Hei!
Ville blitt kjempeglad om noen kunne svart meg på følgende; når det gjelder om kroppen benytter seg at fett eller karbohydrater som energikilde, er det en gradvis prosess, eller går det på det enkelte måltid (gitt at man spiser på tom mage, altså med lavt blodsukker)? Med andre ord: gjør det noe om jeg spiser karbohydrater til frokost og fett til middag?
Ber om å bli tatt seriøst. Dette går ikke på pose og sekk-prinsippet. Det går enkelt og greit på at jeg ønsker økt kunnskap om lavkarbo. I dette tilfellet om hvordan lavkarbo fungerer.
Det er nok ikke så enkelt at du kan spise karbo i ett måltid og fett i et annet. Foruten at det vil utløse insulin vil det tulle til blodsukkeret ditt.
En studie som gikk på inntak av fett - så sukkervann tilsa at ikke bare steg blodsukkeret mer enn om kun sukkervann ble inntatt, men blodsukkeret forble mye høyere over mye lengre tid.
Samme studie innførte kaffe mellom fett og sukkervann inntaket og blodsukkeret økte med 65% mer enn i den første.
Når du spiser karbo stiger blodsukkeret og insulin utskilles. Insulin gjør at eventuell overskuddsenergi du har inntatt lettere kommer inn til lagring i fettcellene. Det er nær umulig og forbruke kroppsfett til energi så lenge insulin utskilles, normalvektige som ikke er karbosensitive vil allikevel gjøre dette hvis de er svært aktive og tilbakeholden på inntaket slik at de holder vekten stabil.
Vi andre er det ikke så enkelt for ;)
Når insulinutskilllelsen er minimal, gir dette tilgang til at hormonet glukagon utskilles. Glukagon trigger enkelt forklart enzymer som tillater at døra åpnes for å hente fett FRA fettcellene. Insulin og glukagon kan ikke eksistere samtidig da de har motsatt funksjon. (Dette er noe forenklet, du kan lese mer om dette andre steder se nedenfor)
Overgangen til fettforbrenning tar 2-8 uker. Spiser du etter en uke ETT stort måltid med masse karbo, fylles glukoselagrene opp igjen, blodsukkeret stiger og insulin utskilles. Det er lett om du spiser slik noen dager sammen med mye fett og faktisk reelt legge på seg i fettmasse om du har inntatt en del mer energi enn kroppen forbruker. Jeg tenker derfor at det er viktig og være godt forberedt før kostholdet endres, og være svært svært bevisst på at mye karbo OG mye fett kan gjøre deg tjukkere ganske så raskt...
Jeg anbefaler også nybegynnertråden (link i min signatur) for å finne kilder til mer kunnskap om lavkarbo. Bla er "hva er lavkarbo" artikkelen av Vegard Lysne en enkel måte og starte på. Boka "Bedre uten brød" av Lutz en hel del tyngre og mer detaljert måte og lære på - men der får du alle detaljene du vil ha :)
Jeg lurer på om ikke Montignac har noen teorier om akkurat dette som trådstarter spør om??
Synes å huske at han snakket om å spise karborikt til frokost og karbofattigt resten av dagen - men det er IKKE likegyldig HVA man spiser resten av dagen. Her må man vite hva man gjør, så det er bare å lese boka hans ("Jeg spiser, altså er jeg slank", tror jeg at den het)
Nå er det maaaange år siden jeg leste den boka, men jeg mener å huske noe om franske kvinner som spiste (en!!) croissant til frokost, lunch var salat og fett (olivenolje/nøtter) middag og kvelds husker jeg ikke, men det var nok kjøtt/fisk salater og ost.
(Lurer på hvordan noen klarer seg på en croissant til frokost? Jeg gaflet glatt i meg hele pakken på 6 stk - og det var de med sjokolade inni! :eek:. Og det var etter frokosten, sammen med noen kopper kaffe :o)
Tusen takk til dere siste to for meningsgivende svar :) Jeg trodde kanskje at insulinnivået fungerte mer på linje med blodsukker, selv om jeg nå kom på å ha lest at insulinnivået holder seg høyt etter at blodsukkeret har avtatt.
Nerthus: Veldig godt forklart!
