Drømmeren sa for siden:
Mente jeg har hørt om det en plass... hva går det ut på?
Drømmeren sa for siden:
Mente jeg har hørt om det en plass... hva går det ut på?
TigerTove sa for siden:
Det er det motsatte av lavkarbo :) sånn staten vil vi skal spise, med mest energi fra karbohydrater.
Drømmeren sa for siden:
Men er noen som skrev en plass at di hadde litt høykarbo for så gå tilbake til lavkarbo for å gå ned i vekt... er det lurt å ha en slik dag av og til? eller har jeg misforstått?
TigerTove sa for siden:
Noen mener de "sparker igang" på nytt om det har stått stille lenge med en "høykarbodag". Det har jeg ingen erfaring med selv, jeg spiser lavkarbo primært for å kontrollere min diabetes. Håper en av de andre kan gi det svar på det :)
Drømmeren sa for siden:
ok;)
Muff-muff sa for siden:
Det kan nok slå ut begge veier. Noen legger på seg av det og har fremdeles stagnant vekt, andre kan ha utbytte av det. Den største skaden som kan skje er at du faller av lasset og går amok i høykarbo-produkter i uker, måneder eller år. Man trenger ikke lese mye på dette forumet for å finne titalls eksempler på akkurat det.
Drømmeren sa for siden:
Men di som prøver det , det er bare en dag di har høykarbo da?
Jeg er bare veldig nyskjerrig altså:p
Muff-muff sa for siden:
Det varierer jo veldig. Noen gjør det en dag for et bursdagsselskap, andre tar en hel uke etter noen måneder. Enkelte spiser høykarbo hver helg, uten at jeg vil anbefale det for hverken sunnhet eller vektnedgang.
Ikke tenk så mye på pauser. Tenk på ditt nye liv og et kosthold som skal vare.
Drømmeren sa for siden:
Jada , nei jeg planlegger ingen pauser.. hehe er bare nyskjerrig;)
Linjemannen sa for siden:
Nå har ikke jeg hatt noen høykarbodager, men jeg opplever at kroppen responderer bra på litt svingninger i karboinntaket. Jeg ligger mellom 30 og 70 karbohydrater til dagen og opplever at de ukene jeg ligger på 30 gram daglig ikke gir større vektnedgang enn de ukene jeg ligger på 70 gram daglig. Faktisk ser det ut som om 70g. pr. dag gir best resultat. Det er nok aller mest individuelt betinget, men kan også ha med at en får tilført en del katalyserende vitaminer ved noe forhøyet karboinntak. (Jeg spiser ikke vitamintilskudd.)
Høykarbodager er - slik jeg har forstått det - noe som gir mange magebesvær, kvalme, hodepine og what not. Så en får vel eksperimentere seg litt forsiktig frem om en føler for å teste hva som skjer med en selv. Selv er jeg sterk tilhenger av stabile blodsukkernivåer, så for min del er det ikke aktuelt å fråtse, men jeg kan godt spise noen fåtallige ovnsstekte potetbåter til biffen, om jeg får det servert på en lørdagskveld.
Men det er nå mest for ikke å støte kostholdsekspertene i statens ernæringsråd som en uhøflig og usosial type.
;)
Drømmeren sa for siden:
jeg skal ha 2 planlagte sprekk... en rundt 15 nov når guttungen fyller 2 år og en til jul... hehe... flere som skal hoppe av lavkarboen ett par dager i jula?
herregud sa for siden:
Høykarbo kan være så mangt, og kan være et godt alternativ hvis man skal leve sunt og oppnå god helse. Jeg mener selvfølgelig ikke at f.eks kalori-reduserte dietter ala Grete Roede eller statens anbefalinger er spesielt sunt, tvert i mot. Men det finnes mange alternativer til disse. Spesielt hvis man liker å trene mye. For eksempler så er kostholdet til Marit Bjørgen, Dale Oen, Petter Northug, Thor Hushovd, osv ekstrem høykarbo og de ser jo ut til å klare seg fint :)
Jeg spiste lavkarbo i 2 år og trivdes bra med det. Hadde bl.a en vektnedgang på 45kg og kunne slutte med blodtrykksmedesiner pga lavkarbo. Men i våres så ville jeg forsøke noe nytt, og bestemte meg for å prøve 80/10/10 dietten til Douglas Graham frem til høsten. Det vil i hovedsak si minimum 80% karbohydrater, max 10% protein, max 10% fett, og minimum 3000 kcal pr dag. Og kaloriene skal i hovedsak komme fra frukt.
