< Tilbake til oversikten

Lavkarbo - lite fett, lite karber og mye proteiner

#1

knut1969 sa for siden:

Hei dere

Etter 5 uker på lavkarbo er resultatet meget bra. Blodsukkeret er normalt (har diabetes) og har sluttet med medisiner. Vekten har gått ned 10 kg og formen er generelt bra.

Men for legen var det ikke bra nok.

Vi har tydeligvis misforstått helt. Vi trodde vi skulle spise lavkarbo, LCHF.. Altså lite karber og mye fett. Det er det vi har lest oss til. Så jeg har spist bacon, ost og ellers fettholdig mat. Og trodd dette har vært riktig.

Men, fett skal vi tydeligvis ikke ha..

Så nå er det nye ordre fra legen. Null karbo, MINST mulig fett og mest mulig proteiner.

Har jeg misforstått lavkarbo helt?

Jeg trodde jeg hadde kontroll. Nå er jeg usikker igjen. Fra å velge oster og andre produkter som var fetest mulig, blir det nå lettprodukter igjen.

I tillegg, vil frokosten nå bestå av eggehvite (plommen var visst ikke bra) og grønnsaker. Kjip overgang synes jeg..

Jeg ser for meg at jeg kommer til å bli sulten. Jeg har forstått det slik at ved å spise mye fett, holdes hungeren nede. Fettet er en energikilde som tar lenger tid å forbrenne enn karbohydrater. Men om jeg ikke skal spise fett, og ikke karbohydrater.. Hvordan vil proteiner holde sulten borte?

Jeg ser for meg at en frokost med et par eggehviter og litt lettost, vil gjøre meg raskt sulten igjen.

Jeg synes det er mye fokus på lite karbo og høyt fett. Er det andre som spiser lavkarbo med lite fett?


#2

Peppa Gris sa for siden:

Det er legen din som har misforstått, dessverre. Du har nok rett :)


#3

Yonah sa for siden:

Hva slags lege er det du har da? Jeg hadde nok ikke hørt på legen....


#4

Newstart sa for siden:

Nei du har helt rett. ikke legen din. Å kutte både fett og karbo kan være farlig så det bør man ikke gjøre. Fortsett slik du har gjort du. Og heller ta med deg noe som kan bevise for legen din at det han sier ikke er riktig.:D


#5

Bønna200 sa for siden:

Med de flotte resultatene dine er det jo helt tydelig at det er du som har rett:ja:


#6

Charlott sa for siden:

Mhmm, her er det nok legen som har bommet :)


#7

smgj sa for siden:

Jeg hadde bedt om å få vite "hvorfor", jeg. Sjansen er dessverre stor for at legen støtter seg på utdatert vitenskap. Men greit å sjekke, tenker jeg?


#8

knut1969 sa for siden:

Takk for mange svar :-)

Det er ikke så godt å vite hva en skal tro. Jeg har god følelse for at legen vet hva han snakker om, men dette virket likevel merkelig.

Er det noe dokumentasjon på at lite fett og lite karbo er skadelig?

Og virker for mye fett mot sin hensikt? Jeg ser jo egentlig noe logikk i det også. Hvis en spiser 300g fett, og forbrenner 100g, hvor blir det av resten? Er det et forhold her jeg ikke har tatt hensyn til, altså forholdet mellom fett/proteiner?


#9

smgj sa for siden:

Lite fett og lite karbo er GR (Grete Rhode) i et nøtteskall. Det fungerer det for vektreduksjon ... om man har selvdisiplin nok til å mottstå sult underveis og om man har selvdisiplin nok til å mottstå å spise seg opp igjen etterpå. Mange av oss har dårlig erfaring med del 2... ;)

En av årsakene til at lavkarbo/høyfett har blitt populært er jo nettopp at fett er mettende. Faktisk så mettende at mange ender opp med å spise mindre kalorier, men fremdeles være mette. Det er rett og slett vanskeligere å overspise på fett enn på sukker (sukker trigger typisk en insulintopp i blodet og dernest sult ... selv om kroppen ikke har brukt opp kaloriene den fikk - disse blir i sin tur lagret som kroppsfett i stedet).

Og nå som fler og fler blir oppmerksomme på at kampen mot kolesterolet antakelig har vært et feiltrinn så spiser mange som meg mettet fett med god samvittighet.


#10

Nerthus sa for siden:

Hvis kroppen ikke får verken særlig med kh eller fett, tvinges den til å hente energi fra inntatt protein. Proteiner er kroppens byggeklosser, ikke energikilde, og en slik prosess er tung for kroppen. I tillegg kan det belaste nyrene dine ekstra om du spiser i hovedsak proteiner. Fett er nødvendig i mange prosesser i kroppen, sjekk ut feks Thomas Geisner og Espen Rostrup sine blogger som beskriver i detalj hvordan kroppen behandler de forskjellige næringsstoffene.

