< Tilbake til oversikten

Farlig å bruke Cocosa Ekstra Virgin å steke i?

#1

Marella77 sa for siden:

Jeg var på en helsekostbutikk her en dag, og kjøpte cocosa ekstra virgin til 194 kr (!!!) og hun som drev butikken sa at den var perfekt til å steke kylling i. (?) Rågodt sa hun. Og også perfekt til å spise 2 ss på tom mage for forbrenning. Perfekt tenkte jeg... (men aldri om jeg klarer å spise 2 ss hver dag av denne, smaker ikke godt!!)

Men så leser jeg på glasset og på nettet... ser ikke ut til at jeg kan steke i den, da må jeg bruke pure. Men det står på glasset at den er til matlaging. HVA skjer om jeg steker i den likevel da? Noen som vet det? Blir det til transfett da?


#2

Newstart sa for siden:

Jo den er til matlaging men det blir smak av det. Mens hvis du bruker pure så er den ren, altså uten smak. Det er vel bare det som er forskjellen. Smaksmessig. Jeg er ikke glad i den kokos smaken. Fysjameg. Så jeg kjøper bare pure:p.


#3

Marella77 sa for siden:

ja, helt enig. Fysjameg! Men hun i butikken så at den var mer effektiv i forhold til forbrenning. Og så kostet den så mye, at jeg vil bruke den opp før jeg kjøper ny... Er bare redd for at det blir til transfett ved steking... Kan alt for lite om slike ting!


#4

bente1 sa for siden:

Jeg er heller ikke så glad i smaken på den cocosan, men jeg blander den i grønn te med pittelitt stevia som søtning, og da blir det absolutt mulig å få ned.;) -Og så får man så myke lepper av det - aldri mer tørre sprukne lepper etter jeg startet med cocosa i teen:)

Til steking holder jeg meg imidlertid til meierismør - gir myyyye bedre smak;)


#5

Marella77 sa for siden:

Takk Bente :)


#6

Yrla sa for siden:

det blir ikke transfett- men små partikler spruter og brenner seg i panna. Jeg stekte med det gjennom en hel krukke og jeg lever fortsatt.


#7

Bik sa for siden:

Bruk den når du lager sjokolade. Blir god sjokolade med kokos-smak :)


#8

Alynna sa for siden:

Dumt å ødelegge virginoljen ved å utsette den for hard temperatur, snik den heller med i dressinger, rørt inn i gryteretter, sauser eller hva nå du har til middag. Om du sliter med kokossmak så er det vel best å bruke der det passer inn best, asiatiske curryretter eller søte bakverk eller varm drikke.

Ikke kjøp overpriset brun "steke"-cocosa på helsekosten til blodpris. På asiatiske butikker særlig, og innvandrerbutikker generelt, så har de kokosolje fra KTC som er "pure" dvs produsert etter samme høye standard som den varmpressede fra cocosa. Den er ikke herdet eller full av transfett, men produsert skikkelig. Koster ca 26 kroner, noe som sier litt om hva helsekosten faktisk kan "rane" til seg for et overhypet produkt.


#9

Yrla sa for siden:

Jeg vil bare skyte inn, siden vi snakker om overprising, at tahini og dijon-sennep fåes kjøpt meget billigere på innvandrer (grønnsaks) sjapper de også. Ja, mye fåes kjøpt billigere der da. Og der er det mulig å få tak i chana dal med GI 8. Tørr-ristede kikerter, billig krydder, bla- bla- bla...Ikke alt jeg nevner er ketolysediett-mat, da men. Sorry. Iherb.com selger også cocosa og billige oljer.


#10

Alynna sa for siden:

Ser for meg at det popper opp rene lavkarbobutikker flere steder i landet snart, og flere produkter på billigbutikkene også. Helsekost er fint til sånt man ikke finner andre steder fordi det er et nisjemarked. Men himmel og hav - mye koster 4-5 ganger så mye som i USA. Sikkert mye tolltull og dette med at det er et nisjemarked, de kan ikke ta inn så mye av gangen, ellers ville de risikert å brenne inne med upopulære produkter.


#11

Marella77 sa for siden:

Så fint at du lever fortsatt ;) hehe. Men vet du med sikkerhet at det ikke blir til transfett?

Ja, får prøve meg på å lage det en gang. :)

Takk, har du tilfeldigvis noen slike gode oppskrifter du vil anbefale? :)

Oj, føler meg lurt. Jeg kjøpte også en olivenolje som skulle være den beste av alle til ca 200 kr, og den var ikke god spør du meg. Jeg får vel begynne å være mer skeptisk! :)

Hei. chana dal med GI 8, hva er dette? Og til hva bruker man tahini? Tusen takk for tipset, visste ikke dette. :)

Ja, jeg ser frem til fremtiden ;)


#12

Alynna sa for siden:

Marella77, hva liker du av mat? Liker du krydret mat som indisk/thai? Liker du bounty? Eller vil du heller kamuflere smaken i bakverk med kakako...

