De første dagene mister man for det meste vann. Dette er fordi at karbohydrater binder endel vann.
Det kan ta litt tid før fettforbrenningen er skikkelig igang og ei uke er altfor tidlig å begynne å bekymre seg:) Gi det 3-4 uker til og se hvordan det går. Kroppen skal jo over på en ny måte å forbrenne fett på. Det tar litt tid.
Du kan jo legge ut en typisk dagsmeny, for sikkerhetsskyld, men det er nok mest tålmodigheten som må trekkes ut av skuffen foreløpig altså;)
Man trenger ikke gå ned bare fordi at man er i ketose. Synes ikke du skal henge deg så veldig opp i den sticken. Den sier bare hva som skjer i urina di. Sikkert greit å sjekke en gang innimellom, men to ganger om dagen sier deg egentlig ingenting.
Å spise når man er sulten og stoppe når man er ca mett er en grei hovedregel å forholde seg til:) Om det er klokka 15 eller 03.30 har ikke noe å si.
Ja, for om jeg sjekker sticken etter f.eks en atkinsbar og to glass pepismax, så kan jo sticken vise om jeg "tåler" det eller ikke? Om jeg fremdeles forbrenner?
Det er ikke atkinsbarer og brød jeg ville fylt opp med, spesielt ikke hvis jeg hadde spist den moderate mengden mat. Alle måltider bør ha innslag av grønnsaker i seg. Men ser ikke på det som noe særlig krise nå i starten heller. Etterhvert som fettforbrenningen kommer i gang kan det hende du opplever stillstand, og da kan slike ting lukes ut.
Men JEG ville ha forbeholdt brød/barer og slike ting til kun et måltid om dagen.
Å være i ketose betyr IKKE det samme som å gå ned i vekt. Mange epileptikere går på ketogendiett for å holde epilepsien under kontroll, og de går jo ikke ned i vekt (hvis de ikke ønsker det da), fordi de inntar nok energi til at vekten er stabil ;)
Gjør som du allerede har blitt anbefalt, kutt ut atkinsbarer og brød til å begynne med, det er partystoppere for mange. Du kan heller innføre det igjen senere, når du har stabil nedgang. Da vil du se om det bremser nedgangen hos deg også. Og gi kroppen tid til å venne seg til nytt kosthold :D
Nei, det er nok ikke helt slik det er.
Atlinsbarer og Pepsi Max kan trigge insulinproduksjon (-> fettlagring) selv om du er i ketose. Og det er den kunstige søtningen som trigger insulinproduksjonen hos noen, ikke alle.
Ketostixene viser bare om du har ketonlegmer i urinen, ikke om hva som skjer i kroppen din. Prøv å glemme de :)
De fire første ukene på ketolyse bør man prøve å spise mest mulig rent (og minst mulig kunstig søtning). Man bør også unngå alkohol i disse ukene for at overgangen til ny forbrenning skal kunne foregå med minst mulig avbrudd.
At du ikke gikk så mye ned den første tiden, kan skyldes at du ikke hadde mye vann i kroppen da du begynte.
Nå ble jeg litt nysgjerrig, har du noen linker som viser litt om hvorfor det skal være slik med epiletikere?
Vet det ketogen diett kan motvirke anfall, men at de ikke går ned i vekt pga energi inntaket var nytt for meg :)
Eller mener du at man generellt må ligge lavt/lavere på energi inntaket for å kunne gå ned i vekt på ketogen kost?
Har selv en sønn som har gått på ketogendiett i 15 år pga epilepsi. Ble startet på SSE (Statens senter for epilepsi), og ketogendiett er det eneste som reduserer anfallene hans. Når du starter ketogendiett for epilepsi, tar man utgangspunkt i alder, størrelse, energinivå etc for å finne ut hvor mye energi/kalorier du trenger. Så setter man opp ratio (forholdet mellom fett og kh/proteiner) etter hva man ønsker. Det vanlige er en 4:1 ratio (altså 4 ganger så mye fett som summen av kh og proteiner). Hvis beregningen viser at du trenger 1500 kalorier om dagen, komponerer man måltider med riktig ratio, som tilsammen gir 1500 kalorier om dagen. De fleste epileptikere på ketogendiett er normalvektige/slanke, men ikke for tynne. Min sønn har riktig vekt i forhold til lengden. Hvis han skulle legge på seg uten at lengen følger med, senker vi litt på kaloriene. Samme hvis han vokser men vekten ikke følger med, da øker vi litt.
Håper dette var forståelig :D
Ble nesten å kuppe tråden litt her, men jeg ville opprinnelig bare få avlivet myten om at det å være i ketose er det samme som å miste vekt.
I starten er det viktig at du spiser godt med mat, og jeg synes du spiser veldig puslete :)
Siden du skal ned 31 kg, trenger nok kroppen din godt med energi bare for å holde vekta stabil. Jeg synes ikke du skal begynne og veie og måle særlig de første to ukene, men kutt brødet, atkinsbarene, yoghurten, pepsimax'en og sjokoladefromasjonen osv i starten. Spis mer proteiner og ikke minst fett!
