Hei alle som leser dette...
Jeg har endret kosthold disse to siste ukene, og må tenkte i helt nye baner når det gjelder mat. Ja, det tipper jeg dere fleste har gjort da dere startet på diett.
Jeg er bare litt skeptisk av natur til alle ukjente ting. I hele mitt liv har jeg forholdt med til hvetemel og sukker, og div andre bakeprodukter. Nå må jeg tenke helt nytt, og jeg kjenner jeg strider litt i mot. Er det bare fordi det er nytt og ukjent, eller er det fordi jeg tenker at jeg kan klare meg uten? Noen som kjenner seg igjen i dette?
Jeg spiser nå litt kjedlig mat som egg og bacon, div oster, salater med skinke eller kylling, blomkål, brokkoli, biff, smør, fløte, litt nøtter, litt baconsvor. Jeg er etter snart 2 uker blitt litt matlei, og orker nesten ikke lage meg mat... Mitt tidligere perfekte, rene kjøkken som jeg lagde lite mat på, er alltid full av baconsfett på konfyren, og talerkene og kjelene står rundt. Jeg savner ikke den karbo-fulle maten så mye som jeg savner dens enkelthet. Jeg savner å bare ta meg noen knekkebrød med leverpostei, eller bare kjøpe noe ferdig fabrikata. Bruker mye tid på å lage mat nå. Ja, ikke for å klage assa, dette er jo frivillig, hehe. Men jeg ser mange her inne tipser om div søtningstoffer og at mange bruker fiberhusk og kokosmel og div produkt... Jeg lurer på om det da er litt å lure seg selv å bruke disse produktene isteden... Tilfører man ikke da også kroppen mye som ikke er "rene produkt" fra naturen? Og hva er evt konsekvensene av det?
Endel av det du nevner er jo i grunn å regne som ren mat - mandelmel kan man lage selv av mandler, eller du kan kjøpe en litt fettfattigere variant i butikken. Sukrin er visstnok naturlig og gir ikke blodsukkerøkning. Kokosmel er laget av kokosnøtter.
Men om du trenger det eller ikke er i grunn helt opp til deg. Du kan fint klare deg uten, men det gir jo litt mer spillerom, og andre ting man lage.
Ville ha kjøpt fiberhusk og sukrin tror jeg og iallefall laget Nannahs supergode knekkebrød
For da kan du superenkelt ta deg et knekkebrød med leverpostei:D
Første gangen jeg prøvde lavkarbo så ble jeg matlei med en gang, for jeg hadde ikke lest meg noe særlig opp på emnet, og klarte ikke å variere nok, men denne gangen har jeg lest her inne til øyet har blitt stort og vått...
Har funnet mange oppskrifter som jeg trenger det ene og andre i, så noe har jeg handlet, og andre ting ligger på vent til jeg gidder å handle det jeg trenger. Og så er det vel et par ubrukte ting som ligger i skapet også:o
Jeg tror det du sliter med i forhold til "naturlig" er ganske kulturbetinget.
Tenk feks på hvete. Det er egentlig frøene til et gress! Vi bare kaller det "korn".
Johannesbrødkjernemel og fiberhusk er oppmalte bestanddeler fra andre frø. Så det er ikke egentlig så annerledes, bare uvant :-)
Vet ikke om du husker da ruccola-salat var utrolig eksotisk?
Eller har smakt løpstikke, som jeg har skjønt var utrooolig mye brukt fra vikingtiden og utover.
Er masse mote i grønnsaker og korn/frø. For alle disse plantene har jo eksistert fra tidenes morgen - mote og matvaner som styrer hva de gidder å dyrke for butikkhyllene :-)
Fiberhusk er frø, kokosmel er bare kokos fra kokosnøtter, mandelmel er mel laget av mandler, Johannesbrødkjernemel kommer fra et tre, stevia er en plante.......
