< Tilbake til oversikten

LDL-kolesterol: ingen sammenheng med sykdom?

#1

smgj sa for siden:

Derimot en fin sammenheng mellom høyt HDL kolesterol og manglende sykdom.

Altså - studien viste:

  • forhøyet LDL - ingen risikoendring
  • redusert LDL gjennom bruk av kolesterolsenkende - ingen risikoendring
  • forhøyet HDL - lavere risiko

Og hva øker HDL? ... Jo, mettet fett.

Lurer på når dette blir allmen viten her på berget, jeg...

Les selv:
healthydietsandscience.blogspot.com/2011/10/bad-low-density-lipoprotein-ldl.html


#2

Nerthus sa for siden:

DER fant jeg innlegget ditt om LDL! Bra jobba, og viktig informasjon :)


#3

kamp sa for siden:

Takk! :D




#6

smgj sa for siden:

der det står

Trodde jeg kanskje at det skulle stå "up to 5.9 mmol/l (228 mg/dl)" for begge kjønn... men jeg tok nok feil. :o



#8

Manina sa for siden:

Takk for disse, smgj!


#9

smgj sa for siden:

Det har kommet mer om kolesterol vs dødlighet. Blant annet studier som sier at for lavt kolesterol er verre enn høyt... og "for høyt" nok er mye høyere enn "over 5".

healthydietsandscience.blogspot.com/2011/12/death-rates-increase-by-18-for-every-1.html
18% høyere dødlighet for hvert hele kolesteroltrinn nedover... og 6 er antakelig bedre enn 5...
healthydietsandscience.blogspot.com/2011/11/lower-your-cholesterol-is-more-likely.html Samme her... rundt 6 ser ut til å være en bra plass å være i denne undersøkelsen.
healthydietsandscience.blogspot.com/2011/12/review-of-150-studies-finds-association.html For lite kolesterol - flere ulykker? Vel - kolesterol er hjernefettet så for lite er sikkert ikke bra øverst? Eller?

Og ikke minst - urelatert til kolesterol så kan overforbruk av brus øke sjansen for kreft.
healthydietsandscience.blogspot.com/2011/11/high-consumption-of-soft-drinks-lead-to.html


#10

Kitt sa for siden:

Men om lav er verre enn høy, hvordan får man høyere da?:confused:

Jeg har spist alt det fettet jeg har kommet over hele mitt liv og har nå som feit 44- åring endelig så vidt klart å krabbe meg over laveste verdi i "normalområdet".


#11

smgj sa for siden:

Sabla godt spørsmål. "Trøsten" er vel at det vil ta lang tid før legestanden faller ned på hva som ER et godt nivå... :(


#12

taraquin sa for siden:

Ifølge Espen Rostrup kan LDL-kolesterol gi økt risiko: espenrostrup.com/vitenskap-og-kosthold/minikurs-i-lipoproteiner/ men det finnes flere typer LDL, består det av mest små partikler øker det risiko, mens ved større partikler får man ikke den samme risikoen. Raske karbohydrater kan øke andelen små partikler, kosthold med mye fett øker ofte størrelsen, noe som forklarer hvorfor man ikke greier å vise at lavkarbo\høyfett øker risiko for hjerte- og karsykdom. Omega 3 ser ut til å øke HDL og redusere triglyserider. Lavkarbo med mye bra animalsk fett og fett fra fet fisk samt lite raske karbohydrater = mindre risiko for hjerte- og karsykdom sammenlignet med norske kostanbefalinger.

LCHF, Atkins osv er altså ikke så dumt, noe vi her inne allerede har funnet ut ;)


#13

aatinka sa for siden:

Hmmm, jeg begynner å bli litt engstelig for at kolesterolet mitt på under 5 er alt for lavt :eek:


#14

kamp sa for siden:

jeg har hatt 2,4 i total kolesterol... :eek:


#15

smgj sa for siden:

Dere - husk på at jeg ikke kunne se noe om at de undersøkelsene skilte mellom HDL og LDL - ei heller mellom småLDL og fluffyLDL da...

Men jeg synes det er veldig tankevekkende at "sannheter" viser seg å være "usannheter" om man ikke er nøyaktig med forenklingene. Det er langt mellom påstanden om at høy LDL-andel kan være en negativ indikator til påstanden "kolesterol over 5 bør behandles"...


#16

aatinka sa for siden:

Spøk til side... Jeg leste også om dette at HUNT hadde avdekket overraskende funn når det gjelder kolesterol, og tanken slo meg da jeg leste det at "enn om jeg har for LAVT kolesterol?" Litt sunn dødsangst skal man jo ha... :rolleyes:

Ikke at det direkte PLAGER meg altså - for så vidt jeg vet så skal det litt høyt blodtrykk til også før man trenger å bekymre seg.


#17

taraquin sa for siden:

Ift kolesterol er det mange som glemmer at kroppen lager det aller meste selv. Inntar man lite gjennom maten -> kroppen lager mer og motsatt. Om man spiser bra og ikke har noen sykdom synes jeg ikke folk trenger å tenke på om de har litt høyt eller litt lavt med mindre man har ekstremt høyt LDL\triglyserider eller svært lavt HDL som kan være faresignaler.


#18

smgj sa for siden:

Her er en ny undersøkelse. Denne skriver om mortalitet ved hjerteproblemer analysert opp mot kolesterolnivå.
healthydietsandscience.blogspot.com/2011/12/for-each-1-mmoll-38mgdl-decrease-in.html

Konklusjonen ser ut til å være at det er farlig å ha lavt kolesterol ved bestemte hjerteproblemer fordi utgangen da oftere blir fatal enn ved noe høyere kolesterol. Denne studien ble såvidt jeg forstår utført på pasienter med kjent hjerteproblem. Jeg vet ikke helt hva "systolic chronic heart failure" kan oversettes med, men det var altså denne pasientgruppen som ble undersøkt.


#19

elien sa for siden:

Er ikke sikker men tror det betyr kronisk hjertesvikt, det var en del av sykdoms bilde til far.

Elin


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.