Sjekket for moro skyld på diett.no etter tips herfra, og fant ut at jeg ligger på et karbohydratinnhold på 60 g i dag. Tror det er ca gjennomsnittlig pr dag, kanskje noe mer enkelte dager.
Fordi jeg er litt i tvil om hva det er ok å ligge på av nivåer under graviditeten vil jeg gjerne ha meninger fra "mer erfarne", både som har vært igjennom en graviditet, og andre, om hva dere tror/vet/antar/mener er ok nivå. Jeg hører så mye forskjellig og blir som sagt litt usikker, føler det er litt ekstra viktig nå. Mange nevner 100 g kh som et ok nivå, men vil anta at det er ok å ligge under også.
Hvis jeg går ut fra at 60 g kh er ok, (47%)hvordan bør ideelt sett fordelingen av fett og proteiner ligge, nå som jeg er gravid? Eller er det kanskje ikke så nøye nå? (jeg lurer på om fettintaket kan bli for høyt siden jeg spiser såpass mye kh feks...håper å unngå å telle, men kjenner jeg ble litt i tvil nå)
Husk at det ikke er lurt å gå ned i vekt mens du er gravid, bl.a siden det å miste fettmasse frigjør endel giftstoffer som lagres i fettvev og dermed kan påvirke f.eks fosterets vektutvikling negativt, det samme gjelder under amming, en liten vektnedgang da er ok, men helst ikke under graviditet. Ikke sikkert du ønsker å gå ned nå uansett da men :) Ift protein bør du innta minst 1 g pr kg kroppsvekt om du ikke rører deg noe særlig, innta minimum 1,5 gram pr kg kroppsvekt om du er endel i aktivitet, trener styrke og utholdenhet. Ville ikke lagt karbo under 50 ihvertfall, heller litt over da fosteret stjeler endel glukose det og. Fosteret tar det den trenger av næring og kan tappe mor for mye under svangerskapet, rikelig inntak av fet fisk (gjerne de lengre ned i næringskjeden som sild, sardiner, brisling osv siden de har lite giftstoffer) for å få dekket både mor og barns omega 3 behov. D-vitamin er også svært viktig, noe du også får gjennom fisk, soling i sommerhalvåret (snart for sent nå da) evt kosttilskudd\solarium i vinterhalvåret. Ble litt utenfor det du spurte om det siste men syntes det var viktig å få med ;) Forslag til fordeling av næringsstoffene fra min side: ca 20% karbo (mellom 50 og 100 g et sted), 20-30% protein, 50-60% fett, og evt litt mer strikt etter graviditeten.
:ja::ja::ja:
Kan bare nikke meg enig i alt Taraquin skriver her! Ikke ligg for lavt på karbene under et svangerskap! Husk at lavkarbo går helt opp til 150karber!;)
Et lavkarbokosthold ala Fedon eller Hexeberg kan vel ikke bli feil på noen måte!:)
Takk for svar begge to. Må bare få poengtere at jeg IKKE skal forsøke gå ned i vekt, jeg ønsker bare ikke å gå opp mer enn nødvendig, og var litt redd for at jeg kunne være litt ute å kjøre med forholdsvis høyt karbohydratinnhold i tillegg til høyt fettinnhold. tenker å holde meg et sted mellom 60 og 100 g kh. MEN, det som var så rart var at jeg på diett.no fikk opplyst at 60 g kh var 47%? det høres jo ikke riktig ut i forhold til det du skriver, taraquin, der du skriver 20% kh=50-100 g kh? Mulig det har blitt noe surr i utregningen min, da?
Jeg spiser egentlig kun lakto-ovovegetarisk men har begynt med litt fisk nå, i tillegg til omega3 tilskudd-forholdsvis høy dose, D-vit, B-vit, multi-vit, acai og spirulina, tror i grunnen jeg er dekket der:p
Jeg visste faktisk ikke at lavkarbo regnes opp til 150, da har jeg jo mye å gå på, men det som fortsatt forvirrer meg er da at man bør være forsiktig med fettet for ikke å gå mye opp i vekt? Eller har jeg misforstått noe?
Jeg skal sjekke ut Hexeberg, jeg fant et fint svar fra henne, limt inn i et innlegg på gravidetrådene, men ble fortsatt ikke klok på dette med mengden fett.
Hvis man har litt kunnskaper om kosthold generelt, så er ikke det noe problem. Jeg er i tillegg opptatt av ernæring, supermat etc og tror jeg har funnet noe som funker for meg, altså! Men takk for omtanken. Blodprøver mm har alltid vært helt supre hos meg:rolleyes:
Jeg snakker jo ikke om et par gram karbo opp og ned, det er snakk om en ganske stor økning, og da var jeg litt bekymret for om et stort fettinntak i tillegg ville få meg til å øke mer i vekt enn nødvendig under svangerskapet. Det er det jeg forsøker å undersøke litt rundt for tiden...
Jeg ser at det fine diagrammet jeg trodde jeg fikk lagt inn i går, ble helt rosa gitt.flaut
Jaja, tallene sier fortsatt sitt, da!
Den fettfordelingen sliter jeg og med. Var på 75% energi fra fett, og det kan jo umulig passe nå! Men har ikke skrevet inn på diett.no på et par dager, prøver uten for å se om det går bra (har funnet ut hva jeg trenger av 2 matvarer med nok karber i så jeg vet jeg får i meg nok karber).