Sukrin er et 100 % naturlig produkt uten tilsetningstoffer, basert på sukkeralkoholet Erythritol. Erythritol finnes naturlig i blant annet pærer, meloner og sopp. .............
Hvor kom tanken om at dette ikke naturlige produkter fra?
Bare ett lite lite sidestikk. Du må gjerne kjøpe disse produktene, er ikke noe galt med det, men du greier sjelden å bake noe som smaker tilnærmet likt det produktet du baker, og ofte blir du rett og slett skuffet fordi konsistens og smak ikke er noe særlig=)
Tja, det der er vel smak og behag - man må nesten bare prøve selv. Jeg har et stort antall vellykkede bake/kakeverk a la lavkarbo på lista mi :) Klart det smaker annerledes - men smak man man vennes på over tid :
Når det gjelder TS poeng - så har hun helt rett. Bruker man mye kunstig søtning hver dag - så har man egentlig ikke helt løst problemet med søtsug heller, og det er jo ingen reell næring i denne søtningen.
Man kan bruke det de første ukene om man er helt desperat og føler det veldig vanskelig, men så skal man jo avvennes det kunstige søtstoffet også da - og der er jeg på start-terskelen i dag:) Kjenner nesten SORG ved tanken over å kun KANSKJE bruke litt kunstig søtning av og til... men det skal gå, godeste Rut311 (var det rett navn tro?) klarte jo å slutte med sukrin PÅ DAGEN og har ikke brukt det på over en måned, så da må jo jeg også klare det?
NB - dette er ingen kritikk til de som er fornøyd og komfortabel med et kosthold med kunstig søtning. Går man ned i vekt og spiser mye god normal mat er det jo ikke noe problem. Problemet er når man heller drikker en søt-smoothie istedet for å spise biffen sin med grønnsaker til middag... over flere dager liksom...
Når det gjelder at lavkarbo er tidkrevende så er jeg delvis enig. Det kan forbedres om at man beregner å spise iallfall 3 måltider av samme "middag". Som regel når Husets Herre lager middag så lager han så mye at det er middag til oss to, samt 2 luncher for min del. (Han spiser kun assosiert lavkarbo - dvs at han har et knekkebrødmåltid eller tre og liker sin ris.) Så kan man i tillegg på de fleste retninger ha mulighet for ett "brød"-måltid av Nannas knekkebrød (kanskje ikke på ketolyse...?), eller egg i frakk. Knekkebrødene kan oppbevares over tid, egg i frakk kan fryses. Ta opp 1 når du trenger og varm i mikro. Variasjoner over eggemuffins: www.kalynskitchen.com/2006/10/egg-muffins-revisited-again.html kan gjøres på samme måte.
Av nødmat har jeg ost, spekeskinke, baconsvor, nøtteposer. Jeg spiser også oliven i olje, eller hvitløksfedd fra olje. Eller røkelaks med smøreost eller eggerøre ... Salat er også kjapt å lage. Tilsett proteiner og ost samt en god dressing så blir det mer mat.
Trøsten er at det blir lettere denne matplanleggingen over tid.
tror det var rundt 2 uker jeg også var fryktelig matlei! Jeg orket nesten ikke spise. ble neste uvell av tanken på mat, orket ikke lage stort.. hadde ikke lyst på noe!
Men etter mange tips, og god støtte her inne, fikk jeg ånden til å fræse runt på nettet på let etter oppskrifter på mat som kunne friste meg litt. Og du verden så mye godt det er å velge i! Og ikke er det store jobben heller..
Jeg merker jo jeg kan bli litt "stressa" på dager der det går i ett her, og jeg lager mat til fam. og skal tenke ut lavkarbo til meg selv..
Noen dager har vi middag som jeg også spiser, bare dropper poteter og saus. Mens andre dager vil de ha noe som ikke er så lett å spise for en ketolikker.. da lager jeg min egen middag.. Alt blir en rutine tror jeg..
