< Tilbake til oversikten

I ett år har jeg fulgt Skaldemans forslag til vektreduksjon

#1

Havol sa for siden:

Jeg startet på denne kosten 1. november 2010 og mine personlige data er:

Jeg er en mann på 70 år, er 174 cm høy og veide 94 kg, min overvekt har jeg opparbeidet de sist 30 år,
her måtte det en endring til.

Jeg bruker ikke medisiner og har ikke sukkersyke og mitt blodtrykk er 130/80.

Jeg leste flere av bøkene til Skaldeman opptil flere ganger og noterte meg særlig opplysningene om hans verdier
på Leverenzymer, Blodsukker, LDL-Kolesterol og Total-Kolesterol.
Det var opplysninger jeg festet meg ved.

Før jeg begynte gikk jeg til legen og fikk tatt blant annet disse prøvene.
Glukose 6,4
LDL-Kolesterol 4,4
TOT-kolesterol 6,8
Det ble tatt mange flere prøver som jeg ikke gjengir her.

Jeg fikk foretatt nye prøver denne mnd, og nå og er det ikke så lystig lesning, min lege har satt meg
på kolesterol senkende medisiner, og her er mine nye verdier.
LDL-Kolesterol 4,4 bør være under 3,0
TOT-kolesterol 8,7 bør være under 5,2
Her er det særlig total kolesterolet som har steget mens LDL har samme verdi

Legen var dessverre uvillig til å opplyse noe om mine andre prøver så der har jeg ikke mulighet for å sammenlikne

Jeg har veiet og regner på hva jeg har spist og har holdt meg til fordelingen:
Fett 70/75%
Proteiner 25/20%
Karbohydrater max 5%

Jeg har i flere sammenhenger spist mere fett enn disse 75%. Jeg har spis to til tre måltider om dagen,
men ofte spiste jeg frokost mellom kl 7 og 8 og mitt andre måltid mat mellom kl 19 og 20,
når jeg spiste tre måltider ble det andre måltidet ca. kl 13.

Min vektreduksjon har ikke vært tilsvarende noen av de eksemplene jeg leser om. min vekt nå er 86 kg
og den svinger mellom 85 og 87. Jeg gikk ned 1 kg i måneden fram til sommerferien, og siden har det stått stille.
Vektnedgangen er jeg fornøyd med, og hadde ikke forventet å gå ned 5 kg i uka.

Jeg er skuffet over mine kolesterol verdier da dette er stikk motsatt av hva Skaldeman opplyste i
boken sin på side 160. Jeg har ingen grunn til å tro han snakker usant men det bør kanskje opplyses
at dette ikke vil gjelde absolutt alle som går på denne kosten.

Kommentarer mottas med takk.


#2

Sugarpill sa for siden:

Jeg har ikke så mye å bidra med ang. prøvesvarene, men...legen var uvillig til å gi opplysninger om resten av prøvesvarene??? Det skurrer...Du må da ha rett på å få vite alt? Jeg får full utskrift av mine blodprøvesvar hvis jeg ber om det.


#3

Marella77 sa for siden:

Hei.... Jeg ser ikke noen forskjell på dine før og etter verdier på prøvene. Er det en skrivefeil?

Trist at du ikke har oppnådd ønsket effekt da...

Fint at du deler. Man trenger alle sider av Lavkarbo-saken.


#4

Lemen sa for siden:

Samme her, får alltid utskrift av alle prøvesvar tilsendt i posten fra fastlegen min, så du har krav på å få utskrift! Ellers vanskelig å kommentere, ser ut som om det kom en lite skrivefeil siden før/ etterverdi av kol. er det samme?


#5

Nerthus sa for siden:

Du må nesten korrigere prøvesvarene dine - nå er de helt like :)

Stikk innom www.espenrostrup.com. Han er hjertelege og -forsker, og har mange svært gode artikler om kolesterol.
Bla sier han også at et lavkarbokosthold vil endre LDL-partiklene til store istedet for små, noe som er mye bedre for helsa, og da skal det ikke ha så mye å si om LDL er høy ihht normalverdier.

