Jeg tenkte vi kunne lage vår egen liste over myter og sannhet om lavkarbo, siden media tar av. Det meste av informasjon om lavkarbo og korreksjoner av offentlige kilder eksisterer i diverse tråder på forumet, men jeg ønsker en samling. Det kan også hjelpe når nye blir møtt med diverse påstander om vårt kosthold. Håper dere kunnskapsfulle vil bidra!
Dette er IKKE tråden for diskusjoner til og fra, håper jeg, men en betimelig rettelse blir naturligvis ikke uglesett. Tilbakemeldinger (helst ros, men også ris) kan gis direkte til bidragsyteren.
Myte: Identifiser en myte du ønsker å avlive.
Usant. Hvorfor? Vennligst forklar hvorfor myten ikke stemmer og henvis til relevant kilder. Om du ikke vet, så kan du la denne stå åpen og se om noen andre kan hjelpe :)
Men... Om du har bred kunnskap om kosthold, så hender det forskning motstrider hverandre, er mangelfull eller overlater enkelte spørsmål til fantasien. Ta gjerne dette med, da lavkarbo ikke er en religion og jo mer vi vet, jo bedre rustet er vi til å ha genuin forståelse om emnet.
Myte: Mettet fett øker risikoen for hjerte- og karsykdommer
Usant: Fordi nyere forskning ikke kan finne denne sammenhengen mellom mettet fett og hjerte- og karsykdommer. En metaanalyse fra 2010 som omfatter over 20 studier og omfatter nesten 350 000 mennesker avviser sammenhengen mellom inntak av mettet fett og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Link til pubmed der konklusjonen er publisert finner du her. Mer om temaet finner du også hos Espen Rostrup her, hjertelege og -forsker på Haukeland sykehus :)
Myte: Alle på lavkarbo spiser bare masse bacon, ost og fløte, og nesten ingen karbohydrater.
Usant! Lavkarbo er per definisjon alt under 150 gram karbohydrater om dagen, og og det er faktisk en ganske bred margin. Man kan spise mye forskjellig og likevel holde seg innenfor 150 g karbohydrater så lenge man er forsiktig med de største karbohydratkildene som f.eks. ris, potet, pasta, sukker og hvitt mel.
Mange på lavkarbo spiser mye grønnsaker, og kanskje litt bær og frukt, da dette er viktige kilder på mange vitaminer og andre stoffer kroppen vår trenger. Man kan spise en god del grønnsaker per dag og likevel ligge ganske lavt i karbohydratinntaket.
Det "beste" med hele kolesterolmyten er jo at den ble startet av EN mann og ET utvalg land... (som viste sammenhengen mellom hjerte-/karsykdommer og mettet fett i kosten...). Det er bare at Ancel Keys bare brukte data fra 7 land når han skrev rapporten sin. Hadde han valgt 7 andre land (fra de 20 som fantes med data tilgjengelig) hadde kan kunnet bevise det stikk motsatte også... healthydietsandscience.blogspot.com/2011_07_24_archive.html
Ikke sant: Ingen bestrider at et kosthold hvor man spiser mer enn sin "andel" oppdrettsdyr kan være miljøfiendtlig. Men for en fullverdig utregning må man ta med mange andre faktorer. Blant annet: Spiser du faktisk mer kjøtt på lavkarbo? Spiser du mer eller mindre raffinert mat - som er en miljøressurs større enn det meste annet? (Kilde?) Spiser du færre produkter med unødvendig innpakning og spiser du mer kortreist mat?
Myte: Hjernen visner og dør når man ikke spiser nok sukker /karbohydrater Usant: Hjernen trenger ikke tilført sukker fordi leveren produserer glukose, som i neste omgang blir brukt av hjernen
Myte: Fiberinntaket blir for lavt på lavkarbokosthold
Usant: For noen retninger kan det kanskje stemme, for de mer moderate retningene stemmer det ikke. Man spiser mye grønnsaker (for min egen del mer enn før jeg begynte med lavkarbokosthold).
Bl.a. kilde (sekundærkilde): Low-Carbohydrate Diet Review: Shifting the Paradigm. Adele H. Hite et al. ncp.sagepub.com
Men:
[quote=Nerthus;1227985]Myte: Mettet fett øker risikoen for hjerte- og karsykdommer
Her er jeg forvirret. I all den viraken som har vært om lavkarbo i media i det siste, slår den ene siden den andre i hodet under henvisning til senere forskning som viser at henholdsvis: mettet fett er farlig/mettet fett er ufarlig. Den artikkelen jeg selv har lest, hevder følgende:
This expert panel rewiewed the evidence and reached the following conclusions: the evidence from epidemiologic, clinical, and mechanistic studies is consistent in finding that the risk of CHD (hjertesykdom) is reduced when SFA (mettede fettsyrer) are replaced with polyunsaturated fatty acids (PUFAs).
Altså: risiko for hjertesykdom blir mindre hvis man erstatter mettet fett med flerumettet fett. De finner derimot ikke bevis for at det er en fordel å erstatte mettet fett med enumettet fett.
Dette er en undersøkelse fra 2010, ved 17 forskere. Så, jeg er forvirret:(
Kilde: The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular desease: where does the evudence stand in 2010? WWW.ajcn.org
Myte: Man får ikke i seg nok av vitaminer, mineraler og nøring på lavkarbo Usant: fordi lavkarbo innebærer at man spiser masse grønnsaker og maten er uprosessert.
Jeg har kommentert den studien du siterer et annet sted. Studien er basert på et vestlig kosthold, ikke et lavkarbokosthold - og siden det er myter om lavkarbo som er tema for tråden her så anser jeg den ikke relevant i DENNE sammenhengen :)
Dessuten sier konklusjonen at det å erstatte mettet fett med flerumettet fett SANNSYNLIGVIS vil redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Altså er de ikke HELT sikre ;) Er åpen for diskusjon :)
Dette er EN studie. Metaanalysen jeg refererer til innholder over 20 studier og 350 000 mennesker, etter min mening et mye bedre grunnlag og trekke konklusjoner om mettet fett i sammenheng med hjerte- og karsykdommer. Feel free to disagree :)
Flytt gjerne tråden til en annen plass - jeg vet den ikke passer her, men skulle gjerne diskutert dette mer. Må gå nå, men tar gjerne opp tråden senere.
Flytt tråden til en annen plass? Skjønner ikke hva du mener jeg :) Lag en egen tråd med temaet om du vil - så kan du heller linke hit :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.