< Tilbake til oversikten

Til dere med cøliakidiagnose som lever på lavkarbo ...

#1

FrkMarge sa for siden:

Jeg mistenker sterkt at jeg kan ha cøliaki eller i det minste gluten intoleranse.
Dette bygger jeg på at jeg "alltid" har hatt store problemer med oppblåst mage, luftsmerter og løs mage. Dette har jeg registrert har vært verre når jeg spiser hvetebakst. Jeg virkelig ELSKER rosinboller og kan spise et dusin i slengen om jeg har dem forran meg, særlig hjemmebakte, varme boller. Det er fortsatt i en alder av 38 år det beste jeg vet!
Derfor må jeg bare holde meg unna. Jeg får ikke stoppet nemlig. Jeg spiser meg kvalm - hver gang.:(
I perioder har jeg holdt meg unna alle bakevarer utenom knekkebrød av den gove sorten. I de periodene har jeg vært mye mindre oppblåst.
Før trodde jeg det var gjæren som var synderen, men nå lurer jeg...

Da jeg startet på lavkarbo i juni kuttet jeg alt korn.
Jeg spiste ikke hvetemel før etter 4 uker. Da hadde vi rømmegrøt til middag.
Resultatet var et døgn med diare og ganske ubehagelig mageknip :(
Jeg har skjeiet ut et par ganger med vanlig is, da får jeg "bare" mageknip og blir litt kvalm, men får ikke diare.
En gang i sommer var vi på tur og fikk et svært stykke rabarbrapai. Maten var forhåndsbetalt og jeg tenkte ikke på at en liten utskjeielse ville få så store konsekvenser... Denne gangen havnet jeg på do med diare i 2 døgn...:mad:

Etter på ble jeg gjort oppmerksom på (av en eller annen her inne) at det hørtes ut som glutenallergi. Det er visst akkuratt sånn man tester det, nemlig ved å kutte gluten i en eller 2 uker og så introdusere det igjen og se hvordan kroppen reagerer.:confused:

Etter den episoden har jeg ikke touchet hvete, kun i mikroskopiske mengder, og hver gang får jeg mageknip og blir kvalm.

Jeg har ikke lyst til å begynne å spise gluten igjen, men om jeg skal kunne få diagnose så er det sånn at jeg må det???
Jeg kunne tenkt meg å fått en utredning for dette slik at jeg kanskje kunne fått diagnose.
Er det virkelig slik at jeg må gå igjennom noe så (i mine øyne) jæ..., for å kunne få stillt en diagnose?


#2

BenteR sa for siden:

Min mor har cøliaki, men nekter konsekvent og spise gluten i tre måneder slik at en gastroskopi skal kunne bevise det hun allerede vet. Så vondt vil hun ikke seg selv.
Hun lever som om hun har fått diagnosen og har det mye bedre slik, men det betyr at hun ikke får noen som helst støtte fra NAV til et kosthold som er dyrere.

Legene mener jeg har cøliaki. Jeg har det omtrent som du; litt hvetemelsjevning i sausen er nok til at jeg tilbringer natten på do:(
Blodprøvene som er tatt slår ikke ut (men om de hadde slått ut, ville ikke NAV godtatt dem likevel).


#3

lifejack sa for siden:

Jeg har ikke selv cøliaki, men glutenintoleranse.
Men for å få diagnosen må du nok dessverre spise gluten en periode, ja.
Jeg har en venninne som har ikke-påvist cøliaki rett og slett fordi legen sa at eneste mulighet for henne for å få diagnosen var å begynne å spise gluten igjen i endel måneder, og det orket hun ikke engang tanken på.
Jeg tror det har blitt foreslått at det skal holde med blodprøve + symptomer for å få diagnosen for barn, men tror ikke foreløpig det er godkjent ifht NAV for eksempel.


#4

Yonah sa for siden:

Kan du ha irritabel tarm?

