eggis sa for siden:
Tenkte jeg skulle dele litt erfaring etter nøyaktig 2år på lavkarbo.
DETTE ER EGENTLIG BARE ET LITT GAMMELT REFERAT FRA 1 ÅR PÅ LAVKARBO SOM JEG LA INN FOR 1 ÅR SIDEN, BARE MED LITT MER UTFYLLENDE REFERAT FOR DET SISTE ÅRET:)
Første 4 ukene var egentlig dei værste. Knallhard disiplin måtte til, hele kroppen fikk "sjokk" ,svetta, svimmel, uvel og ofte dobesøk:).
Vekta gikk nesten ikke ned bare 1.5 kg første 1mnd, var litt småirritert/fortvila over så lav vektreduksjon.
Bestemte meg for at, nei så pokker om at jeg skal gi meg.
Perioden fra 4 uker til 11 uker, gikk jeg ned litt over en kilo pr.uke, var strålende fornøyd og hadde gått ned 11 kg til jul 2010, i jula slapp jeg litt opp og la på meg hele 0,5kg:).
Januar 2010 så var jeg like streng mot meg sjølv igjen og var i ketose helt frem til ca 1.mars og hadde da gått ned ca 6 kg til, så hadde jeg gått ned totalt 16 kg frem til 1.mars.
Etter 1 mars 2010 og frem til 1 juli 2010 var det utrulig enkelt å være på lavkarbo, jeg hadde full kontroll på vekta, jeg var ikke så streng på å være i ketose hele tiden. Eneste jeg var veldig streng på var , null sukker, null pasta og null hvetemel. Jeg spiste alle typer grønnsaker, også kålrot,gulrot og litt potet (men aldri mer en ei og en sjelden gang). I denne perioden gikk ned 1 kg til:), og fant egentlig matchvekta mi.
Fra 1 juli 2010 og frem til nå så har vekta stablisert seg på ca 77 kg , ned fra 95 kg.
Jeg har funnet min måte å spise sunt på nå og har egentlig et veldig avslappa forhold til mat.
Jeg er ikke redd for å ta meg en fest en sjelden gang, hender også at jeg spiser en bløtkakestykke i bursdagselskap, men jeg har ennå ikke drukke brus eller saft med sukker i dei siste 2 åra.
Hva spiser jeg nå ?
Alt av grønnsaker faktisk, (lite poteter), alt av bær, lite med frukt.
Nøtter, egg, kjøtt, flesk, fisk, fugl,ost, meierismør, majones , fedonbrød eller anna lavkarbobrød (ca 2-3 brødskiver) og alt av sure melkeprodukter (som har lite eller null sukker).
Unner meg en Atkins bar eller mørk mørk sjokolade i ny og ne.
Drikker vann, te og kaffe i alle hovedsak,en pepsi max i ny og ne, og kulturmelk et glass eller to når jeg får lyst på.
Følgende har jeg ikke spist eller drukke etter 2 ÅR OG SAVNER DET HELLER IKKE::)
Pasta, ris og brus eller andre drikkervarer som innholder sukker.
Unngår så langt jeg kan: Hvetemel.
Konklusjon etter 2 år:
Første 4 ukene er knalltøffe ,både mentalt og for kroppen.
Fra 4 uker til ca 5-6 månedene ser en resultatene, vekta går jevnt og trutt nedover, men fremdeles må en være knallhard på hva en spiser.
Fra 6 mnd til 2 år på lavkarbo er det bare så utrulig greit å holde vekta, en kan gå opp en kilo ved å skeie ut litt en uke f.eks ferie, men den kilo forsvinner på et blunk uka etter.
Så dere som sliter , klarer dere første 1 mnd og ikke gir opp da,så kommer vekta til å rase nedover, og dei neste 5 månedene blir det bare moro å gå på vekta, og etter det går det omtrent av seg sjølv.
Hadde en BMI på 29 og er nå på 22-23, og helsa er som natt og dag.
Ikke minst søvn, jeg sover så godt etter at jeg slutta med sukker at det har blitt en ny hverdag.
Trening har jeg ALDRI drive på med, går en del turer, tar meg en skitur når har lyst til det, men trening har jeg aldri drive på med,men litt fysisk aktivitet har vært greit for min del.
Håper dette kan være en liten inspirasjon til dere som syns det er tøft å gå på lavkarbo, gi ALDRI opp, vekta kommer til å gå nedover ,men ha et halvt års perspektiv på det først så skal dere se at det blir det beste halvåret i livet ,jeg er ihvertfall strålende fornøyd nå.:)
Idag ligger karboinntaket på mellom 20 og 70 karbo, teller ikke så mye lenger, vet veldig godt hva som virker bra og ikke og har et helt topp forhold til matglede.
Et lite råd som jeg har levd etter og som funker bra for meg.
- Drikk rikelig med vann.
- Spis nok fett.
- Spis rikelig med grønnsaker.
- Ikke få panikk om vekta står stille ei uke.
- Unn deg en fest og litt kos en gang i blant.
Kommer sikkert med en 3 års rapport også, men siste året har vært en "lek"å holde vekta, går jeg opp 1 kilo etter en helg der det har vært lite tilgjengelighet med lavkarbomat, så regulerer jeg det fint neste uke, og det er NULL stress:)
Lykke til.