Den effekten jeg fikk av å gå fra lav til høykarbo var helt enorm, og planene mine om å gå tilbake til lavkarbo etter sommeren har jeg lagt helt til side foreløpig. Spesielt pga den enorme energien og livsgleden jeg har fått av denne måten å spise på. Absolutt verdt å sjekke ut :)
Du kan lese mer om den her:
foodnsport.com/
www.30bananasaday.com/
www.youtube.com/results?search_query=Michael+Arnstein&aq=f
Qlio sa for siden:
Om du klikker på vektkurven i min signatur ser du hvordan høykarbo på en Kieltur kan se ut.. Jeg gikk opp 4 kg på en tur! 25.september veide jeg 59,9 kilo, i dag 4.oktober er jeg enda ikke nede på det jeg var før jeg reiste (men er nå 55,5 kg).
fiffi sa for siden:
Herregud: Dette vakte min nysgjerrighet. Det jeg lurer på er: har du mistet muskelmasse etter å ha prøvd denne dietten?
herregud sa for siden:
Nei, tvert imot. Jeg har fått mye sterkere, større, og mer definerte muskler. Har tom fått frem et vaskebrett på denne korte tiden. Og det til tross for at jeg har gått opp fra 91 til 95 kg. (mye skryt her nå men.. :o) Og treningen går veldig mye bedre, spesielt utholdenhet, spenst og hurtighet.
Tap av muskelmasse var noe jeg var bekymret for når jeg begynte på denne dietten pga kun 10% protein, men det er tydeligvis mer enn nok :) I starten så spiste jeg litt hardkokte egg i tillegg sånn for sikkerhet skyld, men det ser ikke ut som det er nødvendig..
Linjemannen sa for siden:
Jammen, Herregud da, herregud...!
:)
Ehhh.. du er jo et strålende eksempel på de fantastiske resultatene en kan få på lavkarbo ift vektnedgang. For en del av oss som i en ikke alt for fjern fremtid toucher idealvekt, så er det du nå skriver om også veldig interessant. Selv er jeg engstelig for blodsukkersvingninger av høykarbokost - da jeg er i faresonen for å utvikle diabetes 2. Har du noe forhold til ditt eget blodsukker, hadde jeg nær sagt - fyker det opp og ned på denne dietten?
Vaskebrett er jo kult!
:)
smgj sa for siden:
Nå har jeg lyst til å være en skikkelig killjoy her å si at gjennomsnittsfartstiden for en vegetariener er ca 9 år. Det vil si at det kan ta veldig lang tid etter en kostholdsomlegging før langtidsvirkningene slår inn.
Med det mener jeg at selv om man kan føle seg positiv på en ny diett (og dietten virke positivt) etter 2-4-6måneder 1-5 år... så er det ikke sikkert at den er livslangt ultimat. For oss på i tempererte breddegrader har nok årstidsvariasjoner i kosten f.eks helt sikkert vært normalt og noe vi i stor grad er tilpasset.
Så man må alltid lytte og være åpen for å tweake. Slik som du tydeligvis er. :)
herregud sa for siden:
Ja, viktig å nevne at jeg var ferdig slanket når jeg begynte på dette. Jeg hadde nok ikke forsøkt dette hvis jeg ikke hadde hatt lavkarbo å falle tilbake på hvis ting hadde gått feil vei :)
Ang blodsukker så har jeg ikke annen erfaring med det annet enn at jeg lå i faresonen for å utvikle diabetes 2, men den problematikken har jeg lagt bak meg :)
Men det som er teorien ang blodsukker på denne dietten er at det høye inntaket av karbohydrater ikke er noe problem for hverken blodsukkerstigning eller langtidsblodsukker så lenge det ikke blandes med for mye fett. Uten alt fettet så gjør Insulinet og blodcellene jobben sin utmerket og blodverdiene er normale.