Når legen din er uvillig til å gi deg andre prøveresultat er det noe riv ruskende galt. Han er pliktig til å gi deg utskrift om du ber om det, så ring legekontoret og be de skrive ut resultatet så kan du stikke innom og hente det ved anledning.
Dette er spesielt viktig i en slik situasjon der du nå blir satt på kolesterolsenkende medisiner, slik at du SELV også kan være aktiv med på å påvirke helsen din positivt. Som jeg sier, sjekk ut bloggen til Espen Rostrup, SVÆRT mye god kolestereol-info der og han henviser ofte til ganske nye studier som er gjennomført.

Når det gjelder manglende vektnedgang kan det være mange grunner til det. Kanskje fungerer kroppen din best på litt mer karbohydrater. Kanskje spiser du totalt sett altfor lite mat. Kanskje du spiser veldig mye mat, og med det mener jeg at om proteininntaket er stort nok, vil dette være med på å påvirke blodsukker og med det insulinutskillelse.
Dessverre er vi ikke like, og derfor vil noen "rase" ned i vekt med slik du spiser, mens andre må justere kostholdet for å finne "sin" måte.


#6

Havol sa for siden:

Prøveresultatet har fått riktig verdi.

Jeg er stort sett fornøyd med vektreduksjonen, liv-vidden er gått ned med 12 cm. I tillegg har jeg nok tung
benbygning, så å komme under 80 kg tror jeg blir umulig, men 82 kg kan kanskje være et realistisk mål.

Det jeg er skuffet over, er mitt økede kolesterol

Det jeg refererer til over er hva jeg fikk tilsendt.

Ja, jeg er klar over at innholdet av HDL-kolestrol må med i beregningen av hvordan totalen blir. Dette skal vel også vurderes mot verdien av Triglyserider. Men dette kan jeg for lite om.

Jeg har tenk å kontakte Byporten legesenter i Oslo for å få en annen vurdering, så får jeg se hvilket svar jeg får der.
Det blir selvfølgelig mye dyrere, men jeg velger disse da det er leger uten avtale. Etter dette vil jeg fatte en beslutning om jeg vil bytte lege.
Min lege foreskriver mager ost, plantemargarin og liknende. Mat uten smak, og med mye karbohydrater og transfett.

Jeg tror ikke jeg har spist for lite mat. Egg og bacon er grei frokost å begynne med og jeg spiser omelett
lages på denne måten:
200g svensk bacon (som er feitere enn det norske)
1 egg (60gram)
50 gram fløte
50 gram egg hvitte (rester etter majones produksjon)
50 gram smør til steiking
3 gram vårløk
Absolutt alt steike-fettet pisker jeg inn i omeletten
Denne sammensetningen består av:
Protein 29,9 %
Fett 70,1 %
Karbo.4,1
Dette holder fint til det blir kveld.

Ett annet måltid kan bestå av:
100 gram reker
1 egg
150 gram majones (selvlaget med svært lite karbo)
½ avokado
Denne sammensetningen består av:
Protein 19,9 %
Fett 80,1 %
Karbo.2,0 %

Nå hender det jeg spiser midt på dagen også, men poenget er vel at det er kroppsfettet som skal forbrennes og ikke det
som blir tilført via maten.
Dette er tross alt 774 gram mat på en dag, Men det hente at jeg spiste mitt på dagen også, da ble jo matinntaket større.

Det er ikke lett når min samboer veier 58 kg, uansett hva hun spiser. Hun spiser fire ganger om dagen, og det er ikke
små porsjoner, og jeg må gjerne holde henne med selskap under middagen, da spiser jeg også litt.


#7

Marella77 sa for siden:

Er dette alt du spiser på en dag? Jeg har ikke satt meg inn i Skaldemans dietten men dette virket jo veldig lite da...

Skjønner godt du er skuffet over at kolestrolet økte. Jeg aner ikke hvorfor. Jeg er selv spent på om hvordan mitt kolestrol endrer seg.
Ps, har hørt at om man måler kolestolet etter egg og bacon frokost, så kan man ikke stole på det. Må visst være på tom mage. Noen som vet om dette stemmer?


#8

Havol sa for siden:

Jeg spiser meg mett, og det er hva Skaldeman sier at du skal gjøre. Når jeg har fått i meg den porsjonen om morgenen, så holder den hele dagen.

