Synes det var tankevekkende lesning. Vi vet jo at det er forskjell på kh - noen har høy GI, noen lav GI og gir forskjellige utslag både på blodsukker og fettlagring. Men sett ut fra et helseperspektiv (ikke nødvendigvis bare vektnedgang) er det åpenbart enda mindre likegyldig hvor de karbohydratene man spiser kommer fra. Og jeg kjenner at jeg er enda mer fornøyd med å ha barn som forventer annet enn brød i matpakka :rolleyes:
I mitt hode har det vert mye tanker rundt insulin, karbohydrater o.l., "gamle dager" osv.. Det er en del ting jeg ikke har fått til å stemme helt til jeg har satt meg ned og studert på fytin syre, oksalater, lektiner osv..
Et lavkarbo kosthold tror jeg er veldig veldig bra men vist lavkarbo kostholdet skal gjennspeile et høykarbo kosthold i forhold til brød, knekkebrød o.l. som er laget med rent gluten, havre kli, hvetekli, havregryn som ikke er gjæret så tror jeg (min mening) at det ikke er så bra pga alt dette.
I gamle dager før fersk gjæren kom så ble det bakt surdeig og surdeig bryter ned fytater og til dels lektiner. De spiste også poteter men var forholdsvis friske fremfor det "vi er" nå.
Men totalt sett er jeg litt negativ til hele kornet ;)
Og korn og "korn" er ikke det sammen. Det er langt fra emmer og einkorn til dagens hvete. Hvem vet hvordan endringen påvirker oss? Jeg er iallfall ekstremt skeptisk til at ekstra gluten i form av glutenmel tilsettes brød rutinemessig...
Du har så rett, så rett,,,smgj...lurer på om det er noen som produserer disse gamle kornsortene ennå... ?
Ja jeg tåler i allefall ikke hvetemel,,,har som prosjekt å lære meg å sove på rygg (pga forestående brystop. og for å forbygge soverynker :o ) I den forbindelse tenkte jeg at siden litt karbohydrater hjelper meg til å sovne på magen vil sikkert mer karbohydrater hjelpe meg til å sovne selv om jeg ligger på rygg. Hive innpå 100 gram vanlig rugbrød med det vanlige innholdet av hvetemel osv. med brelett og syltetøy + et glass helmelk før sengetid så jeg skulle slukne godt......hem, teorien var bra, men så er det det med virkningen i virkeligheten da....Jeg gikk opp 4 kilo på 5 dager og ble dårlig i magen. Har ennå ikke lært meg å sove på rygg...I kveld tar jeg bare 60g lettsyltetøy med fløte samt et middels eple....:o
2cl bailyes... :D I varm melk/fløte med litt kaffepulver (decaf om om man er følsom) og kanel. Så magnesiumtabletten. Kan sove stående etter det der. ;)
Å herregud, må jeg til med Bailyes nå da...det er jo så syndig godt....:p
Får se...jeg SKAL greie å sovne og sove på rygg igjen...selv om jeg har vært magesover i 20 år...det er så forbaska upraktisk å sove på magen.....:(
Men tilbake til det kornet,,,hjelper det med spelt? Ser at det har noe lavere glutenverdi, men vet du noe mer utover det....?
De andre kornsortene ser faktisk ut til å være nogenlunde trygge hva gluten anngår...kanskje jeg skulle gjøre forsøk med forskjellige kornsorter og lage brød med dem? Liker godt havremel og havregrynsgrøt så kanskje jeg skal teste....:)
Det er ikke sikkert det er så dumt, havre er generelt langt mindre problematisk enn hvete, da det bare inneholder ubetydelige mengder gluten, som sannsynligvis er det du reagerer på i hveten.
Man får kjøpt emmer og einkorn fra Holle Mølle www.holli-molle.no/?CatID=1166
edit: jeg sendte dem epost for å høre hvilken genetisk variant de lager einkorn og emmer fra, men har ikke fått noe svar
Jeg hadde spelt stående fordi jeg tenkte at bare litt til jevning av saus ville være ok, men jeg tok en sjefsavgjørelse på at gluten er helt ut i enda noen år, så den røyk i husholdningsavfallet gitt.
Hvis jeg noen gang skal lage noe med mel skal jeg prøve meg på surdeigsbrød på einkorn, sånn som de (trolig) opprinnelig lagde for en ti tusen års tid siden :) Ellers ser jo dette brødet fint ut
[url="http://www.einkorn.com/baking-einkorn-bread/"][/url]
Interessant artikkel, Camomilla - fint å lese slikt på norsk også...Jeg søkte på "grains" inne på Marks Daily apple... fikk en haug med treff. Det jeg har lest der før og andre steder fremstilles ikke akkurat positivt og konkluderer gjerne med at skal man spise korn så bør man ta seg bryet med å behandle det først og det i seg selv er såpass tidkrevende at om man har tilgang på andre alternativer, hvorfor ta seg bryet med det..