Du kan jo prøve ut 50-60% som Taraquin sier. Regner med at du finner det ut på kroppen om det ikke passer for deg :)
Hvilket karbohydratnivå har du lagt deg på sånn ca, noenkiloformye?
Jeg blir litt forvirra av om hvorvidt jeg skal tenke % eller telle gram nå når jeg skal prøve å kartlegge litt. Jeg har ikke noe ønske om å telle, og vil ligge på et fornuftig nivå i forhold til graviditeten, så det er vel lurt å være litt nøye et par dager.
Jeg ble litt overrasket over at 20 % karbohydrater som jeg hadde i dag, var så mye som 94 g, men jeg ser jo av det taraquin skrev at det er innen rimelig mengde. Synes det var høyt altså...Fett lå på 68 %, protein på 13 %.
Jeg antar jeg bør litt ned i fett, og litt opp i protein i hvert fall i forhold til taraquins anbefalinger.
Det er mulig jeg har en skikkelig kortslutning her nå, kan skylde på at jeg er gravid og veldig trøtt:p
Takk for tilbakemeldinger!
Hadde tenkt å legge meg på 100g kh per dag, men er igrunnen så lei av alt det styret at jeg bare ga det opp. Nå spiser jeg basmatiris til middagen hver dag (ifølge diett.no inneholder 100g basmatiris 30g kh) + et måltid med brød. Da er jeg over 50g. Så blir det jo grønnsaker og fløte, men de teller jeg ikke. På Fedon delen av forumet sier de kun et måltid med brød/ris om dagen, men jeg må ha 2 for å komme trygt over 50g. Så det er mellom 50 og hundre gram kh om dagen :)
Jeg tenker jeg skal prøve å ligge sånn rundt 60 g nå siden det er såpass tidlig i svangerskapet, og så prøve å øke jevnt og trutt utover.
Nå har jeg prøvd å legge op lørdagen min nokså strengt, og fikk disse tallene:
Jeg ser jeg sliter med å få i meg nok kcal, og er usikker på om det er veldig uheldig iforhold til graviditeten. Noen som vet anbefalt kcal-minstegrense for gravide? huff, jeg merker at jeg surrer mer enn jeg liker med disse tankene
Jeg tar svært gjerne i mot tips om matvarer jeg kunne fylt på med for å beholde balansen, som jeg tror er ok, men komme litt opp i kcal. (Ikke kjøtt) Jeg tenker kanskje jeg kunne legge inn et lite måltid CC m nøtter og bær feks? Annet?
Spis når du er sulten og spis til du er passe mett, det fungerer utmerket for gravide også. Etterhvert vil du bli mer sulten, så da regulerer det seg selv.
Håper jeg kan få lov til å dytte litt på denne, og spørre og grave litt til.
FØR jeg får skjenn;): Jeg har lest og søkt til øyet blir stort og vått, men jeg er allikevel litt usikker
(jeg tror det er trigget av mange rundt meg som er skeptiske til lavkarbokostholdet mitt som gravid, og at jeg så gjerne vil gjøre ting "riktig",
jeg synes det er et stort ansvar å legge forholdene best mulig til rette for babisen der inne)
Håper noen kunne orke å gi meg noen flere synspunkter om kostholdet mitt. Jeg begynner å føle meg rimelig trygg, og føler meg ok, men går fortsatt inn og ut av ketose ganske hyppig. I og med at jeg heller ikke spiser kjøtt, og ikke har vært flink nok til fisk, (men skal ta sjansen på salmalaksen min igjen nå)så tror jeg at jeg får i meg litt lite proteiner. Jeg erstatter også det med fett. Er det ekstra uheldig nå?
Logget de tre siste dagene mine igjen og jeg ligger mellom:
Kh: 50-80 g
Protein: 50-90 (ligger nok oftest nærmere 50)
Fett: 130-154
Jeg vet jo at det regulerer seg selv dette her, men jeg er likevel litt usikker på om jeg spiser FOR mye gulost og fløte feks. (Som jeg er veeeldig glad i å bruke i matlagingen min, og som for meg erstatter kjøttet litt nå) Jeg vet ikke helt om jeg klarer å kutte ned på fettet, men det må jeg kanskje hvis jeg går over de magiske 72 kh?
Jeg ligger jo å vaker i det litt kritiske området, og trenger kanskje å øke kh enda litt iom at jeg fortsatt går inn og ut av ketose. I en annen tråd her, der det vises til Chriss Kressers utalelser om ketose og graviditet, chriskresser.com/low-cholesterol-is-associated-with-higher-risk-of-death-in-women
så bør jeg vel øke litt til på kh. Som nevnt, jeg skal ikke ned i vekt, men jeg ønsker selvfølgelig ikke å dra på meg mer kg enn nødvendig for babyen heller.
Jeg vet det har blitt litt mye gnåling i tråden om fett/proteinfordeling, og at dette kanskje ikke er så relevant, men jeg er veldig usikker på om jeg bør roe ned på ost, rømme, fløte etc. Kan noen berolige en litt usikker gravid?:o
Jeg glemte å skrive isted at jeg veldig gjerne vil ha erfaringer fra dere som har "levd lavkarbo" under tidligere graviditet, altså fra dere som allerede har gjennomført svangerskap. Hvis noen ser dette og vil dele? :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.