< Tilbake til oversikten

Lavkarboråvarer som erstatter høykarbo

#1

Grisefett sa for siden:

Savner en liste over lavkarbo-råvarer som kan erstatte høykarbo råvarer.
Har ikke funnet en samling noe annet sted så jeg starter en tråd.
Kom med forslag og ønsker

Et par forslag :
Gulost kan erstatte brød eks : Gulost rullet rundt smør og skinke
Nepe kan erstatte pasta(skåret i strimler) og lasagneplater(skåret med ostehøvel)

Ønske - erstattere for mel

Spre deres visdom folkens! :D !


#2

Marina sa for siden:

Erstattere for mel: mandelmel, kokosmel, jbk, fiberhusk... finnes mye ulikt. Noe spes du skal bruke det til?


#3

Yrla sa for siden:

Erstatning for mel er proteinpulver.
I bakst kan man bruke mel av frø og nøtter, og for ikke å få det for fettrikt kan man bruke kesam eller enda bedre; cottage cheese fremfor smør. Det funker bra i sjokoladekake.

Erstatning for sukker er tagatose, stevia, sukrin, sukralose, natreen, sakkarin (sweet n' low). Sistnevnte kan man innta i større mengder enn natreen fordi den inneholder ikke cyklamat.

Istedenfor potetstappe kan du lage blomkålstappe.

Istedenfor potetgull kan du lage stekt ost i skiver.

Tenk på at du kan spise. Lag en liste i hodet eller noe og se etter hvordan dets innhold av protein, fett og karbohydrater er så du kan vite hvordan du skal sette sammen mat for å få en fin fordeling.


#4

Grisefett sa for siden:

Takk for bidrag!
MieMari : Alt mulig, er inspirasjonskokk;)
Yrla : Hva slags ost bruker du når du skal steke ost i skiver som erstatning for potetgull?


#5

Yrla sa for siden:

Jeg har ikke gjort det selv men har lest at andre bruker forskjellig etter smak. Vanlig norvegia eller annet du liker. Kanskje du finner en tråd om det. Ostechips blir vel søkeordet da.


#6

Marina sa for siden:

Frukt erstattes av bær og grønnsaker
Pommes Frites kan erstattes av sellerirot kokt i olje
Margarin erstattes med smør
Melkesjokolade med 70% (eller sukkerfri, men den er som oftes søtet på maltitol som mange ikke kan spise)
Pastaplater i lasagne med squash


#7

&lt;insert_scary_name_here&gt; sa for siden:

Squash - strimlet og presset for vann, stekt i varmt smør, blir pasta. Skåret i skiver med ostehøvel, tørket med litt salt, blir veldig gode lasagneplater.

Sellerirot - Skåret i strimler og kokt i olje blir pommes frites. Skåret med ostehøvel blir veldig godt "potet"gull. Revet sellerirot er veldig godt som røsti. Veldig godt most, i stedet for potetmos. Fantastisk godt fløtegratinert! (myyyyye bedre enn potet)

Ost - stekt i mikro'n funker veldig godt som chips, og som tacoskjell. Pleier å bruke norvegia til vanlige chips, og first price ferdigskivet til tacoskjell.


#8

Marella77 sa for siden:

Vet du om kan spise mye av slike mel-erstatninger? Kan man spise lavkarbo-brød til frokost, lunsj og kvelds, akkurat som mange gjør med vanlig brød? (vet at dette selvfølgelig er individuelt da... ) Jeg bare tenker at de erstatningene kanskje vil stoppe vektnedgag?

vet du noe eller andre noe om dette?


#9

Marina sa for siden:

"Mye" er ganske relativt. Karbohydratene teller med i "regnskapet". Jeg kan selv spise lavkarbobrød og -knekkebrød uten at det går ut over vektnedgangen. Mandelmel er bare fettreduserte, kvernede mandler, så det kan du spise en del av. Fiberhusk og jbk bruker du bare en ts e.l. av, så det er ikke så farlig... I går lagde jeg vafler av mandelmel, egg, litt sukrin, bakepulver fiberhusk og fløte (dr Eensfeldts sine + litt søtning). Det er sundt og godt! Hadde litt rørte bær på...