Det enkleste er dog å gjøre litt som med tran, å holde seg for nesten, svelge en skje cocosa og så en slurk kaffe etterpå som tar det hele bort, og så puste :P Haha..... Evt røre den inn i kaffen med en ss fløte.

Litt vrient å vite hva som funker best for deg så jeg ramser opp litt forskjellig... Jeg kombinerer litt av alt :)


#13

Marella77 sa for siden:

Ja, hva liker jeg? Jeg er glad i mexikansk mat, så lenge det ikke blir for sterkt. Liker asiatisk mat også, og italiensk. Har aldri drukket kaffe, dvs jeg liker det ikke, er det noe annet som tar bort smaken? Cola zero? Er det virkelig verdt det? Er det et kjærrigråd at man går ned raskere i vekt med cocosa, eller er det dokumentert? vet du? Jeg syns den smaken og konsistensen var grusom. Men vet jo at det er frivillig, hehe.

Når det gjelder sjokolader og bakeverk, så har jeg ikke prøvd meg på noe nye produkt, utenom 2 ts med sukrin. Er redd disse lavkarbo-tingene/erstatningene skal ødelegge vektnedgang. Er litt skeptisk til produkt jeg aldri har hørt om inntil for noen uker siden. Men ser jo at mange her bruker de....


#14

Alynna sa for siden:

Skjønner veldig godt at du er skeptisk, og det er bra :) Jeg mener at nøkkelen til suksess på lavkarbo er å være gjennomtenkt. Et forum som dette vil f.eks være fullt av folk som alle mener det beste, men som ikke er leger/ernæringsfysiologer som har studert i mange år. Til og med de har blitt indoktrinert med "sannheter". Mye blir til hva "forrigemann i debatten" sa. Du skal altså heller ikke ta hva jeg sier for en god fisk! :P

Skal tenke ut noen forslag til god mat med Cocosa i morgen når jeg ikke er så søvnig.

Dette med kokosolje og sunnhet, tja? Jo, alt på helsekosten er det ikke strenge krav til dokumentasjon på i forhold til legemidler, mange helsekostartikler lover mer enn de har lov til i følge forbrukerombud osv. Men de har definitivt også mye bra som har hjulpet folk! Googler du, finner du sikkert 100-vis av artikler både for og imot når det gjelder helsegevinst av virgin kokosolje.

Jeg droppet virginolje fordi det fremste argumentet er at kokosoljen har mellomlange fettsyrer, laurinsyre som går rett til forbrenning, og det er nesten som glukose for en som bruker karbo som forbrenningskilde. Dette er veldokumentert. Den nest beste grunnen til å bruke kokosolje, er at det ikke blir delvis ødelagt under steking til farligere bestanddeler. Dette er også veldokumentert.

Dette finnes i pure varmpresset kokosolje. Det er typen fettkjeder som er interessante.

En grunn (fremmet av de som selger dette, særlig) til å bruke virgin kokosolje, er at vitaminer og andre sarte næringstoffer ikke har blitt ødelagt under varmpressing. Dette er et tøvete argument for å selge en nisjevare til en tåpelig pris om du spør meg. Et kunstig behov. Har du vitaminmangel? Vet du om bedre måter å få i deg viktige vitaminer, mineraler, sporstoffer på? Du vet antakelig svaret på dette selv ;) Er man lat en dag, tar man en vitaminpille. Har man god tid en dag, lager man en god gryte/grateng/det du vil, med mange fantastiske grønnsaker. Det er ikke vitaminene du tar kokosolje for.

Vil anbefale tran eller linfrøolje for hud, betennelser, indre som ytre, pga omega 3, og jeg mener også at kokosolje har virket bra for meg, uten at jeg kan bevise at det er rett. Jeg mener at kokosolje er bra for min forbrenning etter 2 års testing. Om det er pga laurinsyre, at jeg får fettforbrenning i gang på morgenen, eller fordi jeg blir mett, vet jeg ikke, men det virker for meg.

Hovedpoenget i dette innlegget, var likevel ikke å overbevise deg om at en ting er tull og noe annet sannhet, men at jeg er enig i at man skal være skeptisk :) Tenk gjennom hvorfor du kjøper en vare, om den får deg til å føle deg bra, eller om den har en liste med ingredienser som har dokumentert helsegevinst. Sjekk om det passer med kostholdsfilosofien din. Sjekk litt priser her og der. Ikke tro på lovnader eller skremselspropaganda. Da går det nok bra!

Grunnen til at kokosolje er så bra, og særlig til å steke i, er at den ikke påvirkes av temperatur, lys osv. så lett. Den harskner ikke som umettet fett i fisk, virgin olivenolje osv. Derfor kan du lett stable opp noen års forbruk, om du finner KTC i en butikk du ikke bor i nærheten av.

Spis umettet fett med omega 3 i form av nettopp fisk, salatdressingoljer osv, men ikke bruk disse som stekefett. Da blir de ødelagt. De viktigste fettsyrene som man ikke skal steke hardt, finnes altså ikke i kokos (mettet fett), men i umettet fett.

