Jeg er rådvill, usikker og nå litt deppa. Og sulten, ai så full av cravings, fortsatt, selv om jeg bare spiser og spiser synes jeg. Iløpet av de siste to ukene har jeg bare blitt større og større, og nå passer jeg ikke ned i en eneste av mine jeans lenger på noen behagelig måte, ikke engang de som hang og slang på meg før, nå går jeg i pysjbukse, tights eller joggebukse hjemme. Bare store gensere for å skjule "muffintop" mageoverhenget, jeg er utmattet og utslitt og helt tom, det brenner i alle musklene mine etter ca to minutter når jeg sykler noe sted (jeg er egentlig veldig utholdende!), og når jeg sliter meg opp de 5 etasjene det er til leiligheten min, noe som ikke var et problem før. Jeg har fått et realt "fettgreip" rundt magen, altså når jeg tar i fettet som ligger over musklene så fyller det hele håndklypa mi. Ærlig talt, når jeg ikke holder inne magen og står normalt og ser meg i speilet så ser jeg ut som om jeg er gravid i 4. måned, sånn spiler magen min seg ut. Mesteparten er under navelen, der har jeg aldri hatt noe før, jeg har alltid hatt flat mage, men jeg kjenner også godt at alle BHene mine også har blitt for stramme rundt livet, for å ikke snakke om alle favoritt T-skjortene mine som jeg ikke kan bruke lenger fordi de ruller seg opp (!) over magen.
Litt om meg, kvinne 33 år, 165cm høy, begynte denne her kuren ved 56 kilo. Jeg kan kanskje kalles normalvektig, men bestemte meg for å begynne kuren da mitt nye stillesittende liv hadde gitt meg 4 kilo iløpet av sommeren (mesteparten ble satt igang av 2 uker på en alternativ retreat som kun serverte vegetariansk/raw food) og jeg skjønte at dette går gale veien om jeg ikke gjorde noe. 4 år siden veide jeg 68 kilo, men gikk ned 15 kilo på et år ved å bli nazi på sukker og bevege meg noe mer og trene nå og da. Jeg var nedi litt under 50 kilo, men så stabiliserte jeg meg fint to år siden på 52 kilo, min idealvekt. Uansett, ikke så opphengt i vekta, jeg har ikke vekt engang, så jeg vet ikke hva jeg veier nå. Siden jeg har levd karbo-restriktivt hele tiden uansett resonnerte jeg meg frem til at jeg måtte bli karbo-nazi om jeg ville gjøre noe med den negative trenden og komme meg oppi klærne mine igjen.
Jeg er allergisk mot melkeprotein. God gammeldags allergisk, spottet i blodprøve hos fastlegen, livet er mye mye bede uten melk, selv om jeg selvfølgelig savner ost. Jeg har cøliaki. Påvist med biopsi, og jeg lever såkalt "naturlig glutenfri".
Flere ting fører til at det er ikke realistisk å tro at jeg kommer til å begynne å trene nok til å ta av meg dette igjen, i mitt nye liv sitter jeg stille mye mer, og jeg har null anlegg for anorexia eller å sulte, så derfor prøver jeg å følge ketoseversjonen av lavkarbodietten som hjalp meg før.
Jeg vet at folk gjerne vil se en liste over hva jeg har spist før de kan uttale seg, men jeg har rett og slett null snøring på hvor mye jeg spiser. Men jeg kan fortelle hva jeg har spist. (Jeg er ikke så gira på kjøtt eller egg, så jeg spiser noe, men må stort sett finne vegetariske alternativer)
Ting jeg har spist iløpet av de siste to ukene:
Blomkål. Rå og kokt. Brokkoli. Tomater. Paprika, litt. Vårløk, løk, hvitløk. Bok Choy. Masser av salat. Avocado. Et par hundre gram blåbær. Av og til granateple-pulver, men max en teskje.
Egg, kjøtt, oljer. Noe kjøtt hver dag. En god del tunfisk i olje. Ennå ikke spist noe vanlig fisk, da jeg bare spiser fersk god laks, og sånt er vanskelig å finne her, og dyrt.
