ett par stk i jula og ikke noe mer. For da skal jeg utav ketose men vedlikeholde vekta. Har ikke tenkt å gå opp.
Jeg er i ketose nå og det går som det suser. jeg kan ikke beskrive hvor mye det betyr for meg når jeg har hatt stillstand så lenge.
Du må finne deg andre ting som kan gi førjuls stemning. Fenalår er jo jul. Det kan du spise. Kaker? Tja.... mange lavkarbo kaker man kan lage. Men vent med det til jul. Og stå på frem til julen kommer.
Neste år kommer atter ei ny jul. Da har du nådd målet og kan unne deg mye mer enn du bør/kan nå. Grensa for lavkarbo er jo opptil 150g så spekteret blir jo mye videre.
Men nok en gang det er DU som bestemmer. Og det er overhode ikke meningen å være bedreviter eller hoverende(skrives det sånn?). :)
Er det ikke sånn at når man har gått på 15 g i noen uker, så kan man øke forsiktig (5g/ uke) og sjekke med stixen om man fortsatt er i ketolyse?:confused:
Mener å ha lest at noen kan være helt opp i 40 om dagen (etter forsiktig opptrapping) og fortsatt være i ketolyse?:sikle:
Men man må ha holdt på en stund, da, minst 4 uker..:rolleyes:
Jul skal selvfølgelig være kos, men det er jo heller ingenting i veien for å lage noen nye tradisjoner som passer bedre med det nye kostholdet man har valgt. Ny livsstil betyr også noen endringer på hvordan man tenker kos i forbindelse med mat, tenker nå jeg;)
Til jul i år blir det hjemmelaget marsipan med sukrinmelis, hjemmelaget konfekt med sjokolade laget av råkakao og forskjellige typer lavkarbo fyll og selvfølgelig hjemmelagde lavkarb kaker, søtning blir en blir en blanding av stevia og sukrin;) Og nøtter er jo deilig snacks.
Ribbe er jo perfekt mat om man dropper poteten, bruker masse grønnsaker og lager rødkålen/surkålen selv med stevia som søtning.
Pinnekjøtt også - men her kommer jeg nok til å gjøre et unntak for kålrabistappen, kanskje blande den med litt blomkål og ekstra mye fløte og smør;)
Kalkun, fenalår, spekeskinke, juleskinke, lammerulll, eggesalat, kveite, laks, ørret osv er jo perfekt lavkarbo mat med masse grønt og fete sauser og dressinger til.:)
Til desserter er det mange gode oppskrifter her inne og bær med krem eller fløte er jo alltid godt. Ungene kommer nok til å kreve riskrem på julaften, men i år lager jeg den med mindre ris og mer fløte og søter med stevia, sausen blir hjemmelaget av bringebær.
Planen min er å ligge på mellom 30 og 50 g kh pr dag i jula, og etter å ha satt meg ned og tenkt litt over hva jeg skal lage og hvordan, tror jeg egentlig ikke det blir noe stort problem. Så lenge man unngår sukker, mel, pasta, ris og poteter fullstendig synes jeg egentlig man får pllass til utrolig mye godt innenfor 30-50. Men nå skal det siees at jeg ikke er noen stor fruktelsker da, så jeg slipper tenke på hvor mye frukt jeg skal inkludere, den dropper jeg bare.....;)
Uansett tror jeg det er viktig å tenke alternativer på de tingene det fins gode alternativer til, og så heller ha et bevisst forhold til hvilke ting som faktisk er viktige for en der en ikke finner gode alternativer. :)
-Og velger man å skeie ut med høykarbo kost, så er det selvfølgelig stor forskell på om man gjør det de tre juledagene eller om man gjør det hele desember;)
Jeg kjenner stor forskjell på klementiner og mandariner. En gang jeg satt og mumset av en kilospose med klementiner, jaggu dukket det ikke opp en mandarin der gitt:D Ikke til å ta feil av spør du meg. Jeg synes klementinen smaker mye mer "sitrusfrukt" enn mandarinen....
Kanskje ikke 3 kg akkurat....Men spiste sikkert 10 daglig før, men da kun i julesesongen. Spiser aldri klementiner ellers :o
Jeg kommer bare til å spise 1 om dagen. Så for noe av karbokvoten vike for det (Men ikke grønnsakene) Spekemat er heller ikke noe jeg liker så veldig godt. Så klementiner blir min førjulskos.:D
Tror det skal mer til enn en klementin daglig for å få meg ut av ketose håper jeg ;). Ganske flink til å spise ellers.
