< Tilbake til oversikten

Hva skjer med kroppen når du får for lite fett?

#1

Hellahåp sa for siden:

Hei,

Jeg har gått ned ca 24 kg etter en easylife-kur og deretter en form for kombinasjon av lavkarbo og lavkalori og masse trening. Har stått stille siden mai. Jeg vet at kombinasjon lavkalori/lavkarbo ikke er bra, og jeg strever med å tører og tilsette maten mer/nok fett. Etter å ha notert alt jeg spiser den siste tiden, ser jeg at gjennomsnittet på maten ligger på ca 42% fett, 22% karb og 35 % protein. Etter det jeg har lest ser jeg at jeg bør spise mer fett. Det var det å tørre da...
Jeg trenger noen flere gode argumenter for å tørre å øke fettmengden. Derfor lurer jeg på om hva som skjer med kroppen når jeg spiser for lite fett. Blir jeg mer slapp og sliten? Risikerer jeg mangelsykdommer? Stagnerer vekttapet? Risikerer jeg å bli syk?
Kan jo nevne at jeg som mor til tre barn hvorav et multifunksjonshemmet, hund, full jobb, styreverv, klassekontaktverv, osv trenger så mye energi som mulig for å klare hverdagen min, den er travel. Får jeg mer energi ved å øke fettmengden? Jeg er livredd for å legge på meg igjen etter å ha klart å gå ned så mye som jeg har gjort nå
Dere flinke sjeler her ute er sikkert lei av å svare på slike spørsmål fra oss uvitende som ikke har tid til å søke opp tråder som handler om det samme, men det er jo lov å prøve :).
Hilsen en sliten 49-åring med fett-fobi


#2

Yonah sa for siden:

Kanskje du kan oppgi hva du spiser og i hvilke mengder? Sammensetningen kan se litt feil ut for et ketogent kosthold, men jeg aner ikke hva du spiser.. 22% karbo høres mye ut, hvor kommer karbene fra?

Hvilken kosthold er det du prøver å følge?

Hvor mange kalorier spiser du om dagen?

Dersom du får i deg 2000kalorier om dagen så vil din energifordeling gi ca:

22% karbo= 110g karbo (440kalorier)
42% fett= 93 g fett(840kalorier)
35% protein= 175g protein ( 700kalorier)

I såfall vil jeg si at du spiser litt vel mye protein, og kunne heller spist litt mere fett.

Skriv utfyllende om hva og spiser og mengdene, da er det MYE lettere å svare.

Hilsen mamma til 3 hvorav 1 med et sjelden syndrom og en med en bokstavdiagnose som gjør livet kaotisk. Men ketogen kost hjelper meg å holde ut dagen.


#3

Nerthus sa for siden:

Hvis du har spist lavkalori (lavkarbo eller ikke) over lang tid nå, vil du sannsynligvis gå opp et par kilo om du reduserer karbohydratene enda mer og øker på med fett. Dette er fordi kroppen din har blitt sultet ned i vekt, og velger og lagre kjapt når du begynner og spise mer.
Dette gjelder uansett hvordan du spiser etter vektnedgang på lavkalori, om du bare spiser fettfattig og MER mat også. Du skal jo spise mer mat når du skal opprettholde vekten også....

Har du i tillegg spist så lite mat over så lang tid nå, må du smøre deg med litt tålmodighet om du skal øke fettet.

Et lite regnestykke:
22% karbohydrater i et kosthold med 2000 kalorier innebærer over 100 g karbohydrater. Ønsker du og ligge såpass høy i kh-inntak, må du passe på og ikke spise for mye fett. Legger du deg derimot under ca 72 g kh, kan du i teorien øke på med fett. Tallet vil være individuelt.

35% vil være 175 g proteiner om kaloriinntaket er 2000. Dette er voldsomt mye, legg deg på ca 1 g protein pr kilo kroppsvekt, gjerne opptil 1.5 - 2 g pr kilo kroppsvekt om du er svært aktiv.

Du kan starte opp med og spise like mange kalorier som du gjør i dag, men nå med en annen fordeling av næringsstoffer.

Jeg er usikker på hva du tenker/ønsker og gjøre. Vil du spise like mange kh som du gjør i dag, eller ønsker du og kutte ned noe?
Hvor mange kalorier spiser du i dag?

