< Tilbake til oversikten

Til dere erfarne lavkarboere med mye kunnskap

#1

Restart sa for siden:

[color=black][/color]

Leste akkurat dette inne hos Spis deg slank om hvordan de mener feil lavkarbo matvarer kan være direkte skadelige.

Har dere noen tanker om dette?

Er kanskje viktige ting å tenke på, men jeg kan ikke nok om det, og har litt i bakhodet at det står på en side som tross alt ønsker å selge egne produkter, så det hadde vært spennende å høre deres tanker også.

Her kommer den:

Lavkarbo er på full fart inn i de norske hjem. Lavkarborevolusjonen har startet og sammen med den - smarte forretningsfolk som vil tjene penger på menneskers uvitenhet, og derfor selger helt meningsløse lavkarboprodukter. Spesielt har bakebransjen lagt sin elsk på å kalle nye brød for lavkarbo kun fordi mengden korn er redusert med noen få prosent. Og for deg som er ute etter å gå ned i vekt har en slik kosmetisk reduksjon i mengden korn ingen effekt.

På den annen side kan slikt brød har en negative helseeffekter. Forklaringen er at når mengden korn blir redusert må det tilsettes ren gluten for å få brødet til å heve. Ja du leste riktig, og det står også på ingredienslista på disse brødene – ”tilsatt gluten”. Dette er nødvendig da gjær ikke kan benyttes som hevemiddel om ikke brødet inneholder nok gluten. Noen brødmikser som i dag selges i helsekostbutikkene inneholder over 30 % gluten! Har du noen gang hørt noe positivt om gluten? Dessverre er det ingen pattedyr som er i stand til å bryte ned gluten 100 %. I stedet skaper gluten betennelser stort sett i hele kroppen – bl.a i tarmer, blodårer og ledd, dette skyldes at vårt immunforsvar oppfatter gluten som et fremmedelement og angriper med å etablere betennelser i hele kroppen. Gluten er også sterkt avhengighetsdannede fordi det brytes ned til et nivå som er identisk med opium. Men gluten er like fullt et protein og vil derfor kunne brukes i ubegrensede mengder i produkter som kalles lavkarboprodukter. I tillegg inneholder mange lavkarbooppskrifter og lavkarboprodukter Kruskakli. Kruskakli inneholder store mengder antibeitestoffer (kjemikalier som er kornets forsvarssystem mot å bli spist) noe som kan skape betennelser i hele kroppen. Antibeitestoffer fra korn hindrer også kroppen og ta opp jern, sink, kalsium og magnesium, i tillegg til å redusere kroppens insulinfølsomhet.

Er det slike lavkarboprodukter du vil ha?

Melk og melkeprodukter inneholder et protein som heter ”kasein”. Det er på linje med gluten i korn et protein som kroppen ikke klarer å håndtere. Både korn og melk er nye næringsmidler (rent evolusjonelt), og håndteres derfor svært dårlig av vårt stoffskifte. Bl a. er det slik at 94 % av alle tilfeller av Diabetes type 1 og MS, befinner seg i den delen av verden der folk drikker melk. Og om du trodde at melk var nødvendig for å unngå benskjørhet så er det også slik at kvinner i Norden drikker mest melk i hele verden, og har også mest benskjørhet i hele verden. Kvinner i Norden har f.eks 34 ganger mer benskjørhet enn kvinner i Tyrkia. Unngå derfor melkeprodukter. Unntak er fløte, seter rømme (38 % fett), Creme Fraiche (38 % fett), samt gule-, hvite- og kremete oster). Disse produktene består enten av kun fett, eller er syrnede slik at kaseinet er brutt ned i selve syrningsprosessen. I andre syrnede melkeprodukter er også kaseinet brutt ned, men de gir en høy insulinproduksjon og dermed også en kraftig fettlagring.

Korn og melk er derfor 2 næringsmidler vi bør unngå av en rekke forskjellige årsaker, men de inneholder visse proteiner som dessverre blir benyttet i stor skala i lavkarboprodukter. Dette er også næringsstoffer som er svært rimelige, og som det derfor også er fristende for produsenter å benytte.. Og så langt er kunnskapen om skadevirkningen en godt bevart hemmelighet i det offentlige rom (av helt åpenbare årsaker), og mange lar seg derfor lure.

