< Tilbake til oversikten

Karboredusert kosthold?

#1

Rottis sa for siden:

Jeg har tidligere spist LCHF med en viss suksess. Følte meg fantastisk, var mett i "evigheter" og hadde aldri trang til å småspise. Dessverre syns jeg det var vanskelig å finne balansen fett/karbohydrater, så vektnåla pekte feil vei.

En del av grunnen kan være at jeg aldri fikk med meg daværende kjæreste på dette. Han holdt fast på godteri og potetgull, og syns all form for kostholdsomlegging var høl i huet. Fint for ham, som var tynn som en strek "uansett". Tungt for meg, som "alltid" har slitt med overvekt.

Nå er jeg i et nytt forhold, med en person som også trenger og ønsker å få et nytt forhold til kroppen sin. Forholdet er fortsatt "ferskt", 5-6 måneder, og vi har på mange måter gått i "kjærestefella" som inneholder blant annet film, stillesitting og usunn mat. Ofte og mye. For hans del mindre enn han var vant til før vi ble sammen, og han har gått ned 10 kg på grunn av det. For min del har jeg gått opp 4 kg.

Vi har snakket mye om at vi ønsker å legge om kostholdet. I første omgang er det snakk om å kutte ut "hverdagskosen" og holde det usunne til helgene, og i tillegg bytte ut helgekosen med noe som er hjemmelaget framfor en sjokoladeplate.

Jeg har gått og fundert på om det finnes noen form for "karboredusert kosthold" som ikke går ut på å kutte karbohydrater helt ut og som heller ikke krever at man spiser mer fett enn man er vant til? Jeg er positiv til å kutte ut brødet og erstatte poteter/ris/pasta/osv. med andre grønnsaker, men jeg kan samtidig ikke kreve at han kutter ut lunsjen på jobb som som regel består av rundstykker (dette er mat som kjøpes på arbeidsplassen hans). Samtidig har han gått en god del ned ved å bare kutte i karbohydratene (i militæret ble han "nektet" å spise karbohydrater, og gikk ned til 80 kg. På en annen side var dagene hans da preget av mye trening, noe de ikke er nå).

Jeg vet ikke helt om jeg får helt fram hva jeg lurer på her. Jeg har lest en del om Skaldeman og ketolyse (har div. Skaldemanbøker og ketolyseboken liggende) og litt om South Beach. Jeg syns ingen av de treffer det jeg er ute etter. Finnes det andre retninger å gå?


#2

Nerthus sa for siden:

Sjekk ut Fedon Lindberg - der er det større muligheter i forhold til å bruke langsomme karbohydrater. Det innebærer bla fullkornspasta, linser og bønner, og "Fedonbrød".
Sett deg litt inn i hva filosofien hans går ut på, da er det lettere og lykkes. HAN kan jo spise litt mer Fedon mens du spiser enda mer karboredusert om du er motivert for det :)

Generelt sett trenger du ikke tenke på å redusere fettinntaket om du holder deg under ca 72g kh pr dag (jfr boka "Bedre uten brød" av Lutz). Bruk helfete produkter, spiser han en del langsomme karbohydrater, reduser mengden av fett til mat, som feks rømme til laksen, smør over grønnsaker osv.

Fedon er absolutt et godt alternativ for de som ikke trenger eller ønsker og strippe kostholdet totalt. Min erfaring er at de aller fleste her inne har forsøkt seg på flere varianter før de har funnet sitt "optimale" kosthold, så om du har anledning til å låne bøker fra forskjellige retninger på biblioteket, anbefaler jeg dette.

Ellers er nybegynnertråden til arnakristin som jeg linker til i min signatur et "must" for alle newbies, der får du også en oversikt over det store spennet som lavkarbo faktisk er :) Det kan tilpasses ethvert behov!


#3

smgj sa for siden:

Jeg synes du bør sjekke ut Primal Blueprint/Paleo. Her er fokuset MEST på at man skal tilbake til mat laget av råvarer, ligge unna e-stoffer og prosessert mat (inklusive kunstig fett i form av margarin og oljer). Råvarene skal ideelt sett være kortreist og økologiske, men får man det ikke til så modifiserer man.

Målet er å spise en moderne steinalderkost og å lage sunn mat selv, basert på nøtter, kjøtt, grønnsaker, fisk og litt frukt og bær.

Når det gjelder protein/fett/karbohydrater så anbefaler Mark Sisson at man velger karbohydratnivå etter aktivitetsnivå, men at det bør være særdeles gode grunner til å gå over 150 gram daglig.

Dette kostholdet utelukker glutenholdig korn siden dette er en relativt moderne matvare med store skadevirkninger for mange. Du finner mer på Mark's Daily Apple

Anbefales å sjekke ut!


#4

Marina sa for siden:

dersom du kutter ut sukker og stivelse har du kommet langt :smile: På dette forumet vil du møte folk som spiser under 10 kh for dagen, og folk som ligger opp mot 150. Det finnes utallige versjoner av "lavkarbo"- her må dere bare finne det som er mest rett for dere. Lykke til!!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.