Sitter her på ny med klump i magen fordi jeg åpenbart ikke når inn og ikke klarer å forklare meg godt nok.:(
Jeg skal på besøk til svigermor og denne gangen SKAL jeg få forklart på en forståelig måte at det er ganske tungtveiende grunner til at jeg byttet ut mitt vanlige kosthold med lavkarbo&0-gluten kost.
Mine grunner er høy risiko for diabetes 2 (hadde svangerskapsdiabetes for et år siden, og har hatt insulinintoleranse som ble diagnostisert før).
Etter jeg la om til lavkarbo for 4 mnd siden, har jeg fått helt bukt med søtsuget/sultfølelsen/føling"light" som har styrt matinntaket og livet mitt i sikkert minst 15 år.
Jeg har etter å ha gått på lavkarbo en stund også reagert voldsomt på mat som inneholder gluten og dette sammen med at jeg "alltid" har hatt mageproblemer sier meg at det er stor sannsynlighet for at jeg har glutenintoleranse/cøliaki.
Men hva kan jeg be svigermor servere når jeg kommer?
Jeg har tilbudt meg å ha med mat selv, jeg har også sagt at jeg ikke trenger noe (men det blir tolket feil).
Hun godtar ikke at jeg ikke skal få noe (og mannen her tror ganske sikkert hun blir både lei seg og synes jeg er frekk om jeg takker nei til mat)
Det er "kaffematen" som er problemet her.
Jeg kan jo ikke spise noen vanlige kaker eller brødvarer pga av gluten og heller ikke noe søtt egentlig.
Jeg må legge til at svigermor er ganske syk og det er ikke aktuellt at hun kan bake. Alt må kjøpes helt ferdig i vanlig butikk.
Hva er igjen da?
Finnes det noe i det hele tatt?
*Sukkerfri sjokolade
*Sukkerfri is?
*Små mengder frukt, fx druer?
*Peanøtter/andre saltede nøtter
*Bær med fløte
*Youghurt naturell/Tyrkisk youghurt (Skyr?)
*Baconsvor
Hva serverer man gjester som har diabetes og cøliaki?
Også kom jeg på en ting selv i allefall, om enn med måte: Peanøtter.
Vil gjerne ha masse tips jeg kan ta med til svigermor så det blir litt lettere for både henne og meg :)
Baconsvor eller nøtter! (iallfall om det er meg - jeg tåler dog en god del karbohydrater, men mel skal jeg IKKE ha - ikke engang i "små" mengder.)
Og om hun kjøper en nøtteblanding full av tørket frukt så får du heller plukke litt. Men jeg holder en knapp på nøtter. Nottolf/den lille nøttefabrikken har stands mange steder nå og der er det variert utvalg.
baconsvor er jo liksom trygt, men det er så mange "lureprodukter" det ute... ikke butikkannsatte engang vet forskjellen jo.:(
Men det er såklart et alternativ.
Nei... Det vet jeg jo...sukk:nedfor:
...Men det er liksom tradisjon, kultur, skikk og bruk og selvfølelse og sikkert 1000 andre ting inne i bildet her...
Hun trenger å føle seg nyttig og som en god vertinne og jeg trenger at hun får føle seg sånn uten at det går på helsa løs bokstavelig talt!:o
Finn en rett som ikke er så fremmed for henne (kjøttgryte eller steik med saus og grønnsaker), og så tilbyr du deg som god GJEST og ta med søtsakene selv :)
Det er ikke middagen som er problemet som sagt, men denne hersens kaffematen.
Er oftest bare "kaffebesøk" vi kommer på :o
Og hun vil ikke at jeg skal ta med selv(Har tilbudt det, og også gjort det et par ganger), hun vil servere meg noe hun selv har skaffet..:rolleyes:
Flere "Til-kaffen" tips? Eller finnes det ikke fler?:confused:
Jeg regner med at det er det at damen er syk som gjør det vanskelig for deg følelsesmessig, for under normale omstendigheter så burde hun jo bare få lov til å bli fornærmet!
[color=navy][/color]
Men hvis det er sånn at hun uansett ikke kommer til å lage noe selv, hva med sjokolade, rett og slett? Enten en sukkerfri variant som cavalier (da kan hun jo til og med kjøpe en konfekteske om hun vil) dersom du tåler det, eller eventuelt en veldig mørk 'vanlig'. Etpar biter av den vil vel være en ganske moderat 'synd' - litt avhengig av hvordan blodsukkeret ditt reagerer. Tror uansett det er bedre enn frukt som f.eks druer som du nevner lenger oppe her ettersom fettet i sjokoladen vil bidra til å holde blodsukkeret ditt jevnere.
Vel, jeg har diabetes, og er nå under utredning for cøliaki, og det er likevel masse forskjellig jeg kan kose meg med til kaffien. Men nå må jeg tilstå at selv om jeg har diabetes 1 så er jeg ikke like redd for og få i meg noen få gram sukker som mange andre er.
Hva med å lage opp noen gode kjeks, eller kanskje en stabel pannekaker (eller bare ta med røren og steke der?) eller ei rullekake eller moccakake?
Såvidt jeg husker fra en tidligere tråd så har ikke svigermoren din bra helse, så en fin box med f.eks. mandelkjeks er jo veldig fint og ha med som en gave.
Jeg tenkte å lage disse i morgen (hentet oppskriften fra et amerikansk diabetsforum) Pecan Chocolate Chip Cookies
1 cup Almond Flour
1/2 cup Erythritol
1/4 cup Splenda
1/4 cup ground Flaxseed
4 squares Lindt 85% chocolate, cut up into small pieces
1/2 cup pecan pieces
1/2 cup butter (1 stick) right out of the fridge, cold, cut up into workable pieces
pinch of salt
1/2 tsp of Cream of Tartar
cap full of Vanilla
Placed everything into food processor (don't know what I would do with out one) except the pecans and the chocolate
I ran the processor until it formed a ball, removed the dough and folded in the pecans and chocolate. Refrigerated a few minutes. I then made 15 walnut sized balls, smashed them down slighty to about 3/8" thick, baked at 350 for nearly 20 minutes. This is probably the best cookie I have tasted since I have been Dxed.
Godt poeng:)
Og ja det er i all hovedsak det at hun er syk som gjør at jeg får så forferdelig dårlig samvittighet ja...:(
Sjokolade har jeg tenkt på ,men glemt å føre opp ja.. ups (skal rette på det). Grunnen til at jeg førte opp frukt er at jeg helst vil ha så mange alternativer som mulig og det var liksom det snilleste av de mer vanlige tingene jeg kom på...:o
Synd du ikke kan ta med selv - for i det tenkte tilfellet ville jeg ha gått for en mandelbunn med sukrin og et eller annet hjemmelaget, krem-/smørkrembasert fyll. F.eks "gul smørkremskake".
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.