< Tilbake til oversikten

Ny med lavkarbo

#1

Tia Maria sa for siden:

Denne slankemetoden er ny for meg. Men håper at dette kan hjelpe meg å nå mine mål!
Jeg har lest mye på nettet, sjekker matvareguiden etc. men er litt usikker. Jeg forsøker å holde meg på et karbo inntak på 15-20 om dagen. men så lurer jeg? Skal en ta hensyn til energi når man måler?

Min frokost er feks.:
1 tomat
1/4 agurk
1/4 paprika
50 gr. isbergsalat
100 gr. norvegia/jarlsberg ost 27% fett
1 stort egg
2 ss seter rømme

Lunsj, ofte det sammen.

Middag/kveld:
Omelett av (deler denne på 2 måltider:
4 egg
1-2 dl. kremfløte
100 gr. bacon
1 boks sopp
20 gr. purre/løk
100 ost

Tomat, agurk, paprika, isbergsalat
2-3 ss seterrømme
Føler at jeg er litt tung i hodet...


#2

Charlott sa for siden:

Om du legger inn det du spiser på diett.no vil du få en ryddig og grei oversikt over næringsfordelingen :) Jeg lurer litt på hvor grønnsakene dine er? I korte trekk kan du spise alle grønnsaker som vokser over jorda, inkludert sellerirot og løk, minus mais :)

Synes også det ser ut som om du er litt gjerrig med proteinene ;)

Mye å sette seg inn i begynnelsen, men du kommer fort inn i det! :D

Vil på det varmeste anbefale deg å lese den enimente tråden! Til alle nybegynnere...


#3

VSB sa for siden:

Calorier skal du ikke tenke på, i hvert fall ikke før du har hatt lang stagnasjon, nærmer deg målvekt eller som meg, bruker medisiner som setter ut metthetsfølelsen. Stol på at du kan spise til du er passe mett, når du er sulten.

Ang. mat. Husk variasjon. Bruk andre grønnsaker som blomkål, brokkoli m.m. Bruk andre typer kjøtt. Jeg ville byttet den ene salaten med en mer typisk middag av kjøtt/fisk, grønnsaker og saus. Sjekk f.eks. opp blomkålris eller ulike typer mos her inne.


#4

Tia Maria sa for siden:

Takker for svar! Har nok mye å lære


#5

Tia Maria sa for siden:

Hei igjen.

Nå har jeg forsøkt dette en uke, skal på vekta i morgen. Føler ikke at jeg har gått noe ned i vekt. Nå har jeg skrevet opp alt jeg har spist de siste dagene og jeg ligger i underkant av 20 karbo om dagen. Når jeg ser hva dere spiser, så synes jeg at dere spiser så lite? jeg spiser gjene salat til frokost. 1/2 tomat, 50 gr. agurk, isberg salat, ost, et kokt egg og rømme. Ofte det samme til lunsj. Eller så lager jeg omelett, med fløte og bacon, og litt grønnsaker ved siden. I går til middag stekte jeg en nakkekotelett, gratinerte den i ovnen sammen med brokkoli og blomkål, fløte og ost. Drikker litt kaffe med fløte, men skal slutte med det også. Noen ganger er det slik at jeg bare orker å spise 2 måltider om dagen, er mett.

Så føler jeg meg tung i hodet, rar smak i munnen... er jeg på rett vei? Blir spennende med vekta i morgen...


#6

Nerthus sa for siden:

Nå aner ikke jeg hvilken retning du har bestemt deg for å følge (les antall kh pr dag), ei heller hva du har lest av bøker/informasjon om lavkarbokosthold.

Så jeg kliner til og anbefaler nybegynnertråden til arnakristin som jeg linker til i signaturen min, sammen med linken til lavkarbo på 3 minutter. :)

Egg er kjempeflott, men varier de animalske proteinkildene dine i større grad, kylling, sjømat, fisk, kjøtt osv.

