heisann! jeg har ikke skrevet så mye ehr inne men leser flittig hver dag og bruker oppskriftsforumet masse:D
har spist lavkarbo de siste mnd'ene og har hatt flott nedgang. var +/-1 kilo i uka den første tiden også litt trgere nå på slutten men absolutt fornøyd!
Ligger på mellom 15-30 KH og noen dager opptill 50 kh og fortsatt hatt utslag på ketostix.
Det jeg lurer på er, hva gjør jeg nå?:rolleyes:
har gått ned mine 15 kilo, har to små kilo igjen så er jeg GODT fornøyd...
Jeg har ingen planer om å spise 'normalt' igjen (hater det utrykket:eek:) jeg trives veldig godt med lavkarbokostholdet mitt, lage masse deilig og sunn mat, og har plenty med energi.
Men hvordan bør jeg spise for å 'bare' vedlikeholde vekta?
hvor mye karbs? hvis jeg skal øke litt på karbs, bør jeg da redusere fettet? og hvor bør disse karbene komme fra?
jeg tenkte en stund på å ha en høykarbodag i uka (feks helg) da jeg tenkte å kunne spise litt av de få tingene jeg savner (cheesedooooooodles og crispers!!!!!!!) og kunne ta meg et kakestykke på besøk, uten at det kom fra min egen veske:D meeeeeen, etter å ha gjort det de siste tre helgene så merker jeg at jeg går MER NED den påfølgende uka??!!
og er det egentlig bra for kroppen? blir den forvirra da?
kan legge til at jeg er ikke sikker på om jeg følger noen spesiell retning.
jeg lager det meste fra bunnen av, uten sukker, mel, potet, ris og pasta selvfølgelig.
Noen ting er jeg ikke nazi på, f.eks bruker jeg vanlig tacokrydder når familien skal ha det og vanlig maaruud dip-krydder til baconsnacksen;)
Kunstig søtning virker heller ikke negativt på meg (tror jeg) så jeg kan fint drikke sukkerfri brus, enkelte pastiller/tyggis osv.
en vanlig dag (dette spiste jeg på fredag);
Frokost: 2 stk nannas knekkebrød med smør og jarlsberg pluss cherrytomater
mellom; cottagecheese med kanel
Lunch; blomkål/brokkolisuppe (mosa med stavmixer med smør, fløte og vann) med revet ost og spekeskinke til.
middag; kylling tandoori og "blomkålris"
kvelds; hjemmelaget is (egg, kremføte og sukrin) med smeltet 70% sjokolade på, baconsnacks og colazero.
Hei,
Hvor mange kh du skal ha på vedlikehold mener jeg er en smak og behag sak, mange her inne som fortsetter og leve ketogent på vedlikehold.
[color=#000000][/color]
Klipp&lim fra nybegynnertråden
[font=Times New Roman][/font]
Mange bruker Atkins Vedvarendestige som en rettesnor når de skal øke kh
Du kan teste ut selv hvor mange karber du trives med og hvordan kroppen reagerer. Øk sakte, hvis det er mer karber du ønsker, og pass på å spise nok mat. Som arnakristin sier så går det ann å fortsette å leve ketogent, hvis du vil det, men noen fortsetter å gå ned i vekt selvom de er på normalvekt. Det kan hjelpe å passe på å spise litt mer.
Du må nesten teste ut hva som passer for deg:)
Det sies at du kan spise opp til ca 72 karber uten å måtte kutte på fettet. Karbene bør i hovedsak komme fra mer grønnsaker. Ellers kan det være lurt å lese litt om GI(glykemisk index) og lære hvilke karbokilder det er som påvirker blodsukkeret minst:)
Er du sikker på at du kommer til å gå ned for mye om du får i deg nok mat da? Utskeielser en gang i uka ville ikke jeg bedrevet. Bedre da å spise litt mer karbohydrater til daglig og holde seg under 72 g. De 72 g er en grense som selvsagt varierer litt fra person til person, som skal hindre fettlagring pga for mye karbohydrater. Jeg ligger nå på 16% av enerien fra karbo og inntar ca 50 g karbo dgl. Trives godt med det og ønsker ingen forandring. Fordi jeg nå kan spise nøtter og kakao i tillegg til grønnsaker av alle slag er kostholdet mitt komplett. Føler ikke at jeg trenger frukt så lenge jeg inntar godt med grønnsaker.
