sitat: Dr. Atkins-dietten kan vi aldri anbefale for noen. Det er udiskutabelt at et kosthold med så mye mettet fett, over tid vil øke fettinnholdet i blodet. Det igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, selv om man går ned i vekt.
Jeg vingler mellom atkins og fedon.... og blir litt satt ut når jeg leser dette....
Konklusjonen er snål. For når en ser på blodprøvene så er de bra de, og det til tross for at dama ikke fulgte anbefalingene. På atkins vil det gode kolesterolet øke, og det skadelige synke - da blir måling av totalkolesterol meningsløst.
Og Atkins anbefaler ikke "SÅ store mengder" mettet fett. Faktisk så viser det seg at kosthold med radikalt mer mettet fett enn atkins har positiv innvirkning på hjerte-kar. (Kwasinewsky)
Du bør lese Atkins boka. Han har flere ganger imøtegått akkurat denne typen kritikk. Metoden hans har vært grundig studert og kritisert. Det er en diett som bryter med den alminnelige oppfatningen at det aller viktigste for å gå ned i vekt og ha god helse er å spise lite kalorier. Mat med mye karbohydrater har færre kalorier enn samme vekt mat med mye fett: fettet er en mer effektiv pakking av kaloriene. Derfor er den tradisjonelle slankekosten fettfattig, men rik på frukt, grønnsaker, ris og annet som er fullt av karbohydrater.
Mange som vurderer og kritiserer Atkins dietten kritiserer induksjonsfasen, og kommer aldri så langt som til å lese om vedlikeholdsfasen. Induksjonsfasen er en ganske ekstrem diett, og det er ikke uten videre anbefalt å leve med denne i mer enn en avgrenset periode. Dette er Atkins veldig tydelig på. Vedlikeholdsfasen er imidlertid til forveksling lik et skikkelig sunt kosthold anbefalt fra Statens Ernæringsråd. Dette velger kritikerne å overse.
Mange av Atkins' pasienter, som dietten er utviklet for, har allerede alle livsstilssykdommene VG advarer mot her. Atkins kunne påvise en bedring av symptomene, samtidig som pasientene gikk ned i vekt, når de fulgte hans diettplan. Men det er verdt å merke seg at Atkins utviklet denne dietten for svært overvektige mennesker, som allerede hadde store plager og vansker med å kontrollere matinntaket. Erfaringen viser at den ikke er så effektiv for allerede relativt slanke mennesker. Det er altså ikke noen spesiell grunn til at et slankt menneske uten helseplager skal starte på induksjonen, og spise mer ensidig enn det allerede gjør. I slike tilfelle er det nok bedre å forbli på et alminnelig sunt variert kosthold enn å bytte over til Atkins induksjon.
Hva du bør velge av Fedon og Atkins? Det er noe du må bestemme deg for selv: helt avhengig av hvilke tidligere erfaringer du har, hvilken type mat du liker, og hva du tenker om de ulike diettene.
Jeg reagerte på den der ja. Tror nok legen, HVIS han i det hele tatt har lest Atkins, nok har lest en eldre versjon av boka. Atkins presiserer at en ikke skal være redd for fett, men at meierivarer som fløte, rømnme, majones etc., - bør begrenses. Det står også klart at en skal være på vakt mot mettet fett. Men siden den norske oversettelsen av boka bygger opå 1992 utgaven av originalen er det vel ikke så rart at de som ikke har fulgt med på nyere forskning uttaler seg mot bedre vitende:
Nå har Atkins i løpet av sin karriere behandlet omtrent 70.000 pasienter. Og har VAR jo hjertespesialist. Det er uhyre merkelig at han i et land som USA ikke har blitt saksøkt om "dietten" han ga sine pasienter var så skadelig at de ble sykere av den......
Bortsett fra Dag Viljen Polezynski er det få ernæringskyndige leger/professorer som har satt seg ikke i hva Atkins dreier seg om.
Muskat forklarte det med mengde fett/når i prosessen veldig godt....:)
He he... takk for svar. Nei jeg tror ikke på alt som står i avisa... og fedon og atkins er jo like i tankegangen på at man må ha riktig fett for å gå ned i vekt. Det som forundrer meg er at leger ikke setter seg inn i diettene når de skal vurdere dem.... dårlig!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.