Holdt på i 6 uker nå :) Håper jeg kan trappe opp til 25 nå til jul. Jeg vil gjerne ned på 15 igjen etterpå. Kroppen min trives godt der for øyeblikket :D
Det er sant. Mye godt man kan lage på lavkarbo. Her i huset er bringebærfromasj en slager :D
Jeg planlegger kun å skeie ut 3 ganger i jula.
Må ha risengrynsgrøt på lille julaften. Kan man bruke sukrin oppå den?
Riskrem på julaften. Det blir av den vanlige typen da det ikke er hos meg og da ikke jeg som lager den.
Pluss at jeg var så furt da favoritt-snopet mitt kom til norge etter at jeg begynte med lavkarbo. Så jeg ønsker meg en pose til jul. Skal synde en dag i romjula. Dele med guttungen. Så flink sjokoholikeren meg har vært i 6 uker så skal jeg ha den lille gleden i romjula :o Jada det er hvertfall fy fy.
Reiser til danmark i romjula, og selv der har jeg bestemt meg for å være superflink. :D
Om du skal ta pause fra Ketolyse eller ikke er jo opp til deg, men det er vanskelig å komme inn i matvanene igjen etter en så lang pause. Når man tar pause, blir det gjerne mer enn klementiner, dessverre... :o Dessuten er du nødt til å begynne helt forfra igjen, og kanskje med mer kilo enn du startet med.
Klementinsesongen har begynt for min del, holder meg til 1 om dagen. Til jul skal jeg lage marsipan, har kjøpt finmalt (ikke fettredusert) mandelmel fra Funksjonell Mat til det formålet. :-) Delfiakake skal det også bli. Resten av familien skal få ferdigkjøpte pepperkakefigurer. Selv kommer jeg til å skeie ut med en og annen lefsebit, selv om det er høykarbo, men noen laster skal man jo ha.
Vi bruker å ha advendtstund med ongene hver søndag før jul, der vi drikker gløgg og spiser julekaker og leser julefortellinger;) det er så koselig... Da jeg startet opp i september hadde jeg bestemt meg for at det skulle jeg ha, uansett! Men nå når det nærmer seg, er jeg på leting etter gode erstatninger for dette, og det finnes masse der ute! Fikk et fint tips fra Gerd om en samletråd for dette, og jeg har finkjemmet den! Så nå på søndag skal jeg prøve å lage gløgg selv! Skal også prøve på noen pepperkakekjeks;) Hvis dette erstatter den vanlige, er det jo ikke noe problem;)
Jeg kommer til å skeie ut fra lillejulaften og tom 1. nyttårsdag. Tror ikke det blir full høykarbo hele tiden, men jeg har noen ting jeg har lyst til å unne meg i jula. For meg så e lavkarbo blitt så innarbeidet, at det er det som føles mest naturlig, så sånn sett tror jeg at valget først og fremst kommer til å falle på lavkarbomat. Litt godt hjemmebakt brød med smør og godt pålegg kommer det nok til å bli, men jeg kommer nok liksågodt til å velge egg og bacon til frokost de fleste dagene.
Og så tror jeg kunsten er litt det og setter en begrensning i antall dager, ellers vil det lett skli ut. Jeg har hatt et par slike perioder, og det har gått helt greit. Det gjør nok at vekta går saktere nedover, men for meg så er det at jeg kan ta slike perioder innimellom, det som gjør at jeg ikke faller for fristelser i det daglige. Det, og all den gode lavkarbomaten da...:D
Men jeg skal lage litt ekstra med julegodis nå før jul, sånn at jeg ikke skal falle for fristelser i tida fram til lillejulaften.
Skal lage mini skusessterter som jeg legger i fryseren, sjokoladeboller (med malte hasselnøtter i stedet for havregryn og sukrin/splenda i stedet for sukker), fudge og kanskje litt mintgodis.:)
Jeg synes det er ALTFOR mye god julemat og juleknask som er lavkarbo til at jeg gidder å ofre flere måneder med hardt arbeid, bare for å spise julekaker og konfekt. Synes ikke det er verdt det, og julen blir ikke koseligere selv om jeg får spise Kong Haakon, serinakaker og lefser.
Nå spiser jeg ingen av de overnevnte tingene :p Men helt enig at det finnes mange gode lavkarbo-varianter av ting.