tusen takk for svar:)
Nellie; tror ikke jeg kan spise meer egentlig. hehe. jeg er jo mett heletiden:) jeg kunne tenkt meg å spise bittelitt fruk/bært egentlig hvis jeg skal øke karber. er ikke noe annet jeg savner egentlig.. får vel bare lese litt mer:)
Tror du det vil ha veldig negativ virkning på kroppen om jeg er litt slack f.eks på besøk og sånt nå som jeg har nådd trivselsvekt? blir jo ikke så ofte, men en vanlig pizzabunn hjemme hos svigers liksom. uten at de må styre for min del. eller blir kroppen min veldig forvirra da?
De skjønte veldig godt hele lavkarbo-opplegget da jeg hadde mye å gå på, men igår ble de nesten litt sure fordi jeg sa neitakk til potet i sodd'n. haha.
Manx; vil ikke endre kostholdet mitt, men kanskje justere litt for å ikke gå ned noe mer etterhvert?
kakao har jeg spist hele veien:o og litt nøtter.. haha. uvitenhet er bliss. huff, men jeg har jo gått ned masse allikevel:)
nei, jeg har gått bort fra "høykarbodag". (jeg gikk jo faktisk MER ned av det også?) men kunne tenkt meg å ikke være så psychonøye på besøk da. ikke for min del, jeg savner egentlig ikke noe spesielt, men fordi jeg er litt lei av å være den som alltid er kilde til ekstra styr og diskusjoner....................:(
men vil ikke tulle med kroppen heller, så hvis det blir bare ball så får jeg bare drite i det;)
Jeg personlig ville ikke plaget kroppen med vanlig mel og risikere å legge på meg. Kanskje du skulle markert ytterligere til dine omgivelser at du vil spise lavkarbo for alltid? Å bli skuffa for at du ikke spiser potet er barnsligheter de må kommer over. Lag pizza med lavkarbobunn selv neste gang da vel. Så får de merke hvor næringsrikt tilfredstillende det er. Og du får vist at du mener det du sier.
oooog når jeg sier slacke litt så mener jeg heller ikke amok i kakefatet hver gang jeg er borte.
men å spise svigermors knekebrød når jeg er på hytta dems, istedet for å komme med boksen min hver gang. spise en gryterett uten å pille ut ris,
slippe å spørre om seterømme hvis de bare setter fram lett. sauser med litt mel og melk i ect.... ja, U get my drift.....:rolleyes:
hmja, ikke sant. de vet jo at jeg har jobbet leeeeenge for å bli kvitt de kiloene, så det skulle jo ikke være så vanskelig å forstå hvis jeg er klar i tale....:o
Jeg hadde fint slacka litt i selskap ol.:) Kroppen min føler seg ikke vidre plaget av hverken sukker eller hvetemel i ny og ne, det er når det blir støtt og stadig den reagerer. Å spise et kakestykke eller knekkebrød i ny og ne betyr IKKE at man ikke spiser lavkarbo lenger.
Kunne ønske jeg kunne gi deg noen sikre svar, men du må bare teste ut hva det er som passer for deg.
Jeg støtter deg hundre prosent om du vil markere deg sånn at de virkelig skjønner og kan respektere ditt valg.Og om de ikke respekterer det håper jeg du ikke lar det påvirke dine valg.
