Jeg har nå sjekket mitt kosthold på diett.no Jeg aner at jeg (som folk flest) spiser for lite grønnsaker...
Det som er gjentagende er at jeg aldri kommer opp i akseptable nivåer på mineraler, spesielt på jern, kobber, selen og sink (og magnesium, men der tar jeg tillskudd). Jeg har forsøkt å "jukse" ved å legge inn noe jeg ser på som mer optimale porsjoner med grønnsaker, men fortsatt er jeg ikke halvveis opp til de akseptable nivåene?!
Noen tips?
Jeg tar allerede vitamineral, D vitamin, magnesium og udos choise, så ønsker å få i meg disse mineralene på en mer naturlig måte. Noen superfoods jeg burde prøve?
Jern finner du først og fremst i storfekjøtt. Og spesielt mye i lever. Legg inn disse matvarene i kostholdet ditt så ordner du nok den biffen (pun intended).
Selen: paranøtter. Du trenger ikke mange. (Skalldyr, lever, fisk, solsikkefrø)
Sink får du også fra lever, rødt kjøtt, skalldyr, sesamfrø, gresskarfrø.
Kobber. Om du bor i et hus hvor vannrørene er laget av kobber trenger du neppe å bekymre deg for det. Hvis ikke får du også det dekket ved å spise lever, skalldyr, sesamfrø, gresskarkjerner eller andre nøtter...
Gjett nå hva du trenger å sette på menyen oftere. ;) (
Personlig ville jeg ha sjekket med blodprøver hos lege før du velger og ta tilskudd over tid, både fordi det kan godt hende at du får i deg det du trenger for din kropp, fordi diett.no ikke er individuelt nok tilpasset til at man bør ta tallene for god fisk - OG fordi det ikke trenger og være særlig sunt for din kropp og ta tilskudd om du faktisk ikke trenger det :)
Når det gjelder å heve nivået gjennom vanlig mat hadde jeg ikke vært vesentlig bekymret. Det er noe helt annet når man spiser isolerte tilskudd i store mengder via piller.
Med hensyn til diett.no er jeg enig. De tallene sier ingenting om hvordan din balanse er. Kanskje superabsorberer du det lille du spiser.
Takk for supre svar!
Og det er nok riktig som dere sier at det beste er jo å ta en test hos legen. Føler meg ikke syk e.l., men ønsker såklart et optimalt kosthold.
Spiser daglig knekkebrød med frø og nøtter, men vil kjøpe litt paranøtter og. De er jo så gode og!
Rødt kjøtt orker jeg ikke hver dag, men å gjeninnføre leverposteien er kanskje ikke dumt?
Skalldyr trodde jeg faktisk ikke hadde særlig næring. Kanskje jeg skal trå til med litt krabbe til helga ;-)
Av de mattilskuddene så er det paranøtter du skal være forsiktig med. Ikke gå over 20 gram om du spiser det daglig over tid. (I så fall bør du sjekke selen og da helst parvis med jod hos legen. Jeg klarte å få selen over normalområdet, men da tok jeg tilskudd på opp mot 600mcgr = tilsvarer 60 gram uskrellede paranøtter daglig over 2-3 måneder. Hos meg slo overdoseringsvarslet ut da jeg begynte å få veldig lyst på usedvanlig - for meg - salt på maten. Det var kroppen som ville balansere ut. ) De paranøttene som jeg ser i handelen er ca 50% skrellet for skinn og inneholder dermed noe mindre selen. :)
Men altså - dette er om du spiser det daglig over lenger tid. En neve nøtter et par-tre ganger i uka er helt ufarlig.
Det er noe med diett.no som forvirrer meg en del...
Selv om det bare står 10% på f.eks c-vitamin viser den grønne fargen at det er tilstrekkelig c-vitamin for den dagen..... Syns det ser så lite ut det jeg ser registrert innimellom, men likevel lyser grønnfargen mot meg og systemet ser ut til å være tilfreds....
En gang var det bare 1% av et eller annet næringsstoff -men tror du ikke annet enn at det lyste grønt da óg....Ja, ja må vel bare tro på systemet når det sier at alt er OK...:p
Jeg ser at de under de forklarende tekstene til de tre nivåene, står det oppført på grønn: innenfor normal ADI %, eller ukjent min/max ADI%. Slik jeg tolker det er det ikke kjent hvor mye vi trenger av enkelte stoffer (bl.a. Kalium så jeg).
Og takk for tipset om selen! Sjekket næringsinnholdet på paranøtter: de er jo den næringsbomba jo!
Fikk hos dr Hexeberg vite at 2 paranøtter om dagen dekker behovet. Da hadde mine blodprøver vist mangel.
Har akkurat lest en interresant artikkel om salt i VOF tidsskriftet , det er mineraler å finne der også, spis uraffinert havsalt f.eks. Vi får jo gjerne mindre salt i oss ved å spise rene ubehandlede produkter.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.