Dette var ett eksempel, jeg har tidligere spist i gramm: 1836, 819, 1008, 823, osv, litt forskjellig.

Tidligere fikk du høre det var farlig å spise mye egg, at det ga økning av kolesterol.
Dette gjelder ikke lengere, bare et eksempel på hvor mye feilinformasjon som blir gitt om forsjellige matvarer.

Alle mine prøver er blitt tatt på fastende mage om morgenen.


#9

Zincite sa for siden:

Jeg synes også dette ser ut som lite mat. Selv har jeg gått ned når jeg spiser nok mat (og det er mye mer enn du angir her). Dette har vist seg i praksis både før jeg gikk over til lavkarbo og på lavkarbo.
Spiser du deg passe mett? Klarer du å kjenne om du er mett/sulten?

Det er forskjellige meninger om hvor mye protein man trenger, og tabeller gir ikke nødvendigvis noe eksakt mål. Men:

200g bacon gir ca 28g protein
60 + 60g egg + 50g eggehvite ca 20g
50g fløte ca 1g
100g reker ca 23g - totalt ca 72g

Kanskje jeg har oversett noe, det er jo noe protein i majones også - men mest fett? Men minsteanbefalingen i forhold til proteiner er vel ofte 1g per kilo kroppsvekt, eventuelt 1g per kilo ønsket kroppsvekt? Minimum 10g til opp til 82g for ønsket målvekt på 92kg ligger kanskje inne noen dager?
Jeg tror med andre ord at du burde øke matinntaket noe og se hvordan du og kroppen din har det da.

Selv er jeg ikke så opphengt i kolesterol, jeg tror det er andre verdier som er viktigere.
Her er svenske kostdoktorns snabbkurs om kolesterol, kanskje du finner noe av interesse der?


#10

Marella77 sa for siden:

ok, men jeg hadde nok blir sulten av bare dette.


#11

sol66 sa for siden:

Må si jeg synes det blir lite, og for lenge mellom måltider. Kan være at kroppen går i "sparebluss", og da går man ikke ned. Jeg spiser alltid 4 måltider :)


#12

Dolsi sa for siden:

Da har du gjort deg samme erfaring ang kolesterol som jeg gjorde da jeg gikk på Atkinskur i 1,5 år.
Gikk masse ned i vekt jeg da, men kolesterolet bare steg og steg til legen statte foten ned og ba meg slutte med Atkins.
Det hører med til historien at alle kiloene pluss enda flere, kom tilbake mens kolesterolet igjen ble normalt


#13

smgj sa for siden:

Men.... om jeg forstår tallene dine rett så er det kun HDL som har økt. Er ikke det regnet som det ufarlige kolesterolet da? Og er ikke triglyserider målt i det hele tatt?


#14

Havol sa for siden:

Jeg ser av de fleste kommentarene her at jeg spiser for lite.

OK, det kan godt hende, men jeg har ikke opplevd den skrikende sulten som jeg kunne oppleve tidligere.

Noen ganger når min samboer ønsker å spise kl 1200, og jeg spiser dette sammen med henne
et hardkokt egg,
50 gram makrell i tomat og
80 gram majones
Dette har fordelingen 16,1 % Proteiner, 83,9 % Fett, 3,4 % karbo

Etter dette måltidet er jeg mere enn mett og skulle ønsket at jeg ikke hadde spist så mye. Det er klart, at med så mye fett i måltidene så blir du mett.
Ja, jeg kan kjenne at jeg er mett.

Når det gjelder 1 gram proteiner per kg kroppsvekt så har jeg aldri regnet på det, jeg har kun forholdt meg til en passe porsjon mat med den rette fordelingen.
Ja, jeg har kjent en form for sult, men det er veldig beskjeden form for sult

Det kan hende jeg er arvelig belastet når det gjelder kolesterol, min far døde 52 år gammel av slag som var relatert til hjertet.

Jeg er ikke spesielt glad for mitt forhøyete kolesterol, men som sagt, jeg skal innhente en ekstra vurdering av en annen lege.
Jeg skal også studere «kostdoktorn» og se hva han kan fortelle.