Som du skjønner er jeg litt engasjert i de spørsmålene som dukket opp i denne tråden, hehe.

P.s. Husk å være kritisk :) Skal ikke på noen måte leke "lege" selv om jeg er opptatt av kjemi og fysiologi og hvordan ting faktisk virker sammen. Jeg har jo bare plukket opp noe her og der.


#15

Alynna sa for siden:

Googlet litt. Det er skremmende å lese hvor mye tøvprat som finnes der ute, værre enn jeg trodde!!!!!

www.naturdoktor.no/index.php/kokosolje-knekker-virus

I artikkelen, som høres seriøs ut, får man vite at oljen "må være virgin".

"Det er imidlertid viktig å merke seg at de omtalte virkningene av gjelder kaldpresset (virgin) kokosolje, som er presset ut av fruktkjøttet (kokosmassen). Hydrogenisert kokosolje (RBD) kan inneholde transfett, som er svært skadelig for helsen, og i fraksjonert kokosolje (MCT) er den verdifulle laurinoljen fjernet for å brukes i medisinindustrien."

Hva med pure varmpresset ikke-hydrogenisert kokosolje som er det mest solgte produktet? Ikke nevnt med et ord?

Det mest skremmende dog, er at en som meg oppdager den graverende og sjokkerende feilen " i fraksjonert kokosolje (MCT) er den verdifulle laurinoljen fjernet"

The names of the medium-chain fatty acids (and the corresponding number of carbons) found in MCTs are caproic acid (C6), caprylic acid (C8), capric acid (C10) and lauric acid (C12).

MCT = laurinsyre. Har er forfatteren så kunnskapsløs at han sier at MCT er det motsatte av laurinsyre. Det er akkurat som å si at nå har de tatt bensinen ut av blyet, slik at du kan helle bly på tanken og være miljøvennlig.


#16

Marella77 sa for siden:

Så mye kunnskap du har! Jeg blir imponert! Tydelig at dette intereserer deg ja :) Tusen takk for at du tar deg tid til å svare så godt!!! :)

"KTC"- er det et merke på en cocosa?

"Jeg mener at kokosolje er bra for min forbrenning etter 2 års testing." - Har du gått ned mye på 2 år? På bildet ser du veldig slank ut, og btw veldig pen!! :)

Tar du med skje om morgenen uten noe til alltid?


#17

Alynna sa for siden:

Jeg har ikke alltid brukt kokosolje, men de månedene jeg har følt for å være litt strikt mot meg selv, etter platåperioder da vekten har stagnert eller gått litt opp. Det kan ha vært tilfeldig, eller andre medvirkende årsaker, men det har "løsnet" for meg om jeg har vært flink med kokosfettinntaket. Jeg har også brukt fete typer kokosmelk i kaffen.

Det er nok slik at jeg er flinkere med hva jeg putter i meg i enkelte perioder, enn andre, hehe.

Jeg er avhengig av morgenkaffe, så jeg bare hadde den oppi der og svelget ned. Ikke så veldig godt men ikke plagsomt vondt heller.

Tusen takk for komplimentet! Jeg er 1.73 høy og veier 62-63 kg, tipper jeg gikk ned 20 kg siden juni ifjor og til mars i år. Turde ikke veie meg i starten!

Har holdt meg noenlunde stabil etter dette, spist normal mat med langsomme karbohydrater og er ikke redd for fett lenger. Så når jeg tenker meg bedre om, så har jeg vel bare tatt kokosolje i 1,5 år. Huden min ble forresten såå fin i sommer da jeg tok olje hver dag og i tillegg smurte meg med det etter dusjing, etter å ha vært i solen. Kjører litt ketolyse nå etter en del (planlagte) kilo opp, etter å ha spist ekstremt usunt i USA i september. Bildet er derfra, tipper jeg veide 66 kg eller noe slikt.

KTC er et merke ja. www.foodchain-magazine.com/article-page.php?contentid=3480&issueid=149

De har det på de asiatiske butikkene rundt om ved Torggata i Oslo sentrum, og også på en liten asiabutikk rett ved bussterminalen her i Sandvika.

Alle typer kokosolje merket "pure" eller "unrefined" skal være forskriftsmessig laget på samme måte som brun cocosa, om du snubler over et annet merke en dag.


#18

Yrla sa for siden:

Marelle, du spør:"Hei. chana dal med GI 8, hva er dette? Og til hva bruker man tahini? Tusen takk for tipset, visste ikke dette. :)" Chana dal er en type kikerter med lavest GI av alle belgfukter, de er splittede, gule og små. De er gode tørristet eller kokt. Tahini er sesamfrø som er malt, til det blir det en flytende masse. Det fåes rått eller ristet, med eller uten salt. Det smaker nydelig om du får den fersk. Jeg sier det fordi det finnes et merke med en mørk grå masse som ikke er god, harsk er den. Billig og fåes på helsekost. Husker ikke navnet. Men MONKI sin er supergod!!


