Begynner med å beklage hvis jeg er negativ i denne tråden, men jeg sliter med å venne meg til denne kostholdet.Jeg begynte med dette for ca 3 uker siden. Jeg savner veldig brødskiver, frukt og de typer grønnsaker man ikke skal spise. Har forsøkt diverse oppskrifter her inne som skal erstatte brød men synest ikke det smaker noe godt. har også problemer med smaken av søtstoff. Er det noen andre som hadde samme problem i starten, som har klart å venne seg til dette etterhvert? Jeg blir deprimert av stadig å spise mat jeg egentlig ikke synes er godt. Hadde jeg ikke veldig trengt å gå ned i vekt hadde jeg gitt opp allerede. Håper på innspill og gode råd!
Søtstoff behøver du jo ikke? Tror det er vanskelig å legge om dersom man egentlig vil fortsette med samme maten som før, dvs kaker og godsaker og frukt og brødskiver.
Kanskje lettere å droppe brødet helt enn å drive med dårlige kopier? Vet ikke hvor lite karbohydrater du skal ha med Hexeberg, men kanskje det er rom for en klementin til dagen, for eksempel, og hjemmebakt knekkebrød til frokost?
Jeg spiser sjelden lavkarbobrød, synes ikke det er overvettes godt. Men lavakarbo knekkebrød er knallgodt, mye bedre enn vanlig knekkebrød synes jeg.
Så om du vil ha noe brødlignende et måltid om dagen, så kan du spise 2-3 av nannahs knekkebrød eller hexeberg sine som står i hennes kokebok( som er de samme som nannahs knekkebrødkjeks her inne pga noe yntes det var ok å ta oppskriften..) og spise med masse protein. Pass på at du får i deg minst 1g protein pr kg du veier.
Det med grønnsakene er nok en tilvendingssak. Men nå kan man spise masse godt da: blomkål, brokkoli, hodekål, paprika, agurk, tomat, knutekål( i butikkene nå, langt bedre enn noen kålrot og nepe og kan gratineres til bedre enn med poteter), sellerirot, purre, vårløk, minimais, noe løk, hvitløk,jordskokk, alle slags bladsalater( inkl endive), avokado, aubergine, squash, brekkbønner, asparges.. Sikkert mye mere som jeg ikke kommer på.
Kan bær erstatte fruktbehovet ditt? Ungene her spiser iblandt nettingmelon( cantaloupe), den inneholder 4.5g karbo/100g, så da hender det at jeg tar 50g til en speketallerken, ikke ofte, men innimellom. Bringebær ineholder 3g karbo/100g så den kan du bruke litt av til dessert.
Prøv å tenke pålegg/middagsmat til alle måltider, da har man kommet langt. Eggerøre, spekeskinke, paprika, agurk og tomat og godt med majones er en god og mettende lunsj, sånn som folk kaster lange blikk etter:D
Går jo an å gå for en mer moderat versjon av lavkarbo, hvor du gir deg selv lov til å spise ett måltid med "ulovlig" mat om dagen, i form av litt frukt eller kornprodukter med lav GI(viktig!). F.eks. epleskiver med nøttesmør, en neve bær eller oppkutta frukt med cottage cheese, rugbrød med proteinrikt pålegg. Gjerne tidlig på dagen. Dager hvor du trener med grei intensitet (altså mer enn en liten gåtur) kan du tillate deg litt ekstra karbohydrater i forbindelse med trening. Men husk at store mengder fett og karbo gjerne ikke skal spises samtidig, så da blir du kanskje nødt til å være litt mer påpasselig med fettet og/eller kaloriene, enn på "ren" lavkarbokost.
