Jeg var på et veldig interessant seminar nå i helga der foreleseren snakket om den positive effekten av lavkarbokosthold i mennesker med autisme og ADHD.
Så da lurte jeg på om noen her inne kjenner har sett noe til disse virkningene i noen slike tilfeller?
Synes det er utrolig fascinerende hvordan en så tilsynelatende "liten" forandring i diett kan ha en så fantastisk innvirkning på helse og velvære.
Jeg har selv Asperger, en diagnose innen autismespekteret. Eller det var hvertfall det, hehe, sist jeg fulgte med ble det snakket om å fjerne Asperger fra det spekteret.
Jeg merker at humøret blir mer stabilt, veldig greit, faller ikke så lett inn i depresjoner:) Utover dette merker jeg lite til endring.
Men det er jo ikke bare bare, greier jeg å holde depresjonene borte, så medfører dette igjen mindre stress og stressutløste smerter i kroppen:)
En av mine beste venninner sin lillesøster har også Asperger's, men hun har desverre en ganske ekstrem versjon av denne diagnosen. At hun i tillegg er 19 år gammel og nok har litt tenåringsrebell-tensenser også. Jeg har anbefalt venninna mi om å se om kanskje de kan innføre lavkarbodiett for henne. Men så er det jo litt vanskelig siden hun ikke liker forandring i rutiner og er veldig var for konsistenser og kryddersmaker og slikt.
Interessant å høre at du har merka forandringer via kosten også :)
Jeg har en ganske lett aspergerdiagnose, min sønn og eldste datter også. Men vi er også avhengige av å ha faste rutiner. Endring går bra, om det er noe vi selv bestemmer oss for. Hadde startet veldig forsiktig med bare å snakke om kostholdet til søstera til venninnen din. Ikke slik at det anbefales at hun prøver og slik, men samtale på generelt grunnlag, fordelene med dette, hensikten med å spise slik for de fleste... ikke bare for henne liksom.
Vet at mange Asperger sliter med smaker, lukter og konsistens når det kommer til mat, men dette kostholdet er jo så variert at det ville kunne passe alle:)
Som sagt, jeg syns det er en lettelse å kunne ha et mer stabilt humør:)
Vi kommer til å sette gutten vår på gluten og melkefri diett snart. Vi må bare vente til BUP er ferdig med sin utrening( de vingler mellom ADD og Aspergers) og få tatt en urinprøve som kan vise om han tåler melkeprotein og gluten( og da må han ha spist sånn i minst 3 uker før testen tas).
Vi kommer nok til å ta den lettvinte varianten og starte med glutenfritt brød( ikke optimalt), og kutte all melk. Men for en som knapt spiser brødskive med hvitost,tyrkisk yoghurt med müsli, en håndfull grønnsaker og fiskepinner, bogskinke og kjøttkaker, så er det ganske drastisk å kutte så mye mat. Så han må nesten få vanlig glutenfritt i starten til han selv merker bedring.
Han er nemlig helt ekstrem på konsistener, han klarer ikke mat som ligner på grøt og lapskaus, han passer på at maten ligger adskilt på asjetten og vil helst bare ha en og en ting på asjetten samtidig og smakssansen er jo et kapittel for seg selv.
Ja.. er jo dette med disse forhøya sansene som har en tendens til å være veldig fremtredende i de med disse diagnosene. Høres ut som litt av en utfordring, men hva gjør man ikke for barna sine? Håper virkelig at det går bra :)
Seminarforeleseren snakka mye om at det har spesielt god effekt i aggressive barn med disse diagnosene også. Det kan roe sansene litt. Han nevnte forresten også at Aspartame er veldig negativt i slike tilfeller. Men jeg har ikke klart å finne noe research some støtter oppunder dette.. Han bygger det nok på teorien om neurotoxicity (at det skader nervene), selv om det enda ikke er noe bevis for denne teorien enda.
Her er noe jeg syns var opplysende og interessant......:)
En på glutenfri diett kan spise en del korn og frøsorter som både er vanlige og uvanlige hos oss....slik som: Ris, Mais, Quinoa, Amaranth, Hirse, Durra, Boghvete og Linfrø...
Protein intoleranse ovenfor gluten (som mange med ASD/ADHD har) blir det samme som cøliaki (men de må også fjerne hvetestivelse). Mange blir bedre av det men det er fortsatt "noe"..
Men jeg vil tro de fleste respondere bra på et karbohydrat redusert kosthold fordi det fjerne blod sukker stigninger/fall og kjennerelt syns jeg det er mer næring i et lchf kosthold. Men samtidig er mange i ASD spekteret ekstrent særspiste..
Jeg lyttet nettopp til Dr Mercolas intervju med Dr(phd) Stephanie Seneff. Der ble det teoretisert om at autisme og alzheimers begge kunne være et utslag av fettsyremangel (kolesterolmangel) i hjernen, bare i ulike aldersklasser. Jeg har ikke lest mer om dette (ei heller lett etter mer informasjon), men jeg synes teorien var interessant.
Jerg synes dette er veldig spennende muligheter. Bare synd at oppslutning og forskning er altfor begrenset. Har selv fulgt et barn i grenseland til asperger på glutenfri og kaseinfri diett.
Utav all denne informasjonen er det tydelig å se at mage/tarm og hjernen henger mye mer sammen enn de fleste er villige til å erkjenne......:)
Det er langt opp og fram, men vi tar små steg av gangen og til slutt vil vi nok alle gi bokstavbarna våre riktig mat istedenfor å medisinere de ihjel.....:(
Jeg lurer på, er det noen som vet hvilket kolesterol hjernen trenger - eller hvilket kolesterol det fins mest av i hjernen?
Jeg tror jeg har for lite kolesterol i hjernen etter at jeg gikk over på LCHF...er ikke så kjapp som før og kjenner det som om jeg holder på å bli senil.....:p
Søk på vagusnerven (vagus nerve) du - så ser du at vi er hardwired rett til mage/tarm. Jeg fikk et stort sjokk da jeg fant ut av den. Den var IKKE med i pensum da jeg lærte om "kroppens nervesystem".
Når man så vet at ulike bakterier i tarmsystemet skiller ut ulike stoffer basert på hvor "glade" de er så er brått ikke sammenhengen mellom f.eks depresjon og kosthold så lang likevel.
Jeg var på foredrag med Dr bradstreet, en autisme lege i USA om vagus nerven for noen år siden. Forsto litt da men vil sikkert forstå enda mer om jeg ser foredraget igjen nå!
Har en særspist gutt med Ad/hd. Vi brukte et par år uten medisiner for å teste ut både kosthold, oljer etc. Ingen forandring, annet til det verre i forhold til relasjoner til andre barn og konsentrasjon på skolen og psyken. Så vi måtte bite i det sure eple og gi Ritalin. Heldigvis i forholdsvis små doser i forhold til mange andre barn i hans alder. Vi fikk gutten vår tilbake. Dette er en gutt som ikke er glad i sukker, han styrer unna lørdagsgodter med sukker av egen fri vilje, men hender han kjøper litt. Han sier selv han blir slapp og irritabel av det. Helt greit. Har luftet lavkarbo for han, men han blånekter å gi slipp på polarbrødet sitt (eneste brødet han spiser), samt pastaen. Han likte ikke lavkarbo pastaen jeg spiser heller. Han har vi slitt med i matveien og vært innlagt for dette da han var yngre, så stresse han med mye bytte etc, det går ikke. Men jeg snikinnfører litt og litt uten at han merker det. Og da går det jo greit. Konsistens på mat er en issue her også.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.