#15

jojomesteren sa for siden:

Tror det er veldig viktig at du får tallet på triglyseridene dine også - og at du får råd av en lege som kan forklare dette ordentlig. Så vidt jeg forstår består kolesterolet av HDL (bra), VDL (dårlig) og triglyserider. Det viktigste tallet, i følge min lege, er forholdet mellom HDL og VDL. HDL bør være en fjerdedel av de to tilsammen (ikke det samme som total kolesterol, for der er triglyseridene også med). Altså: om HDL er 1 så bør VDL være under 3.
Fordi HDL ofte ligger rundt 1, sier de som standard at VDL skal være under tre. Dersom HDL er mye høyere, kan godt VDL være høyere også. Kolesterolet behøver ikke å være farlig om det ligger rundt 8, dersom andelen av HDL er høyt nok.
Hvis det er riktig at din VDL (dårlig kolesterol) har stått stille, men totalkolesterolet har økt, er det veldig viktig å vite hvordan dette fordeler seg mellom HDL og triglyserider. Har HDL økt mest er det bare flott, er det triglyserider bør du gjøre noen grep.

Jeg er helt nybegynner på lavkarbo, skal teste det ut noen måneder, men er veldig redd for kolesteroløking. Men jeg har motsatt problem av deg: Har alltid hatt altfor lav HDL, veldig vanskelig å komme opp i 1, mens VDL er over tre. Har altså godt under 8 totalt, men balansen er ikke god. Jeg har derfor stor tro på at mye av fettet i denne kosten bør komme fra oljer, nøtter, avocado, feit fisk m.m. Skjærer bort fettranden på koteletten ;)!

Når det gjelder egg: Næringsmiddeltabellen viser at egg kanskje er den matvaren som inneholder mest kolesterol. Ikke rart man gikk ut og advarte. Men senere forskning gjorde det tydelig at det kolesterolet kroppen selv produserer for å håndtere mettet fett er mye mer og farligere enn det som kommer fra egg. Det tok altså litt tid før man så at det ikke var kolesterolet man spiste, men som man laget selv, som var skummelt.
Dette var ikke bevisst feilinformasjon, det er kunnskap som utvikler seg over tid.;)

Men: som mange har sagt før meg her: ikke ta noe av det som skrives i forumet som sann kunnskap! Syns det er en god ide å gå til en ny lege og be om en ordentlig forklaring på alle sidene av kolesterolet ditt. Er det det beskyttende kolesterolet som har økt så mye, virker det rart å skulle bruke medisin for å redusere det :D! Lykke til!


#16

Havol sa for siden:

Det er dette jeg ikke vet, da jeg ikke har fått opplysning om verdiene av triglyserider eller HDL.

Det er den stygge varianten, LDL som har steget.


#17

smgj sa for siden:

... men i det første innlegget ditt leser jeg det sånn at LDL var uendret mellom de to prøvene? (4,4 begge gangene?) Eller misforstår jeg?


#18

Simba1 sa for siden:

Les litt om kolesterol er mitt tips, for ifølge "ny" forskning er det nok andre faktorer man burde legge mer skylden på når det gjelder hjerte- karsykdommer (med mindre kolesterolet er HØYT og ledsaget av HØYT blodtrykk). Det er betennelsetilstander i blodårene som er den stygge ulven, og her er insulin den STORE stygge ulven.

www.carbohydratescankill.com/the-podcast

Mye interessant å lytte til her både når det gjelder kolesterol og mye annet:)



#20

Havol sa for siden:

Beklager det var sengetid, :o nei du misforstår ikke hva jeg skrev.

Det er nok jeg som gjør dere forvirret, jeg er forvirret selv også.
Jeg har nok stokket om på de forskjellige betegnelser, gjentar de riktige her:

I 2004 var min totalkolesterol 7,4, LDL ingen kunnskap
I 2005 var min totalkolesterol 6,1, LDL ingen kunnskap
I 2010 var min totalkolesterol 6,8, LDL 4,4
I 2011 var min totalkolesterol 8,7, LDL 6,4

Totalen har steget 1,9
LDL har steget 2,0
HDL ingen kunnskap

Håper dere tilgir min tabbe.
Ja, jeg skal gjøre som Simba1 sier, lese mer om kolesterol.


