Jeg har akkruat "bakt" mitt første lavkarbo brød. Det er Lavkarbobrødet fra funksjonellmat med 2,5%karbo. I en skive på 40g blir det 1g karbo.
Jeg tenker: Dette brødet var rågodt! Jeg skjønner ikke hvorfor ikke alle spiser slike brød, uten så mye karbo, når det i tillegg til at det er sunt, er godt? Jeg hadde sett for meg at når jeg begynte på denne lavkarbodietten, så måtte jeg bare spise egg og bacon, kjøtt og noe grønt og evt svarte-vonde rugbrød!!! Men det finnet et alternativ, og sikkert enda flere...
Jeg tenker at nå er det jo bare å spise som før, bare kutte ut poteter, pasta og ris. (Og ferdig-mat selvfølgelig...) ... og gotteri selvfølgelig!! Jeg var forberedt på at jeg skulle slite med å holde meg unna sjokoladen, men DET er jo det letteste å holde seg unna... faktisk :) Så nå er jeg så glad så glad, hehe :) Ønsker dere alle flotte lavkarbo-geeks en flott kveld videre :)
Nå er jeg ikke ekspert på oppskrifter, men er enig med deg, det brødet er godt for å være lavkarbo. det kan jo hende det finnes andre alternativer som er enda mer ekstremt lavkarb, men synes også den melblandingen funksjonell mat selger smaker godt.
Men når det er sagt så er jeg såpass ærlig med meg selv at en rykende fersk, varm loff med nugatti, mye nugatti på, fremdeles er uslåelig på smak, hehe :-) Spiser det ikke mer, velbevares, men godt ja, det er det.
Så alt i alt, blant lavkarbobrødene så er funksjonellmat noe av det bedre. Vi handler melmiksen derfra i påvente av noe annet. Men tar litt tid å bli kvitt 10kg melblanding også.
Vel - én grunn til at ikke alle spiser slike brød, er at mange opplever at vektnedgang stagnerer ved bruk av brøderstatninger. :cool: Ikke ta sorgene på forskudd, det gjelder ikke alle - men det kan være verd å ha i bakhodet om det skulle bli aktuelt.
En annen grunn er at noen av oss ikke tåler så mye fiber/frø, og får trøbbel med fordøyelsen av det (dette inkluderer meg) - eller rett og slett prioriterer å bruke denne andelen av tallerkenen på "enda renere mat", som regel mer grønnsaker. Dette blir jo avhengig av den enkeltes filosofi og prioriteringer. :)
Kjempeflott at du har funnet et produkt/en løsning som gjør DIN kostomlegging og hverdag enklere! Mer kan man jo knapt be om. :)
Jeg mente nok å bli kvitt selve melblandingen ja. Spiser jo ikke akkurat mest brødskiver, så brødet varer lenge kan du si. Kidsa i huset spiser jo 3 ganger så mye brød som meg. Tidligere i livet så spiste jeg jo 9-10 skiver brød om dagen. Nå er hele greia snudd om, spiser 1-3 skiver om dagen og 1-2 pakker med skinke istedet.
Så ja, 10kg melblanding omsatt i brød tar lang tid å bli kvitt :-) (kjøpte 10kg fordi det var svært mye biligere enn enkeltporsjoner hos funksjonellmat)
Jeg tenker at det koster jo alltid litt å vinne, for å si det slik. Så jeg trodde slik mat var prisen å betale for å miste vekten! Jeg begynte jo på dette for å gå ned i vekt...
Jeg bruker brødet fra Møllerens. Men det er jo noe mer karbohydrater i da, ca 13 gram pr 100 gram. Jeg er ferdigslanket, og det er kjempegodt! Spiser 2-3 skiver hver dag.