Personlig vil jeg anbefale at man følger en bestemt retning de første ukene, fordi det tar litt tid og innhente den kunnskapen man trenger for å spise optimalt. Med rundt 20 g kh pr dag er atkins og ketolyse, og også skaldemans perfekte alternativer. Bøkene kan du låne på biblioteket, og de inneholder gode detaljer om hvordan spise riktig etter denne retningen.

Dessuten - lavkarbo er ikke en "slankemetode" - men et helsemessig optimalt kosthold som gir den flotte bivirkningen vektnedgang for mange. Har du tenkt gjennom hvordan du skal spise når du har nådd vektmålet ditt? Jeg vil sterkt anbefale at du gjør det, går du tilbake til og spise slik som før, vil du miste mye av den gode helseeffekten lavkarbo gir deg :)


#7

Marella77 sa for siden:

Hei Tia Maria. Jeg er selv ny her, har holdt på i snart en mnd. Jeg tipper at du er i Ketose nå, siden du føler deg tung i hodet, samt har rar smak i munnen, og fordi du holder deg på så lite karbo pr dag. Jeg følte meg helt elendig rundt en uke etter start, men gikk heldigvis over for min del. Lykke til viderer. Tips mot tungt hode... som funket for meg... Valnøtter.


#8

Tia Maria sa for siden:

Hei og takk for svar. Når det gjelder framtiden, ønsker jeg å fortsette med lavkarbo. Dette er mat som passer for meg :-) Samtidig som det er helsefemmende..
Jeg ønsket i utgangspunktet å gå ned i vekt, samtidig men samtidig legge om kostholdet. Jeg har bestandig vært dårlig på å spise, spiser usunt... kunne leve på kake. Nå har jeg ikke lyst på kake, og det er litt rart, hehe.


#9

Tia Maria sa for siden:

Men kan jeg spise for mye fett? Hører de fleste sliter med å spise nok fett?


#10

Nerthus sa for siden:

De første 3-4 ukene ville jeg tenkt på å få i meg mye fett, dette for å avhjelpe kroppen med å komme igang med fettforbrenning. Når du er over overgangsperioden, pleier inntaket og redusere seg selv, og du har da lært kroppen din en del mer og kjenne også :) Det er ikke nødvendig og spise så mye fett heller at kroppen ikke trenger ta av eventuelt kroppsfett, men som sagt, de første ukene er det viktig og få i gang fettforbrenningen.

Lavkarbo for meg er å tenke etter "lavkarbo på 3 minutter" som jeg linker til i signaturen min: Gode proteinkilder, dvs rent kjøtt, fisk, fugl og sjømat (i alle varianter). Masse gode grønnsaker som du kan variere tilberedningen til. Helfete produkter som ost, rømme, majones osv som man ikke trenger bekymre seg om kaloriinnholdet i lengre, men bruke som naturlig tilbehør til pålegg, laksemiddag osv. For meg er salat "pynt" fordi det inneholder lite næring, men bruker litt salat, sammen med feks kylling og fetaost og oliven feks.

Starten på lavkarbo er læring :) Ikke bekymre deg så mye ennå om at du spiser nok at det ene eller andre, men prøv og bygge opp måltidene med gode proteinkilder som utgangspunkt, grønnsaker til og deretter fett som passer til.

Du vil se om 3 måneder at du har lært kjempemye, og kostholdet blir etterhvert mer komfortabelt og intuitivt :)


#11

Modezty sa for siden:

Har du lagt inn en dagsmeny på diett.no? Det anbefales iallefall :)

Jeg synes ikke du spiser for mye fett, hvis du ikke spiser mye utenom det du har listet opp. Det jeg lurer litt på er hvor mye proteiner du får i deg, det er vel anbefalt 1 gram pr. kilo kroppsvekt - og opp mot 1,5 - 2 hvis man trener mye. Da er det mengde protein i varen, ikke matvarevekta..