#21

smgj sa for siden:

Da skjønner jeg.

Vel - var jeg i dine sko ville jeg dra til legen og forlange utskrift av prøvene. Både de gamle og de nye. Da kan du se endringen i tallene og gjøre deg opp en mening selv på bakgrunn av de, og lese mer om det du trenger.
Legene har ingen grunn/rett til å tilbakeholde prøvesvar fra deg, men erfaringen min tilsier at enkelte kan være vanskelige. Da må man bare stå på sitt og snakke om pasientloven og rett til medvirkning. ;) Det virker som regel.

Ja, en ting til. Når du får utskrift så få også med "normalområdet" til prøven. Det kan ha endret seg dersom laboratoriet har byttet utstyr... og man må alltid lese prøvesvaret i forhold til hva utstyret har kalibrert som "normalområde".

Lykke til. :)


#22

macadamia79 sa for siden:

Hvis det er på grunn av frykt for hjerte/karsykdommer du (eller legen din) tenker på kolesterol så skal du lære legen din at det finnes en blodprøve som faktisk gir en bra indikasjon på sjansen for at det skjer noe:
S-Apo B/Apo A1 ratio (fürst - se i listen på venstresiden)
Denne viser forholdet mellom store og små LDL-partikler. Det er de små som kan lage trøbbel, de store er rett og slett for store til å sette seg fast og oksidere i åreveggene.

kilde: www.medscape.com/viewarticle/541799 (må ha gratis konto)
spoiler: Over the course of the IDEAL study, the LDL-/HDL-cholesterol ratio could only predict two thirds of the RRR observed either at baseline or on-treatment, whereas apo B/A-I predicted all the RRRs observed (Table 2).

Jeg tror ikke mange leger vet om denne testen ennå - det kan vi gjøre noe med :)


#23

Tirililltove sa for siden:

Ja, les deg opp på kolesterol.

Hdl , tygliserider og den som beskrevet over bør være med på dine blodprøver.

Slutter meg til alle her FÅ UTSKRIFT, du har krav på det, og hvorfor får ikke du vite det som angår din helse.

Kanskje ikke kolesterolverdiene er så viktige? LES

Samboeren din har andre gener;) slik som min, har veid det samme uansett i alle år.


#24

surfeline sa for siden:

Jeg vet ikke hvor du bor - men kanskje du skulle tatt kontakt med Sofie Hexeberg, som er en lege som behandler syke mennesker med lavkarbo. Lykke til :)


#25

aatinka sa for siden:

Viser ikke HUNT-undersøkelsen at risikoen ved økt kolesterol er redusert når man blir eldre? Eller var dette bare hos kvinner? Jeg mener jeg leste noe om det, men finner det ikke igjen, jeg husker bare at jeg ble litt urolig for at mitt kolesterol var lavere enn det som var anbefalt der... Finner noe her:

Dødeligheten lavest blant folk med kolesterol mellom 5 og 7

Det er også linker videre til flere artikler.

Jeg anbefaler også at du tar kontakt med Hexeberg sin klinikk, tror de er mer oppdatert på nyere forskning på kolesterol og lavkarbo-kosthold en de fleste fastleger. Så lenge blodtrykket ditt er så bra som det er så tror jeg du ikke trenger å bekymre deg riktig enda. Som nevnt av andre tidligere i tråden så er forholdet mellom de små og store molekylene viktigere enn totalkolesterolet.

Lykke til :-)


#26

Havol sa for siden:

Takk til alle som har lagt inn lenker til interessante sider.
Jeg har foreløpig kun studert lenken, S-Apo B/Apo A1 ratio, fra macadamia79, men det er mye interessant fra samtlige innlegg, og jeg skal studere alt sammen.

Jeg vil følge denne oppfordringen. Skal hente det på mandag.

De rådene min lege kommer med er oppskriften til å legge på seg; Mager ost, Forsiktig med rødt kjøtt, mye karbohydrater,
dette er den klassiske oppskriften for å bli fet, for de som er disponert for å legge på seg.

Jeg skal ta kontakt til uken, jeg bor ikke så langt unna Sandvika.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.