Jeg er litt av en forumtraver, men her inne har jeg ikke vært, men det skal prøves nå!
Jeg blir nok ikke like aktiv som jeg kunne ønske, men håper nå å synes litt ;)
Jeg har to barn. Frosken på 3 og Ugla på 5 mnd. Henholdsvis storebror og lillesøster. Svangerskap selv med diett gir 25 kg i pluss og de sitter jææææævvv godt! hehehe.
Nå har jeg gått på streng GR i 8 uker. 1600 kal (fullammer) og gått ned 2 kg. Tilsammen har jeg gått ned 17 kg siden fødsel. Jeg trener mye 6-10 økter i uka, mest kardio for å forbrenne mest mulig. gått ned til ca 5-6 økter nå siden vekta liker å stå stille.
(ikke gått ned noe særlig me cm heller)
anywhooooms. Siden jeg er kokk er jeg vel ikke heeeelt for å kutte karbs, men nå skal jeg prøve og jeg skal gjøre det skikkelig. Har skrevet inn alt jeg har spist på GR den siste uka og spiser ca 40 karb om dagen. og det er jo ikke så verst.
så da vet jeg jo ikke helt hva jeg skal gjøre. Er jo litt mer enn èn vei å gå i denne jungelen. Noen tips?
Eg ville ha byrja med nybyrjartråden, der er mykje informasjon samla på ein stad. Deretter sjekka ut matbloggar. (Nokre har lagt ut link til bloggane sine i denne tråden.) Minlavkarbomat er flott, det same er LCHF-bloggen, berre for å nemne eit par.
Du som er kokk er jo flink til å kombinere ting tenkjer eg, men ein må jo tenkte litt "utanfor boksa" på lavkarbo. Du kan jo skrive ut lavkarbo på 3 minutter og ta utgangspunkt i den, kanskje?
Prøver å tråkke forsiktig her, amming og lavkarbo er det mange meninger om - og ikke nødvendigvis så mange streker under noen av svarene.
Jeg er av de som ikke ville være redd for å amme og spise lite karber. Men lurer på om du har ligget lavt på karbohydratinntaket lenge, eller om du har tenkt å senke det raskt/mye mere nå? De fleste stedene jeg har lest så anbefaler de ikke store forandringer akkurat når du fullammer. Det er en bekymring for at miljøgifter lagres i fettvev og frigjøres i større tempo ved overgang til "fettdrift". Om du er åpen og forteller om det, vil du trolig møt en del bekymring på helsestasjon og også her i forumet.
Du må naturligvis bestemme selv. Jeg har lest flere, spesielt i svenske fora, som sier de ammer i ketose - og at barna er sunne, friske og har det veldig bra. Du har jo også en mulighet til å velge å ligge omtrent samme nivå på karbohydratene og senke det etterhvert som barnet får annen næring i tillegg.
Her er noe Hexeberg har skrevet som kommentar til en debatt i Sverige om amming og lavkarbo:
Din kropp trenger 30-40 gram karbo per dag. Hvis du ikkke spiser karbohydrater vil kroppen din lage 30-40 gram hver dag fordi hjernen trenger litt sukker. Istedenfor at kroppen din skal lage dette sukkeret kan du spise det i form av grønnsaker, nötter, bär osv. Når du er gravid er det en voksende hjerne som også trenger sukker. Anbefaler derfor at du öker inntaket av karbohydrater med 5 gram per mnd, slik at du ved slutten av graviditeten inntar ca. 80-100 g. Når du ammer kan du innta samme mengde karbohydrater som i slutten av graviditeten.
alle de linkene har jeg lest og MYE MER TIL hehehe. Måtte jo et slik debatten stormer i vårt land. Kunnskap er makt... og det er sant ja.
Når jeg begynte å slanke meg etter graviditeten, startet jeg bevisst med karboredusert mat. Og det har jeg full støtte på fra helsestasjonen. Når jeg regnet på det så lå jeg mellom 50 og 100 kh pr dag. og det var type "vanlig" med pasta og potet. spiste lite av det, men erstattet det ikke. Nå prøver jeg meg på en ca 50 kh. Jeg vil IKKE i ketose.. tror ikke helt på det i forhold til amming. Og jeg vil ha så variert og sunt kosthold som mulig.
Ugla spiser somregel 1 måltid om dagen om ikke 2, så jeg fullammer jo ikke sånn eeegentlig lengre, og det er en fordel.
Når det gjelder det at jeg er kokk som ikke vil kutte ut karber, så er det ingenting som er bedre i hele verden enn fersk pasta, fylt tortellini, potetretter, rispilaff for ikke å snakke om fersk hvetebakst, vafler og pannekaker :sikler: dette er noe jeg aldri vil kunne leve uten på sikt. MEN det er ikke et daglig kosthold. det er kos!