Man merker vel selv om man reagerer voldsomt på mel? Føler ikke jeg spiser noe mer høykarbo de dagene jeg spiser 50 karbohydrater hvorav en liten del er 1 ss hvetemel i en saus i forhold til om de kommer fra grønnsaker og bær. Noen reagerer jo på mel, men det merker de vel da?
tusen takk for svar:p
Jeg er veldig flink til å si nei altså, og de aller fleste forstår det:)
for noen uker siden spiste jeg et vanlig ostekakestykke i selskap, (stakkar bestemor hadde tatt TAXI til bakeri for å kjøpe fordi hun huska jeg og vesla var så gla i det. DA klarer jeg ikke takke nei altså, følte meg bare slem. huff.) reagerte ikkenoe spesielt på det. dagen etter hadde jeg heller inget ekstra søtsug e.l. og jeg gikk ned påfølgende uke uten problem.
da jeg spiste et rundstykke derimot.. luft i maaaaaaaaagen, need I say more.:eek:
men jeg tenkte at nå som jeg er normalvektig og hverdagen går fint, at det kunne være greit å slippe å markere seg hver gang det var noe.
kunne sikkert tatt den 'kampen', men lurte egentlig mest på om det ville være skadelig for kroppen å ikke gjøre det da, hvis du skjønner:)
vil jo ikke bli syk eller noe sånt, bare for å tilfredstille andre.
men somsagt, jeg merker ikke noe spesiel negativ effekt av å spise litt ekstra KH noen dager. gjærbakst eneste, kommer foralltid til å være no-no. tålte det dårlig før, og tåler det ihvertfall dårlig nå. men det er jo bare til å si at jeg tåler ikke brød. ferdig med det:):rolleyes:
Reaksjoner på mel trenger ikke å være tydelige. Ofte ER de ikke tydelige, dessverre. Det tar visstnok en gjennomsnittscøliaker 6-7 år å få diagnosen... og det er en av de mer tydelige sykdommene som kan ha sin bunn i melintoleranse. Har man sykdommer i autoimmungruppen så kan det lønne seg å tenke 2-3 ganger om man virkelig bør spise mel. Selv i små mengder.
Som for alt annet så er det ulike regler som gjelder om man er "kjent syk" eller ikke.
Til TS: det er kun du som vet hva som er viktig for deg - og kun du som kan kjenne hva som er godt for din kropp. Kanskje er det viktig for deg å kunne skjeie ut innimellom/kanskje ikke. Kanskje ønsker du heller å benytte samme kosthold hele tiden - selv om det er vanskeligere i "borte"-sammenheng. I så fall bør du sørge for at de karbohydratene du innfører er verdifulle karbohydrater for deg og kroppen din.
Jeg synes det der er vanskelig. Jeg gikk ned noen kilo på lchf-kosthold og holdt kostholdet og vekta greit i et par år før jeg ble gravid med sistemann. Jeg slakket opp litt etter litt og tillot meg mer og mer og kiloene snek seg gradvis på igjen og etter fødsel forble de der. Jeg spiste lchf-MAT stort sett, men tillot meg stadig et kakestykke ved anledning, litt sjokolade her og der.. og selvfølgelig sto vekta stille. Men jeg la ikke på meg ytterligere da - nå strammer jeg inn og spiser ikke kake unntatt veldig sjelden, tar meg selv mer på alvor og er litt mer standhaftig, men det har tatt tid å motivere seg for å snu den slakke "lavkarboen" jeg drev med altså. Bare sånn for å ha sagt at det ikke nødvendigvis er lurt å slakke opp for mye for fort for ofte... ;)
Tror du må prøve deg fram og kjenne på kroppen. Fedon f.eks. anbefaler jo at man skal kunne skeie ut litt i sjeldne tilfeller. Jeg startet på Fedon og ligger i dag mer på Hexebergs filosofi, fordi jeg har lyttet til kroppen, og ikke da først og fremst angående vekt, men fysisk og psykisk form. Kanskje er det lurt for deg og? Prøve forsiktig og lytte til kroppens signaler. Ellers har Atkins et veldig bra system for å øke karber på vedvarende/vedlikehold, men er visst ikke like godt forklart i alle bøker.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.