Du vil ha såååå godt av dette om du bare holder ut de første to ukene med bare masse god mat og ingenting kunstig søtt! Jeg har etterhvert innført litt lettbrus og en del kunstig søtning, noe som ikke var en del av kostholdet mitt da jeg startet - og må nå virkelig ta tak i en "avvenning" selv.
Hva slags retning har du tenkt og holde deg til, ser du nevner ketose, da antar jeg at under 30 g kh pr dag sånn ca vil være det du vil ligge på. Med så lite karbohydrater, MÅ du spise mer fett!
Har du vært innom nybegynnertråden til arnakristin som jeg linker til i signaturen min? Sjekk ut linken til lavkarbo på 3 minutter, det kan være en grei måte og starte lavkarbokarrieren på :)
Hovedpoenget mitt er at du må spise mer mat, mere proteiner og mere fett! Er du sulten når du spiser bare to måltider, legg inn et til, eller spis mer til de to andre.
Drikk nok vann! Vann avhjelper fettforbrenningen. De første par ukene er omstilling, så ikke tenk så avansert, bare spis store gode måltider og nyt maten. Finn oppskrifter til senere og ikke tenk så mye ellers.
Alt dette i mer detaljer finner du i nybegynnertråden til arnakristin også :)
Hva slags kosthold kom du fra før du gikk over til lavkarbo? Har du generelt spist lite mat og mager mat over tid, må du gi kroppen litt til til å stole på at den nå får nok mat til å begynne og forbrenne kroppsfettet ditt :)
Synes det er sååå vanskelig å spise mer mat. Jeg er ikke sulten. Og når jeg tvinger i meg to laksefiller, er jeg så mett at jeg omtrent ikke greier å gå..Jeg klarer rett og slett ikke stappe i meg mer...
Skal man ikke kun spise når man er sulten og stoppe når man er mett?
jeg kommer til å spy skal jeg spise mer enn jeg gjør.
jeg har aldri hatt særlig stor matlyst, så vet ikke helt hvordan jeg skal få til å spise mer heller...
Tidligere har jeg spist vanlig mat. Generelt lavkalori + MYE godterier. Er totalt avhengi av søtt hver dag.
Derfor jeg synes det har vært en redder for meg denne uken å ha pepsimax og atkinsbarer. Ser ikke helt hvordan jeg skal klare meg uten, men skal klare det!!! :)
Men om jeg spiser for mye feit mat, blir jeg direkte kvalm, og denne uken er det ikke mye jeg har hatt lyst på. Mest brødskiver med eggesalat. Det har gått ned greit. Har spist kjøttdeig og ost etc, men blir så fort kvalm...
Jeg synes dette er vanskelig jeg... Har spist lavkarbo mat i 4 uker nå. De to første ukene spiste jeg ferdige porsjonspakker jeg hadde kjøpt fra spisdegslank.no. Gikk ned 3,5kg første uka og var i himmelen. De resterende 3 ukene har jeg gått opp og ned 0,5kg. Jeg er nok en type person som liker å kose meg med mat, og har derfor lett etter de alternativene snop jeg trodde var lov. Doc uten sukker, store IFA, YUP, light brus og bacon snacks. Og sukkerfri sjokolade 72% kakao... Må jeg kutte ut disse tingene også? Er veldig fornøyd med å slippe å gå rundt sulten! Og et spørmål til... Hvor mye fett må jeg spise for å få "nok fett"?
jeg også synes dette er vanskelig nå. Hvertfall når jeg må kutte ut godteriene...Huff...Da kommer jeg til å slite sånn med motivasjonen...Også jeg som blir så kvalm av for mye fett. Ikke liker jeg mye grønnsaker heller...:/
Jeg vet forresten ikke helt hvilken diett jeg går på. Tenkte lavkarbo generelt, men driver vel mer mot ketolyse, da jeg er i ketose og ønsker å spise lite karber. Vet jeg må øke fettet da.
Vil vel gå på det som minsker vekta mest, og det er nok ketolyse, men da må jeg skjerpe meg!
Sliter med å finne god mat å spise. Har ikke ork og tid til å stå så lenge på kjøkkenet. Det er tusenvis av gode oppskrifter her inne, men mye med grønnsaker jeg ikke liker, og mye avansert. Er av den enkle typen jeg. Hvertfall denne perioden jeg er nå...
Kanskje senere vil jeg konsentrere meg om mer avanserte oppskrifter. er fryktelig glad i å lage mat egentlig, men nå er jeg litt demotivert faktisk....
Du bør nok aller helst kutte ut/kraftig ned på Doc, IFA, Yup og sukkerfri sjokolade:) Spis mat isteden.
Naturlig feite proteinkilder evt fet saus eller tilbehør til magre proteinkilder. Da får du i deg nok fett, sånn i første omgang.
Det er fullt forståelig altså. Men som du sier, du spiste MYE godterier før og da er kanskje dette noe du virkelig må arbeide med, om du skal lykkes med vektnedgang.. Uansett hvordan du gjør det. Spiser du nok mat på lavkarbo så forsvinner gjerne trangen til disse søte smakene.
Nå blir det veldig mye "ikke liker", "alt jeg ikke kan spise", "uff dette er så vanskelig" her...