Eksempel:
100 gram kyllingfilet, så, Storfåglen = 22 gram proteiner
1 stort egg = ca. 7,4 gram proteiner


#12

Marella77 sa for siden:

Hei Nerthus. Jeg har spist mye laks i det sist, og følt meg så sunn og flink. Nå leste jeg akkurat "lavkarbo på 3 minutter" som du tipset om. Der står det "Oppdrettslaks har mer omega 6 enn omega 3, og bør unngås."

Hva skjer sånn ca med kroppen om man får i seg mer omega 6 enn omega 3? har prøvd å google, men fant ikke noen enkel forklaring... Jeg er ikke så glad i annen fisk, så det med at laks bør unngås, ble en stor skuffelse for meg. Hvor selges evt laks som ikke er oppdrettslaks? Vet ikke om du vet noe om dette, men spør likevel og håper ;)


#13

Nerthus sa for siden:

Skjønner bekymringen, og siden det ikke er så lett og få tak i vill-laks kan en løsning være og øke på med omega-3 inntaket :) Tran eller andre kilder til omega-3 kan være greit og ha i bakhodet, og du finner masse informasjon om akkurat dette her i bloggen til Vegard Lysne (som også er aktiv her inne som heipådu) :)

Litt bedre matforretninger kan ha villaks tilgjengelig, lag feks en egen tråd her inne hvor du etterlyser muligheter for å få tak i vill-laks?


#14

smgj sa for siden:

Å finne laks som ikke er oppdrettslaks kan være vanskelig. Nå er min personlige mening at selv om balansen er forrykket sett i forhold til villaks så er oppdrettslaks uansett bedre i fettsyrer enn svinekjøtt f.eks. Så jeg synes du skal spise oppdrettslaksen med relativt god samvittighet.

Se her - det er fremdeles bra med omega3 igjen i oppdrettslaks.
i247.photobucket.com/albums/gg158/MDA2008/Picture6-3.png

I tillegg kan du selvfølgelig velge å spise mer av makrell eller annen fet fisk (f.eks ørret, tunfisk, sild, sardiner, kveite, uer, ansjons, ål). Makrellen er også fet og den er vill.


#15

Marella77 sa for siden:

Takk for tilbakemelding. Vet du hva som skjer med kroppen med for mye omega 6? Hvor farlig er det egentlig? Er desverre ikke så glad i disse andre fiskene... Men sikkert fordi jeg ikke har prøvd de ut så mye også da ;) Da jeg var liten spiste jeg fast makrell i tomat på brødet, men nå har jeg ikke spist det på åresvis. Får vel prøve igjen da ;)


#16

Nerthus sa for siden:

Leste du innlegget om omega3 og 6 som jeg linket til i innlegget mitt? Fra bloggen til Vegard Lysne? Der står det ganske greit forklart mener jeg :)


#17

Marella77 sa for siden:

Så ikke ditt forrige innlegg, sorry. skal lese det nå ;)


#18

Marella77 sa for siden:

Takk, har nå lest litt, men er litt for sliten i hodet til å sette meg inn i alt. Men jeg så ikke noe om at man ikke skulle spise oppdrettslaks. Jeg vet det er mer omega 3 i vill-laksen, men det er likevel sunt med all type laks vel? (spørsmål, ikke ment spydig).

Han sier: "Hva kan gjøres for å optimalisere forholdet?

Det første du bør tenke på er å redusere unødvendig inntak av omega-6. Ved å kutte ut mais-, soya- og solsikkeolje, og heller bruke raps- og olivenolje, tar du et stort steg i riktig retning.

Plantemargarin bidrar med mye omega-6. Ved å bytte ut margarin med ekte smør, reduserer du inntaket ytterligere. Den neste matvaren du kan redusere på, er kornprodukter, hvertfall hvis du fra før har et stort forbruk av disse. Baker du ditt eget brød, kan du ved å tilsette linfrø/valnøtter, samtidig som du unngår de værste oljene og margarin, bake et brød som har en vesentlig bedre fettsyresammensetning enn kjøpebrød.

I tillegg til å redusere på omega-6-inntaket, bør de fleste øke omega-3-inntaket. Dette oppnår du først og fremst ved å spise mer fet fisk og ved å ta tilskudd som tran."