#19

Alynna sa for siden:

Hummus er virkelig godt, skal følge disse tipsene om både kikerter og tahini når jeg går over på moderat lavkarbo :) Kjøpte en diiiger boks tahini for noen år siden som smakte dritt, den var også grå, nå skjønner jeg egentlig hvorfor. Jeg vet jo hvordan harskt fett smaker, blæh.


#20

Yrla sa for siden:

Ja, tahini kan smake himmelsk eller helvete ettersom hvem som produserer. Den billige jeg kjøpte på grønnsaksforretning var billig men ikke harsk. Ikke så god når frøene ikke er ristet, men sunnere er det. Helsekost er ingen garanti på ferske varer.Men Monki sin er en garantert vinner. Må bare si det igjen fordi den er så god:)

#21

Carisma sa for siden:

Ang cocosa, jeg brukte det i te en stund, og det hadde defintivt positiv virkning på vektnedgangen! (Når jeg tenker jeg om så var det akkurat i den perioden jeg ble gravid mot alle odds også, så kanskje den faktisk er så mirakuløs som de skal ha det til? :eek::rolleyes:)


#22

Marella77 sa for siden:

Dette høres bra ut. Skal teste det i te :) bra du ble gravid da :) takk for tipset :)


#23

Marella77 sa for siden:

Takk for alle de tipsene you guys! :)


#24

Peppa Gris sa for siden:

Min cocosa har stått varm i noen måneder i et skap, er den spisende enda?


#25

Photobscura sa for siden:

Bare for å oppklare dette med transfett. Med mindre du har noe voldsomt kjøkkenutstyr som du bruker i din daglige matlaging, som innbefatter høytrykks- og varmebehandling, tilføring av hydrogengass ved hjelp av en katalysator, så har du ingenting å bekymre deg for. :)
Det som derimot kan skje om du bruker oljer med lavt rykepunkt er at den oksideres, eller blir harsk på godt norsk. Kokosfett har et veldig høyt rykepunkt. Husker ikke på stående fot hvor høyt.


#26

Marella77 sa for siden:

Hehe, jeg har bare gasskomfyr, så ikke noe voldsomt ;) MEN; har hørt at oljer kan bli omgjort til transfett, men da har jeg sikkert misforstått. Men er det noen produkter som har transfett i seg allerede når man kjøper det?

rykepunkt?

Takk for svaret forresten ;)


#27

Photobscura sa for siden:

Det er vel fortsatt noen margariner og ferdigkaker som har det. "Fordelen" ved transfett (i hvert fall før man fant ut hvor skadelig det er) er at det er utrolig holdbart. Jeg husker fortsatt rullekakene man fikk kjøpt ferdig på butikkene på åttitallet, som typ hadde utløpsdato sånn ca i disse tider. :p
Transfett finnes også naturlig i små mengder i storfekjøtt og meieriprodukter, men dette er ikke det farlige transfettet som det som oppstår i industriell framstilling, og har ingen dokumentert dårlig effekt. (Det er visst noe som skjer under drøvtygging, om jeg ikke husker feil). Så ikke heng deg opp i det, tenkte bare jeg skulle nevne det.

Rykepunktet er der oljen blir så varm at fettforbindelsene ryker, og da ryker det bokstavelig talt også, eller oser av oljen. Det sier seg f.eks selv at extra virgin olivenolje som har et rykepunkt på rundt 190 og alt mister mye av de gode stoffene ved 70 grader, ikke overlever lenge i en stekepanne.


#28

Photobscura sa for siden:

Forresten, matvarer med industrielt transfett er som regel ikke merket med transfett, men "hydrolisert/delvis hydrolisert/herdet/delvis herdet fett". Men dette er ikke akkurat noen signifikant bekymring på lavkarbo, hvor målet er å spise rene, minst mulig bearbeidede matvarer. :)


#29

Alynna sa for siden:

Kokosolje holder seg så og si evig det, det er mye mettet fett, mettet fett blir ikke fort harskt på samme måte som umettet fett.

Du merker egentlig på smaken om en olje er ødelagt. Ikke noe farlig å prøve. Du vet sikkert hvordan gammel fisk smaker, hvor vondt det er. Fiskefett går veldig fort istykker i forhold til annen fett, så derfor har vi åpnede tranflasker i kjøleskap, og flasken er grønn for å hindre lys i å bryte det ned i butikken.

Cocosaen din holder seg sikkert glimrende i årevis, selv om den er virgin og åpen. Har hatt langt mer ømfintlig olje stående lenge.


#30

shailene sa for siden:

Den største faren ved steking ved høy varme er vel at det dannes frie radikaler i oljen, særlig hvis man bruker feil type fett eller bruker samme olje/smør flere ganger (noe mange faktisk gjør.. :confused:).


#31

Beaglejenta sa for siden:

skal man steke mat på høy varme, så er ikke meierismør så godt egnet. Det mørkbrente fettet kan være kreft fremkallende (Hvis man liker meierismør smaken, så skill smøret og bruk det blanke. Det holder seg lenge i kjøleskapet) . Bruk da heller kokosfett uten smak.