Hvis du vil ha skiver, er det bare å bake et lavkarbo brød. dele i tynne skiver, slenge i frysen så er det bare å ta opp et når du vil ha. Jeg tinte mine i brødristeren, og hadde kokte egg på med majones. mmm nydelig! Siden jeg prøver å holde en litt "streng" diett for å holde meg i ketose prøver jeg å ikke spise for mye brød. Hørt det ikke er bra selv om det bare er rundt 1 karb per skive, når de er tynne da. Men av og til trenger man et "avbrekk", og da er det greit å ta ei skive fra frysen.. Jeg er nok litt sær ang smak av alle disse fuglefrøene, så jeg har ikke funnet noen knekkebrød jeg synes er kjempe gode enda..
Har også prøvd meg på å "bake litt" Kjøkkenskuffen min ser ut som en helsekostbutikk :p Er ikke så mye jeg har prøvd meg på. er mest pizzabunner, for det er vel det største savnet mitt.. ikke fått prøvd ut så mange enda, og har ikke funnet noen jeg liker enda.. (beg å lure på om jeg er fryktelig sær??) :rolleyes:
Laget noen "lavkarbo lapper" de var litt gode :)
De tingene du nevner ser jeg på som "normale" ting, ikke noe usundt med mandelmel, kokos mel osv osv. Men, jeg tror ikke det er for bra med for mye kunstig søtning, uten å si noe for jeg aner ikke. bare en mening jeg selv har ;)
Guriland som jeg skravler da.. hehe..
Håper du finner deg noen gode retter som faller i smak og som du synes er greie å lage.
Ønsker deg masse lykke til videre på ferden!
Jeg er blitt utrolig glad i dette forumet. Kjempe godt å komme inn hit å treffe på andre som går igjenom det samme og som kan støtte en litt :)
Håper vi ser mer til deg fremover! :)
Tror nok at lavkarbo er langt mer naturlig enn høykarbo, fordi vi spiser mer mat laga fra bunnen av. Og noe av det tar litt mer tid å lage, men takke meg til det framfor Toro og Fjordland.. Nå vet jeg stort sett hva maten inneholder, selv om jeg "juksa" i går og kjøpte ferdig krydra kylling med smaksforsterker mm.
Tror også at egg og bacon er noe en kan bli lei av om man spiser det for ofte. Et tips er å veksle med kokte egg. Så ei oppskrift på rekesalat med egg i en blogg. Min frokost favoritt (som jeg sikkert gjentar til det kjedsommelige) er tyrkisk yoghurt med hakka nøtter og litt bær. Det kan jeg gå mange timer på, må bare justere mengden. Det er raskt å lage, hakker nøtter og tar opp bæra fra fryseren om kvelden, så går det superfort å lage det. Jeg liker å drysse litt kanel over, men jeg har droppa søtt. Etter snart 1,5 år på lavkarbo er ikke søthungeren så stor lenger..
Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg lagde brødet til Nannah. Det smaker like godt etter lang tid i fryseren, det er jo ikke så tørt som vanlige brød. Dessuten har det så mange ganger mer fiber og energi enn en normal grovbrødskive at jeg, som sikkert kan mumse fire normale skiver med masse pålegg, blir stappmett lenge etter to.
Jeg ble overrasket over at brødet ikke smakte noe "tull" eller var kladdete eller svampete.
Har du dette ferdig oppskåret i fryseren (lag gjerne 3 stk i slengen) så har du kvikke måltider som holder deg gående mye lenger enn karbobrød. Du får den skikkelig gode "behagelig mett"-følelsen.
Ulempe: Må kjøpe endel frø og div., trenger en blender eller foodprosessor (mal mandlene selv, ellers blir det himla dyrt)
Fordel: Blir ikke "gammelt"/tørt, varer lenge, lett å slenge sammen uten å måtte kna.