Skulle gjerne fjernet kornet fra familiens kosthold ja... kanskje bombardere mannen litt mer, men han er så urskeptisk til alt - det hjelper med gode kildehenvisninger. Han er i teorien positiv til lavkarbo også, men er likevel ikke villig til å kutte ut det standard høykarbo "tilbehøret" og da er det også verre å påvirke ungene. :(
Det er ikke nødvendigvis glutenet man reagerer på . Det finnes visstnok en 4-5 stoffer i korn som man sliter med å bryte ned... Sjekk kartet i denne posten: chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-1-dont-eat-toxins Når det er sagt er det veldig individuelt. Jeg vet at jeg ikke tåler bygg og rug heller. Er usikker på hvete, men har kuttet det ut for sikkerhets skyld. Jeg tror det lureste man kan gjøre - om man er usikker - er å enten holde seg borte... eller gå 3 måneder nazi melfritt og så kjøre en challenge.
Kanskje det er antibeitestoff jeg reagerer på?
Nå har jeg ikke testet om jeg reagerer på andre kornsorter enn hvete. Og i og med at brød gjerne inneholder flere sorter samtidig så må jeg enten ta en allergitest eller spise en og en kornsort i gangen hvordan jeg nå skal få til det...:confused:
Ja, og det gluten av en annen type endatil...:)
Da må jeg først kjøpe meg en pysj....sover i bursdagspysjen jeg, ser du :p Må til med superlim kanskje.....LOL
Jeg våkner alltid på rygg, så det er bare innsovningen som er problemet hos meg.....Vil gjerne slippe alle soverynkene jeg har fått i pannen...så derfor skal jeg få fylt de ut, men da kan jeg jo ikke ligge de på meg igjen når jeg har kostet på meg å bli kvitt de.....:o Høres jo ut som den selvopptatte bitchen her, men det er så mange år siden jeg har følt meg nogenlunde i stand til å ta vare på utseendet mitt at jeg går visst litt mye opp i det....:(
Takk for lykkeønskningen, men jeg må først spare sammen en del mer penger før jeg kan ta operasjonen -men jeg ser målet i siktet - bare noen tusener til nå så er jeg der...juhu !!! :D
Linken til brødet virker ikke...kan være noe midlertidig......
Men ideen om å lage brød av surdeig høres fin ut.....Lurer på om andre kornsorter kan brukes....
Det jeg er mest redd for er at det kan være stivelse jeg reagerer på.....Jeg tåler helt tydelig ikke poteter...måtte kutte ut kveldspoteten min fordi inntak av bare en liten potet før sengetid skapte rabalder i magen min......faktisk mer enn brødskivene jeg spiste nå tidligere i uken......:(
Har gått tilbake til lettsyltetøy...DET tåler jeg i allefall... tar hele 60 gram og har i litt fløte og spiser et eple etterpå...Blir faktisk ikke så mange karbohydratene, men det er tilstrekkelig til at jeg blir rolig.....
Jeg testet mel ved å lage pannebrød på en og en kornsort og spise dette 3 ganger daglig i tre dager for hver kornsort... :
2-3dl ønsket mel
1 ts. bakepulver for to dl mel
Litt salt/andre krydder man vet man tåler
1 egg (om man tåler, er ikke nødvendig)
vann til passe "bolle-"deigkonsistens
Klappes til runde kaker og stekes på begge sider (prikk med gaffel) i tørr panne på middels varme.
Serveres lunkne med masse smør og godt pålegg.
Et annet alternativ for å teste mel er rett og slett å lage vassgraut på ønsket melsort. Spis med kanel, smørøye og sukrin.
Dette er ganske trygge måter å teste ut mel på siden oppskriftene inneholder veldig lite annet som det er vanlig å reagere på (med unntak av det egget man kan hoppe over).
Åh, du er en utømmelig kilde av gode råd S. :D
Disse skal jeg bruke....... :)
Vi fikk alltid lage pannebrød når mor stekte brød da vi var barn...gode minner...bare at vi stekte dem direkte på platen....ser oss for meg ennå der vi stod og strevde med å skrape platen etter oss. Så spiste vi brødene varme med smør og brunost...:p
Tror jeg vil svare med at gluten er i kornet av en grunn, men hva som er hensikten med glutenet og hvorfor så mange mennesker ikke tåler det er grunner som muligens henger sammen på samme måte som antibeitestoffer...jeg spekulerer, men ingenting av saker og ting i skapelsen er der uten en grunn...Ikke for å bli poetisk eller religiøs eller noe, men en kan jo lure......:)
Har lest TS' Link og fikk øye på illustrasjonen til korn....Fikk en slags Aha-opplevelse her..;)..Illustrasjonen viser at det er i skallet antibeitestoffene sitter og disse følger da med inn i maten som er laget av hele korn, eller også med skallet/kliet....Min far tålte bedre loff enn grovbrød....Dette kan kanskje være grunnen???? :eek::eek::eek: Jeg har alltid tenkt at det var glutenet...