Spiser du altfor mye fett - kan det teoretisk føre til noe lagring i fettcellene, men dette betinger da igjen at du spiser en del kh ELLER mye protein. Svært stort proteininntak vil påvirke blodsukker og insulin-utskillelse og med det lagring av overflødig energi.

Vanligvis skal det svært mye til og legge på seg om man spiser lavkarbo og veldig mye fett. Jeg har i perioder spist ganske mye lavkarbomat, resultatet er bare at vekta holder seg stabil. Jeg har aldri opplevd og gå opp på lavkarbomat, og jeg har tynt i meg noen mengder innimellom kan du si :)

Lite kh og lite fett kalles i trenings/slankekretser for PSMF - proteinsparendemodifisertfaste (ble det rett da mon tro?), men skal IKKE brukes over lengre perioder! 5-7 dager er vel vanlig, og brukes gjerne i forbindelse med at man har stått stille vektmessig i et par måneder og det ikke er andre faktorer som har spilt inn. PSMF vil da kunne trigge at vekten går ned igjen.

South beach dietten starter også med lite kh og begrenset med fett, men dette er også bare i en startfase, før man øker på med karbohydrater.

Be legen din om kilde til hans påstander. Ta med deg en hvilken som helst lavkarbobok og henvis til at karbohydrater skal erstattes med fett.

Hvis du nå har funnet din løsning, er komfortabel og har vektnedgang, synes jeg du skal lese deg opp og gjøre deg opp din EGEN mening.
Legen din har ikke spesialisert seg innen ernæring har han? Husk at kun DU er ekspert på egen kropp...


#11

Nerthus sa for siden:

Jeg må bare kommentere at Grete Roede slett ikke er lite karbo :) Såpass har de forstått også at de ikke kan kutte fettet OG karbohydratene ;)
De har tilbud om lett karboredusertkosthold, men da er det økt på noe med de sunne fettkildene som nøtter, avokado, olje osv.


#12

smgj sa for siden:

Det er rett. I mitt forenklede hode ble karbohydrater = sukker denne gang... Det er jo selvfølgelig feil. :o


#13

Carisma sa for siden:

Søk også opp tråder startet av Pål her inne, særlig den om fett og ketose.


#14

Nerthus sa for siden:

Jeg ser at Dukan-dietten er en diett som i hovedsak består av protein-inntak, men denne er også slik at det er maks 10 dager før man skal øke på med andre matvarer, slik at jeg ser ikke at det noe sted er anbefalt et kosthold med lite kh OG lite fett over lengre tid.
Jeg vil tro - uten at jeg har forsøkt selv - at denne dietten vil gi en del sultfølelse, noe man slipper på et lavkarbokosthold :)

Følg instinktet ditt!


#15

Yrla sa for siden:

You did fine. Leger er ikke kostholdseksperter.


#16

kamp sa for siden:

Jeg har prøvd lav karbohydrat lav fett og høy protein..

Det gikk slik forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=1182323#post1182323

kopiert inn -

Etter å ha levd i 2 år på et høyt protein lav fett og lav karb kosthold så vet jeg hva "kaninsult" er..

Jeg tålte ikke fett og jeg tålte ikke karbohydrater.

Frokost var 1 kyllingfilet og 200g gresskar.
Det tok knappe 2 timer før jeg var ekstremt sulten, slapp og trøtt. Så jeg spiste mer gulrot eller andre grønnsaker.
Tok ikke lang tid før jeg igjen var sliten og trøtt..

Så kom lunsj som besto av 1-2 kyllinglår og kanskje 300g grønnsaker.
Innimellom tok det ikke mer enn 1(!) time etter et stort måltid (i mengde altså) før jeg var sulten igjen.

Og slik fortsatte dagene..

Jeg spiste rundt 21.30 på kveldene og kunne våkne på morgenen og være så sulten av jeg skalv og var kvalm.
Innimellom kunne det også skje midt på natta. Da måtte jeg opp å finne mer mat i kjøleskapet, som regel noe kjøtt (som var magert)..

Dette resulterte jo i at jeg konstant tenkte på mat, jeg var alltid sulten, aldri skikkelig mett. Men samtidig var det ikke en "normal" sultfølelse, det var jukse sult som jeg kalte det.

Så jeg lærte meg å overse den følelsen selv om det ikke var særlig behagelig..

Når jeg tilslutt kom til en ernæringsfysiolog som sa at jeg skulle spise slik at jeg var mett i 4-6 timer så ristet jeg på hode og sa at det var IKKE mulig..