Jeg tar ikke tran, og spiser ikke annen fet fisk enn laks, men ellers så gjør jeg dette ovenfor. Kan jeg være trygg da tror dere? (ps, livet var på en måte lettere da jeg levde i uvitenheten på høykarbo ;) hehe )


#19

Nerthus sa for siden:

Hehe, ja alt man skal måtte bekymre seg for ;)

Vurder og starte med tran, ellers ville ikke jeg bekymret meg så veldig - så framt du ikke spiser laks 5 ganger i uka liksom :)


#20

Marella77 sa for siden:

Spiser 1 eller 1 1/2 laksefilet ca 2-3 ganger i uken... men om det bare gjør vondt verre å spise laks, så kutter jeg den gjerne ut. Spiser jo den for å være sunn i utgangspunktet. Det er ikke favorittmaten min. Jeg må google litt mer om dette tror jeg...

Tran får jeg ikke i meg, og slike kapsler er ikke bra for meg av erfaring siden jeg har en blødersykdom... Blør lettere og oftere...



#22

Marella77 sa for siden:

Her skjuler omega-6 seg også
Ristet løk
Hurtigmat, f.eks. pommes frites
Kaker, kjeks og mange typer brød
Buljongterninger
Posesuppe
Mange ferdigretter, f.eks. med potet
Remulade og majones
Margarin
Påleggsalater
Tortilla
Potetgull
Deigblandinger
Fruktpålegg
Eksotisk oppdrettsfisk
Hermetisk fisk med olje
All frityrstekt mat, også fisk
Kjøttkveg som ikke beiter fritt


#23

Marella77 sa for siden:

Kilder til omega 3:
Tran
Makrell i tomat
Laks
Linfrøolje
Marinert sild
Rapsolje
Valnøttolje
Valnøttkjerner
Fiskekaker

Jo lengre ned på listen du kommer, jo flere gram trenger du for å få i deg nok. I laks trenger du 39- 78 gram, i fiskekaker trenger du 855-2138 gram. Avhengig av hva du vil forebygge. Hjerte-og karsykdommer eller belastningsskader ved trening.

Ps, å forebygge hjertekarsykdom krever mindre doser enn å forebygge belastningsskader, f.eks. etter trening. For det andre kan du se i tørre tall at noen kilder gir betydelig flere kalorier enn andre!

Info hentet fra denne siden: iform.nu/kosthold/nytt-om-kosthold/sa-mange-kalorier-gir-omega-3-kildene


#24

Marella77 sa for siden:

Noe som har lest denne? Stemmer dette?
www.falcktrading.com/article.asp?w=22954088&x=7648

I denne artikkelen står det:
"Oppdretslaks og Omega-3

Nå kommer det jeg har ventet på i alle år, når det gjelder lakseoppdrett på Vestlandet og i resten av verden. Jeg har valgt å kalle det laksegalskap, som tilsvarer det vi kaller kugalskap. Egentlig er det menneskegalskap, da det er å drive laks i konsentrasjonsleire, noe vårt helsedepartement og vår fiskeindustri velger ikke å forstå.

Det som amerikaske leger nå har funnet ut, er at forholdet mellom Omega 3 og Omega 6, som skal være i forhold 2:1, ikke lenger er det, da fôret til kuene og laksen er blitt totalt ødelagt, så nå er forholdet 1:21, noe som gjør at sykdommer blomstrer om kapp, i det rene Norsk Tipping-tempo. Er det rart vi har sykehuskøer, med milliardomsetning av oppdrettslaks og rødt kjøtt?

Hvordan pengegaloppen overstiger interessen til våre helsemyndigheter, er lett å forstå. Ofrene blir lidende, som våre Afghanistansoldater."