4-7 kapsler tran om dagen, 1 gram av noe som heter maca (sikkert 1 gram karbo), 1 gram MSM (tviler på at det er kabo i det, det skal være sulphur). Av og til kalk og magnesium. D3 vitamin. Chrom (synes ikke det har noen effekt i det heletatt, men tar det fortsatt).
Alle mulige typer frø og nøtter. Chiafrø, hampfrø, cashew (litt), valnøtter, masser og masser av mandler, kokosmasse, masser og masser av kokosmasse.
Kokosmelk, masser, hver dag. Noe soyafløte, noe soyamelk.
100gr sort 72% sjokolade fordelt på hele perioden.
Mye te hver dag, uten melk eller sukker.
Et proteinpulver av albumin. Null carber i det.
Det hender jeg søter mat jeg lager med litt Stevia. Har søtningsmiddelet ødelagt for meg?
Jeg har laget gryter med kjøtt med sauseblandinger som har innheholdt noe sånt som 12-20g carbo i en hel stor gryte, og den gryta kan jeg dele opp på tre dager. I en av grytene var det en boks hakkede tomater. Går hakkede tomater greit? Har grytene ødelagt for meg?
Med mindre jeg har missforstått noe totalt så kan jeg ikke skjønne at jeg noensinne har spist mer enn 20gr karb på en dag. Trenger jeg å prøve null-carb?
Jeg synes jeg spiser mye og mange ganger om dagen. Jeg blir så sulten at jeg ikke aner hvor jeg skal gjøre av meg. Jeg tenker gjerne bare på sjokoladekake når jeg spiser middagsmat, og blir derfor aldri "mett". Jeg føler meg aldri mett, bare full av mat.
Det første jeg vil ha hjelp til å finne ut av, når man vil inn i ketolyse, er om det er ok at jeg spiser meg mett på mandler, kokosmasse, valnøtter, hampfrø (100gr har 7 gram carb hvorav 3,5 er fiber, jeg spiser max 30gr på en dag(2 gr carb)) og andre nøtter og frø? Jeg har fått intrykk av at alt dette var finfin mat for meg, og nå legger jeg i tillegg inn linfrø, men har jeg bommet helt, gjelder dette kun folk som skal spise en god del karber?
Jeg har passet på å helle godt med olje/fett på all maten jeg spiser.
Hvor går jeg galt? Jeg føler meg så redusert og sliten at jeg rett og slett ikke orker å lete opp svarene på spørsmålene mine, og dere i forumet er et oppkomme av info og synsing så jeg kan lære mye av å spørre dere.
Du vet at lavkarbo/ketolyse er vektregulerende?
At dersom kroppen din mener at dens naturlige vekt er høyere enn den nåværende, vil du legge på deg av et sånt klosthold?
Men samtidig synes jeg det er rart du går opp i vekt, men tror det kan skyldes for mye energi (kalorier). Det er flere som må passe litt på kaloriene også når de går på lavkarbo, blant annet jeg.
Jeg ville lagt inn 2-3 dager på diett.no for å se hvordan kostholdet ditt EGENTLIG er. Jeg får iallefall noen aha-opplevelser for min egen del, lett for å spise annerledes enn det man egentlig tror.
Nøtter bl.a. har stor energitetthet, og kan kanskje føre til vektoppgang i kombinasjon med det andre du spiser. Du skriver masse nøtter og kokosmasse, litt vanskelig å si om det er passe eller for mye...
Du spiser enormt med nøtter og kokosmasse, pøser på med oljer, grønnsaker, salat - og spiser egg og LITT kjøtt, masse tunfisk.
Med din normalvekt vil jeg si at du spiser for MYE karbohydrater og generelt for mange kalorier. Selv om det ikke er mye karbohydrater i mandler, er det faktisk 7-8 g pr 100 gram, og 100 gram mandler blir det fort om du spiser masser og masser... samme med kokosmasse. Hvordan tilbereder du det forresten, du spiser det vel ikke "rent" antar jeg?