Han sa jeg skulle spise fett og jeg svarte jg tåler ikke det. Inntaket mitt lå på ca 50% protein, 30% fett og 20%fett. Så jeg spiste fint opp mot 200g protein hver dag.
Vekten min var på det tidspunktet 48kg og jeg hadde mistet mensen pga for lav vekt.

Jeg har nå begynt med enzymer og diverse andre tilskudd og nå tåler jeg fett mye bedre.

Korte fettsyrer tåler jeg bedre enn lange derfor er kokosolje inntaket mitt høyt.

Nå kan jeg spise frokost og være mett 4 timer senere.

Jeg trodde ikke det var mulig men det er jo det, bare jeg spiser fett.

Så noe lav fett lav karb høy protein anbefaler vertfall IKKE jeg. Og jeg kommer ALDRI til å gå tilbake til det.

Denne er veldig fin syns jeg www.second-opinions.co.uk/fat-not-protein.html


#17

Yonah sa for siden:

Regnestykket er jo enkelt da...

Lavkarbo og lavfett:
150g protein( de fleste av oss har ikke bruk for så mye protein)= 200kcl
30g karbo= 120kcl
20g fett( sikkert rikelig på lavfett)= 180kcl

Tilsammen blir dette 500kalorier, ikke mye å leve på akkurat. Selv om du skulle slenge på 50g protein og 20g mere karbo, så får du enda under 700kcl.

Hold deg til det du har funnet ut funker, nemlig nok fett til energi.

Ta regnstykket over og tilsett 150g fett og du er på 1850kcl. Nå ser du kanskje forskjellen på med og uten fett. Kutter du fettet ender du på ekstrem lavkalori, det er ikke bra på noe vis, kroppen skal jo ikke sultes ned i vekt, den skal få det den trenger og bruke av sitt eget fett til energi, sammen med maten vi spiser.


#18

BenteR sa for siden:

Jeg er enig med de andre som sier at legen din har misforstått.
Jeg lever også LCHF og har diabetes 1.
Kroppen min trives mye bedre på denne måten.
Skjønner ikke hvorfor legen din vil øke proteinmengden. Mye proteiner sliter jo på nyrene, og nyrene er jo en av de tingene en diabetiker allerede har økt risiko for og få trøbbel med.


#19

VSB sa for siden:

Jeg har i løpet av 6mnd på lavkarbo fått veldig sansen for å lytte til sin egen kropp. Den forteller meg hva som er best. Spiser jeg feil, så reagerer kroppen og jeg må tolke signalene. Jeg har gjort mange endringer fra starten på Fedon og over til et kosthold inspirert av Hexeberg.

Jeg gir egentlig litt f... i hva legene mener, men blir heldigvis respektert. En har spurt i detalj hva jeg spiser, de andre forholder sege til at det er lavkarbo punktum.


#20

ftdmia sa for siden:

Høres jo nesten ut som at han har satt deg på en PSMF kur :) Vel, det er jo en slags lavkarbo det også, siden det er lite karbo! Ligger jo i navnet ;)


#21

Vegard L sa for siden:

Enten så mener du 50g protein, eller så mener du 600kcal. (Jeg tolker det til at du mener 50g)

For de som spiser etter PSFM, eller høyprotein, lavkarbo og lavfett, så er proteininntaket mye høyere enn minimumsbehovet, da protein her også skal fungere som energikilde. 50g er ikke realistisk i denne sammenhengen...


#22

Vegard L sa for siden:

Urbefolkninger har utviklet "kaninsult" i perioder der de ikke fikk fanget større byttedyr. Da bestod kostholdet deres hovedsakelig av protein, siden smådyr ikke har så mye fett på kroppen. Kaniner er eksempler på dette, og har også gitt navn til tilstanden :)

En proteinrik diett er også en diett som gir mye syreoverskudd i kroppen, som er negativt for mineralbalansen, og blant annet kan føre til beinskjørhet.


#23

Yonah sa for siden:

SKrivefeil og alvorlig regnefeil fra min side. Skulle være opptil 150g protein( hvilket er MYE), det gir 600kcl. De fleste spiser ikke så mange gram protein.

Men uansett ender man opp med skikkelig lavkalori og setter kroppen på sparebluss.


#24

babydoll sa for siden:

Har du fått diabetes etter hjerteinfarkt?

Min far ble satt på en lignende diett etter sitt hjerteinfarkt, der han skulle kutte karbohydrater pga diabetes men likevel være forsiktig med fett pga hjertet, ifølge legen og diabetessykepleieren han fikk oppfølging av. Det virker som om det er standardråd etter slikt sykdomsforløp. Han spiser likevel noe fett, men bruker lettprodukter og umettet fett, og er forsiktig med rødt kjøtt og melkefett.

Hvorvidt det er riktig at man skal være forsiktig med det mettede fettet er jeg ikke sikker på, men han får iallfall spise fett, men mer mot fedons anbefalinger.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.