Men min store last i jula er klementiner ;) Og de har jeg ikke funnet noen lavkarbo-variant av ;)
Hehe. Når jeg startet opp i begynnelsen av august fortalte jeg meg selv "på bursdagen min og i jula kan jeg skeie ut". Spiste tja..100gram smågodt, kanskje mindre på bursdagen min i oktober og kasta opp fordi kroppen ikke var vandt med sukker lenger og fikk panikk deretter løp 5km i motbakke og regn etterfult av masse knebøy og pushups...så nå er jeg ikke så sikker på det med jula lenger..
Men jeg har "skeia" ut to ganger skikkelig med masse sukkervann hos legen i forbindelse med sykdom og gått opp 4-5 kg på 1 uke, gikk de nesten like fort av meg igjen begge gangene. Så jeg mener det går greit å "ta pause i jula", men en måned høres litt vel lenge ut ja.
Jeg føler også på en måte at som f.eks juletradisjonene var en del av greia som gjorde meg feit i utgangspunktet, og jeg vil ikke tilbake dit. Men så er jeg en bitter mann da :)
Søndag i advendt, og den er gjennomført uten sukkerbomber!!!!;)
Vi har hatt middagsgjester, min mor (diabetes) og min bror, og jeg serverte skinkestek med rømmesalat og grønnsaker, dessert sukkerfri bringebærfromage med krem. Til advendtstunden drakk vi hjemmelaget lys gløgg og "negerboller". Vanlig gløgg og pepperkaker til de som tåler det;)
Suksess;)
Rømmesalaten ble veldig god! Laget den med 1 isbergsalat, litt purreløk, et beger rømme, 2 ts sennep, en liten dæsj natreen, salt og pepper. Blandet alt sammen og hadde i valnøtter;) nammis! Passer til alt av kjøtt;)
Å ha en kvote på en eller to klementiner daglig, -en grense hørtes veldig fornuftig ut.. Du legger ikke på deg av dem ihvertfall. 25 g karbo dgl er jo ikke mye. Om du holder deg til dette dagene omkring jul og lager deg noe lavkarbo-godt som erstatter noe av det du vil ha julaften så angrer du ikke noe når jula er over.
Jeg vil pååeke viktigheten av grenser. Å skeie ut med sjokolade f.eks, det er så forskjell på en plate og en bit, altså! Jeg vurderer å spise fløtemysost, men da e'n skive av den. (Ikke noe erstatter brunost). Det er liksom ikke enten lavkarbo eller høykarbo, det handler om å begrense karbohydratinntaket.
Er helt enig i det, men jeg må ha klementiner (og kålrotstappe) i jula så derfor legger jeg meg på 60-70 g kh daglig i den perioden. Jeg er ikke så nøye med om jeg får i meg alle nødvendige grønnsaker for ei lita uke for jeg går ikke ned uansett. Men jeg begrenser det til juledagene, kanskje en liten klementin (gjerne med litt nøtter for å få fett) i ny og ne før jul, men holder det til et minimum. På den måten kan jeg kose meg uten å ødelegge noe særlig.
Sukkervannet har nok gitt deg masse vann i kroppen (ikke fettvekt) og det går normalt fort av igjen, men det å "skeie ut" (høykarbo) over en lengre periode (f.eks ferie) kan gi reel fettvekt som mange opplever kan være utrolig vanskelig å bli kvitt igjen. Da er det bedre med en kontrollert økning i kh (som fortsatt bør komme fra fornuftige matvarer) opp til ca 70 g kh for da trenger man ikkeå minke særlig på fettet. For mange kan dette bety at man ikke er i ketose lengre, men ketose er ikke nødvendigvis ensbetydende med vekttap heller. Mange er også i ketose opp til 50-60 g kh.
Min kropp er heller ikke vant med sukker og jeg fikk med en feiltagelse i meg en god dose sukker, jeg var så sjuk og holdt på å svime av. Ingen forstod hva som skjedde (var offshore på en båt) men jeg kasta opp å måtte bare legge meg. Aldri mer!!! Hadde også et par karbobonanzaer helt i begynnelsen av min karriere som lavkarber og jeg reagerer så dårlig på sånne utskeielser at jeg kommer ikke til å gjøre det igjen, noensinne.
Så lenge man planlegger litt og er litt streng med seg selv, klarer man seg fin gjennom jula uten å "sprekke". Gi også beskjed til familie at jeg spiser lavkarbo og sånn er det bare, så slipper man kanskje det evindelige maset om hvorfor man ikke vil ha/skal ha diverse ting som poteter, riskrem, kaker osv. Det er jo også greit å ha alternativer til godter/sjokolade/kaker, selv om jeg vet at en del er negative til sånne sukkererstatninger, så er det tross alt bedre å bruke i en periode enn å gå på en smell. Det kan tross alt være vanskelig å komme tilbake i gode vaner og ikke minst miste vekta som kom snikende på.
