Hvorfor i all veden skal man lage sitt eget smør når det allerede finnes mange varianter i butikken? Fordi du kan, det er gøy og det smaker godt. I tillegg kan du variere smaken etter hva du skal bruke smøret til, og tilsette krydder og urter allerede før smør er blitt smør. På toppen av dette tar det under ti minutter fra du starter til du har ditt egetproduserte smør.
Det er ikke mye du trenger for å lage smør:
Kremfløte og/eller seterrømme
Salt
Krydder du ønsker å blande inn
En kjøkkenmaskin/foodprosessor/blender Skal du bruke fløte, rømme eller begge? Hos oss er det fløte som stikker av med seieren etter opptelling. Sikkert bare en tilfeldighet, men rømme gir en litt annerledes smak på smøret. Det beste rådet er å prøve seg litt frem selv, og finne frem til det du synes smaker best. Hvor mye salt? I tillegg hvor salt du liker smøret bør du også tenke på hva du skal bruke det til. Her er det vi bruker til en liten kartong kremfløte/ boks med seterrømme
Omtrent 1 ts hvis du skal ha det på brød, eller servere til mat.
Omtrent en ½ ts hvis du skal bruke det i matlagning.
Ikke salt hvis du skal lage klarnet smør (ghee), eller oppskriften din sier det.
For å lage varianter som hvitløkssmør, kryddersmør, rødvinssmør, paprikasmør eller urtesmør tilsetter du ganske enkelt det du vil ha. Press hvitløken først, og bruk tørkede urter. De aller fleste urter passer i smør, men tilpass det til hva du skal servere det til (og tenk også på hvor glade gjestene dine egentlig er i hvitløk).
Smør kan lages av rå muskelkraft, og du trenger egentlig ikke å gjøre annet enn å riste fløtekartongen lenge nok for å få smør. I lengden vil jeg nok likevel anbefale bruk av en kjøkkenmaskin eller foodprosessor siden det gjør prosessen både enklere og kjappere. Så finn frem ønsket redskap og hell fløte/rømme, salt, krydder og urter oppi. Sett maskinen på maks, og du vil se at følgende skjer.
Du har laget krem.
Fargen forandrer seg sakte til å bli litt gul.
Fløten (rømmen) deler seg, og du vil få smørklumper og kjærnemelk (buttermilk).
Kjør noen sekunder til slik at du er sikker på at alt smøret har fått dannet seg.
Kjærnemelken (buttermilk) passer godt i mange oppskrifter hvis du er glad i å bake, og du kan godt fryse den. Les mer om buttermilk her, her og se oppskrifter her. Uansett må vi nå fjerne den fra bollen slik at vi kun sitter igjen med smøret.
Bruk en slikkepott til å samle sammen mest mulig av smøret til en stor klump, og hell vann over slik at smørklumpen er helt dekket. Bruk hendene til å presse ut mest mulig av kjærnemelken som fremdeles finnes inne i smøret. Vær forsiktig slik at du ikke deler smøret i flere klumper (det er lett for at noe sniker seg mellom fingrene). Fortsett klemmingen til det ikke er mer melk igjen, og bytt vann underveis hvis det er nødvendig.
Holdbarhet og hygiene:
Vask både utstyr og hender grundig før du begynner, og gi hendene en ekstra omgang før du begynner å kna på smørklumpen. Jo renere du klarer å holde utstyret jo bedre holdbarhet vil smøret ha. Hos oss bruker vi som regel opp smøret (nesten) med en gang, og det er jo egentlig det beste. Siden det er såpass enkelt å lage er det bare å lage nytt når du trenger.
Vi kjøpte med litt smør i Sverige i dag, så går ikke tom. Jeg har noen ganger tenkt at det hadde vært spennende å lage eget smør, men nå tenker jeg at det er like spennende å lage kjærnemelk også. Selv om jeg ikke akkurat nå har noen planer for å teste det ut :)
Så artig! Drev faktisk og søkte på artikler på nett for noen uker siden da jeg lekte med tanken på å lage smør selv. Jeg er ganske "nerd når det gjelder å lage hjemmelaget mat, og husker jeg fikk vann i munnen da jeg leste en bok fra "Det lille huset på prærien" som barn. Der laget de blant annet hjemmelaget smør.
Lurer på å teste med en del seterrømme og to deler fløte her, for å få en anelse syrlig smak :) Litt som Rørossmør....
Et lite spørsmål - ser at oppskriften (mtp salt) er i forhold til 1 boks fløte eller rømme, men hvor mye brukte dere for å få den mengden smør som er på bildet? Det kan se ut som et par pakker, men jeg er ikke sikker, kjekt å vite siden det ser ut som en passe porsjon.
Så artig! Jeg har hatt lyst til å lage smør selv helt siden jeg var et lite barn og leste "Det lille huset på prærien" :)
Et spørsmål - ser at oppskriften er om forholdet mellom salt og fløte eller rømme, men hvor mange pakker gikk med for å få til den porsjonen som er på bildet? Er kun meg i husstanden, så jeg har lyst til å lage akkurat så jeg får spist opp, før det blir surt....