Et annet yndet næringsmiddel i lavkarboprodukter er sukkeralkoholene; Maltitol, Xylitol og Sorbitol. De fleste oppfater disse søtningsstoffene som helt greie fordi sukkeralkoholer opptas sakte i blodet. Det er riktig at sukkeralkoholer opptas saktere enn vanlig sukker, men til gjengjeld tas de opp både i tynntarmen og i tykktarmen. I sum kan du derfor regne med at ca 50 % tas opp i kroppen. Om du skal ha et dagsinntak under et visst antall gram (f.eks 25 g – slik vi anbefaler), så må du regne at 50 % av karbohydratene i sukkeralkoholer tas opp i kroppen. Da blir regnestykket ganske sikkert litt annerledes enn det du først trodde. Unntaket er sukkeralkoholet Erythritol som verken påvirker blodsukkeret eller insulinproduksjonen.

Du må også unngå planteoljer. Disse inneholder nesten samtlige alt for mye Omega 6 – som er sterkt betennelsesfremmende. I over 50 år har vi trodd at planteoljer har vært sunt. Nå viser det seg at dette skyldes at det i sin tid ble manipulert med forskningsdata, slik at mettet fett skulle bli ”syndebukken” bak den kraftige økningen i hjerte- og karsykdommer etter annen verdenskrig. I dag vet vi at forholdet er det stikk motsatte.

Hensikten med et lavkarbokosthold er at det skal normalisere vekta, bedre helsen og øke vitaliteten. Skal det lykke må det tas litt flere hensyn enn kun mengden karbohydrater. Bergninger av mengden karbohydrater må også være korrekt og de næringsstoffene som inngår må være tilpasset våre gener. Dagens kosthold er i stor grad basert på moderne matplanter. Dette er matplanter som vi rent genetisk er svært dårlig tilpasset. I en del lavkarboprodukter er de mest helseskadelige næringsstoffene i slike moderne matplanter fjernet fra selve planten og tilsatt ”kunstig” i lavkarboprodukter, kun i den hensikt å få mengden karbohydrater ned eller å få gjær til å heve, men uten tanke på den helseskadelige effekten.

Slike lavkarboprodukter kan være direkte helseskadelige. Og dessverre vil det komme mange av dem i tiden som kommer. Vi i Norsk Senter for Riktig Ernæring kan også lage slik billig søppel, men vår integritet forbyr oss. Du bør også tenke deg godt om før du velger lavkarboprodukter. "


#2

Glorfinia sa for siden:

Jeg kan for lite til å si noe om gluten, kruskakli og kasein. Men dette med sukkeralkoholer og planteoljer er riktig, i alle fall stemmer det med det jeg har lest flere plasser, både her på forumet og i bøker. Men det kan godt være de har et poeng med det andre også. Selvom de har interesser i markedet, så betyr det ikke at de feilinformerer. Forhåpentligvis er det noen andre med mer kunnskap her som kan svare. :)


#3

BenteR sa for siden:

Nå er det vel slik at de fleste som er lavkarbere over lang tid er lite lystne på og f.eks. drikke melk, og spiser vi brødmat så er det ikke slik som i gamle dager; et halvt brød til måltidet.
Jeg mener uansett hvilke skremsler jeg hører om i forbindelse med maten jeg spiser; det jeg spiser nå kan unulig være mer skadelig enn det jeg levde på i gamle dager; masse halvfabrikata og masse karbohydrater fra absolutt alle mulige kilder.
Men helt klart, det beste ville være og spise helt ren og trygg mat, men hvordan i all verden skal det gå til?
Verden er ikke slik den var i steinalderen, vi må velge det beste ut i fra den tiden vi lever i (og hva vi kan få tak i, og har råd til)


#4

kamp sa for siden:

Jeg tror at den A2 melka som kuene produsere i dag er helt greit for noen men for en gruppe, særlig for de som har autisme, adhd, me o.l
At ting tilsettes ekstra gluten er jeg helt i mot fordi gluten er et veldig vanskelig protein å fordøye..

Jeg syns at lavkarbo bør være lavkarbo bassert på grønt og kjøtt, ikke at vi skal ertsatte "gamle" matvarer.