#32

Yrla sa for siden:

Jeg skal se om jeg finner ghee (klarnet smør) og informere om pris etterpå.


#33

Marella77 sa for siden:

Jeg har 1000vis av ganger stekt på høy varme og stekt det brunt. Sier ikke mange kokker at man skal steke i meierismør da? huff, nå ble jeg stressa. Kreftfremkallende...

Syns dette er slitsomt å forholde seg til. Er det bare Cocosa Pure som er trygt å steke i her i verden? Før brukte jeg solsikkeolje, og rapsolje, men har hørt at det ikke er sunt heller...


#34

Marella77 sa for siden:

Hva er frie radikaler?


#35

Marella77 sa for siden:

Takk Photobscura. :)


#36

shailene sa for siden:

Ustabile kjemiske forbindelser som kan skade kroppen vår. Derfor man hører så mye om antioksidanter i hytt og pine, de beskytter kroppen mot frie radikaler som kan føre til kreft. Men som Photobscura sier merker man stort sett når dette skjer, da fettet ryker og spruter, blir brunt/svart, smaker vondt, etc. Verre med de som liker maten sin svartsvidd i meierismør :P


#37

Marella77 sa for siden:

Men når man varmer opp meierismøret, skal man ikke ta vente til det er rolig og brunt før man legge i maten?


#38

shailene sa for siden:

Det vet jeg egentlig ikke, sjelden jeg steker i smør. Smør og kokosolje skal visst være de fettypene som tåler høye temperaturer best, men det er uansett ikke å si at det er sunt å steke mat ved høye temperaturer generelt. Mat med mørk/svart skorpe bør ihvertfall ikke spises, uansett hva man steker den i.


#39

Alynna sa for siden:

Stekt mat er langt mer kreftfremkallende enn kokt/rå mat. Men om man først skal steke noe, så er det bra å gjøre det i noe som har høy andel av mettet fett. Smør har egentlig dette, men smør er ikke bare fett, men også mye melkerester som fort blir brent. Mange mener brunet smør har en god smak, og ja, karamelliserte melkerester smaker nok bedre enn svidd olivenolje :P

Jeg tenker som så, at jeg gjerne tar meg en godt brunet biff eller grillmat nå og da, men det er ikke noe poeng i å gjøre ting verre ved å bruke feil type stekefett unødig (når det er dårlig både for smak og kropp), særlig siden jeg på lchf ikke egentlig er interessert i å kutte for mye på fett.


#40

Alynna sa for siden:

Jo, nøttebrunt (ikke brent). Det går egentlig ikke an å steke i smør før vannet har fordampet, da blir kjøttet grått og trist. Derfor må man vente til boblingen forsvinner. Smør har gode stekeegenskaper mtp. at det gir en fin og appetittvekkende stekeskorpe. Men det kan selvsagt diskuteres om de melkerestene (nevnt over) er så sunne. Klarnet smør/ghee, er veldig stabilt under steking. Ikke det hvitaktige som skilles ut under (vann/proteiner/sukker)

Ghee brukes masse i India. Her er det veldig dyrt å kjøpe, ikke spør meg hvorfor, men det er vel en nisjevare. Du lager det lett ved å smelte en pakke smør og helle av fettet på toppen. Kanskje litt mer upraktisk i lengden, men men.

Jeg steker ikke så ofte i smør, og så hardt, at jeg bryr meg så mye om det. Å surre løk o.l. går helt fint.


#41

Marella77 sa for siden:

så hva steker du egg i? hva er def på høy varme?


#42

Marella77 sa for siden:

så da steker du i cocosa pure da eller?


#43

shailene sa for siden:

Bruker oftest flytende Vita Hjertegod for enkelthetens skyld, vet ikke om egentlig er det beste å steke i. Kanskje noen andre her som vet?

Jeg steker uansett aldri ved høy temperatur, så regner med det går greit. Omelett f.eks. bruker jeg veldig lav temp og lar den heller stå under lokk i en halvtime. Grønnsaker pleier jeg å dampe, grille i ovnen eller "nuke" i microen. Er mer fan av å heller tilsette ekstra fett i maten når den er ferdig, men det er jo en smakssak :)


#44

Yrla sa for siden:

Vita hjertegod kan liksom stekes med, men den inneholder solsikkeolje for det meste og det er ikke så bra å steke med. Men å lav temperatur er det jo ikke så ille. Jeg ville heller valgt bremykt om jeg var deg. Den er jo ikke så ulik.


#45

Vibeke-67 sa for siden:

Steker for det meste uten fett jeg da, med en panne som maten ikke fester seg på. Svak varme og lang steketid. Men om jeg bruker fett bruker jeg rapsolje.


#46

Alynna sa for siden:

Steker ikke egg særlig hardt nei, med hardt så tenker jeg på sånn bruning som man gjør med biffen. Max varme, tenker jeg. Bruker vel både cocosa og smør til egg, men jeg tror ikke jeg er det verste eksempelet når det gjelder å svartsvi mat.