#25

Bestemamma sa for siden:

Du har vært flink til å orientere deg....:) Ta med Krillolje på listen over Omega3-kilder så har du en god en....Denne er meget god.....:D

Om det stemmer?...jeg vet ikke, men det ser riktig ut - spesielt når en ser det i samme forbindelse som det jeg linket til høyere oppe...mulig en bør få noen til å se på dette...andre er muligens mer informerte her enn det jeg er....:o


#26

smgj sa for siden:

Nja... jeg vil vel si at artikkelen du siterer er så spisset at den (nesten) ikke er sann lenger. Og jeg ville være forsiktig med å stole på helseinformasjon fra en side som selger soyamelkprodukter.

Såvidt jeg har fått med meg så er kvaliteten på oppdrettslaks veldig avhengig av hvilket for laksen får - så langt er vi enige. Men det er også iallfall etter sigende sånn at forkvaliteten er forskjellig og heller ikke særlig kontrollert.

Jeg oppfatter vel f.eks dette som en noe mer nøytral kilde
www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/oppdrettslaks_er_fortsatt_en_svaert_god_kilde_til_omega3
Hovedpoenget er vel at laks er god til å danne omega3 av det den spiser, selv om det den spiser ikke er optimalt iforhold til det frittlevende laks har på menyen. Og på den måten blir den en bra kilde til omega3 selv om den ikke er så bra som den engang var...


#27

Bestemamma sa for siden:

Men når ikke engang svin og kylling får fôr som gjør de i stand til å produsere kjøtt med tifredstillende nivå av Omega3 skulle det ikke forbause meg om også laksen er i en lignende situasjon.....

Stod ikke noe om hvor mye Omega6 det er i oppdrettslaksen på linken din smgj...... Ikke så bra det....


#28

Carisma sa for siden:

For å være helt ærlig tror jeg det er mye verre for kroppen å bekymre seg for alt mulig, enn å få i seg litt for mye omega 6 :o



#30

Marella77 sa for siden:

Så ikke denne før nå... Bruker du krill? Jeg er litt skeptisk til all sånn reklame på piller, selv dette virker logisk.


#31

Marella77 sa for siden:

Er det ikke forholdstallene mellom omega 3 og omega 6 som teller?


#32

smgj sa for siden:

Forholdstallene har å mye å si, men siden begge er essensielle så må vi tilføre begge to. Vi må altså ha noe omega 6. (Men i dagens kosthold får de fleste av oss mer enn nok.)


#33

smgj sa for siden:

www.nifes.no/

Der finner du det du spør etter for oppdrettsfisk. Den siste målingen var 2:1 av n3:n6. Altså vil det å spise denne oppdrettslaksen sannsynligvis forbedre forholdet i ditt blod. Hvilket forhold finnes i vilt? Har du noen tall på det? Siden de stort sett beiter vil jeg bestemt tro at de har mer n6.

Meeen jeg ville ta sånne tall med en stor klype salt uansett. For om du skal være sikker må du vite hva den fisken som ligger på tallerkenen din ble foret med... Og det vil variere fra oppdrett til oppdrett etter tilgang på fiskeavfallsbasert for... For den saks skyld så er også mye av villfisken som tas i elvene rømt oppdrettslaks.


#34

Tia Maria sa for siden:

Jeg har forsøkt å legge inn maten jeg spiser på diett.no Mulig det er jeg som er teit, men det er ikke alle matvarer en får lagt inn. Og selvom man legger opp skjemaet etter karbo, regner den i energi... alle mine dager bli røde?


#35

Carisma sa for siden:

Sambo er i harnisk over at man får krill i pilleform. Veldig mange av havets skapninger spiser krill, og når vi tar denne direkte tar vi næringsgrunnlaget fra disse. I tillegg til at de andre fiskeslagene vi spiser inneholde mindre omega 3.


#36

Marella77 sa for siden:

huffda, dette hørtes ikke bra ut. Den balansen i livet er ikke lett...


