Fikk artikkelen tilsendt av noen venner. Er helt fersk på lavkarbo, begynte for nøyaktig 1 uke siden! Har alltid vært glad i å trene..Har trent siden dag 3 når jeg begynte. Var veldig svimmel og slikt..men dagene etterpå gikk både intervallspinningen og styrkedelen etterpå helt fint! :) Har hørt man skal vente 6 uker når man er ny(!!) er det sant? synes d er fryktelig. Tenker at så lenge jeg ikke svimler så går det bra! :)
Guttungen min har økt treningen dette året, han setter stadig nye perser og ble blant annet nummer to i Munchen halvmaraton nå nylig, og han lever lavkarbo. Da jeg begynte med lavkarbo i mars, så fulgte familien min kjapt med, inklusive han som har fysisk jobb, to treningsøkter pr dag + hard intervall tre ganger uka + masse konkurranser i sesongen.
Lavkarbo er jo alt fra 0 til 150 karber pr dag; guttungen ligger nok mellom 80 og 100, og er altså pr.definisjon på lavkarbo.
Så interessant å lese. Fint at det blir litt fokus på lavkarbo vs trening og ikke bare slanking.
Hvor gammel er guttungen din, BenteR?
Eldste sønnen min spiser litt brødmat, men alltid proteinrikt og vi sparer ikke på fettet heller. Han er 10 år og tynn som en strek, men sterk og rask. Går på trening 2-3 ganger i uka og har begynt å spille kamper. Jeg som ikke har vært flink til å trene etter at barna kom blir parkert av han med en gang. Han er altså så sterk både i fysikk og kondisjon! Nå er vel ikke det helt uvanlig for en tiåring i aktivitet hele dagen uansett, jeg vet.... Vet ikke hvor mye karbohydrater han spiser på en dag, men han er jo ikke helt høykarbo heller. Skal jammen regne på det - men bare for at det kunne vært morro å se. Resten av familien er også brød, potet, og ris-spisere... (dessverre... mannen er ikke helt med på å legge om helt)
Tror Andrine burde testet over en lengre periode. Tar lang tid før kroppen er tilpasset helt annen "drivstoff" som primærkilde.
Først nå snart 3 mnd etter omlegging til lavkarbo begynner jeg merke noe til godfølelsen under knallharde intervalløkter ift tidligere. Tar lang tid i omstillingen. Kjenner meg veldig igjen i beskrivelsen til Andrine Flemmen mht "stokk stiv", viljeløse forsøk og absolutt ikke noe å gå på den første tiden.
Men det går over, ta tiden til hjelp.
Dog, jeg ser kanskje ikke poenget å gå på lavkarbo for en som har vært og på mange måter er toppidrettsutøver. Andrine Flemmen ser jo ikke akkurat ut til å være i målgruppen for de som virkelig trenger gå på lavkarbo? Like lite som Marit Bjørgen. Like lite som Bjørn Ferry er vel heller ikke en som må gå over på høykarbokosthold for å vise at han presterer enda bedre når hans kosthold fungerer bra for han.
Bra hun påpeker at det er like viktig å trene på lavkarbo som ellers, selv om mange kanskje ikke trenger det for at vekta skal gå rette veien. Ellers kunne vel de fleste her forutsett resultatet av at en idrettsutøver hiver seg på ketosediett og forventer at treninga skal fortsette å gå som smurt :o
Søren og, jeg forsøkte å søke for ikke å legge ut en artikkel som allerede var kjent, men jeg var visst ikke flink til deg. Moderatorer kan evt. slå tråder sammen?
Nå vil vel mine meninger skape storm igjen, og noen klarer sikkert misforstå dette også ;)
Men ren og sunn mat er ikke ensbetydende med lavkarbo. Da vil jegvåge påstå noe er misforstått her.
Selv om de fleste som tjener gode penger på lavkarbo vil si at ren, sunn mat = lavkarbo.
Har selv spist ren, sunn mat i mange år jeg uten å være på lavkarbo. Problemet mitt er derimot alt det godteri, e-mat, blandingsprodukter og ferdigmat jeg klarer stappe i meg i tillegg til den rene, sunne maten.
Men i grovt har både frokost, lunsj og middag bestått av stort sett rene råvarer og mye grønnsaker. Synd man ikke kan si det samme om småspisingen ut over rutinemåltider og det totale fravær av å være i aktivitet....men det er vel mer et livstilsproblem kanskje.
Og jeg trodde jeg spiste sunn og ren mat helt til jeg i fjor fikk diabetes.
E-stoffer og fint mel og minimering av sukker har vært fjernet fra mitt kosthold i mange år.
Nå er sukker helt fjernet og det samme alle karbofellene som korn, poteter og ris, så nå spiser jeg ren og sunn mat og lever lavkarbo.
En ting jeg har lært er at det statens ernæringsråd kaller sunn mat ikke er det som kroppen min oppfatter som sunt.