Det skal ikke være noe problem og spise lavkarbo melkefritt, flere her inne som gjør det.
Jeg savner vanlig mat i kostholdet ditt jeg. Med lite proteiner er det ikke rart du blir sulten... Det er etter min mening IKKE greit og spise seg mett på mandler og kokosmasse! Nøtter skal man spise en håndfull av, ellers skal man spise mye grønnsaker (salat er ikke grønnsaker), gode proteinkilder og godt fett.
Kostholdet ditt er fullt av "erstatninger" for virkelig mat. Sett deg opp en måltidsplan med 3-4 måltider hver dag. Spis minst 1 g protein pr kilo kroppsvekt, gjerne opp til 1.5-2 g pr kilo kroppsvekt om du trener en del . Som normalvektig kan du rett og slett ikke pøse på med fett - men spis fett der det passer naturlig inn i måltidet. Eksempel vil være litt rømme til laksen (jeg vet du ikke kan spise melke-mat, gjelder det også rømme?), men du skjønner kanskje hva jeg mener. En soyafløteskvett i stekesjyen i panne feks. 5-7 trankapsler hver dag, hva er normal dagsdose her?
Du er nok sulten fordi du spiser for lite proteiner gjetter jeg. Hva med kyllingfilet eller grillet kylling?
Ellers helt enig med Kitt, lavkarbo er vektregulerende, og du kan dermed ikke pøse på med fett om du ikke har den vekten kroppen din mener er den rette for deg... Reduser mengdene generelt, spis mer normal mat og jeg garanterer at du ikke skal være sulten etter måltidene...
Jeg spiser masse, veldig masse kokosmasse og mandler og nøtter, det er kanskje over 60% eller mer i volum av alt jeg spiser, og heller gjerne på ekstra kokosfett, fordi jeg leser at feilen oftest er at man spiser for lite fett.
Men vektregulerende? Det er jo forferdelige nyheter. Oj, hva skal jeg spise da? Jeg kommer ikke til å klare å sulte meg. Å oj oj oj, tragedie :( Jeg må vel gå tilbake til fettrestriktivt, kanskje.
er helt enig med de andre her ...det er ofte ikke slik at man kan pøse på med noen ting ..man skal spise normale porsjoner men ha nok protein og fett til at man blir mett av den ene porsjonen...om du ikke vil spise kjøtt så må du lage ting med soja for eks...proteine er viktig for kroppen og du kan ikkebare droppe og spise det...da må du finn andre ting og spise ...ja egg er bra, kjøtt, fisk osv... men om du vil leve veggis så funker det kansje dårlig i ketose og i tilfelle så MÅ du lese deg opp om det!!!!!
du spiser jo veeeeldig mye... klem og lykke til
Tragedie? Hvordan i all verden spiser du om du spiser fettredusert da - grønnsaker og salat og egg?
Du skal spise PROTEINER - kjøtt, fisk, fugl og sjømat. Noen henter proteiner fra soya som Maysa sier, men animalsk protein er faktisk viktig for helsa di i lengden. Du kan fint kjøpe salma-laks om du insisterer på fersk laks og ikke frosne laksefileter.
Spis masse grønnsaker til hvert måltid, og normalt med fett til. Smør i panna osv
Lurer fremdeles på hvordan du spiser kokosmasse og mandler... tilbereder du det på noe vis?
(Svar til Nertus: Jeg maler det opp, alt sammen eller hakker det i det minste opp en del. Blander med egg og steker lapper. Strør over gryter og salater. Det blir sikkert fort 100-300gr mandler på en dag.
