Denne sier kort og godt at melkefett til den diett med frukt og grønt gir lavere risiko for hjerte/karsykdom enn å spise det samme frukt og grønt og samtidig unngå melkefett (og kanskje heller bruke margariner???).
Det har kommet mer om kolesterol vs dødlighet. Blant annet studier som sier at for lavt kolesterol er verre enn høyt... og "for høyt" nok er mye høyere enn "over 5".
Men om lav er verre enn høy, hvordan får man høyere da?:confused:
Jeg har spist alt det fettet jeg har kommet over hele mitt liv og har nå som feit 44- åring endelig så vidt klart å krabbe meg over laveste verdi i "normalområdet".
Ifølge Espen Rostrup kan LDL-kolesterol gi økt risiko: espenrostrup.com/vitenskap-og-kosthold/minikurs-i-lipoproteiner/ men det finnes flere typer LDL, består det av mest små partikler øker det risiko, mens ved større partikler får man ikke den samme risikoen. Raske karbohydrater kan øke andelen små partikler, kosthold med mye fett øker ofte størrelsen, noe som forklarer hvorfor man ikke greier å vise at lavkarbo\høyfett øker risiko for hjerte- og karsykdom. Omega 3 ser ut til å øke HDL og redusere triglyserider. Lavkarbo med mye bra animalsk fett og fett fra fet fisk samt lite raske karbohydrater = mindre risiko for hjerte- og karsykdom sammenlignet med norske kostanbefalinger.
LCHF, Atkins osv er altså ikke så dumt, noe vi her inne allerede har funnet ut ;)
Dere - husk på at jeg ikke kunne se noe om at de undersøkelsene skilte mellom HDL og LDL - ei heller mellom småLDL og fluffyLDL da...
Men jeg synes det er veldig tankevekkende at "sannheter" viser seg å være "usannheter" om man ikke er nøyaktig med forenklingene. Det er langt mellom påstanden om at høy LDL-andel kan være en negativ indikator til påstanden "kolesterol over 5 bør behandles"...
Spøk til side... Jeg leste også om dette at HUNT hadde avdekket overraskende funn når det gjelder kolesterol, og tanken slo meg da jeg leste det at "enn om jeg har for LAVT kolesterol?" Litt sunn dødsangst skal man jo ha... :rolleyes:
Ikke at det direkte PLAGER meg altså - for så vidt jeg vet så skal det litt høyt blodtrykk til også før man trenger å bekymre seg.
Ift kolesterol er det mange som glemmer at kroppen lager det aller meste selv. Inntar man lite gjennom maten -> kroppen lager mer og motsatt. Om man spiser bra og ikke har noen sykdom synes jeg ikke folk trenger å tenke på om de har litt høyt eller litt lavt med mindre man har ekstremt høyt LDL\triglyserider eller svært lavt HDL som kan være faresignaler.
Konklusjonen ser ut til å være at det er farlig å ha lavt kolesterol ved bestemte hjerteproblemer fordi utgangen da oftere blir fatal enn ved noe høyere kolesterol. Denne studien ble såvidt jeg forstår utført på pasienter med kjent hjerteproblem. Jeg vet ikke helt hva "systolic chronic heart failure" kan oversettes med, men det var altså denne pasientgruppen som ble undersøkt.
Er ikke sikker men tror det betyr kronisk hjertesvikt, det var en del av sykdoms bilde til far.
Elin
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.