Som Photo sa, når det begynner å ryke og lukte stekt av oljen så er det høy temp. Type woking, biff, frese kjøttdeig og sånt.


#47

Photobscura sa for siden:

Det er stort sett ingen vits i å steke noe på veldig høy varme. De eneste gangene jeg gjør det er når jeg steker helt kjøtt som biff og koteletter. Da lar jeg smøret bli nøttebrunt, slenger kjøttet i, og bråsteker det ett til to minutter på hver side, samtidig som jeg skrur ned varmen. Når de har fått stekeskorpe, får de stå og "trekke" på ca medium varme under lokk en lten stund til de er gjennomstekte. Jeg liker biffen/koteletten min medium stekt, altså ikke blodig, men jeg steker så og si aldri noe på såpass høy varm at det ryker/spruter, annet enn om jeg driter meg ut. ;)

Vita hjertego tar jeg ikke i i ildtang, sorry meg, men bare det forræderiske merkenavnet er nok til at jeg holder meg laaaangt unna.
Smør tåler en del varme, det er som tidligere nevnt stort sett laktosen og kaseinet som får det til å brunes og sprute.
Ellers ovnsteker jeg mye. Langstekt kjøtt FTW!

Marella77, jeg synes ikke du skal henge deg opp så mye i detaljet nå i starten, men heller konsentrere deg om det enkle. Hva du kan og ikke kan spise. Å gå i dybden kan du heller gjøre senere, når du har fått oversikt over det helt basic og føler deg trygg på det. Jeg har forstått det sånn at du føler det er vanskelig og uoversiktlig, og det behøver det overhodet ikke å være. :)


#48

Yrla sa for siden:

Samme her. Jeg bruker en sprayflaske med rapsolje.

#49

Marella77 sa for siden:

Jeg er en mester på å svi maten.:eek: Jeg setter gassen på full guffe, og så glemmer jeg meg litt mens jeg stresser med andre ting. Og vips, så blir maten litt brent! Ojameg, da har jeg nok spist mye farlig fett i mine år... Har ofte så dårlig tid (i hodet mitt) så jeg klarer ikke bruke en halvtime på å steke omeletten eller andre ting. Men skal skjerpe meg, hehe.

Men skulle ønske det var noen som visste med sikkerhet hva som er det aller sunneste fettet å steke i på høy temperatur.

Jeg har aldri tenkt så mye på hva som er kreftfremkallende og farlig for kroppen når det gjelder mat. Har tenkt at her i Norge, er vi passet på av mattilsynet og andre tilsyn. Har tenkt at maten vi kjøper i vanlige matbutikker, er trygge. Men etter å ha lest her på lavkarbo.no, så har jeg fått opp øynene mer for kosten. Men er redd for å blir for fanatisk også. Skal jeg ha dårlig samvittighet for at barna får høykarbo-mat og bremykt på brødet sitt? Man skal jo holde seg unna alle slike margariner har jeg hørt.

...


#50

Marella77 sa for siden:

hvordan rapsolje da? Er det noe som tåler høy temp?


#51

Marella77 sa for siden:

Du aner ikke hvor lettet jeg ble nå! :) Jeg syns det var godt å lese deg skrive (høre deg si) dette, for jeg er ganske sliten i hodet av alt dette. Det stresser meg, og jeg mister litt motet. Jeg er slik av natur, enten så driter jeg i ting, ellers så går jeg inn med 100 %, noe som er slitsomt. Setter veldig pris på dine og andres tilbakemeldinger da :)

ps, hva er FTW?


#52

Alynna sa for siden:

Så et annet sted, at du blir litt sliten av å tenke på alt dette med riktig og feil osv... Skjønner deg godt! Kos deg med fettet. Jeg har forsøkt å svare på spørsmål etter beste evne utifra det jeg har fått med meg fordi du er oppriktig interessert i å få til ting (synes det er bra at du spør så mye), men man trenger ikke å være en vandrende databasetabell heller :)

Ville fokusert mer på å nyte all den deilige maten som finnes lavkarbo. Spiser du friske sunne fargerike grønnsaker og bær, ost, og fett og magert kjøtt som du vil, og evt. tar bryet med å lage noe godt med krem e.l. til dessert, så kan du leve ganske bra og bekymringsfritt.

Siden du er på ketolyse er det selvsagt en del å lære om sukkerfeller i starten. Men man trenger ikke en mastergrad i biokjemi for å lykkes! Spis det du liker, du ;)


#53

Alynna sa for siden:

Ahh, Photo har tenkt det samme som meg, mens jeg var og lagde middag :)


#54

Alynna sa for siden:

FTW er et "nerde-uttrykk" :P (kjenne seg igjen)

"For the win", altså noe som er supert!