Jeg har fra før av etterlyst i forumet gode alternativer til kjøtt da jeg rett og slett er kjøttlei. Hvor er proteinene jeg skal spise? Kabohydratene i mandler, ble ikke de nullet ut av fibrene? Hvis ikke så kutter jeg ut mandler. Maten min blir full av "erstatninger" i og med at jeg ikke tåler melk og ikke har lyst på mye kjøtt eller egg. (Hvorfor spør du om rømme? Kom den ut av en brystvorte? Du spurte om CC før, og jeg har svart hvordan det ligger an med melkeprodukter, det er ikke åpent for debatt og synsing.) Sånn ellers, ja jeg skulle gjerne spist mer "normal" mat, gjerne, men jeg ser ikke helt hvordan det skal være mulig og fortsatt spise lavkarbo. (Forresten ser jeg ikke mye oppskrifter til "normal" mat her inne, det har ikke slått meg at lavkarbo handler om normal mat i noen utstrekning, alt handler om erstatninger her)
5-7 kapsler tran er ikke mye. 10 kalorier i hver kapsel om du lurte.
Jeg er ikke i tvil om at jeg får i meg veldig mye kalorier, noe som jeg har skjønnt er poenget. Men altså ikke så om jeg er normalvektig, viser det seg.
Jeg skal slutte å helle på olje, og jeg skal se om jeg klarer å spise mer protein. Det kan virke som om jeg må på en fettfattig diett med rå grønnsaker og magert kjøtt.)
Og salma er jo veldig godt, men sjelden vare her og dessuten prevantivt dyrt. Jeg har bare råd til kjøttdeig og kylling på Rema 1000.
Du skal ikke trenge å sulte deg. I begynelsen av en omlegging er det normalt å spise mer fordi kroppen skal omstille seg til mer fettforbrenning. Ikke spis mer nøtter enn 20-30 g, spis protein (kjøtt, ost, egg og fisk nok) til hvert måltid. Minst 100 g, og spis grønnsaker til hvert måltid og du trenger ikke å helle på fett men ta en skje over maten. Skriv inn på diett.no hva du spiser for å sjekke om det er riktig balanse mellom fett, protein og karbohydrater. Har du lest ketolysekur-boka? For mye fett gir for mange kalorier og det fører til fettlagring:)
"Det kan virke som om jeg må på en fettfattig diett med rå grønnsaker og magert kjøtt.)" Nei, nå trenger du ikke gå i fella på den andre siden. Moderasjon er det beste. Du trenger alle næringsmidler i hvert måltid i riktig mengdeforhold bare. Ikke utelat noe.
Med normal mat, så menes det råvarer som du får kjøpt på vanlige matbutikker.
Råvarer = ubearbeidet mat som, rent kjøtt, fisk, kylling, osv + grønnsaker.
I går f.eks, hadde jeg dette til middag;
Bolognese laget av hakkede tomater, gulrot, løk, kjøttdeig, ost og squasj. Her er oppskrifta
Utrolig godt, og helt normal mat!
Idag spiste jeg laksefileter med blomkålmos, gulrøtter og brokkoli.
Problemet ditt er at du er normalvektig/undervektig og går på ketolyse, som er veldig vektregulerende. Dessuten spiser du veldig lite MAT, men pulver, nøtter, masse etc.
Har du lest deg opp på ketolyse - som du sier at du prøver å følge? Det er alltid en (stor) fordel å lese seg opp på en kostholdsretning før du gir deg i kast med noe. Ser du varierer litt om du skriver ketolyse eller ketose dog.
Om du kjører ketolyse, eller lignende med lite karber, skal du faktisk ha hoveddelen av karbohydratene dine fra (varierte) grønnsaker! Noe kan komme fra meieriprodukter, men det utgår jo for din del. Noe kan også komme fra nøtter. Men om du spiser opptil 300 gr. mandler hver dag er du jo langt over 20 gr. karbohydrater bare der! Da er det ikke akkurat mye igjen til grønnsaker...
Og hva er forresten din definisjon av vanlig mat? Stort sett spiser vi vanlig mat her hjemme, vi har bare byttet ut f.eks. poteter med blomkål eller sellerirot, og pasta med squash.