De mener derfor at det å måle GI ikke forklarer hele bildet. GI forteller bare hvor mye sukker du får i blodet. Ikke hvor lang tid det tar å frakte glukosen ut til alle cellene i kroppen. Hvis hele den prosessen går som den skal (mao uten alt fetter som forsinker prosessen) så er blodsukker ikke noe problem.
Det ligger en video på youtube som forklarer dette som heter noe sånn som "how to become diabetic in six hours" eller lignende, men jeg finner den ikke nå..
Linjemannen sa for siden:
Tusen takk for nye tanker!
En trenger stadig noe nytt å strekke seg etter og dette hørtes veldig spennende ut. Jeg tror jeg må sjekke opp dette her etterhvert. Hmmm... nå har du rotet til hele forståelsen min. Revet ned korthuset. Jaja, det blir et enda bedre korthus når jeg bygger det opp igjen.
:)
herregud sa for siden:
Her fant jeg den videoen
www.youtube.com/watch?v=_42LfH8veEU&feature=player_embedded#!
senorita sa for siden:
høykarbo er det jeg har misbrukt kroppen min med siste uken på ferie og det resulterte i nesten 4 kg opp. på en uke!! Grøss og gru. :P
mysil sa for siden:
Jeg prøver nå ei høykarbouke for så å gå over til atkins induksjon en uke i håp om å kickstarte vektnedgangen igjen. Har stått stille etter en operasjon i mai.
Engledans sa for siden:
Høykarbodag, kan slå ut begge veier, men jeg gikk ned 3 kilo etter 2 høykarbodager.
Yrla sa for siden:
Det kan funke for noen. Jeg leste om det en gang. Om jeg husker riktig passet det for de som trener mye og som ikke er insulinresistente.Men tviler på at kroppen har det noe godt med det. Høes belastende ut. Kroppen elsker vaner.Yrla sa for siden:
DEn diabetsvideoen skjønte jeg ikke poenget med. Poenget deres var å vise at fett var årsak til både blodsukkerstigning og store, klebrige fettceller.Men han spiste jo pizza og loff. Kanhende kombinasjonen var verst tenkelig. Synes ikke det kom godt frem. Og jeg synes det var overdrevent mye olje han helte i seg. Jeg bruker max 8 ml pr måltid. Han drakk 2 dl to ganger så det ut som.Det er urealistisk mye.
shailene sa for siden:
Hmm.. Hvorfor mener du det?
Hørt om flere eksempler hvor folk har hatt stort utbytte av f.eks. en høykarbodag i uka, og varierende inntak av både kalorier og karbohydrater fra dag til dag. Nettopp så kroppen ikke skal bli så trygg på vanene dine at ikke den heller ser noe grunn til å endre seg mer. At for strenge vaner kan føre til "platåer" når det gjelder både vekt- og treningsframgang. Vet ikke om det finnes noe skikkelig grunnlag til å holde på sånn da, eller om det bare er en "lur idé" noen har fått for seg.. Bare lurte på om du kunne utdype det litt, eller om det bare er personlig erfaring.
Yrla sa for siden:
Har man gode vaner er ingenting bedre enn det. Om man ikke klarer å gjennomføre faste måltider og å beholde jevnt blodsukker, så kanskje man finner på noe slikt du sier. Jeg mener at kroppen liker moderasjon og rutiner på søvn, mat, aktivitet og hvile for å unngå stress. Både sult og overmetthet er stressende, det samme er høyt blodsukker, for lite søvn... trodde dette var innlysende.shailene sa for siden:
Såklart er lite søvn, sult, overspising, høyt blodsukker osv. usunt hvis det forekommer oftere enn hva man kan kalle unntaksmessig.. En frisk kropp vil nok takle disse unntakene helt fint da!