Montro om andre kornsorter er like ille når det gjelder antibeitestoffer...så at Mercola hadde noe om ADHD og overfølsomhet for korn....
Det finnes mye lavkarbobrød uten glutenmel også :) Glutenmelet brukes vel egentlig mest for å gi brødet skikkelig "brødfølelse" - det er jo bare hvete som smaker hvete :rolleyes: Men jeg har samme erfaring som deg - ting med glutenmel i er ikke bra, selv om det er lavkarbo :)
Jeg tror det er veldig mange som har skjult mel-/glutenintoleranse og at dette veldig ofte forblir uoppdaget fordi det ikke nødvendigvis gir magemessige symptomer (som i mitt tilfelle - jeg får ødemer/bihulebetennelse/tett nese/væske i mellomøret og generelt nedstemthet m.fl...). Det tar i gjennomsnitt 6-7 år for en med cøliaki å få diagnosen blant annet siden det stort sett bare er barnecøliaki som slår ut på magen.
Men derifra til å ekstrapolere at det skal gjelde alle. - nei, det vil selv ikke jeg gjøre.
Dog - fra et lavkarboperspektiv skal det nevnes at melvarer har høyere GI enn sukker... og det gjør det ikke akkurat ønskelig å spise selv om man skulle tåle det.
Ren gluten er nok det jeg vil anbefale færrest folk å spise. For om du reagerer "litt" på vanlig korn/mel er sannsynligheten stor for at du vil bli skikkelig dårlig jo mer gluten du spiser - og har man holdt seg unna en stund så opparbeider kroppen større forsvar (og sterkere reaksjoner) på ting man ikke tåler. Dette er en grunn til at jeg er veldig skeptisk til bruken av glutenmel her. Jeg tror det kan ruinere framgangen på lavkarbo for mange dersom det blir en stor del av kostholdet.
Jeg fikk også en reaksjon på lavkarbobakst med glutenmel.
Nå holder jeg meg unna gluten, og sannsynligvis tåler jeg det dårlig. Merket en god del forskjell på å gå over til lavkarbo, og en del av dette kan godt være pga mindre brød.
Jeg bakte lavkarbobrød og putta oppi gluten som det stod i oppskriften.....Ikke rart jeg ble dårlig av det brødet... Noen som vil ha en pakke glutenmel, pent brukt ? :D
Einkorn og emmer er vel de to urkornene som ble krysset og dannet forløperen (som siden er veldig endret) til hveten.
Det som gjør meg skeptisk er at alle gressplanter vindbestøves, så jeg lurer litt på hva som skjer i en einkornåker ikke så langt fra en hveteåker?
Men det er meg, altså... :oEn mistenksom faen... :o:o
Jeg har alltid måttet ligge på magen for å sovne, men det ble jo etterhvert både upraktisk og ubehagelig da jeg var gravid. Jeg løste det med å bruke pusteteknikken fra yoga for å "koble ut" og klare å sovne på ryggen, og det funket som bare det!
Korn har vel egentlig kun vært brukt som matvare et lite øyeblikk i evolusjonshistorien. Korn er såpass vanskelig tilgjengelig næring - må bearbeides såpass mye - at den gir et negativt energiregnskap dersom det må sankes i vill tilstand før det spises. Derfor ble ikke denne ressursen utnyttet før jordbruksrevolusjonen satte produksjonen i system og gjorde store mengder korn tilgjengelig på ett sted og til samme tid. Dette er altså en matvare som må gjennom mange prosesser før vi kan spise den. Når det gjelder korn har fokuset ligget på høy/lav GI og grovhet for å angi næringsverdi. Etter artikkelen til Pål Jåbekk er GI bare en del av det - korn inneholder såpass mange skadelige stoffer at GI kanskje blir underordnet i denne sammenhengen? Som med annen prossessert mat er det sikkert greit å spise litt korn - men derfra til å basere kostholdet sitt på det er jo en lang vei. Med så mange antinæringsstoffer vil vel næringsverdien i korn bli nærmest utlignet?
Jeg vil vel si at om man reagerer på korn så bør man ikke spise "litt"&"sjelden" engang. Dersom det setter igang uønskede prosesser i kroppen (som antistoffer mot skjoldbruskkjertelen - en vel anerkjent teori om årsaken til mange av tilfellene med Graves/Hashimoto's) så vil (skade-)virkningen vedvare lenge etter at kornet er ute av kroppen... Det samme gjelder for cøliaki.