Enig i at å langtidssteke er knall, og sååå lett, og så lite å tenke på. Kjøpe noe høyrygg av okse i dag, imorgen skal jeg terne opp litt purre, sellerirot, bittelitt gulrot + persillerot, og hive en brunet bit i ovnen med dette. Salt, pepper, litt laubærblad. Så enkelt og så godt :) Maten lager jo seg selv.


#55

Alynna sa for siden:

P.s. tror ikke bremykt er en margarin... smør + olje mener jeg.


#56

Photobscura sa for siden:

Bra! Trekk pusten dypt, les f.eks lavkarbo på tre minutter (print den for all del ut, og heng den på kjøleskapet e.l.). Slapp av! Nyt den deilige rene maten!
Om du bare gir deg selv noen få minutter mer i hverdagen til å lage mat, så trenger du over hodet ikke å bråsteke all maten. Meierismør er i utgangspunktet ganske problemfritt, men det har ingen hensikt å steke alt på full guffe, altså.
Ta oppvasken/sorter skittentøy/surf på forumet whatever mens maten godgjør seg. Omelett blir EN HELT ANNEN OPPLEVELSE om du steker den under lokk på middels varme med masssssssse smør i 15-30 minuttter!
Og igjen, trekk pusten dypt. Du har det ikke travelt. :)
FTW= For the win!

Ja, nemlig! Å gå dypt i materien kan være utrolig interessant, men jeg vil med hele mitt hjerte anbefale deg å få alt det grunnleggende på plass først. Du følger ketolyse -les boka som din "bibel" og følg det til du føler du har ting i fingrene, og alt er under kontroll. SÅ kan du gå i dybden dersom interessen er der.
Men ikke ta alt som en eventuell katastrofe. Jeg f.eks, er i forhold til mange andre superhelsebevisst når det kommer til kosthold. Men jeg røyker som en middels skorstein, og er det noe som er kreftfremkallende, så er det vel det. Men jeg har en liten personlig tro om at alt som er potensielt farlig blir kanskje dobbelt så farlig så fort du blir redd og gjør det til et stressmoment.

:D


#57

Marella77 sa for siden:

Ja, tusen takk Alynna! Du har virkelig svart meg godt, og setter veldig pris på dette!!! :) Jeg får prøve å fokusere på godene, fremfor reglene om du skjønner... Ang. sukkerfeller, så har jeg stort sett holdt meg unna sukker. har spist krem med sukrin to ganger, ellers bare litt kremfløte med sukker i. Men jeg må utvide menyen snart kjenner jeg, har blitt ganske lei av maten jeg spiser...


#58

Marella77 sa for siden:

Først og fremst: hoho, så artig skrevet det med skorsteinen ;) Ja, én kamp av gangen sier nå jeg. Røyker av og til selv, røykte mye da jeg var "ung" ;)

Takk for alle gode tilbakemeldingene fra deg :)


#59

Marella77 sa for siden:

supert i så fall :)


#60

Photobscura sa for siden:

I min bok er du fortsatt ung. Du har bare to år på meg, og jeg er så ung som du får dem. :D


#61

shailene sa for siden:

Ok. Takk for tipset! Så sjelden jeg steker mat med noe særlig fett i panna, at jeg har aldri kommet så langt som å sjekke selv hva slags egenskaper oljene i Hjertegod egentlig har. Måtte jo være for godt til å være sant, at et produkt faktisk er det det gir seg ut for å være :rolleyes:

Det jeg husker fra skolen, eller hvor det var jeg lærte det her, er at mettet fett er mest stabilt ved høy temperatur, enumettet fett er ok ved lav temperatur, og flerumettet fett harskner så raskt at det ikke burde så i romtemperatur engang. Er det et greit sammendrag? Blir litt mindre å holde styr på i hodet, hvis man har en sånn huskeregel å holde seg til.


#62

Marella77 sa for siden:

hehe, takk takk. Men har begynt å se på meg selv som så gammel de siste årene skjønner du... etter jeg ble 30... men alt er jo relativt, så sånn sett er vi unge ;)


#63

Marella77 sa for siden:

Ja, men hva er det som inneholder mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett? ;) Jeg husker jeg slet med dette allerede i heimkunnskapen!


#64

shailene sa for siden:

Smør og kokosolje er mettet.

Raps og oliven er enumettet.

Soya og solsikke er flerumettet.

Finnes jo mange fler oljer, men der har du de mest vanlige ihvertfall! Håper du får ro i sjela nå ;)


#65

Marella77 sa for siden:

:) :) :) Takk takk :) :) :)


#66

Carisma sa for siden:

Jeg steker på full guffe. Alltid! Og jeg har ikke dødd av det enda. :D
Steker i smør, i min elskede nowo-panne (verdens beste stekepanne!)


#67

Peppa Gris sa for siden:

Jeg gjør som Carisma, skrur på full guffe og hiver i smør. Døden skal en årsak ha..


#68

Zillah sa for siden:

Hahaha, ja skal en først dø av fett, så la oss i alle fall dø av fett som smaker godt. Aldri meir lettmargarin i mitt hus, det er sikkert.