Kålrabistappe er høy på GI, men det er ikke akkurat synderlig utskeielse og en må jo ikke spise så himla mye av det akkurat. Om du holder deg til en slik plan, Lillemy, går du ut av julens prøvelser med glans:) Om man faller for sukkerholdige ting er det noe helt annet, synes jeg. Og akkurat det er lett å unngå siden man har sukrin etc. - forbredelser og planlegging kan avgjøre om julen blir vellykket eller mislykket i slankeøyemed, tenker jeg.
Nå er ikke jeg så opptatt GI, dessuten spises denne sammen med feit mat og da blir ikke total GI'en noe særlig høy. Og joda jeg spiser MYE kålrabistappe for det er så godt, men den har også mye fløte/smør så GI-totalen er ikke så høy for de som følger med på det.
Denne planen har jeg fulgt flere juler på rad og har ingen problemer med det. Hverken i julen eller andre ganger, ville bare opplyse andre om hvordan det kan gjøres. Og planlegging, som du også skriver Yrla, er nøkkelen til suksess ikke bare til jul, men hele året. Å legge om til lavkarbo krever en del planlegging, målig og veiing til og begynne med for å ikke gå i diverse feller. Men etterhvert faller det seg helt naturlig hva man kan/ikke kan spise og i hvilke mengder og det er ingen sak å velge riktig.
Jeppspepps, er enig i det du sier. Derfor jeg ikke selv vil ta "pause" fra lavkarbo i jula. Veien tilbake er mye hardere enn det folk tror. Noen ganger kan man skeie ut og gå fort ned igjen, andre ganger trenger kroppen mindre karbo for å legge på seg et par kiloer som blir der. Hva som utgjør forskjellen fra gang til gang er det jo bare å spekulere i.
Ser jo selvsagt ikke for meg å leve helt godtefritt resten av livet, skal jo kose seg litt også. Men nå har jeg vært usunn i mange år, får heller "pine" meg selv litt et par år til jeg kan kontrollere meg og da se hva som skjer.
Hvis jeg har en potetgullpose liggende tar jeg ikke en neve og er flink gutt, da forsvinner hele. Så jeg har ingen potetgullpose liggende, sånn tenker jeg også med det å ta pause i jula. Da blir det maks høykarbo hele veien, så jeg misunner dere som er sterkere enn meg :)
Jeg hadde det også sånn til og begynne med, men har lært den harde veien (full stopp i vekta og skikkelig syk) at det ikke er verdt det på noen som helst måte. Etterhvert har jeg lært å kontrollere meg, så i helga var jeg på fest, drakk tørr hvitvin, spiste noen flak med potetgull og en del fenalår. Hadde egentlig lyst til å dykke ned i potetgullposen, men tenkte på hvor dårlig jeg kom til å bli og dermed klarte jeg å la vær. Det lille jeg tok virker sikkert stoppende på vektnedgangen, men akkurat nå konsentrere jeg meg om å spise mest mulig sunt og trene. Koser meg med festligheter og lovlig godis nå før jul og i jula og tenker ikke på vektnedgang i jula. Vet av erfaring at det er alt for vanskelig, men så lenge jeg ikke skjeier helt ut så holder jeg vekta og det er dt viktigste. På nyåret er det full slænkings igjen :D
Da blir det jo mer kh igjen? Det enkleste er jo å spise en mindre mengde, evt å spare litt på kh resten av dagen. Er ikke nødvendig å gjøre det vanskeliger enn nødvendig :D
Jeg lager stuinga av blomkål, bitte litt kålrot og en halv gulrot for fargen sin del. Dette er også eneste karbene jeg får i meg fra julemiddagen, så det går nok greit ;)
Er veldig usikker ang. julen.. Foreldrene mine syns hele lavkarbogreia er noe tull, og sier absolutt at jeg er tynn nok nå.. Prøver å forklare dem at jeg har planer om å leve lavkarbo resten av livet, og da blir de bare enda mer bekymret. Har bedt dem om å lese inne her, og at man ikke kan bli undervektig på lavkarbo da det er vektregulerende, men hjelper lite..
Har ihvertfall bestemt meg for å begrense antall dager hvor jeg spiser " høykarbo", og prøve å begrense inntaket av karbohydrater så godt det lar seg gjøres uten at noen merker det. Utrolig slitsomt at det er slik.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.