Det første du må klargjøre for deg selv er at det finnes ingen snarvei til normalvekt. De som synes dette er "enkelt" er svært motivert for endringen. De har gått gjennom hva de innebærer. De har laget seg lister over fordeler, og jobbet hardt med og tenke gjennom "what if's" i tilfelle sprekker, dårlige dager osv.
Man kan ikke gå ned i vekt og spise akkurat det man vil. Godterier spiser man ikke på et lavkalori-kosthold heller, om man gjør det er det svært begrensede mengder.
Hva er målet ditt? Hvorfor vil du ned i vekt? Hva er du villig til å gjøre for å nå målet ditt? Hva er konsekvensen av å nå målet ditt? Er den konsekvensen noe du ønsker deg MER enn å fortsette og spise godterier (dog lavkarbo) idag?
Hvorfor velger du en diett som gjør at du må spise mer fett - som igjen gjør deg kvalm og uvel og igjen fører til lavere motivasjon? ENTEN velger du en diett som gjør at du er komfortabel med det du da kan spise, eller så må du justere innstillingen din til fett. Jeg tror de ALLER fleste her inne har spist seg kvalm på fett i starten av en kostholdsendring. De fleste fant igjen ut at etter de første 2-6 ukene kan man redusere noe av fettinntaket slik at det føles naturlig og mer bekvemt.
Jeg tror du må finne en balanse her. Selv om du ønsker og gå RASKT ned i vekt, vil det bli vanskelig for deg og gjennomføre over tid om du "hater" det... Istedet bør du justere ned forventningene, og finne et kosthold som du mener du kan leve med over tid.
Det finnes utrolig mye god mat og spise, men hvis hjernen din er opphengt i hva du IKKE kan spise, vil du ikke se skogen for bare trær ;) Snu oppned på tankegangen din. Legg vekt på alt du KAN spise! Finn grønnsaker du liker og bruk de! Prøv en ny oppskrift du synes er fristende en gang i uka.
Jeg lager slett ikke avansert mat.
To laksefileter i stekepanna, 5-minutter kokte grønnsaker etter eget ønske (liker litt crønsjy), smør i panna, rømme ved siden av. En haug med ostehøvelskjært agurk.
Stekt sopp/løk/paprika mens grønnsaker etter eget ønske koker i 5+ minutter. Steke nakkekotelett. Fløteskvett i sjysausen etter steking.
Kokt egg i biter, majones, creme fraiche, purreløk og biter av spekeskinke gir eggesalat på null komma niks.
Se der ja! Du er jo FRYKTELIG glad i lage mat! For et knallbra utgangspunkt! Tenk deg mat du kunne tenkt deg og lage (feks om du ikke spiste lavkarbo). Hvordan kan du lavkarbofisere det? Ofte er det ikke mye som skal til...
Jeg laget lammestek forrige uke, med persillerot, sellerirot, løk, paprika og litt gulrot i panna som langstekte sammen med lammesteken. Evt kokte grønnsaker attåt. Laget en killer-saus av lammekrafta, fløte, litt ekstra buljong og masse krydder. Kjempesuksess, det var knapt noen slingser igjen etter at selskapet hadde forsynt seg opptil flere ganger...
Middag i går var:
Fyll bunnen på en liten langpanne halvveis med fløte. Kanskje et par dl. Ha oppi en halv (eller hel) boks med philadelphiaost. Jeg brukte også restene av en rømmeboks. Bland i et par ts med currypaste (som du finner i den mer asiatiske delen av butikken). Bland. Ha oppi det du liker av grønnsaker, som feks sopp, asparges, løk, persillerot, sellerirot, paprika, blomkål og brokkolibiter, rosenkål osv osv.
Hiv i ovnen på 180 grader i 20 minutter mens du bråsteker kyllingfilet i panna. Krydre med salt, pepper og paprika. Ikke stek helt igjennom. Ta ut forma fra ovnen, og rør rundt grønnsaker og "saus". Legg kyllingfiletene på toppen og stek ferdig 15-20 minutter. Sjekk at de er gjennomstekte før servering. Sambo fikk rester av ris fra noen dager siden, for meg holdt det LENGE med de deilige grønnsakene i panna :)
Dette hostet jeg opp fra det jeg hadde i kjøla, og om du er fryktelig glad i å lage mat er dette akkurat slike ting du kan gjøre! Fettet skjules i den gode sausen (du kan også ha litt vann i panna for å ikke få den så tykk om du liker det bedre), og jeg ble STAPPMETT!
Som du skjønner har jeg stor forståelse for hvordan du har det. Jeg har mange ganger forsøkt og gjøre endringer i mitt liv og endt opp med mange av de samme argumentene du deler her. Etterhvert lærer man litt da ;) - og da er det greit og dele!
Linker til et innlegg jeg fant hos Thomas Geisner om dette med endring i livet og som jeg delte på min egen MUP, så kan du jo se om du finner noen ord som trigger noen strenger i deg :)
Blir like glad hver gang jeg kan hjelpe - du klarer dette skjønner du, men det må skje på dine og de rette premissene :)
Lykke til!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.