Her synes jeg svaret er åpenbart og jeg er nærmest overrasket over at du ikke har funnet det selv - og allerede før du begynte denne "kuren". Gå tilbake i din egen historie og se hva som har fungert før... Ser du...? Nettopp! Sukkernazi fikk deg på rett kjøl en gang før og vil gjøre det igjen!
Kutt ut alt av sukker - og om du vil dra på litt ekstra, så kutt ut alt som inneholder hvetemel. Ellers bare spiser du som du gjorde den gang da. Du finner ikke lykken med kosttilskudd, pulver og merkelige helsekostprodukter om du i utgangspunktet er en frisk jente på 33 år, 165 cm og 56 kg. Du kunne nok levd fint på et karboredusert kosthold, men hvorfor gjøre det om du kan klare deg med å være sukkernazi? (som forøvrig er to sider av samme sak, strengt tatt)
Det er som om jeg lurer på om du egentlig er virkelig...
Sorry - ikke vondt ment, altså. Men, hvorfor går du igang med noe du ikke skjønner så mye av når du allerede har en god løsning på dine utfordringer fra før av?
Jeg beklager at jeg var grinete og tverr i svaret til Nerthus! Jeg var grinete og hadde helt flatt blodsukker og tenket ikke klart.
Tusen takk for svarene! Jeg har "tygget" litt på det og ser nå veien videre og er glad for det :) Jeg skal være flink og finne bedre måter å spise meg mett og lykkelig på kjøttproteiner. Det blir lettere nå som jeg vet det er viktig. Jeg skal slutte å overdrive med oljen oppå alt. Jeg skal redusere inntaket av mandel og kokos betraktelig. Jeg har god tru på at disse tiltakene kommer til å snu den neggative utviklingen min.
Sånn som en liten tilføyelse: Fiber er alt trukket fra på norske matvarer, så det som står oppnevnt i varedeklarasjonen er det reelle tallet, altså er alle de ca 7 grammene med karbohydrater i mandler effektive. :)
Jeg tåler heller ikke melkeprotein, men det er null problem å leve uten om man bruker fantasien litt. Soya holder jeg meg unna på grunn av østrogenet, men kokosmelk eller emuleringssauser (bearnaise, hollandaise, choron etc) bruker jeg en del.
Jeg synes Linjemannen er inne på noe her. Virker som noe mer moderat lavkarbo, àla Fedon kunne ha vært noe for deg. Med mindre du liker å leve ketogent (noe det ikke virker som du gjør :o), så har det ikke noen hensikt å følge Ketolyse. Ketose er ikke den eneste måten! ;)
Lykke til!
Har du brukt ketostiks for å se om du er i ketose? Du har et relativt høyt energiinntak til å være normal/slank, og det er veldig mye tja-mat i kostholdet ditt, dvs. sunn og nyttig mat som går fint på ketolyse, men bare så lenge du følger med på det totale inntaket hver dag. Du kan ikke spise ubegrenset av de fleste matvarene du nevner, da vil du dette ut av ketose. Ser det er mye ingredienser som ligger på type 6-7 gram karber i en servering, og summerer du mange av disse, så havner du vel fort på over 30 karber om dagen. Igjen, du er ikke av de aller største, så det skal kanskje heller ikke veldig mange karber før du detter ut, og fettkaloriene begynner å gjøre seg gjeldende. Det er litt vanskelig å være bastant her uten å ha sett en spesifikk dagsrasjon.
Hvis du hadde lest hele setningen hadde du sett at jeg skrev:
Ser du ber om unnskyldning lengre ned, og det er greit. Et tips kan være og puste noen ganger før man poster sinte tilsvar, slik at man kan dobbeltsjekke om de virkelig bør postes.
Det er alltid vanskelig når det kostholdet man har - som man egentlig VET ikke er optimalt - blir satt under lupen. Endring er generelt vanskelig, ihvertfall og opprettholde endring over tid.
Vet ikke om det hjelper deg, men jeg linker gjerne til Thomas Geisner sine kloke ord om akkurat dette med endring, og ønsker deg lykke til med kostholdsendring.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.