#69

langaard sa for siden:

:lol:


#70

Yrla sa for siden:

Jeg har fått smaken på kaldt smør jeg, så nå blir det mindre smeltet brunt smør over maten for meg. Men jeg skal kjøpe klarnet smør likevel. Sikkert sunnere enn Tines greier.


#71

shailene sa for siden:

Hmm.. En ting jeg begynte å lure på nå. Hva tenker dere om den ernæringslæra at man må ha balanse i kroppen mellom omega 3, 6 og 9? Altså at hvis man eter mye fett som ikke inneholder omega-3, må man få i seg forholdsvis mye omega-3 fra andre kilder. Når man eter så mye animalsk fett og kokosfett som man gjerne gjør på lavkarbo, er det ikke vanskelig å få nok omega-3 da? Ser liksom ikke for meg at en vanlig dagsdose Udo's vil dekke omega-3 behovet hvis man ellers eter flere ganger så mye "usunt" fett (i den forstand at det er ubalansert) som en vanlig person.


#72

Kanutten sa for siden:

Hmmm har alltid fått høre at det betyr Fuck the world! :o

#73

Photobscura sa for siden:

Da har du stort sett hørt feil. :cool:

Forresten, LOL betyr lots of love. Helt sant! :D


#74

Yrla sa for siden:

Ghee fåes i fire forskjellige bokser på internasjonal butikk. Ganske store. Minste koster 79kr. 2-2,5 kg eller noe koster 249, tror jeg. Der jeg var fantes det i hermetikkbokser, tre str, og en i kjøleskapet med plastikkemballasje, som en stor tyrkisk yogurt boks. Til 70 spenn.


#75

Alynna sa for siden:

Om du ser på tabell 2 så er det stort sett planteoljer som solsikkeolje som er "verstingene". Ikke mettet fett.

www.nettdoktor.no/ernaering/matogkropp/artikler/fettoppbygning.php

En mer detaljert innføring kan man finne her:

www.medisinfagskolen.no/userfiles/files/main/Omega_3_og_6_og_helse.pdf

Jeg tar tran og lager gode middager av fet fisk flere ganger i uken for å få i meg omega 3. Min far har MS, så jeg prøver å unngå betennelsestillstander i kroppen. Bruker også knuste linfrø i brødet mitt.


#76

Alynna sa for siden:

Denne huskeregelen virker fornuftig i mine øyne :)


#77

shailene sa for siden:

Skjønte ikke helt hva du mente med den tabellen? Den viser jo at animalsk fett er "verstigen" når det gjelder Alfa-linolensyre. Var det jeg tenkte mest på. Vi eter jo så mye melkefett o.l. at de andre fettsyrene ikke blir noe problem, så vidt jeg har skjønt. Mener ikke at mettet fett er usunt generelt. Men at det forstyrrer balansen mellom fettsyrene i kroppen hvis man spiser mye fett av én type. Så, i et kosthold med f.eks. 70-80% fett, som er kanskje 2-3 ganger så mye som en gjennomsnittlig person spiser, må man jo ha i seg 2-3 ganger så mye omega 3 som anbefalt også..?

Vet ikke om jeg er helt på jordet her, og mener ikke å kverulere. Men lurer fordi jeg tar omega-3 for bl.a. depresjon og er redd at jeg må begynne å ta 3 ganger så mye nå, hvis teorien min stemmer. Den innføringa skjønte jeg ikke mye av, må jeg innrømme :p


#78

Alynna sa for siden:

Alfa-linolensyre er omega-3.

Mettet fett inneholder ikke omega-6 eller omega-3 og forstyrrer ingen balanse.


#79

shailene sa for siden:

Ah.. nå henger jeg med her! Vet ikke hvor jeg har det fra at melkefett o.l inneholder så uvettig mye omega-6. Takk for hjelpa, nå slipper jeg å bekymre meg for det ihvertfall :D


#80

Alynna sa for siden:

Omega-6 finnes i form av linolsyre (høye konsentrasjoner i noen planteoljer) men også i form av arakidonsyre som finnes i melkeprodukter og kjøtt, heldigvis ikke så mye som det er av linolsyre i plantefettet da det er mest mettet fett (som påpekt tidligere).

Så du har et visst poeng. Man bør spise omega-3 også. Men det er ikke noe verre på et lavkarbokosthold, snarere tvert imot. Og man trenger begge deler, problemet oppstår først om man får i seg kun omega-6, og man oppnår ikke noe ved å kvitte seg med omega-6-kildene siden begge deler er essensielle fettsyrer. Spiser man kjøtt, meieriprodukter, fet fisk og/eller tran, omega 3-kapsler, evt. linfrøolje, og sunt plantefett, er man ganske trygg.


#81

Marella77 sa for siden:

Nå har jeg begynt å ta omega-3 tabletter, så nå håper jeg at jeg er på trygg grunn...


#82

Kjersti1982 sa for siden:

Den KTC-kokkosoljen...er den smakløs? Kan den brukes på samme måten som cocosa?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.