Jeg snakket vel mer om varierte vaner enn nødvendigvis DÅRLIGE vaner. At noen mener det ikke nødvendigvis er hensiktsmessig å ete og trene etter faste rutiner og faste mengder. Er uansett balansen av innkommende og utgående energi over tid som er viktigere enn å ete 2000 kalorier og 20 gram karbo hver dag, trene etter samme plan hver mandag, onsdag og fredag, osv. etter punkt og prikke måned etter måned.. Om du spiser 1500 kalorier en dag, og 2500 kalorier dagen etter, og trener ekstra hardt på mandag og slapper av på onsdag istedet, "skeier ut" med karbo en dag nå og da, osv. så har det neppe store konsekvenser for hverken vekt eller helse, akkurat. En frisk kropp er faktisk laget for å takle slike variasjoner, og noen mener det kanskje kan være en fordel å "utfordre" kroppen på den måten hvis man er ute etter framgang..
Simba1 sa for siden:
Med fare for å bli halshugget her inne, så tror jeg kroppen har godt av variasjon. Det er noen kostholdsfilosofier jeg synes er spennende......deriblandt 80-10-10(det er her halshuggingen kommer inn i bildet:o). Betyr ikke at jeg har noe negativt å si om lavkarbo, det er jo det jeg sverger til nå. Men teorier rundt ulik kost til ulike årstider er interessant. Vi hadde jo ikke tilgang til de samme matvarene året rundt før. Hvis vi snakker steinalderkost, så spiste jo ikke de heller det samme om sommeren som om viteren? Filosofier rundt dette med å ikke spise fett og , mens karbohydrater og proteiner går greit, er jo også logisk hvis man tenker på hvordan tilgangen var en gang i tiden. Men jeg snakker selvfølgelig fremdeles om reine matvarer, som frukt, bær, grønnsaker og røtter. Hvis jeg hadde noen sauer, så ville jeg latt de beite sommerhalvåret, og gjøre seg feit og god, mens jeg jeg ville tatt for meg av de "matvarene" naturen bydde på. Når sauene var god og feit, og lammene var kommet.....og naturen ikke bydde på så mye av de karbohydratrike sakene lenger, så måtte sauene til pers.......man ville jo ikke slaktet sauene på våren:eek:
Så jeg er åpen for andre teorier, og lurer på om 80-10-10 er noe jeg kommer til å forsøke en periode til sommeren. Vil ikke avfeie det før jeg har forsøkt. Men enn så lenge tar jeg vekttapet med lavkarbo. Det er jo tross alt vinter, så det ville ikke vært særlig med frukt og bær å oppdrive på denne tiden ANYWAY:D
Legger hodet på stabben, klar til hugging;)
Simba1 sa for siden:
......ikke spise fett og karbohydrater.....var det som skulle stå:o
shailene sa for siden:
Oi, dette var litt interessant må jeg si.. I den teorien kan man jo kanskje også dra inn periodisk faste, som noen sverger til (at det ikke nødvendigvis er "naturlig" å gå rundt og spise hele dagen, 365 dager i året). Men det jeg begynte å tenke mest på, er at jeg definitivt har mer sug etter karbo om sommeren enn nå om vinteren. Det kan jo ha noe med kosen og det sosiale med å ta seg en is på parkbenken, en pils på en varm sommerdag, osv.. Men kan jo også ligge noe mer til grunne. Blir utrolig lett nedfor og tappet for energi på vinteren, og dette opplever jeg i MYE mindre grad med lavkarbo. Om sommeren kan kostholdet mitt lett gli ut uten andre konsekvenser enn vekta.
Etter å ha snust litt på dette tror jeg ikke lavkarbo nødvendigvis er bedre for alle enn høykarbo, så lenge disse karbohydratene kommer fra naturlig, ubehandlet mat som er satt sammen på en gunstig måte (lav GI, og ikke mettet fett og masse karbo sammen, f.eks.). Hvilket av disse to kostholdene som er best, er vel mer en individuell avgjørelse.. Helt sikkert noen kropper som er "laget" for å takle det ene bedre enn det andre også, uavhengig av personlige preferanser.