Nrå det gjelder GI er jo det relevant for de som mener at de tåler korn...
Den som er interessert bør lese boka Wheat Belly, forresten.
Ja, det er dét jeg mener - selv mennesker med høy toleranse for kornprodukter (og som heller ikke sliter med overvekt) burde være skeptiske til denne matvaren. En ting er at vi som er forsiktige med kh/GI tenker over det, men jeg mener etter å ha lest artikkelen til Pål at mange FLER burde se på korninntaket. Om ikke man får umiddelbare fysiske plager er det ikke dermed sagt at dette er særlig bra mat å gi kroppen.
Åja. Det er sant. Sånne som mannen min. Som er frisk som en fisk. Tilsynelatende med godt opptak og ingen plager... og som spiser knekkebrød daglig. (Men han har da funnet ut at når han reduserer karbohydratene så kommer magemusklene mer fra... forfengelige fyren. :love: )
Nuvel. 6pac er det vel et stykke fram til, men mannen er lykkelig når han skimter den øverste topakningen, såh ...:D Og jeg har jo tenkt å beholde ham en stund ;) så det er ikke meg i mot at han reduserer kornforbruket han også (vel, det blir det jo uansett når vi ikke spiser kornholdig middagsmat lenger pga meg).
Vi har også redusert bruken i familien betraktelig etter jeg la om kosten. Primært fordi jeg ikke gidder å lage masse middag jeg ikke kan spise selv, men også fordi jeg synes det blir helt feil å servere mat jeg mener ikke er sunn til de andre, når jeg ikke vil spise den selv. Nå hender det vi har farsemat, og det hender også at dagene blir så knappe at middag utgår, men det er myyyye sjeldnere enn før.
Grunnen til at jeg tok opp særlig denne artikkelen, og korn spesielt, er at jeg alltid har tenkt at andre også med hell kan kutte ned på stivelse i kosten. Og med stivelse har jeg inkludert rotgrønnsaker, ris og egentlig alt det andre kh-rike i et vanlig kosthold. Etter jeg leste Påls artikkel tenker jeg at korn sannsynligvis står i særstilling og bør kanskje kuttes før man ser på de andre bestanddelene i kosten.
Jeg er enig i at korn skal man se på med spesiell mistenksomhet
Det gjelder også, men i mindre grad, andre frøvarer. (Ref fytatene.)
Når det gjelder karbohydrater tror jeg (min mening altså) at man har to store hensyn å ta. Det ene er "verdien" til karbohydratene... (altså det er forskjell på sukker og pastinakk. det ene har mye andre godsaker i seg og det andre har "bare" høy GI).
Det andre hensynet man må ta er metabolismen til den som spør. Det ER stor forskjell på om man er leptinresistent/prediabetes/diabetes eller om man har en metabolisme som håndterer karbohydrater normalt. Det må hver og en ta hensyn til.
Selv spiser jeg både frukt, poteter og ris. Men jeg spiser heller mer rotgrønnsaker og mindre potet/ris. Og det fungerer for meg. Når det er sagt tror jeg at det å kutte (spesielt de mest tomme) karbohydratene er en lett(ere) måte å gå ned i vekt på også for de av oss som ikke har direkte problemer med karbohydratene. (Herunder ris, potet og mais i tillegg til melvarer og sukker.) Rett og slett på grunn av metthetsfølelse og rolig blodsukker.
Nei, så lenge det ikke er en diger one-pack så er jeg fornøyd. ;)
Det er ikke nødvendigvis slit at det er glutenet i hveten alle reagerer på selv om det kanskje er slik for mange. Jeg er nemlig hveteallergiker. Men jeg tåler gluten. Bl.a tåler jeg et havrebrød som inneholder noe gluten (i følge bakeren). Men glutenfrie varer med hvetestivelse (det finnes noen, særlig grove produkter) fungerer ikke for meg... Bare nevner det :)
Da snakker vi om intoleranser, ikke allergier. Men det er jo i høyeste grad reelt, så bra du kommenterte det! Man trenger ikke å ha en allergi for å reagere på en matvare.
Nei, du har helt rett. Jeg skriver også noe tilsvarende i tråden her lenger fremme - at det kan være antibeitestoffene, eller de andre proteinene en reagerer på.....
For min egen del er gluten uheldig. Jeg blir oppblåst og uvel av det. Har laget lavkarbopizzadeig med litt glutenmel - det er nok til at jeg reagerer. Har kjøpt lavkarbo havrebrød (med endel mer kh) uten hvete - dette reagerer jeg ikke på. Det er helt sikkert forskjellig toleranse hos forskjellige mennesker for forskjellige stoffer i korn - men etter å ha lest artikkelen til Pål er jeg ganske overbevist om at større mengder korn er uheldig, selv om man ikke får noen umiddelbare reaksjoner på det.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.