Noen som har noen gode tips til meg om hvordan jeg kan få til en mest mulig tradisjonell, brun saus uten hvetemel - laget fra bunnen? Kan bruke johannesbrødkjernemel til tykning, men det blir jo ikke brunt da...?
Håper noen har vært borti problemstillingen tidligere og kan hjelpe meg. :)
Jeg har aldri laget brun saus, men om du skroller til nederst på siden her til "lignende tråder", så finner du noen eldre tråder hvor spørsmålet har blitt stilt før. :)
Jeg lager ofte brun saus når jeg har stekt et stykke kjøtt i stekepanna ved å slå oppi fløte og koke inn. Da blir sausen brun pga det brune i panna etter kjøttstekingen. Og du får samtidig kokt ren panna. Sausen blir veldig god.
Prøv deg frem hvor mye fløte du trenger. Er det for mye smør i panna, så må du ha mere fløte, ellers skiller den seg. Skulle den skille seg, så slå i litt vann og kok inn en gang til. Med for mye fett, så skiller den seg. Krydre etter smak.
Mannen min synes denne sausen er mere enn bra nok som brun saus. Den blir som fløtesaus da, og ikke skikkelig brun saus, men jeg synes den er mye bedre.
Hvor ofte spiser du brun saus? Er det snakk om oftere enn en gang i mnd? Hvis ikke ville jeg laget den tradisjonell (er vel knapt mer enn en ss mel i hele sausen?) og heller passet på at det andre var helt riktig.
Jeg har pleid og bruke sjysaus på pose som base - siden det ikke er så ofte, og sjysaus inneholder lite karbohydrater, og man får en tykk saus. Den blir selvsagt alltid smakssatt med fløte og masse deilig krydder, gjerne litt CF eller rømme, alt etter som hva den skal serveres til :)
Lagde brun saus i dag, med gammeldags bruning. Smeltet smør og hadde oppi glutenmel, og rørte rundt til det hadde fått en nøttebrun farge. Det ble som vanlig bruning. Blandet det med vann/kraft, buljong, fløte, rømme og krydder. Nam.
Jeg har gjort det på denne måten mange ganger, men synes at det korner seg mer og ikke tykner på samme vis som med vanlig mel. Opplevde du det?? Hvis ikke, kan du beskrive eksakt hvordan du lagde sausen??
Den tyknet ikke helt på samme måten, men det ble en bruning som smakte bruning, og den gav litt fylde. Hadde oppi rømme, det hjelper jo litt, og så lot jeg den koke leeenge (minst en time) med masse fløte oppi.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.