Kanskje de individuelle forskjellene i hvordan kroppen funker er så store, at rett og slett det er grunnen til at man ikke finner noe ordentlig "fasitsvar" på hvilket kosthold som er best gjennom å forske på større grupper mennesker. Det finnes jo bevis på at ALT er både sunt og usunt.. Ikke rart folk blir forvirra. Jeg tror rett og slett fokuset burde være mer på hvilke rent fysiske og genetiske forskjeller i mennesker som eventuelt kan ha noe å si i forhold til dette, enn å finne fasitsvar på hva som er sunnest for "alle", for det har jo ikke ført særlig langt hittil.
Simba1 sa for siden:
Det jeg tenker mye på er at det ene ikke utelukker det andre. Altså....at lavkarbo/høyfett er bra, betyr ikke at høykarbo IKKE er bra(feks 80-10-10.....jeg snakker ikke om snop, potetgull, iskrem og ferske brødskiver). Men at man ikke kan kombinere disse to uten at det går utover vekt, blodtrykk, blodsukker osv. Man kan jo tenke at det er en fornuftig logikk i det også, at man på sensommer/høst faktisk spiste en kombinasjon av disse før,.....noe som gjerne førte til fettlagring. Men den gang var det jo en fordel å lagre litt fett med tanke på vinteren som kom. Da hadde man lagret energi til dårlige tider.
Jeg tror variasjoner som proteinbesparende modifisert faste er en variasjon kroppen bare kan ha godt av (hvis man ikke har nyresykdom bla.)IKKE som et kosthold, men innimellom over kortere perioder. Jeg tror IKKE at kroppen er et "vanedyr". Hvis man trekker logiske slutninger på grunnlag av gener og steinaldertid osv, så ser ikke jeg noen logisk forklaring på at kroppen har tilpasset seg å spise det samme året rundt. Det finnes jo folkegrupper som lever lavkarbo året rundt, for all del.....men kan det muligens finnes noe logikk i tankene mine rundt dette?
Jeg har ikke selv forsøkt den type høykarbo det er snakk om her. Men når folk forteller om så gode resultater både fysisk og psykisk, så har jeg ikke noen grunn til å avfeie deres erfaring. Det KAN jeg rett og slett ikke gjøre. Når det blir kommentert her inne (andre tråder) fartstiden til vegetarianere osv, så er jeg enig i det....men det blir jo da ensidig andre veien igjen. Det er variasjonen mellom de to jeg synes er interessang.
Det er viktig å IKKE samenligne dette høykarbokostholdet med det som man tenker som høykarbo vanligvis!!
Simba1 sa for siden:
Jeg TROR dette er sanheter med modifikasjoner. Noen ganger trenger kroppen mer hvilen enn andre ganger. Å få nok hvile er viktig, men hvor mye det er kan variere veldig. Rutiner på mat har jeg jo skrevet nok om her. Og det er jo ikke å stikke under en stol at folk opplever stagnasjon i vekt, at de rett og slett blir "lei", eller utvikler intoleranser/allergier over tid, og at mange finner at de må forandre kosthold i forhold til trening osv. Og når det gjelder trening, så er min lærdom at kroppen trenger variasjon....hvis ikke uteblir progresjonen. Dette er gjerne en sanhet for DEG, men at det nødvendigvis er så "innlysende" er jeg ikke helt enig i. For MIN del blir jeg stresset hvis jeg skal gjøre ting etter rutine....og mye mindre stresset hvis jeg til enhver tid lytter til kroppens behov:)
Yrla sa for siden:
Med vaner mener jeg ikke at man ikke skal kunne gjøre endringer og variere litt, men at drastiske endringer og høykarbomat blir belastende. Jeg har ikke tro på at det å holde seg til en vane man mentalt setter opp er bra uten hensyn til kroppens behov. Jeg mener at man bør lytte til kroppen. Den kan kanskje behøve bær, mer grønnsaker, mindre ost,kjøtt, mer fisk etc, eller mer mat, mindre fett osv. Og da er det selvsagt det beste å følge dette.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.