Fett inneholder essensielle fettsyrer kroppen er avhengig av kommer fra maten. Uten fett i maten klarer ikke kroppen og nyttigjøre seg av fettløselige vitaminer og mineraler. Fett er hjertets viktigste energikilde...

Gi litt mer info om deg selv så kanskje vi kan veilede litt bedre? Dagens vekt/høyde kan også hjelpe :)


#4

arnakristin sa for siden:

Hei,
Jeg anbefaler at du leser alle innlegg skrevet av brukernavn: Pål.

Klipp&lim fra nybegynnertråden
[font=Times New Roman][size=3][color=#0000ff][quote]
[color=black]
Er fett og ketose farlig
Hvorfor fettholdig kost øker fettforbrenningen
”Det legger seg i årene”
Minikurs om kolesterol
Et ordentlig svar på hvorfor mye fett er viktig
Derfor må man drikke vann for å forbrenne fett
Magiske kropper, magiske tall
Høyfettkosthold og utholdenhet[url="http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=23656"]
[/QUOTE][/COLOR][/SIZE][/FONT][/URL][/COLOR]


#5

Hellahåp sa for siden:

Tusen takk for svar! Jeg skal sjekke linkene arnakristin la ut når jeg er ferdig på jobb i dag.

Jeg er i utgangspunktet ute etter å etablere et kosthold som jeg kan leve med resten av livet, et kosthold som holder meg på riktig plass vektmessig, som gir meg energi og som er sundt for kropp og sjel. Jeg har prøvd meg et års tid uten hvetemel, og føler meg mye bedre uten det, så det vil jeg fortsette med. Jeg tenker et kosthold som kanskje al'a Fedon Lindberg.
Jeg ønsker også å gå ned 10 kilo. Da tenker jeg litt strengere lavkarbo til jeg er i mål og går over på Fedon.
Jeg er 168 cm høy, veier 80 kg. Jeg spiser rundt 1600-1700 kcal daglig.
Dagsmeny:
Frokost: 2 ryvita mulit-grain/lankarbknekkebrød med pålegg eller 1 dl havregryn kokt på vann evt eksralettmelk
Lunsj: Salat meg kylling/reker, ett egg og balsamicoeddik
Middag: "Normal" mat, ikke poteter, ris og pasta. Masse grønnskaker (1/2 tallerkenen)
Kvelds: 1 ryvita/lavkarboknekkebrød m/pålegg
1 frukt i løpet av dagen.
Momser litt ost. En neve nøtter i løpet av dagen.

Med dette kostholdet står jeg stille vektmessig, og jeg skulle gjerne ha gått litt ned. Tørr ikke slippe lettproduktene helt og slippe til fettet. Derfor blir det egentlig litt "hummer og kanari".

Jeg ønsker egentlig å spise lavkarbodiett for å gå ned i vekt, men tørr ikke det før jeg vet jeg spiser lite nok karber. Er løsningen å ta vekk havregrøt/knekkebrød? Og redusere proteinene, øke fettet litt?
Drikker et par glass vin i helgen + litt pepsi max. Eller vann og saft uten sukker.

Egentlig vet jeg hva svaret er, trenger bare en bekreftelse :-)

Imse, jeg har også en med et sjeldent syndrom, så da er vi sjeldne begge to :-)


#6

smgj sa for siden:

Jeg synes denne er veldig fin. Selvfølgelig er den ikke akkurat på 50 og 100 og 150g for alle av oss, men den illustrerer karbohydratkurven. MEN siden man IKKE skal sulte seg så må vi fylle etter med noe når vi reduserer karbohydratkurven. Dette gjør vi i all hovedsak med fett energimessig (og grønnsaker når det gjelder volum). Årsaken til at vi velger fett er at når kosten består av en god porsjon av dette så lærer kroppen å forbrenne fett. Det er jo det vi vil... at den skal forbrenne den lille "nistepakken" vi har med oss...

Å stresse med karbohydratene uten å erstatte dem med noe annet kan føre til at kroppen din tror du sulter den. Da vil den begynne å bruke kalorier på begge sider - og etterpå spare dem til siden i form av kroppsfett.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.