#37

Marella77 sa for siden:

Øverst til høyre kan du velge om du vil ha det i kcal, fett, karbo eller andre ting. men dette har du sikkert prøvd? iallefall. de dagene er som er røde, har du spist for mange kcal i forhold til vekt og ønsket vektnedgang. Gå inn på fane "mine mål" og skriv inn startvekt, og så hva du ønker å nå til hvilken dato. Da kommer det opp hvor mange kcal du bør spise for å gå ned. MEN jeg har blitt fortalt her inne på forumet at man ikke skal bry seg om dette. jeg skrev inn alt en stund, og ble stessa, og vekten stagnerte litt. Nå har jeg droppa det, og skriver bare inn av og til for å sjekke ang. % karbo.

Du skal spise til du er mett, og ikke mer eller mindre enn det. Lykke til ;)


#38

Marella77 sa for siden:

ps, de matvarene som ikke er lagt inn, må du legge inn selv og lagre. så finner du de neste gang.


#39

Marella77 sa for siden:

takk, men fant ikke dette i artikkelen du linket til jeg... Om den siste målingen var 2:1, så er jo det akkurat hva det bør være, ikke sant?


#40

smgj sa for siden:

Du må bruke søket i databasen linket fra den siden, ja. Fikk ikke til å linke direkte dit, dessverre. Og ja, om villfisk kanskje har enda bedre forholdstall, så er iallfall 2:1 veldig bra uansett. (Og om det er det man får tak i stå er det jo det man får spise.. ;) )


#41

Bestemamma sa for siden:

Uthevet:
Mener du ikke mer n3 ? Dyr som beiter får jo i seg mer n3 enn n6.......

Du har rett i at en må vite hva akkurat den fisken som ligger på min tallerken er foret med for å kunne vite forholdstallene..kanskje vi kan få produsentene til å måle og oppgi forholdstallet for oss? Kanskje en smule naivt av meg å håpe og tro det, men det hadde jo vært ønskelig.....:D

Jeg finner heller ikke siden der det står om det forholdstallet du nevnte over her......:o Er det denne siden du mener? Hvordan finner jeg forholdstall utfra disse tallene da? Hem, nå ser jeg, her kom det faktisk fram nye tall etter at jeg la inn linken her på forumet og klikket på den....tøft!!!


#42

Bestemamma sa for siden:

Jeg har akkurat bestilt krillolje og er spent på virkningen når jeg får testet de...Har sett på flere forskjellige leverandører og ser at prisene varierer noe....Jeg akter å prøve produktet fra flere aktører i markedet for å finne det beste.....
Det at produktet inneholder så mye Astaxantin var det som fikk meg til å kjøpe.........:p samt at de er vannløselige og en slipper at de kommer opp og hilser på flere ganger til dagen......:D


#43

smgj sa for siden:

Den tabellen gikk åt skogen da jeg forsøkte å lime den, men du finner tallet i en av de øverste radene på oppdrettslaks for 2010... Der hvor 2-tallet står. ;)

Når det gjelder landlevende dyr mente jeg at de uansett hadde mindre omega 3 enn sjølevende dyr... og at også plantebasert for fører til en overvekt av omega 6 - selv om i mindre grad en korn som for.

Husk at det er forskjell på å sammenlikne vilt med fisk og vilt med storfe...

Se gjerne tabellene referert i denne bloggen - uten at jeg går god for reliabilliteten så er det fremdeles mer omega 6 enn omega 3 i alt med fire bein...
paleozonenutrition.wordpress.com/2011/05/10/omega-6-and-3-in-nuts-oils-meat-and-fish-tools-to-get-it-right/
FTR: Cheddar (1:2/o3:o6) slår gressforet biff (1:3-4/o3:o6) ....


#44

Bestemamma sa for siden:

Nei, jeg sammenlignet ikke vilt med fisk...jeg trodde du tenkte vilt mot vanlig storfe jeg...ja, ja må vist spørre for å unngå misforståelser :(

Jammen glad for den forskningen de har for seg på Ås...håper svin og kyllingprodusentene følger opp og forer dyrene sine med Omega3 beriket mat....:D Storfebøndene kan også følge godt med og Omega3 berike kraftforet til dyra....


#45

Marella77 sa for siden:

hehe ;) Ja, jeg må tenke på om jeg skal skaffe meg krill...


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.