Det er også mulig å tillate seg f.eks 20 gram karbohydrater per måltid, for en mer moderat vri. Eventuelt bruke et slikt kosthold i en tilvenningsperiode og gradvis kutte ned på karbohydratene. Det kan jo hende du mister lysta på brød og frukt etterhvert :)
Takk for gode innspill! :)
Jeg skal prøve å bake knekkebrød i dag, har laget hjemmelaget knekkebrød før jeg begynnte med lavkarb. den eneste forkjellen nå blir at det er uten rugmel. Tror likevel at det blir godt. Mulig jeg kommer til å tillate meg å ta en drue eller to oppå osten når jeg spiser det som pålegg på knekkebrød,
Jeg spiser bare 2 måltider om dagen, fordi jeg blir så mett av det jeg spiser. Derfor tror jeg at jeg kan tillate meg det uten å overstige grensen for hvor mye karb jeg skal ha daglig. Bakte suksessterte i gårkveld etter oppskrift her inne, i dag gikk den i avfallsdunken. Skal jeg lage kaker en annen gang må jeg finne fram til et annet søtstoff enn sukrin, Splenda smaker ikke altfor ille f.eks på grøt, men vet ikke hvor godt den egner seg som det eneste i bakverk? Noen med erfaring på det?
Jeg spiser rugsprø til frokost, men holder meg ellers unna brød og knekkebrød. 2 rugsprø (12 kh), masse leverpostein (gullpostei), 2 skiver sylteagurk på den ene og greddost, gulost, brie, camenbert, blåskimmelost + paprika på den andre. Jeg er ikke glad i frokost, men dette har blitt noe jeg gleder meg masse til nå. Rugsprø smaker himmelsk når man spiser så lite kh, og myyye bedre en lavkarbobrød som smaker :-(
Jeg bruker stort sett flytende natreen. Smaker mest likt "sukker" etter min mening :) Der oppskriftene sier sukrin, bruker jeg mye mindre mengde sukrin enn i oppskriften, og smaker til med flytende natreen. Gir mindre kaldsmak og bedre opplevelse.
Min erfaring med baking og søtstoff er at det beste er å blande både sukrinmelis, splenda og flytende natreen. Jeg bruker også mye mindre søtstoff enn det som er oppgitt i oppskriftene. Jeg tar oppi litt omgangen og smaker meg frem.
Beklager at jeg skriver så lenge jeg ikke har noe trøst å gi men... ååå jeg savner også brød! Kunne gitt hva som helst for å være en av de som kan spise 5 brødskiver, 3 frukter pluss middag, samt litt godteri i helgene uten å se ut som en smultring. MEN vi endrer jo kosthold for en grunn ikke sant? Det må man ha klart for seg hele tida ;)
Akkurat slik gjør jeg det også :) Skal noe serveres iskaldt, må jeg gjerne ha i litt mer søtsmak enn det jeg synes smaker "nok" når produktet er varmt eller romtemperert ellers forsvinner mye av smaken.
Og til TS - ja det tar litt tid og venne seg på de nye smakene :) Hvis jeg kan anbefale noe som helst, så er det å kutte absolutt alt av kunstig søtt de første par månedene. Smakssansen din vil endre seg veldig med tiden :)
I dag spiser jeg to skiver Karins "mitt aller beste brød" fra oppskrift her inne, men det første halvåret på lavkarbo spiste jeg ingenting av brøderstatninger, ei heller drakk jeg lettbrus. Et av mine mål er og kutte alt dette igjen for å få i gang vektnedgang :)
Det handler om å ha et veldig åpent sinn og ha energi og overskudd til å prøve ut nye oppskrifter som kan bli nye favoritter i hverdagen :)
Det finnes masse frukt og grønnsaker du kan spise på LCHF... Kommer selvfølgelig an på hvor streng du ønsker å være. Selv spiser jeg en del av: bringebær, blåbær, jordbær, pasjonsfrukt, noen melontyper, sitron, klementin (kun en om dagen ;)), agurk, tomat, salat, minimais, sellerirot, blomkål, brokkoli, erter, spinat, avokado, mango (er egentlig ikke så veldig lov).
Det finnes også flere typer lavkarbobrød. Noen stagnerer når de spiser det, mens for andre går det fint. Har du prøvd nøttebrødet til Hexeberg? Det er helt nyydelig :sikle: og veldig sunt!
Jeg og holdt på å gi opp i uke 2 og 3, men plutselig så gikk det seg til. Lykke til :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.