Ja, det blir alltid liggende noe ubrukt i skapet ;9 Jeg har nå kjøpt sukrin melis, og få vi se om jeg kjøper mer etterhvert. Takk for tips om Nannahs supergode knekkebrød :) Takk for svar :)
Ja, der sier du noe... Jeg er bare uviten om alle disse nye produktene, men skjønner hva du mener. Jeg får prøve meg litt frem, takk skal du ha Elinf. :)
Hehe, må smile. Jeg er bare helt grønn tydeligvis ;) Jeg har lest såååå mye om lavkarbo de siste 2 ukene, og er lettere forvirret. Jeg tar tilbake spørsmålet egentlig, for jeg ser jo at jeg har misforstått helt. Men takk for svaret Kitt :)
Jeg har for min del ikke smakt Sukrin eller noe annet søtningsstoff på 2 uker. Eller dvs ... ikke utenom Cola Zero, som jeg drikker mye av!! (men går ned likevel, så da er det vel greit tenker jeg.) Lurer på om jeg hadde klart dette om lightbrus var forbudt!
En del av det man kan lage med "erstatninger" blir veldig godt! :sikle:
Det som er viktig, er nok å tenke at man skla prøve noe nytt, ikke at man skal prøve å lage noe likt som orginalen, om du skjønnr hva jeg mener!
Spagetti laget av squash er kjempegodt, men det er jo ikke spagetti som man er vant til, blomkålmos smaker godt og passer til mye, men er jo ikke det samme som potetstappe osv....!:)
TS=trådstarter
Egg i frakk finner du hvis du går inn på oppskriftsdelen av forumet eller du kan prøve å google det.
Det er egg som knekkes i muffinsformer som er "kledd" med skinke eller bacon. Stekes i ovn.
Hei Hilde!!
Takk for en så koselig tilbakemelding!! Det oser positiv energi av deg, hehe.
Jeg har også fått dilla på dette forumet! Min mann går rundt meg og smiler av meg fordi jeg sitter så mye på nettet og leser om lavkarbo. Han ble litt smitta, og er selv i ketose nå. Det er litt lettere å være to om dette, da kan vi motivere hverandre. Vi var på butikken sammen i dag, og kjøpte masse ny mat som Jacobs pølser og Fiberknas knekkebrød fra den gode Baker. De var gode med Manchego ost på. Anbefales;) Kjøpte også Sukrin, så får prøve å lage pisket krem med sukrin og litt bær, prøve noe nytt så smått.
Ja, det er en lur tankegang... Jeg skal prøve blomkålmos i helgen som tilbehør til pølser fra Jacobs, blir spennende... (spennende... ja alt er relativt ;)
Ja det er litt godt å vite hva man spiser. Før så brydde jeg meg ikke så mye om dette, bare det var lav på kcal. Men nå tenker jeg litt nytt... Takk for tipsen forresten ;)
Et lite tips - om du vil qoute flere i samme innlegget trykker du på knappen til høyre for "siter"-knappen, den med de svarte gåseøynene, og på "siter"-knappen på det siste innlegget du vil sitere! :)
Jeg bruker mye av disse produktene (bortsett fra sukrin, tror jeg har brukt en skje totalt. bruker ikke sukrin i knekkebrød o.l) og lager meg mye god mat. Skal dette være en livstil for meg er det viktig å kunne ha samme variasjonsmulighetene jeg hadde på høykarbo.
Skal lavkarbo være noe jeg skal leve med hele livet må jeg kunne lage litt bakst av og til . Jeg - og såvidt jeg vet alle mine gjester- elsker all god lavkarbo bakst. Sier bare bringebärmuffins, frokostpannekaker nam nam! Finnes mange gode oppskrifter her og det finnes mange gode lavkarbooppskrifts bøker også. Lykke til videre!
Ja, det er sikkert lurt i det lange løp det ja :) Er jo helt ny på dette jeg, og baker jo bare til bursdager... I dag feks skal vi feire vår datters dag, og da kutter jeg bare ut kakene... Men kanskje til neste bursdag blir det lavkarbokake ;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.