Edit: sjekket linken du postet så da ser jeg sånn ca hvor mye svinn det blir, hehe...
Leste at det holder seg i ca 3 uker om man passer godt på hygienen :) Men dette var info fra en gårdsprodusenten, tviler på at man kan få til like god hygiene på kjøkkenet? Det er i alle fall viktig med rent utstyr og å vaske hendene ekstremt godt. Så - kanskje 1-2 uker er safe?
Har akkurat testet. Av en kartong fløte ble det 140 gr smør for meg. Artig og kjapt gjort. Nå slipper jeg å være desperat fordi jeg er tom for smør. Smør er sterkt vanedannende :)
Hurra, det funket jo flott. Jeg laget smøret av 2 stk. 3/4 litere med kremfløte, 1/2 boks seterrømme og 3 ss salt. Helt nydelig.
Dette ble 700 gram smør.
(Men nå skjønner jeg at Tine smør er ganske billig til sammenligning)
Samme her. Jeg klemte bare en stund og skiftet vann et par ganger jeg. Så tenkte jeg at det fikk sikkert være nok. Ikke noe å si på smaken i alle fall.
Er så glad for at jeg fant denne tråden. Hadde ikke tenkt så langt engang før.
Da vi laget på skolekjøkkenet klemte vi til vannet var (sånn ca) klart. Vi byttet vann et par ganger, mener jeg.
Vitsen er vel å få ut "løst" melkeprotein&melkesukker så om man har lav toleranse for en av disse bør man kanskje være mer nøye. Det samme om man skal bruke smøret mye til steking... siden fett med mye melkeprotein lettere blir svart i panna. (Kerrygold, som vi kjøper når vi er på Kypros er sånn... ubrukelig til steking av den grunn.)
Jeg hadde litt rapsolje i smøret jeg lagde i dag. Smøret ble dermed litt mer smørevennlig siden det oppbevares i kjøleskapet.
Minstepoden sa at dette smøret ble det beste han noen gang har smakt og nå sitter han og spiser grovstomp med hjemmelaget smør og sylterulle på samt drikker hjemmelaget saft attåt. :p
Jepp det blir ganske dyrt ja...:(
Derfor har jeg inntil videre latt vær siden de to 500g pakkene jeg kjøpte for 2 uker siden har holdt helt til nå... men nå er det søren ikke mye igjen.
Noen som har hørt noen rykter om smøret er tilbake i hyllene igjen snart?:confused:
butikkene får in litt hele tiden. men du må være der rett etter at tinebilen var der. forsvinner raskt. kiwi'n min fikk in 2 kartonger smør tidligere i uka, tok en dag før det var borte.
(var forøvrig i sverige idag, og en familie tok med seg to kartonger med smør... smør ut neste år det o_O)
Poden min har alltid vært glad i smør og han sa mitt hjemmelagede er mye bedre enn kjøpingssmør, og jeg er enig med ham. Så selv om det er dyrere å lage blir jeg å fortsette med det. Men det må være smør laget med rømme i tillegg til fløten.
tinebilen er her rundt kl 16 hos kiwi'n min. men det skulle visst være verst i vest etter hva jeg har hørt. storm og glattføre har vel ikke hjulpet på transportsia heller tenker jeg..
Sikkert ikke:(
16,00:eek: Trodde melkebilen alltid kom FØR butikken åpnet jeg??? :confused: Sånn var det iallefall der jeg jobbet og i vet det er sånn i mange andre butikker også... Hvordan finner man ut når melkeleveringen er da?
spør butikken? jeg aner ikke, bare jeg ser tinebilen ofte stå hos kiwi når jeg kommer fra jobb rund 16 :)
hadde jeg manglet smør kunne jeg tenkt meg å prøve å lage det selv da vi har masse fløte tilgjengelig.. men siden jeg har nok til over nyttår så gidder jeg ikke.. virker som en ganske så klissete jobb. er jo ikke hjemme i jula heller.
men måtte vel være en utmerket måte å lage kryddersmør på? vet mamma pleide å romtemperere meierismør, så kjøre det i mixern til det ble hvitt og hadde oppi masse hvitløk og frisk persille..
Sånnt kryddersmør pleier jeg også å lage :) Har i persille, hvitløk, litt ekstra salt og eventuellt paprika, gressløk, og hva man ellers måtte ha av urter:)
Her har det ikke vært smør å oppdrive i det hele tatt i 14 dager. Jeg har vært "overalt" og sett, mannen har vært andre steder til andre tider og sett, det er bare tomt og ingenting kommer inn:(
Håper dette ordner seg snart for det er fryktelig irriterende:(
Bunnpris Nidarvoll i Trondheim har tatt ansvar i disse smør-krise tider og lager smør selv av fløte som de selger i butikken! Tøft spør du meg, men butikksjefen (vokst opp i nabolaget der jeg vokste opp) er kjent for å være kremmer - og en mann full av ønske om å gjøre kundene sine glade og fornøyde :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.