Målet mitt er ikke vektnedgang, men jeg har skjønt at lavkarbo er mye bedre for hud, tannhelse og metthetsfølelse enn høykarbo. Jeg har alltid ment det er rart at tenner ikke tåler et normalt kosthold, så dette funnet synes jeg er interessant, selv om det ikke er noe jeg har et problem med. Metthetsfølelse er derimot noe jeg som "superforbrenner" (litt uønsket) sliter med. Med mindre jeg spiser veldig store måltider er jeg sulten igjen etter 1,5-2 timer, og da MÅ jeg ha mat, særlig hvis dette gjelder etter frokost eller lunsj, selv om jeg ikke spiser de største måltidene i verden. Jeg er ikke helt typen som ønsker å kutte ut mat med næring som kroppen har bruk for, som gulrøtter og et knekkebrød med 24% fiber og makrell i tomat. Min hjemmelagde kaffe latte kan jeg heller ikke droppe... ;) Men jeg mener at nordmenn har et feilaktig godt syn på brød og den slags, og ønsker ikke dette kostholdet. Det blir selvfølgelig min filosofi, jeg må si jeg respekterer dere som følger en streng lavkarbodiett :)
Derfor lurer jeg på om et kosthold hvor jeg kutter karbohydrater er et kosthold for meg, men da i form av en nedkutting av brød, hvetemel, pasta, ris og poteter. De tre sistnevnte spiser jeg ikke mye av fra før. Jeg tror kanskje Lindberg-holdningen vil være min greie. Jeg prøver nå å bytte ut vanlig brød med en form for lavkarbobrød, med like mye fett og karbohydrater, og jeg kommer ikke til å velge fete meieriprodukter, men gode kilder fra umettet fett som fisk, oljer, nøtter og avokado.
Gracella: Du sier noe der! Jeg snakket med en fransk kvinne i 20-årene i sommer om nettopp det. Hun har bodd både i Frankrike og Norge, og mener at mye av grunnen til at vi blir fete i norden er at man spiser voldsomt mye snop i helgene, og at vi gjør det på kveldstid når kroppen ikke trenger kaloriene, og sikkert allerede har høyt blodsukker (?). Ikke at jeg vet nok om dette, men godt påpekt fra din side.
Det blir spennende å følge med på lavkarbo-forskningen fremover, ingen tvil om det!
Da vil du sannsynligvis få veldig god effekt av å spise lavkarbo - du holder deg mett lengre og trenger ikke spise så ofte, noe som er stressende. Jeg var nok ingen superforbrenner, men blodsukkeret mitt gikk så raskt i kjelleren etter inntatt (høy)karbomat at jeg ble nesten aggressiv om jeg ikke spiste jevnlig.
Ser ikke at du må kutte ut noe av dette slik du beskriver situasjonen din jeg! Dog er jeg redd du vil tape en diskusjon på om kroppen "har bruk for" gulerøtter og fiberknekkebrød når det finnes gode alternativer til de vitaminer og mineraler i andre matvarer, da spesielt grønnsaker og innmat. Vegard Lysne skriver svært informativt om akkurat dette poenget.
Spis gulrøtter du. Spis knekkebrød også, men vær obs på karbohydratinnholdet. Jeg lager Nannahs knekkebrød og de er seriøst bedre enn ALLE knekkebrødene jeg noensinne har smakt i butikken. Makrell i tomat = lavkarbomat :) Kaffe latte er det ganske mange her inne som drikker, men de erstatter sukker med feks sukrin, flytende natreen, splenda og ikke minst stevia. Du kan jo sette det på lista over things to try :) Min favoritt er flytende natreen, kan brukes både varmt og kaldt og gir ganske lik smak som sukker. (Ingen merket at den deilige sjokoladeisen jeg hadde med på jobb ikke hadde sukker i seg ihvertfall).
Høres ut som en god plan. Når det gjelder fete meieriprodukter er jo ikke det noe du må spise, men NÅR anledningen passer, så kan du jo da bruke de helfete variantene, som feks litt fløte i sausen, helrømme til laksen osv.
Ønsker deg lykke til, lag deg gjerne en egen journal hvor du beskriver tanker og hvordan du legger opp kostholdet ditt - det er helt sikkert flere som vil kunne ha nytte av det :)
Det aller beste med dette kostholdet er fleksibiliteten i antall kh man inntar og ikke minst at man kan justere kostholdet til noe som man er komfortabel med og som gir helsegevinst :)
Høres ut som at et Lindbergaktig kosthold kan passe for deg, ja!:) Lykke til.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.