lillekri sa for siden:
Tar litt av æren for denne siden det hender jeg tipser dagbladets skribenter :D
lillekri sa for siden:
Tar litt av æren for denne siden det hender jeg tipser dagbladets skribenter :D
smgj sa for siden:
Vel - fruktosebashing er greit, men hva med å ta opp de største kildene? (Hint: les bakpå brusflasker og ferdigmat ... )
lillekri sa for siden:
Jooo.. så klart!
Men også bra at de tar opp matvarene som seiler under FALSKT sunnhetsflagg!
smgj sa for siden:
Joda. Men jeg tenker som så at når det gjelder frukt så er det et godt stykke opp på sunnhetsstigen i forhold til mye annet. Spørsmålet blir dermed hva hver enkelt erstatter det med.
Eks:
Bytt ut frukt med melkesjokolade? Er det et godt eller dårlig bytte?
Bytt ut frukt med paprika? Er det et godt eller dårlig bytte?
Og ikke minst - la oss snakke om mengder.
100g eple og 100g cola gir omtrent like mye fruktose (6 gram). ...Når det gjelder eple stopper de fleste etter ett (ca 100g). Hvor mange drikker 1dl cola?
Jeg mener det er helt på sin plass å passe på fruktosenivået i maten sammen med annet sukker. Men jeg klarer ikke helt å være mer redd for fruktose enn annet sukker når den kommer på den måten vi alltid har spist det - i frukten, i menger begrenset av fruktvolumet og (tidligere) tilgangen. Jeg tror problemet oppstår når vi spiser det "rendyrket" i store mengder, "lever på frukt", eller bytter ut sukker med fruktose.
nutritiondata.self.com/foods-000011000000000000000.html (NB - tallene er pr 200g)
shannonclark.hubpages.com/hub/High-Fructose-Foods
Interessant lesing her. Det ser ut som man unngår mye fruktose gjennom å avstå fra søtet ferdigmat. Jeg ante forøvrig ikke at paprika har høyere fruktoseinnhold enn epler. Igjen - man spiser som regel mindre paprika i slengen.
Men - det er jo gjennom den typen vinklinger man selger aviser. ;)
arnakristin sa for siden:
Hei,
Her er nettutgaven av artikkelen Farlig ”sunt” sukker
Yrla sa for siden:
Flott. De som ikke vet at sukker er farlig er ikke interessert i ernæring. At frukt kritiseres er supert! Tusen takk tipser.
smgj sa for siden:
:)
Jeg ser liksom ikke noe revolusjonerende nytt i den artikkelen jeg. Men det er kanskje fordi jeg alltid har syntes det er naturlig at man skal spise mer grønnsaker enn frukt (inklusive juice)... og da regner jeg med at det ordner seg selv.
Vegard L sa for siden:
Fruktose er ikke nødvendigvis et problem på lavkarbokosthold, da sannsynligvis all fruktosen vil omdannes til glukose. Spiser du derimot store mengder glukose i samme slengen (som er tilfelle med masse sukker), så begynner fruktose-ballen å rulle.
Å hevde at frukt er noe usunt er en feil vei å gå...
Fruktose har fått sitt gode rykte pga at navnet er assosiert med frukt, som er en matvare som alltid har vært regnet som sunn.
Nå skjer akkurat det motsatte: Frukten får et dårlig rykte fordi den er assosiert med fruktose, som vi nå har funnet ut ikke er så bra for oss likevel.
Fruktose er ikke noe problem for oss så lenge mengdene ikke er store, og dette skjer bare ved stort inntak av sukker, ikke ved normalt inntak av frukt.
Yrla sa for siden:
Ja, det er vel når sukkerlageret i kroppen (muskler og lever) overfylles vårt inntak av fett blir lagret til fett?
Her er en artikkel jeg fant interessant. Om at for høyt inntak av fruktose kan gi kroppen problemer med å rekke å suge alt opp, slik at det blir værende i tarmen og fore bakterier, gi diare og gass. nhi.no/sykdommer/mage-tarm/tynntarm/fruktose-nedsatt-opptak-29700.html
Vegard L sa for siden:
Mer eller mindre. Dvs at fettet vi spiser vil lagres i fettvevet, før det frigis og brukes som energi. Det foregår hele tiden en innlagring og frigjøring av fett i ulike mengder, og det er balansen over tid som avgjør om fettlagrene øker eller minker.
Fruktose i kosten havner i leveren, der det enten omdannes til glukose eller fettsyrer. Jo mer glukose kroppen har tilgjengelig, jo mer vil omdannes til fett. Dette kan igjen gi problemer som fettlever, samtidig som det øker mengden VLDL og LDL, da leveren må produsere disse for å frakte fettsyrene ut i kroppen. Siden kolesterolmengden i disse er liten, vil LDL-partiklene være av den små, tette typen, som er assosiert med høyere risiko for sykdom.
Fruktose er den foretrukne energikilden for spermier, så litt trenger vi menn i alle tilfeller :)
Den linken din handler om fruktosemalabsorbsjon, og er en medfødt lidelse som fører til at man ikke tar opp fruktosen effektivt. Dette er ikke et problem for friske.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.