Den til funksjonell mat har jeg aldri prøvd - hadde tenkt jeg skulle bestille Tagatesse, så da skal jeg jammen bestille en pose og prøve :) Jeg er også ferdigslanket og har som Vibeke-67 brukt Møllerens. Men jeg spiser ikke brød/knekkebrød hver dag - rett og slett fordi jeg føler at det tar opp plassen til den "ordentlige" maten. Sånn sett liker jeg knekkebrødene best - da kan jeg ta etpar innimellom og slipper å tenke på at jeg må spise det opp før det blir dårlig :p
Bakte meg et knekkebrød for første gang i går, og det ble ca 8 kh pr 100. Jeg brukte bare sesamfrø, solsikkekjerner og linfrø, samt eggehvite. Vet du om eggehvite (dvs knekkebrødene) kan stå i romtemp. lenge? Blir det ikke mugg?
ps, gratulerer som ferdigslanket du også :) :heia:
Jeg baker Nannahs knekkebrød (har ikke oppskriftslink her og nå, men et kjapt søk burde gi deg treff høyt oppe - veldig populær oppskrift). Er helt sikker på at de er skikkelig tørre før de tas ut av ovnen, og helt kalde før de legges i metall-kakeboks. Mine holder i ukesvis - ingen mugg, nei :)
Noen som vet om det er ok med Fedon fullkornbrød når man gå på ketolysekuren? Så det stod sammalt hvete .... Vet at hvetemel ikke er ok, men sammalt hvete, er det noen helt annet?
Ps, sjekka på div posesauser i dag. I boken til Torkild A. om ketolysekuren, står det (om jeg ikke husker feil) at man kan bruke ferdig pose sauser med lav karbo. Sjekka noen med 6% karbo, og så at de var basert på hvetemel. Er det da ok å bruke disse? Er hvetemel 100% fyfy, eller er det ok i små mengder?
Selv bruker jeg så lite hvetemel som mulig. Litt hvetekli i knekkebrødene, og noe glutenmel i f.eks. lavkarbo pizzadeig - ellers ikke noe. Hender også en sjelden gang at jeg lager posesauser, men jeg prøver å begrense meg på tross av tidsnøden. Du kan lese mer om korn og virkningene på kroppen vår her. Pål Jåbekks blogg er verdt å lese, han har mange tankevekkende og godt begrunnede artikler :)
Det er vel en av de tingene som er greit å finne ut selv.
Altså. Hvetemel har veldig høy GI og høyt karbohydratinnhold og er dermed ikke egnet som noen stor del av maten på lavkarbo. I tillegg er det overraskende mange som tåler hvetemel/glutenholdig mel dårlig når de har avstått fra det over tid (men det gjelder altså ikke alle). Jeg vil si at de som reagerer negativt bør etterstrebe et melfritt kosthold, mens de som ikke reagerer står friere til å velge selv hvor grensen skal gå.
Uansett bør ikke hvetemel utgjøre noen stor del av karbohydratene i et lavkarbokosthold.
Takk, leste artikkelen, mye nytt for meg, men tror på dette. Jeg gikk ned mest i starten, og da spiste jeg ikke knekkebrød eller lavkarbo-brød. Nå har jeg spist litt av dette, og vekten går litt opp. Men er det 100 % ok å spise linfrø, solsikkekjerner og sesamfrø tror du? Er frøet fra kornet?
Det stod noe i artikkelen som jeg ikke forsto 100%... "Lavkarbo med knekkebrød, nøttebrød og erstatningsmatvarer er suboptimale løsninger. Optimal helse kan vi få når vi forstår at vi må spise mat vi er utviklet for å spise. " Hva er suboptimale løsninger? Er det dårlige løsninger?
Nei, ikke på ketolysekuren. det er ikke rom for det viss du skal følge kuren.
Vet jeg er streng, men sier igjen, gjør som boka sier, følg råda og "reglene", da får du faktisk mest utbytte av kuren. (i. o.m du vil ned i vekt)
Skal du så tidlig i kuren begynne å eksprimintere, så vil kanskje ikke kuren virke som den skal.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.