#5

Nerthus sa for siden:

De tar vel ikke feil, men igjen så er det vel at noen vil "tåle" mer enn andre :)

Jeg tåler ihvertfall brødmixen og ferdigbrødene deres godt, selv om jeg akkurat nå har Karins Mitt aller beste brød liggende i fryseren :) (Da er det nemlig INGENTING ekstra tilsatt som må tilsettes i en masseproduksjon ;))



#7

smgj sa for siden:

Dessverre er jeg helt enig i innlegget bortsett fra at det ikke tar opp at man har ulik toleranse for disse stoffene.
Ut over det så er det et faktum at tradisjonelle kulturer omtrent bare spiste slike produkter (melk og mel) etter at de var surnet, gjæret eller på annen måte behandlet. I denne behandlingen ble det meste av tungt fordøyelige og skadelige stoffer nøytralisert. Kanskje vi har noe å lære.

Weston A Price (tannlege og forsker med spesielt blikk for sammenhengen mellom kosthold, helse og tannhelse) var veldig oppmerksom på dette. Det finnes mer informasjon på nettet. Veldig mye interesant lesing.


#8

Linjemannen sa for siden:

Jeg er selv litt bekymret for dette med gluteninnholdet i lavkarbobrød - jeg synes nemlig det ser ut som og høres ut som om skribenten på Spis Deg Slank har noen gyldige poeng. Det betyr igjen at dem av oss som savner brødskiva til frokost såpass at vi daglig spsier lavkarbobrød kanskje bør tenke oss om en gang til.

Nå har jeg funnet ut at jeg synes livet mitt er aller best om jeg kan spise to brødskiver til frokost - og da kommer jeg til å fortsette med det. Om jeg kommer til å fortsette på lavkarbobrød eller etterhvert velge et grovt rugbrød, det har jeg ikke tenkt nøye nok igjennom enda. Men jeg ser et poeng i å vurdere det. På den annen side så kan det vel godt hende at skribenten på Spis Deg Slank sikkert finner at det er mye faenskap i et rugbrød også, så det er nok begrenset hvor mye jeg kan høre på ham om jeg vil spise slik det er best for meg.

Det er mengdene som er problemet enten det er lavkarbobrød eller annet brød det er snakk om. For oss på lavkarbo så har lavkarbobrød vært en velsignelse for vi har kunnet spise brød likevel - om enn i begrensede mengder. Men om to lavkarbo-brødskiver tilsvarer samme gluten innhold som 6 vanlige grovbrød-skiver, så spørs det om ikke vi bør kaste et blikk i den retningen også.

På den annen side - den flaska med rødvin jeg drakk på lørdag + noen lavkarboøl - er vel kanskje en mye større helsemessig utskeielse og fare enn at jeg tar to skiver med lavkarbobrød til frokost. Så en får jo prøve å sette ting i sitt rette perspektiv.
:)


#9

smgj sa for siden:

Linjemannen:
Når det gjelder brød vil jeg anbefale deg å velge å lage surdeigsbrød selv. De langtidshevede variantene (heving i 24 timer totalt) vil bryte ned veldig mye av de skadelige stoffene i glutenet samt gi et aldeles nydelig brød. sikle
Surdeigskultur lager man selv, helst på økologisk rugmel. Bak så på ønsket mel, gjerne en speltmelsblanding. Dessverre får man ikke noe lavkarbobrød av dette med de oppskriftene jeg kjenner.

Glutenmel inneholder nesten bare rent gluten og gluten er det stoffet som flest har problemer med, så det ville jeg ha utelukket. For min del så er gluten MYE verre enn vin... så det må man nok finne ut av for hver enkelt kropp. Glutenet er dessuten verre fordi man ofte spiser det hver dag og ikke gir kroppen noen regenereringstid mellom.... sånn i motsetning til en norsk, tradisjonell, helgefyll.:cool:


#10

Linjemannen sa for siden:

Takk for god informasjon og et interessant tips der, smgj!
Får vel sjekke litt mer omring dette med surdeig, gluten og karbotall.
:)



#12

Nerthus sa for siden:

DER lærte jeg ganske mye gitt! Nice :)



#14

smgj sa for siden:

Den nye Wheat Belly av Dr. Davis tar også opp dette.. Den er litt vel sensasjonalistisk, synes jeg, men legger fram mange interessante synspunkt som det kan være vel verdt å se nærmere på. Spesielt om man har sykdommer i autoimmun-familien eller mistenker betennelser.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.