Lavkarbo er spesielt anbefalt kosthold for diabetikere. Det er flere som har ulike typer sykdommer som bør spise mindre andel av karbohydrater for å få en bedre blodsukkerregulering.
Det holder å spise mindre raskere karbo og fokusere mer på langsomme. Kutte ned på stivelsesprodukter, brødmat (ikke de enorme mengdene vi spiser i norge) og mat med stor andel av sukker.
Alt det ovenfor er ikke ansett som veldig sunt kosthold av noen kostholdseksperter.
Men poenget mitt er at sunt kosthold ren mat er ikke ensbetydende med lavkarbo. Du tålte ikke det du spiste, jeg tåler godt det jeg spiser uten å få diabetes. Vi er forskjellige og for deg var det "bad" for meg så var det ikke "bad" i den forstand jeg ble syk av det.
Jeg ble bare feit, men det skyldes alt for lite aktivitet, ikke kostholdet. Jeg var jo slank og fin med samme kosthold før, men vesentlig høyere aktivitetsnivå.
Nå lever jeg på 80-150 karbs om dagen og er flott og fin igjen samtidig som treningsmengdene har femdoblet seg :)
Men lavkarb var fordi jeg ønsket raske resultater. Spiser samme maten som før jeg, ren og sunn. Men spiser ikke hurtigmat, ferdigmat og blandingsprodukter. Mindre brød, mindre poteter og nesten ikke pasta og ris.
Jeg spiser også samme mat som før, jeg har bare fjernet alt med sukker, korn, ris og poteter i........
Siden jeg i tillegg til diabetes 1 også klarte å bli insulinresistent (selv om jeg sliter med og få BMI over 18), så passer det meg perfekt og ligge under femti karber pr dag, hvert måltid består av fem til ti karber og jeg har alltid godt med fett i maten siden det fører til at karbohydratene ikke fører til for store topper i blodsukkeret mitt. Mine karber kommer hovedsaklig fra grønnsaker + litt bær + fete meieriprodukter og nøtter.
De andre i familien lever også lavkarbo, de ligger nok noe nærmere deg i karbemengde, men alt under 150 er lavkarbo, så de lever utvilsomt et godt liv med sunn og ren mat, og de er alle godt innenfor lavkarbo-grensen.
Vi er nok enige, men jeg liker ikke bruke ordet lavkarbo, det er så populistisk og befengt med ytterligheter. Denne bølgen vil gå over og et balansert bevisst kosthold slik vi begge spiser høres mer fornuftig ut som begrep.
Når folk spør meg om jeg er på lavkarbo så sier jeg, nei. Jeg spiser akkurat som før bare mye mer bevisst. Men som mange gjør så er jeg ikke redd for fett i maten og har aldri spist lettprodukter. Så på akkurat det punktet har jeg ikke endret matvaner.
Men, gikk ytterligere ned 1,2 kg ila sist uke på blandingskost mellom det som defineres som lavkarbo og høykarbo. Regner med at jeg ila kommende uke vil gå opp igjen ca 1 kg. Jeg driver nå og hopper opp og ned, men det går bra. Jeg har nå BMI på 24,3 mener jeg huske og har funnet min trivselsvekt mellom 70-71 kg.
For 2,5 mnd siden veide jeg nærmere 80 kg og det var litt ubehagelig ift at alle de gamle klærne mine passet dårligere og dårligere, samt at kondisjonen ikke akkurat var særlig mye å skryte av.
Nå løper jeg 3000m på 11:30 og målet mitt er 10:59 til sommeren neste år :)
Du sier nei, du går ikke på lavkarbo, selv om du åpenbart gjør det.
Lavkarbo pr definisjon er alt under 150 karber pr dag.
Det som gjør lavkarbo nesten til et skjellsord, er nettopp det at pressen og masse mennesker har fått det for seg at lavkarbo bare er de stentøffe ekstremkurene som f.eks ketolyse.
Jeg mener det er viktig og nyansere bildet og også vise oss som lever et mye mer liberalt lavkarbo-liv. Vi er jo alle en del av det som kalles lavkarbo, og jeg skjemmes iallefall ikke over å si at jeg lever lavkarbo.
Såvidt jeg vet er det kun når man går på ketolysekuren at man MÅ ha tilskudd av diverse vitaminer og mineraler, og da er det i mine øye den mest ekstreme varianten av lavkarbo.
Tror man skal lete både lenge og vel for å finne en lege som sier at det å leve på ketolyse i årevis er sunt. Ketolyse er vel i utgangspunktet ment som en viss periode der man kickstarter en slankekur? Eller tar jeg feil?
Jeg vet at enkelte har valgt og leve på ketolyse over lang tid, men det gjør det jo ikke mindre ekstremt for det? Jeg mener, det er jo mennesker som f.eks. bare lever av frukt i lang tid, men de fleste av oss finner det vel en smule ekstremt?