Jeg vil aldri dele filosofien man spiser for å leve. Jeg lever for å spise, og det gir så vanvittig mye livsglede. samles rundt et bord, være familie, nyte smaker sanser, hele kulturen av å oppleve mat da. Jeg kan like gjerne skifte yrke om jeg dreper den gleden.
men det er ikke nødvendigvis samsvar på usunn mat og kos. Det skal sies altså.
Det er det delte meninger om ;) For min del tåler jeg litt sukkermat av og til, men mat med mel/stivelse i gjør meg syk...
Er vokst opp med den filosofien, og min erfaring er at den mister du IKKE om du spiser lavkarbo ;) Gode restauranter serverer jo knapt poteter feks i dag, det går i masse deilige varierte grønnsaker og gode proteinkilder. Er man pastafan er man pastafan, det var jeg også, og jeg har ikke spist pasta på TO år med unntak av EN gang da jeg var på møte og kantina hadde gratinert pasta... noe som ga meg magevondt i mange timer etterpå ;) Dessuten - og dette er interessant synes jeg: Min alt-etende og normalvektige samboer liker ikke vafler. Har aldri likt vafler (ja han er rar, han vil helst ha ferskfisk og potet til middag hver dag...) - men så fikk han smake mine lavkarbovafler og presterte og si at dette er de beste vaflene jeg noengang har smakt, de er ikke så melete og deigete! Snakk om kompliment;)
Poenget mitt er bare at det kan hende du får et litt mer balansert syn på mat etterhvert, der hvetebakst (oooh vondt i magen) og pasta i større grad blir byttet ut med lavkarbovarianter og mandelmel, kokosmel osv. Siden du elsker og lage mat blir jo dette en spennende periode og utforske litt! Jeg har bakt mye lavkarbobrød, og funnet min favoritt, jeg har laget mye snadder a la lavkarbo og funnet mine favoritter (bla lavkarboiskrem som er så syndig godt at det burde vært forbudt...). ;)
men ang mine 50 kh om dagen da. Da har jeg gått ned ca 20kh om dagen. for å kunne øke litt på fettet med samtidig gå ned i vekt. Er dette da lite gunstig i forhold til amming?
Tror egentlig ikke at noen vet om det er gunstig eller ugunstig. Derfor anbefalingene om å ligge høyere - for da kan ingen "ta" de på noe. Tanken er at det er bedre å være forsiktig i en slik situasjon. Personlig ville jeg være mye mer redd for å få i meg for lite fett - siden kroppen klarer å produsere kaboinnholdet som skal til i melka. (og det som hjernen trenger).
Hopper litt - Lutz hadde lang erfaring med mange pasientgrupper. Hans konkulusjon var at du ikke trenger å tenke på fettreduksjon/fettmengde så lenge du holder deg under 12 brødenheter - dvs ca 72g karbohydrater - om dagen. Altså skulle det ikke være nødvendig å gå ned i karbohydratinntaket pga fettmengden, mere for å teste ut hvor du og din kropp trives.
Erfaringene her inne er også veldig forskjellige i forhold til hvor mange karbohydrater som kroppen trives med, og samtidig slipper overflødig vekt.
Så jeg tror ikke det finnes noe fasitsvar :) lykke til med det du velger. Og det går an å endre ting underveis om det ikke føles bra :ja:
Med rundt 50-70 g kh pr dag, ligger du rundt Optimal ernæring og Lutz ("Bedre uten brød") sitt inntak av kh.
Fant forholdstall for et slikt kosthold her:
Du får jo da feks dette regnestykket, jeg tar utgangspunkt i maks inntak av kh :)
ca 70 g kh = 280 kalorier = ca 12e%
ca 84 g proteiner = 336 kalorier = ca 14e%
ca 200 g fett = 1800 kalorier = ca 75e%
Totalt 2416 kalorier. Da har jeg beregnet at karbohydrater er ca 0.8 ganger av proteinet, og at fettet er ca 2.5 (litt mindre) ganger proteinet. Du kan jo bruke 0.5 istedet for 0.8, og 3.5 istedet for 2.5, men dette var mer for å få et utgangspunkt så du finner ut hvor mye fett du må/bør spise.
Du kan helt sikkert øke proteininntaket litt og redusere litt på kh ettersom du vil selv. Den uoffisielle tommelfingerregel er jo at holder du deg under 72g kh pr dag, skal du ikke være nødt til å redusere på fettinntaket. Dette vil nok være litt inviduelt :)
Vet ikke om det var til hjelp, ble litt drodling her fra min side ihvertfall - bruk det du kan, og ignorer resten ;)
(ps ble veldig overrasket over at jeg endte opp med 75% fett med så høyt khinntak. En annen tommelfingerregel er jo også at man skal ta utgangspunkt i ca 1 g protein pr kilo kroppsvekt. Mange ting og ta hensyn til, jeg vil egentlig anbefale at du begynner et sted - og ser hvordan det går - så kan du alltids gjøre endringer siden)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.