Fikk denne fordelingen
Næringsinnhold per 100 gram:
Energi: 318 kcal
Protein: 9,5 g
Fett: 30 g
Karbohydrat: 2,8 g
Kostfiber: 1,5 g
Stivelse: 0,6 g
Tilsatt sukker: 0 g


#10

&lt;insert_scary_name_here&gt; sa for siden:

For en del er brød-varianter vektstoppere. Om det gjelder deg er umulig å si, sånn bare tatt fra lufta. En annen ting er at så lenge du går på ketolyse, med omkring 15 gr. karber, bør de komme fra grønnsaker, og litt meieriprodukter. Brød vil veldig fort ta opp en hel del av karbene pr. dag. Selv om det kanskje bare er 1-2 gr. karber pr. skive er det omkring 10% av dagskvota. Det er mye, og det er bare pr. brødskive!


#11

Marina sa for siden:

Så ikke at du gikk på ketolyse. Det passer ikke sammen, nei. Jeg har ganske mye høyere kvote enn deg på karbene da! Ligger på ca 30-50 for dagen...


#12

Marella77 sa for siden:

Nå fikk jeg lyst på vafler!! Takk for informasjonen :)


#13

Marina sa for siden:

De ble litt smaksløse, så anbefaler å ha litt sukrin og vanilje i :smile:


#14

Marella77 sa for siden:

oki ;)


#15

Marella77 sa for siden:

Ja, skjønner hva du mener. Jeg bakte møllerens lavkarbo brød i dag. 12,9 kh pr 100. Jeg spiste 44 g, dvs to tynne skiver, og vips... 5,6 kh med en gang... Men har vært i ketose i 5 uker nå, så tipper jeg tåler litt mer kh nå enn 15 kh pr dag. Men jeg spiste knekkebrød i går, selvlaget av linfrø, solsikkekjerner og sesamfrø, og vips, opp på vekta i dag med 1,2 kg. Jeg er bare så lei av å lage sånn middagsmat hele tiden... Kjekt å bare ta ei skive eller et knekkebrød.


#16

&lt;insert_scary_name_here&gt; sa for siden:

Du får teste ut om du tåler noe mer, trapp opp litt og litt. Men selv om du tåler f.eks. 20 gr., så er 5,6 gr. fortsatt over 25%! av dagstotalen din. Det er veldig mye. Hvis du vil ha noe å ha pålegget på - har du prøvd å steke osteskiver i mikro'n? Godt med ost oppå, eller kjøttpålegg (f.eks. spekeskinke). Jeg synes det blir veldig med brie og enten valnøtter eller stangselleri.


#17

Yrla sa for siden:

På iherb finnes det nå en sjokolade uten søtning.
Jeg lagde en gang en pizzadeig jeg fant oppskrift på her inne, av squash, cottage cheese og en annen ost, tror jeg det var.

Ja frukt erstattes med rå grønnsaker med glans.
Sjokoladepålegg kan erstattes med tahini fra Monki.
Sjokoladesug kan avhjelpes med gul ost.
Peanøttsmør fra vanlig butikk erstattes av rent peanøttsmør/mandelsmør på helskost (ikke tilsatt olje).

På iherb har de avfettet peanøttmel som sikkert kan brukes i bakst. Det finnes også avfettet mandelmel som også egner seg bedre enn malte mandler i bakst.


#18

Marella77 sa for siden:

Bruker du brie opp-på eller? jeg har prøvd å smelte hvitost og baconost i mikro´n, men jeg syns det ble litt kvalmt. Hvilken ost vil anbefale?


#19

&lt;insert_scary_name_here&gt; sa for siden:

Steker vanlig gulost i mikro'n, i noen minutter, litt avhengig av hvor sterk den er. Stek til det ikke lenger bobler. Når de er avkjølt har jeg på brie, eller annet pålegg. Også veldig gode som tacoskjell, eller chips - krydr da med det du liker :)


#20

&lt;insert_scary_name_here&gt; sa for siden:

Jeg bruker forresten ferdigskåret first price til tacoskjell, og til "knekkiser" og chips bruker jeg vanlig norvegia.
Som minipizza-bunn kan du bruke de ferdigskårne runde fra Kavli


#21

Grisefett sa for siden:

Erstatning for potetgull : baconcrisp eller tørrfisk. Nå har det vistnok kommet en nærmere luktfri variant www.torrfisk.no/ (Sea gold) , Noen som vet hvor man får tak i den?

Erstatning for brødet i ostesmørbrød : Løk eller purre : Lag båter av løken/purren og fyll opp med ost, digg og krydder.

Ønske : Forslag til "brødsubstans" av grønnsaker til fks hamburger. Altså noe å holde i som gir en lettere kontrast til kjøtt etc.


#22

Dietta sa for siden:

Skal du panere noe - knus baconcrisp og bruk det i stedet :)


#23

Yrla sa for siden:

Lag "pizzadeig" men del den opp til hamburgerbrød. Det finnes lagd av squash, egg og ost f.eks.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.