Kanskje det er bare fordi jeg ikke føler jeg mangler noe. Ikke striks eller sånt. Men hvem som helst kan vel spise seg til mangel i noe uansett retning, om en vil diskutere litt vrangt:o
For med tanke på hva jeg kan innføre når jeg føler meg ferdig med ketolyse, er vel: linser bønner og annet lav GI, noe frukt og flere grønnsaker. Annet jeg ikke kommer på? Og de tingene savner jeg ikke...
Grunnen til at jeg ikke bruker ordet lavkarbo, er jo fordi at jeg tilstreber å ligge under 200gr karbs pr dag, men rett som det er så er enkelte middager, frokoster og kveldsmåltider langt fra lavkarb, men mer karbobomber...hehe. men jeg får jo ikke noia av dette så lenge snittet pr dag over en måneds tid ligger på et sted mellom 100-200 gr karbs. pr dag :)
Men, ok da det er vel en meget liberal form for lavkarbo, men hvem har sagt at man ikke kan spise hverken ris, pasta eller poteter på lavkarbo?
Det blir for meg mer av akademisk verdi....men som du sier så er jeg vel rent akademisk definert innenfor kategorien lavkarbo, det er riktig :) (forutsatt du da tar regnskapet over en hel måned og ikke pr dag eller uke...)
Noe av det BenteR sier mellom linjene er vel at ketolyse kan gi deg ønsket vektnedgang på kort tid, men man må passe på å få i seg de næringsstoffer og vitaminer/mineraler kroppen din trenger. Ikke nødvendigvis hva du føler du savner i kostholdet....:)
Ut fra hva jeg har lest om basic ketolyse, så er det en meget ekstremt, men følger man ketolysekuren så er det jo åpning der for at man går fra det ekstreme til mer "liberal" ketolyse etterhvert. Hvor liberal man blir avhenger jo om hvor mye som skal til for å vedlikeholde vekten.
For meg pr nå basert på lesestoff, er ketolyse en ren slankekur i et begrenset tidsrom, lavkarbo (fra 10gr til 200gr karb pr dag) er mer en varig livsstil/kostholdsendring.
Jeg tilstår lett og elegant at om lysten på bittelitt potet eller bittelitt ris eller bittelitt potetchips er der, så spiser jeg det, men poenget er at jeg ikke spiser 3-4 poteter til middagen som jeg kunne finne på i "gamle dager".
For mitt vedkommende har jeg valgt å leve og spise slik jeg gjør fordi jeg da lettere kan regulere blodukkeret mitt, og iallefall etter at jeg ikke lenger kan stole på at insulinen slår inn slik den skal.
Siden jeg ikke lever lavkarbo over en kort periode, men planlegger og spise slik livet ut, er det viktig for meg at lavkarbo ikke begrenser meg, men at jeg finner de rette kompromisser i forhold til hva jeg trenger, hva jeg har lyst på og hva blodsukkeret mitt takler.
fra 10g? Ketoselyse starter ved 20 og mangen tåler opp til 50g uten å dette ut av ketose. Jeg syns det er vanskelig å spise over 50g om dagen selv. Og jeg spiser mye grønnsaker (der kh skal hentes). Så når jeg går over til LCHF vil jeg kanskje finne det vanskelig å ikke havne i ketose.
Uansett så føler ikke jeg at ketolyse er ekstrem... Prøver å forstå hvorfor andre gjør det ;)
Nå tistår jeg lett og elegant at jeg aldri har gått på noen ketolysekur; men jeg leste hva som skal være forskjellen og likheten mellom Ketolysekur og Atkins induksjonskur, og der sies det at ketolyse = som induksjonen til Atkins. Såvidt jeg skjønner skal man helst ligge mellom 15 og 20 karber i denne fasen. forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=7330 forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=270
Det sies veldig klart at ketolysekur er en kur man går på om man har minimum 10 kilo og ta av, og det sies rimelig klart at kuren vil kunne føre til vitamin/mineralmangler og man bør ta tilskudd.
Jeg går ikke på ketolysekur, men det har blitt funnet ketoner i min urin ved rutinemessige urinprøver. Selv om det er ketoner i urinen betyr ikke dette at jeg er på ketolysekur; ketonene sier bare at jeg bruker fett som energikilde, og noen kan som du sier være i ketose helt opp til 50 karber pr.dag.
Sies det at den VIL kunne føre til, eller KAN? ;) Selv om ketolyse i denne diskusjonen anses som en slankekur, må jeg si at min chrons-mage trives best på maks 20 g kh pr dag, uten at jeg føler at jeg har noe begrenset kosthold av den grunn...
For å kommentere trådens tema synes jeg med trening på lavkarbo at eksplosiviteten ble vekke, men jeg kunne holde på LENGE! Styrketrening ble svært underholdende både for meg og PT - da hun bare kunne legge på mer og mer, og jeg kunne fortsette og ta repetisjoner... (selv om jeg under styrketesten første time omtrent krøp ut dør var det gøy og se hvor mye som bodde i meg!)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.