Jeg ble enda verre i magen etter den siste lange sprekken( helt fra februar til september), med magesmerter, slimete løs mage hver dag og oppblåsthet. Men på meg var det slik at når jeg spiste knekkebrød og annet korn-fiber, så ble det enda verre. Jeg var på nippet til å gå til legen, men tenkte jeg skulle komme igang med ketogen kost før jeg gadd den runden. Og fra magesmerter og løs mage og oppblåsthet ble det bra på 3 dager. Jeg tror ikke det er gluten bare, for jeg reagerte på glutenfri havregryn også.
Jeg hadde de fleste symptomer på irritabel tarm, men de gav seg.

Dine symptomer kan være så mangt, trenger ikke å være cøliaki, men irritabel tarm.. Lurt å la legen diagnostisere.


#5

Kitt sa for siden:

Tror nok ikke man trenger spise gluten for å få påvist en intoleranse. Det skal kunne gi utslag på blodprøver IgG, IgA og IgE, uansett.
Mener det kun dersom man må gjennom en gastroskopi/koloskopi at man bør ha spist gluten en periode først for at de avflatede toppene/betennelser etc skal sees. Uansett tar man biopsier som også kan gi utslag.

Pr i dag er det kun, uansett alder, dersom de ser typiske endringer ved gastroskopi man får en cøliaki- diagnose. Dermed har man også krav på grunnstønad fra NAV.


#6

Cherry sa for siden:

Høres ut som du reagerer på korn, men det som OGSÅ slo meg var at i både boller og is, og sikkert den paien der også, så er det melk eller melkeprodukter. Og siden du reagerer litt på is så vil jeg tro at du reagerer både på hvetemel og enten på laktose, melkesukker eller melkeprotein siden når du spiser begge deler blir superdårlig.

Du kan enten spise gluten og få diagnosen og dermed få rundt 22 tusen kroner ekstra i året (tror det var slik atman automatisk får sats 4 og kan søke om sats 6 altså 37260 kroner med dokumentasjon) , eller du kan la være, det er nok ditt valg. Jeg ville imidlertidig gjort litt egentesting først både mht på mel og melk :)


#7

FrkMarge sa for siden:

Melk tåler jeg i moderate mengder helt greitt. Jeg har aldri vært noen "kalv" men liker melkemat og har spist masse grøt osv i litt liv. Havregrøt blir jeg ikke dårlig av, bare stappmett. Havregrøt og havrevelling laget på melk og store havregryn er noe av det beste jeg vet også. Selvsagt med sukker på... (kan gå for sukrin eller natreen da)
Jeg har jo ikke spist det på veldig lenge da. kankje jeg skulle sjekket det ut nå som jeg har vært glutenfri og nesten KHfri i 4.5 mnd?
Siden jeg er gravid skal jeg jo prøve å øke KH litt uansett (er ikke så lett:rolleyes:).

Jeg trodde ikke det var laktosen i isen jeg får mageknip og kvalme av, heller sukkeret?:confused:

Det er jo nettopp sånn jeg har tenkt også... Det hadde vært veldig velkomment med et tilskudd til en slunken økonomi, men jeg vet ikke om jeg orker å utsette meg selv for det der...:(


#8

kamp sa for siden:

Hvor lenge siden er det du spiste gluten sist?

Det tar ofte litt tid før anti transglutaminase går ned så vist det ikke er mer enn 1 mnd siden e.l. så kan du fortsatt ha forhøyet TTG.

Det vil ikke gi rett til grunnstønad men kan styrke mistanken på at du har cøliaki.


#9

FrkMarge sa for siden:

Det er nesten 5 mnd siden jeg hadde korn i kosten... har bare hatt noen få utskjeielser på den tiden.:o


#10

smgj sa for siden:

Sist jeg skjekket så var positivt utslag på endoskopi etter å ha gått en periode med mel i kosten det eneste som kvalisiferer for støndad. Men snakk med NAV/lege om dette?

Ellers er det i følge legen min ikke uvanlig at en irritert mage/tarm blir "reaktiv" på mer enn det som var årsaken til problemet. Og da ofte melk. Slike sekundærintoleranser vil ofte gå bort når mage/tarm får ro fra opprinnelig irritant.

*Stor klem til deg - det er ikke godt å ha det sånn. *


#11

indi sa for siden:

Prøv denne! Leste GLad av mat og fortso en del ting... Gluten og melk er ikke bra for meg og ødelegger blodsukkerstabiliteten!
Verdt et forsøk?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.